2
  • Tetsuo
    #2
    Okos akkor lenne, ha nem lenne pazarló.
  • halgatyó
    #1
    Az "intelligens város" alatt korábban az erősen digitalizált települést értették.
    Ennek akkor van értelme, ha az információk dróton továbbításával meg lehet spórolni egy csomó utazást, várakozást, pénzkidobást.

    Jelenleg NEM ezirányba haladunk. Mondok eg példát. Aki a lakását külföldinek adja ki, és kitölti az ideiglenes lakcímbejelentőt, attól a valamilyen okádékhivatal még a lakás tulajdoni lapját is követeli. Ráadásul, ha két diák lakik a lakásban, akkor mind a kettőtől külön-külön!!!!! (6000 Ft egy ilyen felesleges szar!)
    Pedig ott van az okádékgyalázathivatal asztalain a számítógép, le tudnák kérni a földhivataltól a "NEMHITELES" (miért nem hiteles, ti átkozottak!?!?!?) tulajdoni lapot, és nem kellene a lakás tulajdonosát ba...ogatni!
    Ez csak egyetlen kiragadott példa volt, a rengetegből.

    Teljesen más téma a házak hőszigetelése! Ez NEM "okos", ehhez a szóhoz semmi köze!

    Mindenki (én is) szeretné minél jobban hőszigetelni a házát, és minél kisebb fűtési költséggel minél kellemesebb belső klímát létrehozni.
    EHHEZ AZONBAN NEM AZ ILYEN "OKOS VÁROS" ZAVAROS DUMÁKON ÁT VEZET AZ ÚT!
    Hanem konkrétan ki kell dolgozni és terjeszteni (sajtó!) a hőszigetelés módozatait, és árban elérhetővé kell tenni.

    Megint egy kiragadott példa: évekkel ezelőtt, amikor tetőcserére határoztuk el magunkat, olyan tetőrendszert kerestünk, amelyik a szarufák FÖLÖTT is tartalmaz vastag hőszigetelő réteget, vagyis nem befelé, a lakótér felé növeli a hőszigetelés vastagságát, tovább csökkentve a belső teret

    Sok helyen megfordultam, még nagynevű cégeknél is. Végül egy névtelen vidéki céget találtam, amelyik elfogadható árban megcsinálta.
    (A hőszigetelés jó lett, de egyébiránt meg jól eb..ták, de ez másik téma)

    Et ceterum censeo: ez a cikk sajnos eléggé összezagyváltra sikerült.