Túlzottan megéri a szabadalmi trollkodás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ahhoz, hogy az elméleted helyes legyen, meg kellene legalább határoznod, hogy szerinted mi az "érték". Ez pedig nem olyan egyszerû feladat, filozófusok százai, ezrei próbálkoztak vele, lásd Kant, Windelbald, Bentham, stb..

LZ forever

Tetsuo
Pont ugy, mint a gyogyszereknel, 10 ev utan generikus lesz a talalmany, azt hiszem a feltalalo piacradobasatol kezdve, ugyanigy lehetne minden teruleten is.
Tehat lenne egy elsobseg a feltalalonak vagy annak a cegnek, aki megvette a talalmanyt x evig, (monopol gyartas, licensz adas) azutan abszolut teljes mertekben szabad lenne. Szoftvergyartasban pl. 2 ev vagy ilyesmi.. amit hosszabbitani lehet, komoly penzekert. Ahogy mousse irta.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Troll az, aki nem ért egyet másokkal. Én gigatroll vagyok 22,5-ös IQ-val.
De vannak angyalbõrbe bújtatott trollok is, a Nõk, vagy házisárkányok kinek hogy tetszik..
Bizony, az egyik fõ probléma, hogy minden hülyeség levédhetõ.

Egy fõnév, ami levédhetõ, nevetséges: Lightning, ugye...

Ha mindent elhiszel, amit olvasol, inkább felejtsd el a bet?ket! Japán közmondás

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

Ez így tök jó, de a teljes történetet ismerni kellene. Ugyanis mindenkinek tele a tõkéje-hócipõje a szobatudósoktól akik ráérõ óráikban kvázi nulla befektetéssel kitalálnak valamit és levédetik. Aztán akár tõl(e)ük függetlenül valaki meg is valósítja sokkmillió dodó befektetéssel, gyárthatóvá teszi, elvégezve a munka 99,9999% -t. Majd jön az ötletgazda hogy fizessenek neki rahedli pénzt.
A feltalálósdiba az a legcsúnyább, hogy sokszor az adott ötlet párhuzamosan sok emberben feltalálódik és csak 1 szedhet sápot utána.
Erre szoktam én mondani inkább ne találjon és szabadalmaztasson semmit, már sokkal elõrébb járnánk.
Abszurd példa: Levédetnék usa jog alapján mondjuk egy térhajtómû elvet, esetleg egy lehetséges szabadebenergia generátor megvalósítást jó általánosan. Természetesen a megépítéshez hozzá se fognék mert kilátástalan egyenlõre. De ha valaki mégis elõjön hasonlókkal ezerrel perelhetném egy kellõen általános szabadalommal és ez bizony kínosan nevetséges.
Azaz egy fabatkát sem ér a nyers találmány ha nincs rá igény, gyárthatatlan. Ha évek múltán létrejön az igény és gyárthatóvá válik, akkor nagy valószínûség szerint a találmány ötlete magától is újra felmerülne az elõzménytõl függetlenül. Fõleg egy sokmilliárdos egymással han áttételesen is, de kommunikáló társadalomban.
Másik eset: Ha egyszer tényleg beköszönnének az idegenek, mi a fészkes fenét kezdenénk a szabadalmainkkal????? Még a szerzõi jogokkal se biztos hogy érvényesíteni lehetne. Na jó lenne ott más probléma is még teljesen kölcsönösen békés szándékok esetén is.

Esetleges megoldás lenne ezeknek a találmányok fix összegû kifizetése. Azaz ha társadalmilag utólag kiderül a tényleges hasznossága akkor a feltaláló által megadott munkaórákat fizessék ki neki mondjuk az adott ország minimálbérének 100x -sán+felmerült költségeket. Ezután mindenki korlátozás nélkül használhatná a találmányt.
narumon
Nagyon nagyon nehéz ügy. Az 1 év az nagyon kevés (vagy külön lenne informatikára érvényes?), mondjuk egy gyógyszergyár esetében. Pár év alatt semelyik gyógyszernek nem jön vissza a fejlesztési költsége pl.

Ami most van az nem állapot, de hirtelen nagyon okosat nem tudok mondani. Az egyik dolog, hogy x idõ után esetleg gyártásba kellene kerülnie, de ez pont azért nem jó dolog amit CAT is mondd, mert a feltaláló találmányát szépen nézegetné egy cég amíg le nem telik az idõ utána meg gyártaná agyba fõbe anélkül, hogy a jogtulajdonos bármit is kapna. Az idõhöz kötés más dolgok miatt nem jó.

Szóval hirtelen én sem tudom mi lenne a jó megoldás, de az biztos, hogy valami roppant összetett dolog jönne ki (és félõ, hogy ez miatt tele lenne kiskapuval).

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

ez azért hülyeség, mert pl. van egy egyszeri feltaláló, aki kitalálja, hogy irányítósávokat kellene rakni a cipõre (egy magyar emberke). Ellopja a szabadalmát a Nike vagy az Adidas, piacra dobja a cipõt. A magyar emberke beperli, 6-8 év után nyer, kártérítést kap. A te esetedben nem kapna semmit, mert hogy nem használta a szabadalmát - nyilván, mert épp akkor találta fel, és nem cipõgyáros õ, nincs cége sem.

X éve leírtam már, hogy egy szabadalmi troll azért nyereséges, mert anélkül tudja érvényesíteni a szabadalmát, hogy õ maga valós tevékenységet végezne. Ha bevezetnék azt, hogy legfeljebb a saját, szabadalmi ügyekbõl származó bevételektõl megtisztított éves nyereségének X%-át ítélhetik oda neki szabadalmi perekben, éves szinten, akkor mindenki sokkal boldogabb lenne.
Túl sokan kerülnének az utcára a kólagyárból...
mousee
Én az összes ilyen céget kivágnám a francba, amit csinálnak az a pofátlanság netovábbja. Kb mint a tõzsde, semmi értéket nem teremtenek, de legalább mindenkit lehúznak pénzzel. Az egész szabadalmasdi úgy ahogy van, a jelenlegi formájában egy agybaj.

Miért nem lehet azt bevezetni, hogyha valaki levéd valamit (mert mondjuk tényleg az õ ötlete volt, õ "találta fel"), akkor azt max 1 évre védhetné le, efelett pedig évrõl évre egyre nagyobb összegbe kerülne megtartani a szabadalmat. Informatika terén ez teljesen életképes, 1 év alatt kellõ elõnyt ki tud építeni az adott cég a találmányával, utána mehet a köz javára, vagy fizessen, és megtarthatja még egy évig.
Na ez beindítaná a fejlõdést...

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

Tetsuo
Ki gondolta volna. 😊

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8