147
Bunkó futár.Kinek mi a tapasztalata?
-
#107 egy ideális világban működik amit mondasz, de ebben nem.
persze én is támogatom azt az üzletszabályzatot ha nem szállítjuk ígértre ingyen a tiéd a cucc. mondjuk a fél órás kiszállítást nagyon nem reálisnak tartom, még ha mint láthatjuk naponta több ezerszer megtörténik egy városban, de 1 óra már jobban hangzana sokkal, és aki annyit nem bír ki étlen az tényleg dögöljön meg. -
G_ArchAngel #106 Nalunk nem fordult elo gyakran, hogy hideg kaja menjen ki, illetve varni sem kellett sokat.
Az ok egyszeru volt: tobb cim, tobb borravalo. Mindenki sietett, ahogy tudott, visszautotte magat a gepbe es vihette a kovetkezot. Ha 2-3 cim kozel volt egymashoz, vagy konnyen lehetett egy menetben elvinni oket, akkor vittuk szo nelkul.
A masik az volt, amikor bejott egy ket jackpot address, amirol tudtad, hogy fix £5 vagy nagyobb bulinal £10 a borravalo. Ilyenkor ment a taktikazas, hogy ugy erj vissza, hogy a neved melle essen :)
Raadasul volt mellettunk egy Costa, ahol a lanyok adtak mindig kavet, mi pedig pizzat cserebe. A Pizza Hut-os sracoknak is segitettunk, akar cimet keresni, akar vittunk egymasnak benzint, ha a masik megszivta.
Raadasul a Domino's-os lengyel es magyar futarok voltak az egyetlenek, akik jegen is mentek. Ahol nem voltak tokos legenyek, ott csak shop volt, kiszallitas nem.
Mi csinaltuk a legszarabb korulmenyek kozott is, mert az emberek ertekeltek, hogy akkor is kapnak meleg pizzat, amikor mas az utcara sem megy ki.
Nem vagyok ra buszke, hogy epiteszmernokkent egy evig futar voltam, de nem is szegyenlem: kellett a penz sulira. Emellett sokmindent megtanultam: motorozni tobbek kozott.
Illetve, hogy mosolygassal sokkal kozelebb lehet kerulni masokhoz. Megsimogatod a kutyat, beviszed a kiszokott macskat, van egy-ket jo szavad es embernek neznek. Legalabbis a tobbseg. -
G_ArchAngel #105 Ha hideg a kaja, akkor 66%-ban a futar a lassu, 33%-ban meg az utemezes rossz (ez a manager hibaja: keves az ember): gyorsabban lesz kesz (ilyenkor elvileg melegito lampa ala kerul) es nincs futar, aki kivigye. Hulni fog.
Illetve hiaba van thermo bag, illetve sokszor a motoron a doboz is belelve, telen ki fog hulni. A fizikat nem lehet atbaszni.
Nyaron persze ez nem jatszik :) -
#104 Figyelj, én értelek. Kemény meló, elismerem.
Soha nem is vagyok tiszteletlen a futárokkal. De a helyzet az, hogy én is nap mint nap egy aknamezőn táncolok, ahogy majd mindenki a dolgozó emberek közül.
Épp ezért bocsánat, de nem tudok extra empátiát tanúsítani egy nevetségesen késve érkező, hideg, és esetleg elcseszett rendelés átvételekor. Olyankor éhes vagyok, és ingerült. És leszarom, ki hibázott, leszarom, miért nem kapom azt, amiért fizetek, csak az érdekel, hogy nem kapom meg a pénzem értékét. Ennyi. Olyankor pedig bocsi, de tojok rá, mi miért történt. -
#103 Not my problem.
A tűréshatárom eléggé tág, de ha nyilvánvalóan megpróbálnak átverni, akkor bocsánat, de nem engedek. Én is 2013ban élek. Az én seggemet sem védi senki. Ez van. -
G_ArchAngel #102 "A futárnak is vannak jogai, érvényesítse őket."
2013-ban? Nagyjabol joga van befogni a pofajat vagy honapokig munkanelkuli lesz.
Nalunk egy rendeles tortenete:
- bejon, beutik a megrendelest
- beutik az idot, mikor kezdik kesziteni, megsutik (nagy, ketszintes kemence, 3-5 perc alatt ater a pizza (ha sok a rendeles, akkor gyorsabban, de nagyon hatasfokkal, ergo csak a cegnek nem jo)
- futar beuti ajtonal a kodot, amikor kilep a pizzaval
- leszallitas utan futar visszateszi magat a varolistaba, mikor belep az uzletbe
Igy ellenorizheto, hogy mikor kezdik hivas utan a pizzat, mikor megy ki a futar es mikor jon vissza.
Mi leuvoltottuk az belsosok fejet, ha nem volt 10-12 percen belul kesz a csomag. Ha balfaszkodtak, akkor a mi idonkbol ment le es igy is, ugy is 30 percen belul kopogtatnunk kellett. -
#101 Meglehet, de erről már nem én tehetek, mint ügyfél. Ez már a cég hibája. Bocsánat, de ezzel nem tudok és nem is akarok foglalkozni. A futárnak is vannak jogai, érvényesítse őket. Engem csak az érdekel, hogy megkapjam a pizzám, melegen, finoman.
Félre ne értsd, nem vagyok bunkó. Dolgoztam én is hasonló melóban, tudom, mivel jár. Épp ezért maximális tisztelettel és udvariassággal járok el. De a jogaimat, mint ügyfél, érvényesítem, és olyankor nem érdekel, hogy ki jár rosszul. -
#100 Hozzátéve: mindez persze csak az állami szférán kívül működik itthon, sajnos. Posta, NAV, BKV, MÁV, stb, esélyed nincs érvényesíteni a vevői jogaidat, téged hurcolnak meg a végén. De pl. a topik elején látható esetekben (nagyrészt kamu) - a FedEx, DHL, UPS jellegű szállítóknál simán kiverheted a balhét, és ha jogos ( ez fontos ), akkor kárpótolni fognak. -
Fbn Lx #99 sokszor viszont a futárokat basszák le olyan dolgokért, amikről nem ők tehetnek
én azt látom, hogy a szar szolgáltatás legtöbbször nem az ő hibája, a panasz meg el sem jut azokhoz az emberekhez, akiknél számítana -
#98 Na bocs, ez megint csak mentegetés. A baj az, hogy itthon nem fogja fel sem a szolgáltató (lett légyen az bármi), sem az ügyfél, hogy mi is van.
Te vagy a megrendelő. Ők vállalták, hogy szolgáltatnak. Te fizetsz, ők belőled élnek. Ez ilyen kibaszott egyszerű.
Ergo, az van, amit te mondasz, az adott szerződésnek megfelelően. Ez a szerződés akár lehet szóbeli is, hogy teszemazt az operátor azt mondja, hogy 45 percen belül ott a kaja. Ha nincs ott, és vársz 2 órát, és még a tetejébe hidegen/elbaszva kapod a kaját, akkor igenis jogod van felrúgni az asztalt, és nemhogy borravalót nem adni, de felhívatni a futárral a főnököt, és, pl. ingyen átvenni azt a hideg szart.
Ez ilyen kurvára egyszerű. Működik is, ha kiállsz magadért. És ne a futárt sajnáld. Persze ugyanakkor meg jattolsz, ha teljesítik a feltételeket, és elégedett vagy, ez ugyanúgy benne van.
Engem is basznak seggbefelé a melóhelyen, és ha jogos, akkor bizony én tartom a hátam, még akkor is, ha nem én hibáztam.
Ez ilyen marhára egyszerű. Piacgazdaság, verseny. És ügyfélként bizony te vagy a f*sz jobbik végén, bármilyen hihetetlen is. Pont. -
#97 így van, egy idő után meg tudod saccolni mikor érsz oda -
#96 Hát igen...egészen más ételfutárként, mint csomagküldősként.
Általában céges autó, telefon. Több jatt, kevesebb idegeskedés.
Amúgy nagyon élveztem a munkát, mert vezetni szeretek, diákként jól kerestem, napi 5-10 ezer között mindig megvolt. Persze utóbbi, a sok fizetős cím miatt. Egyszer kicsit paráztam is az utolsó cím után...valahol Békés megye utolsó településén, a román határ mellett (talán Mezőhegyes volt) és követtek egy darabig hazafelé. Nagyon sok kp volt nálam és azért az embert manapság pár ezer Ft-ért elássák, nemhogy másfél milláért :/
-
#95 ez csak attól függ a telefon hogy van, mert ha céges és rádhagyják akkor bunkó a futár ha nem szól szerintem. emígy meg a mai informatikai rendszerek mellett simán ellenőrizhetik, hogy ne a családi traccspartikat rendezd céges telefonról.
érdekes Zetorg kommentje, számolgatva a legrosszabb esetben is 3000 összejön egy nap, ami nem is lenne feltétlen rossz ha mondjuk a kocsin soha semmit nem kéne csinálni :D szerintem saját járművel nem kifizetődő
-
#94 ja te az a mindentudó típus vagy, értem -
csomágfutárkodásban nincs tapasztalatom, csak kajáztam pár hónapot.
amúgy nyílhatna egy bunkó megrendelő topik is
2 órás kiszállítás, nincs alapanyag? ha már úgysem jattolsz, legalább ne a legolcsóbb koszfészek helyről rendelj! talán korrektebb lesz a kiszolgálás :)
a borravalón nem tudom miért vagytok kiborulva... én sem vagyok miller, de ahol szolgáltatást veszek igénybe, szinte mindenhol jattolok. kaja rendelés, étterem, autómosó stb.
arra felesleges fogni, hogy csóró vagy! akkor főzz otthon magadnak!
100ft címpénz, 4-500ft órabér, 100-200km, 12-14óra meló. átlan 25-30 cím naponta. ebből tankolsz és a saját kocsidat baszod szét.
számolj utána, hogy mennyit lehet keresni jatt nélkül.
mondhatod, hogy siránkozzanak a főnöknél, de akkor másnap nem kell már menni... -
#92 Persze, hogy nem. De mindegyik futár egy bizonyos körzetre van beosztva. Legalábbis, amikor én dolgoztam futárként, így volt. Mindig meg tudtam mondani órára pontosan, hogy mikor érek oda. Ha valami miatt késtem, akkor telefon. De sajnos ritka az a futár, aki felhívja az ügyfelet, hogy na komám, kések 1 órát pl.
Amúgy meg volt olyan, ahova minden nap kellett menni, igaz azok cégek voltak. -
#91 szerinted minden nap csak ugyan oda rendelnek? -
#90 Úgy, hogy tudja a címeket, ergo tudja, hogy hány körül ér oda. Nem percre pontosan, de órára meg lehet mondani. -
#89 Szép doboz... volt.
Biztos ez az, amit Jim Carrey kézbesített! -
#88 nem tudom én még mindig azt mondom, hogy töröljék el a borravalót és adjanak helyette rendesebb fizetést, a vendégek meg ha ki akarják fejezni a megelégedésüket írjanak a vendégkönyvbe és kész. az alapján is meg lehetne emelni valaki fizetését ha valaki jól dolgozik. -
#87 Ez változó. Pl nyugaton általában benne van az árban a pincérek borravalója. Idehaza nemigazán. Általában a pincérnek azért adsz borravalót mert kiszolgál téged és kinyalja a feneked is (ideális esetben). Bár persze ezért vették fel oda :) -
EnxTheOne #86 Futároknak/pincéreknek miért kell bora valot adni? Azért kapnak fizetést hogy kiszolgáljanak nem? Fagyis néninek se szoktam bora valot adni ha veszek töle fagyit :S -
#85 DHL légiposta németektől.. törékeny volt benne... :D
-
#84 Mégis honnan a faszból tudná, hogy hánykor fog odaérni? -
#83 Én vendéglátós vagyok, de olyan szakácsot még nem láttam, aki a nevét adta volna akár egy kajába köpéshez is. Előbb mennek ki megcsapkodni a parasztot.. -
#82 ja és a legjobbat kifelejtettem, hogy mindig azt mondták, hogy holnap jönni fog. Hány órakor? hát azt nem tudják pontosan megmondani.
Szóval legyek otthon egész nap egy hétig. Mondani akartam, hogy esetleg legközelebb készítsek ki valami csapdát is, hogy megvárjon vagy anélkül is menni fog de inkább hagytam, szegény csaj úgy se tehet róla. -
#81 nálam pár éve egy DHL-es azt se várta meg, hogy lemenjek a csomagért. Felcsöngetett, mondtam 2 perc és lemegyek. Erre sehol senki. Felcsörgök a központjukba hogy ilyenkor mivan - hát majd visszaküldjük a futárt. Mondom nem lehetne most gyorsan rácsörgetni, hogy forduljon már vissza és akkor a benzinen is spórolhatnánk. Neeem nem, majd visszamegy holnap.
Várni kellett még egy hetet. -
G_ArchAngel #80 A problema azzal van, hogy paran azt gondoljak, hogy amit amerikai vigjatekokban latnak, azt erdemes kiprobalni.
Hidd el, nem a mi korosztalyunk kezdte el az undorito dolgok kajaba helyezeset.
En talaltam mar levagott kormoket is pizzan. -
Fbn Lx #79 ezzel nem azt akarom mondani, hogy nő kajájára ráverném, de az talán egy fokkal érthetőbb :D
pedig már régóta nyugtatom magam azzal egyébként, hogy csak én vagyok gyanakvó és én feltételezek rosszat, mert az emberek nem is ennyire debilek.
úgy tűnik mégis igazam van. -
Fbn Lx #78 és a kollégáid melegek voltak?
mert még ha nőnek, de férfit szívassak meg úgy, hogy ráverem a kajájára? én érezném magam rosszul
ehhez azért kell némi homoerotikus hajlam -
#77 Belvárosi luxusétteremben az étlap aljára oda van írva hogy 12% szervízdíjat számítanak fel. Majd amikor kiszámlázzák az egészet jattostul, akkor még ott pattog és aggódik, hogy ugye rakok-e még a kis könyvecskéjébe valamit és nyitogatja, miközben hebeg-habog.
Pizzafutárnál volt már ilyen és olyan tapasztalatom is. Volt kőbunkó, aki nem kapott semmit és volt olyan is aki úgy szólt fel kaputelefonon, hogy meghoztam a finom vacsorát. Így azért mindjárt más a gyerek fekvése. Volt már nálam is, hogy kártyával fizettem és "véletlenszerűen" megpróbálták elkérni, hogy jajj elnéztem. De volt, amikor 5k val fizettem és a faszi 10kból adott vissza, de szóltam neki, mert ő is a rendesebbik fajta volt. Nálam amúgy nincs gond a szállítási idővel annál inkább a minőséggel. Már szinte mindenhonnan rendeltem és szar a pizza. Inkább én is elmegyek vhova és beülök étteremben megenni.
A csomagküldősök a diszpécserrel együtt idióták (tisztelet a kivételnek). Kérem, hogy hívjanak fel mielőtt jönnének, hogyha nem vagyok otthon akkor hazaszaladjak. Persze mi van? Hazaérek és ott a cetli az ajtóban hogy itt járt vagy jobbik amikor felhív, hogy hol vagyok mert ő bizony ott áll. Azokat meg helyből elküldöm a francba akik azt mondják, arra a kérdésre, hogy mikor várható a futár: "reggel 8 és délután 4 között" MIT GONDOL? egész nap otthon fogok ülni seggemen és várom a futárt? De amikor a futár számát akarom elkérni, akkor áááááá azt nem lehet, még véletlenül se egyeztessek vele, inkább kihozzák másnap vagy harmadnap, biztos sok a felesleges bengájuk, ha így furikáznak.
Az egész jattról amúgy az a véleményem, hogy egy elbaszott dolog. (bár én is adok) Miért kéne a pizzafutárnak borravalót adni? Azért mert elvégzi a munkáját? Nem ezért van a rendes fizu? A főnöknél kéne kampányolni szerintem is. Nem tudom mi lenne, ha mindenki aki elvégzi a munkáját borravalót kapna. Bár a kajaszállítóknál is belecsulnak, ha tudják, hogy múltkor nem adtál. Szép világ -
G_ArchAngel #76 Persze. Az aluminumhordoba. Ami le van zarva es magasnyomasu.
Ver kerul a borba, eleg gyakran vagjak el szureletok az ujjukat. -
KaBuTo666 #75 Szóval akkor a sörbe belepisálnak?
A borba meg belevéreznek?
A csokiba meg beleszarnak? -
#74 érdekes mennyi beteg ember. és akkor hogy a pékek mit sütnek a kenyérbe még el sem jutottunk :D -
G_ArchAngel #73 pl. a fokhagymas szosz elnyomja, nem lehet eszrevenni.
Tudom, mert exkollegak kuldtek nekem pizzat, miutan kileptem. Masnap felhivtak rohogve, hogy izlett-e.
En szemely szerint nem csinaltam, de lattam ezt mar balatoni hamburgeresben is es palacsintazoban, ahol a turoba kevertek bele.
Tesco-ban is elofordulhat:
A harminckét éves Anthony Garcia a Sunflower Farmers Market dolgozójaként joghurtkóstoltatást végzett az áruházban, ám a termékmintát először a saját ondójával turbósította fel - írja a velvet. Legalább öt nő evett az ingyenes kóstolóból, és a hírek szerint mindannyian találtak valami furcsát a joghurt ízében: egyikük azt mondta, hogy annyira borzasztó volt, hogy kevésen múlt, hogy ki nem köpte. A büntetlen előéletű Garcia a joghurt "kezeléséért" három, míg a vizsgálat során a hatóságok megtévesztésének kísérletéért öt évet is kaphat. -
#72 ez most komoly? :D belsősként csak tudod :D és így mesélték egymás között vagy mi? :DDDD -
#71 Újabb ok a kaja rendelés és az étterem ellen. :) -
G_ArchAngel #70 Nyugodj meg, éttermekben is előfordul, nem kell ehhez házhozszállíttatni a spermát. -
#69 Elég szomorú. Hasonlót vennék észre, biztos a futár arcába landolna. -
G_ArchAngel #68 Szerintem mar mindenki evett 'ektoplazmas' pizzat, aki legalabb 10x rendelt az eleteben. Nincs kivetel :)