72
  • Tetsuo
    Na igen! Szegeny platina-banya tulajdonosok! Lassan ossze kene dobni nekik valami mentocsomagot.

Mellesleg ez az ertek nahany tizmilliomod reszt jelent, aminek ha lathato jele lesz barmifajta kitermelesi koltsegben, annak meg fogjak kerni az arat es tovabb novekszik barmely aru ara. A piac lathatatlan keze ezt is elintezi, ahogy a kisvallalkozokat. ;)
  • CamelX
    Természetesen nekem is a világgazdaság összeomlasztása lenne a cél a maszatolással
  • vumbi
    Globalis kereskedelmi szinten azert mar par ezer tonnara no a kulonbseg (nem szamoltam, megteheted). Aranybol par mikrogram mar par forint.
  • vumbi
    100 mikrogramot szinte barmely analitikai merleg kimer neked. nem mondom hogy nap mint nap dolgozok ilyen kis mennyiseggel, mindeneszre nem ordongosseg.
  • Géza Báá
    Lehet hogy rosszul tudom, de 1 kg-ot úgy definiálták, hogy 1 MPa nyomáson és 4 Celsius fokos hőmérsékleten egy köbdeciméter térfogatú víz nyugalmi tömege felel megy 1 kg-nak.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kilogramm
  • CamelX
    Ha ilyen mértékű szennyeződésen kiakadnak, mi történne ha bekenném az egészet ketchup-mustár-majonézzel.... fuck yeah!
  • caprocorno
    Üvegbúra alatt hogy a tökömbe rakódott rá a légszennyezés? Vagy ez ilyen légáteresztő üveg?
  • IMYke2.0.0.0
    Pofán kéne csapni ott is a takarítónőt - a lustája, nem portalanít az üvegbura alatt!
  • Nos
    Megvan az oka a gazdasági válságnak!!! Eredetileg nem is csökkent a termelés, csak mivel megnőtt az etalon kilogramm, ezért ugyanaz a mennyiség kevesebbnek látszott, na itt kezdődött . . .
  • hunwhite
    beteg....
  • MuchACHO79
    Olvasva a cikket azt gondoltam, hát ezek a tudósok tényleg nem normálisak. Aztán olvasgattam a hozzászólásokat... Ti se :)))
  • flashpointer
    Nézzétek a gyakorlati oldalát... ezentúl többet kapunk a pénzünkért a piacon!
  • Vol Jin
    "Az eredetit mi alapján csinálták?"

Az volt a lényeg, hogy pont ezerszer legyen nagyobb a grammnál. :-)
  • Thrawn
    Azt még a lerakódás előtt tették meg. Ennél fontosabb, hogy éveken át becsapott a hentes a régi mérlegével.
  • Cat #18
    Látom nem érted a problémát: és mi alapján kalibrálod be azt a mérleget? :D
  • Thrawn
    Analitikai mérlegek képesek mikrogrammnyi pontosággal mérni, más kérdés, hogy a maximális mérhető tömeg ezeknél mindössze néhány gramm. Mint például ennél.
  • Tinman #16
    A kutyámat is cézinek hívom... most már tudom honnan neveztem el
  • Interstate 95
    Én meg a nagy ünnepi zabálásban több kilóval lettem nehezebb, na erre varjatok gombot !
  • jawarider2
    " A szakember szerint csak igen kicsiny változásról van szó, kevesebb mint 100 mikrogrammról."

Kérem azt a mérleget amivel ezt megmérték :)

(tudom, hogy nem mérték hanem becsülhették valahogy)
  • Cat #13
    A méter etalon helyét rég átvette egy fix érték, a fény vákuumban mért sebessége, de ugyanígy a másodpercét is a céziumatomból származtatják.

Az összes SI mértékegység közül a kilogramm maradt egyedül ilyen kőkorszaki fizikai dolog.
  • gombabácsi
    hasraütés :)
  • syn7h37ic
    Majd erre is kivetnek kamatadót. Mi az, hogy ingyen lesz a platina nehezebb! Felháborító! Liberté, Égalité, Fraternité nevében azonnal szolgáltassa vissza a többletet!
  • l00ser
    Az eredetit mi alapján csinálták?
  • Vol Jin
    Viszont az nem elég, mert abból három kellene, hogy tudjuk mekkora egy méter. :-)
  • Vol Jin
    Köszönöm professzor társam, erre nem gondoltam. Sürgősen szervezzünk egy szemináriumot, amin napirendre tűzhetjük, hogy rendezni kell egy konferenciát a kérdés mihamarabbi megoldása érdekében.
  • errorista
    nincs is méter etalon -.-

(harmad-méter viszont létezik)
  • fszrtkvltzttni
    Ózonsugárzás??? Lehet ilyet csinálni, de ez inkább csak sima ózon lesz szerintem.
  • A1274815
    És a szublimáció, professzortárs? Vagy 1000 Pt atom távozhatott a platinagőzben, amit lasan kibocsájt. Sűrgősen pótolni kell.
  • Vol Jin

Kedves professzortársaim!

Nagy kő esett le a szívemről, hogy erre a problémára is találtak megoldást. Viszont felmerült bennem egy másik gondolata is. Amióta a súlyokat elkészítették, statisztikailag 7 platina atom spontán lebomlott benne, így 7 neutron elhagyta a tömböt, amit egyetlen 4 neutronos lítium atom hozzáadásával megközelítőleg korrigálni lehetne. Kérem a szükséges lépések minél hamarabbi megtételét, hogy megoldjuk az így előállt súlyos válságot.

Ui.: Remélem hamarosan pozitív elbírálás alá kerül az önök kórtermébe való áthelyezésemre irányuló kérelmem is.
  • wraithLord
    Pedig a globális felmelegedés miatt hosszabbnak kéne lennie...

----
    Amúgy a 'kilogramm' a tömeg SI mértékegysége, a súlyé a 'Newton'.
  • asszongyahogy
    Leellenőriztem, a méter etalon még mindig ugyanakkora...
  • Tetsuo
    Most, hogy erre a problemara is van megoldas, biztonsagban erzem magam! :D