59
-
bobi64 #19 Ez mekkora áltudományos ökörség... -
#18 "Arra gondolt már valaki, hogy a jelenlegi kézformát esetleg a két felhasználási forma pofon és kőbalta egyszaránt formálta?"
Cím: "Nem csak az eszközhasználat, a harc is formálta kezünket" A "nem csak" és az "is" szavak pont erre utalnak. -
inkvisitor #17 A csimpánzok maszturbálnak :)
Arra gondolt már valaki, hogy a jelenlegi kézformát esetleg a két felhasználási forma pofon és kőbalta egyszaránt formálta?
Végülis tök jó alak. Egyszerre fegyver és szerszám. Kettő funkció, egy forma. De félúton van. A tiszta fegyver funkcióhoz hiányzanak a csontbütykök a la boxer, a tiszta szerszámhoz meg esetleg a hosszabb ujjak. Szóval inkább kompromisszium. -
#16 Azt mikor fogják beépíteni ebbe a hihetetlenül tudományos megállapításba, hogy a maszturbáció az az evolúció következménye. Vagy az ember evolúciója és a kéz mostani alakja az önkielégítés foly(j) amodványa? Mert ha belegondolunk az ökölharc mellet,a kéz arra is jó amit én nem neveznék eszköz-használatnak és már az ok-okozat is megvan, hogy miért vagyunk agresszivak.
:-)))))
-
Vol Jin #15 Kerested már a pszichológiai okát e témánál a rajtad megfigyelhető kognitív disszonanciaredukció jelenségének? -
Vol Jin #14 "Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy az emberi faj az most agresszív-e vagy sem ahhoz nem kell a kezet vizsgálgatni. Nézzük csak meg a történelmet. Amerika meghódítása, Spanyol inkvizíció, a világháborúk. Ezek nagy része olyan "jelentéktelen" dolgok miatt történtek mint gazdagság, földterület. Nem vesszük észre, hogy egy bolygón élünk és mi mind ugyan annak a fajnak vagyunk a tagjai. Emberek vagyunk. Ezt valahogy tudatosítani kéne...."
Bullshit, bullshit, bullshit!
Az ember egy állat. Alapvetően húsevő állat.
A cikk meg nem arról szól, hogy az ember agresszív faj, hanem arról, hogy az agressziónak a mellékterméke az eszközhasználatra alkalmas kéz. Azért lett ilyen a kezünk, hogy rohadt keményen szájba tudjuk baszni a másikat. És mivel ez a kézfelépítés mellékesen pont alkalmas a precíz, finom mozdulatokra is, elkezdtük másra is használni, mint támaszkodni rá, meg ütni a másikat. Hogy egy ilyen apró véletlennek köszönhető, hogy ezt a cikket elolvastad, és egy kukkot nem értettél belőle, csak lenyomtál egy trendi Amerika ellenes, és egy egy zenbudhista hippidumát. -
inkvisitor #13 Az eszközhasználat korában az ököl egy egész jó, mindig kéznél levő non-lethal fegyver volt. A belső konfliktusokat könnyen le lehetett rendezni egy baráti verekedéssel (az ősember koponyája 4x akkora ütést is kibírt, mint a mai emberé) és utána minden ment tovább, míg ha kővel zúzták be a másik fejét az a horda harcértékének (és létszámának) csökkenésével járt. -
nextman #12 Szerintem sokkal egyszerubb felkapni egy kovet, botot, mint egy tokeletes oklot kifejleszteni.
Szoval szamomra ez nem tul hiheto. -
#11 Akarom írni: ...a "mára" kialakult viselkedés... -
#10 Nekem aztán tök mindegy, hogy honnan csetelek (ha azt normális életre alkalmas környezetben csinálom, persze).
Arra pedig nem hiszem, hogy büszkének kéne lennem, hogy az őseink abból éltek, hogy fosztogattak, raboltak, gyilkoltak és népeket kergettek (ha így történt) - legalábbis szerintem. Vagyis nekem "vér" szerint nem voltak az őseim (Nem büszke vagyok rá, csak megjegyeztem).
Amúgy érdekes teória, és szerintem erre az etológia, humánetológia közvetlenül tudna válaszolni - mivel "mára" a kialakult viselkedés nyilván pozitív szelekció eredménye. -
Dallasbird #9 Amerika megh... Nagy divat lett szidni az usá-t:) De azért ez tényleg akkor kezdödött ahogy a cikk is irja,ha nem igy lenne, sehol nem lenne az emberi tudás-fejlödés,Árpád apáink idejöttek és orrbavágtak mindenkit ökölel hogy te 1000 év mulva innen csetelhes,látod milyen jó fejek voltak .) -
Archenemy #8 "harc fojt az élelemért"
Ha mondjuk a háború lovasa az éhínség lovasának a torkát szorongatja annak érdekében, hogy az adja vissza az ellopott élelmet, akkor, igaz hogy "Harc fojt az élelemért", de szerintem itt inkább a "folyt" a helyes. -
vumbi #7 szakadj el a dogmakkal teli eletedtol, hogy eszre vedd a tudomany tel van megbeszelesekkel, megkerdojelezesekkel, egyms tesztelesevel... bi bi baaaa -
vumbi #6 elso mondat, te... -
kisemlős #5 Az eszközhasználatra nem gondoltak?! -
Tau Tang Wou #4 Már megint ez az evolúciós bullshit.
Mi van, ha nem az evolúció formálta a kezünket?
Persze úgy nehéz erre a következtetésre jutni, ha az az alapvetés, hogy volt evolúció és ezt a dogmát még vizsgálni is főben járó bűn. -
Merces #3 ..állatok vagyunk akik csoportokban élnek és hajlamossak a területvédő ,szerző viselkedésre nincs ezen mit szépiteni, nem a birkátol származunk kérem szépen....
..a másik meg ,ha az őseink négykézláb rohangáltak akkor sanszos, hogy az öklükre támaszkodva tették azt, ennek nem sok köze van az agresszióhoz(kivéve a briteknél ahol iskolai tantárgy volt a boksz :D) -
liberty2 #2 Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy az emberi faj az most agresszív-e vagy sem ahhoz nem kell a kezet vizsgálgatni. Nézzük csak meg a történelmet. Amerika meghódítása, Spanyol inkvizíció, a világháborúk. Ezek nagy része olyan "jelentéktelen" dolgok miatt történtek mint gazdagság, földterület. Nem vesszük észre, hogy egy bolygón élünk és mi mind ugyan annak a fajnak vagyunk a tagjai. Emberek vagyunk. Ezt valahogy tudatosítani kéne.... -
gulyasandras #1 fojt ...