85
-
#45 Valahogy félreértettél.
Régebben volt ilyen előrelátás ennek emlékei a piramisok, vagy a Kínai-nagy fal, vagy a több száz évig épülő katedrálisok
Amúgy ha jól emléxem leírtam, hogy úgy a 70-es évek elején halt ki az amcsikból is ez a képesség. És ez végig gyűrűzik a nyugati társadalmon. Elötte megvolt.
Ez az előrelátás, hosszútávú gondolkodás most megvan még a kínai elvtársakban, építettek is egy csuda gazdaságot (meg is volt az ára). Kérdés, hogy az előrelátás tart-e továbbra is és a társadalmat is felhúzzák a felhalmozott tőkéből, vagy elkiskirálykodják, mint azt tették a mi vezetőink a rendszerváltás után. -
Magyar Betyár #44 Régen a kommunizmus idején is az egyik 5 éves tervet nyomták a másik után, szóval volt előre gondolkodás miért mondod hogy nem volt. Nem is beszélve a tervgazdálkodásról. Azt is pontosan meg tudták mondani mennyi búza fog jövőre teremni és be is tudták hajtani gond nélkül.
Nem is értem miért szűnt meg a szovjetúnió mikor ekkora koponyák voltak benne. -
#43 Hiába látja a prblémákat és mellette a megoldást is, ha az többe kerül, mint pár év, akkor az emberiség gyak bele sem kezd.
Ha ez így lenne, akkor ma is a kőkorban élnénk, mert senki nem dolgozik semmit. De nem ott vagyunk. Ergo marhaság az egész. Egyszerűen MÉG nincs meg a kellő motiváció. -
ManoNegra #42 A jelenlegi tudásunk alapján? -
#41 Most hirtelen ezt találtam. Földi viszonylatban így képződhet perklórsav (, hogy a Marson miképpen, azt nem tudom...): (66. oldal)
"A current theory regarding the origin of naturally occurring perchlorate in the environment centers on natural atmospheric processes. While the exact mechanism for the creation of perchlorate is unknown, the theory suggests that chloride, possibly in the form of sodium chloride from the sea or land-based chloride compounds blown in from the atmosphere, reacts with atmospheric ozone. In the atmosphere, photochemical reactions between chloride and ozone create perchlorate. This process probably occurs over much of the earth and is analogous to nitrate formation in the atmosphere (Walvoord et al., 2003). In addition, there is the possibility that lightning may play a role in the creation of some atmospherically produced perchlorate (Dasgupta et al., 2005;W.A. Jackson et al., 2003), but this theory has not been confirmed. The rate of perchlorate creation in the atmosphere has not been determined, although it is thought to be a relatively slow process.
Following atmospheric creation, perchlorate returns to the earth’s surface dissolved in precipitation. In arid environments, where the rate of deposition exceeds the rate of dissolution by ongoing precipitation, perchlorate can be incorporated into certain geologic formations (Orris, 2004). The widespread presence of microorganisms capable of reducing perchlorate further supports the concept of naturally occurring perchlorate (Coates et al., 1999)..." -
#40 Már csak arra kellene választ kapnom, (mert különbe megöl a kíváncsiság--> curiosity), hogy a perklorát hogyan keletkezik a természetben? -
kisemlős #39 Ahol szén van, ott olaj is lehet! :-)) -
WoodrowWilson #38 Véges sok galaxis van. -
Amaymon #37 "Valahogy én sem bánnám, ha még életemben találnánk legalább valami baktérium félét az űrben, a sajátjainkon kívül :P"
Kicsi az esélye. Ha belegondolok abba, hogy a Föld pár millió éve egy fantasy világ volt sárkányokkal, amibe bele randított a természet. Okkal feltételezhetem, hogy mivel végtelen sok galaxis van, akkor esélyesen több (mondjuk szintén végtelen sok) néhány millió éves civilizáció is létezik. Amiből biztos lenne olyan, amelyik képes idegen civilizációk felkutatására. De ennek semmi nyoma nem lelhető fel a Földön. Soha nem járt itt semmi. (Vagy lehetetlen nagy távolságokat utazni).
Én szkeptikus vagyok, hogy a naprendszerünkben rajtunk kívül lenne az életnek írmagja. -
Tau Tang Wou #36 " Ez nem fog bekerulni a torikonyvekbe, ahogy igertek."
De be fog, 100 év múlva, ha feloldották titkosítást. -
Tau Tang Wou #35 ""Nincs határozott észlelésünk marsi szerves anyagokról..."
"Bár Mahhafy műszere szerves összetevőket is észlelt..."
Csak én érzek itt ellentmondást?"
Nincs itt semmi ellentmondás.
A szerves összetevő önmagában nem szerves anyag. -
culas25hc #34 Amúgy tényleg az a baj, hogy kevés az emberiség motivációja is. Kíváncsi lennék, hogy hányan kattintottak itt sg-n erre a cikkre, és hányan valami Samsung-Apple háborús cikkre, de az a sejtésem, hogy utóbbira többen kíváncsiak.
Pedig megpörgetné az űrkutatást, ha nagyobb médiaesemény lenne, és többen követnék nyomon. Pl a Curiosity pár százmillió dollárért beleírhatná a porba, hogy NIKE :D:D:D -
culas25hc #33 Na szép, ez volt az a nagy "világmegváltó" hír. Gondoltam, hogy nem Hobbitokat találtunk a Mars üregeiben, de azért mélyen belül reménykedtem, hogy szerves anyag az.
Valahogy én sem bánnám, ha még életemben találnánk legalább valami baktérium félét az űrben, a sajátjainkon kívül :P -
csimmasz #32 Pedig jó dolog álmodozni, csak tisztában kell lenni a tényekkel.
Egyszer a holdutazás vagy marsutazás is olyan mindennapos dolog lessz mint manapság a repülés.
Az is annak idelyén a kiváltságosok utazása volt, ma már néha olcsóbb egy repjegy külföldre mint egy vonatjegy a balatonra.
Szóval a lényeg, hogy szépen lassan haladunk a fejlődéssel, csak sokan többre számítottak köztük én is, nyilván nem 2000 re holdbázist meg egyebek de kicsit több pénzt az űrkutatásra.
Szóval a 70 es években a mobiltelefon is sci-fi volt ma meg már lassan a tricorder is valóság lesz csak ki kell várni.
-
#31 21 éves vagyok és kikérem magamnak hogy megmondod mi érdekel! -
bubis asvanyviz #30 A linken lévő írás hemzseg a történelmi és tárgyi tévedésektől. Már ott elhibázott a gondolatmenet, hogy a mai fiatalságot egy cseppet sem érdekli az űr meghódítása, vagy egyéb az emberiség jövőjét érintő kérdés. Ennek okai persze sokrétűek és inkább ne menjünk bele ennek boncolgatásába, bár ennek megértése fontos lenne a kérdés szempontjából ( az emberiség nem tud előre tervezni, élj a mának gondolkodásmód amelybe beletartozik a pazarló életvitel amelyet persze egyrészt a média is gerjeszt, mindez sokrétű társadalmi probléma, de persze a bejegyzésben ez a végletekig le van egyszerűsítve és félre van magyarázva).
"a technikai civilizáció kora leáldozik. Az űrbe pedig sosem fogunk kijutni ténylegesen…" - már az ilyen nagyot mondó kijelentés is jelzi, hogy nem lehet komolyan venni a leírtakat. Összességében elmondható, hogy a szerzőnél jóval több tudással és felkészültséggel rendelkező emberek, tudósok véleménye áll szemben egy látszólag frusztrált nem kellően képzett ember agymenésével. Már csak az a kérdés, hogy miért nem unod még e véleménynek a hangoztatását minden az űrkutatás témájában megjelenő cikknél ( persze biztos jó trollkodni, de nem értem ez milyen élvezettel szolgál, na mind1.
-
#29 Egyetlen dologgal értek egyet, az pedig az, hogy az emberiség nem képes magát hosszútávú célok szerint igazgatni. Hiába látja a prblémákat és mellette a megoldást is, ha az többe kerül, mint pár év, akkor az emberiség gyak bele sem kezd.
Az összes többi részben ebből következik. Azonban, ha ez meglenne valahogy, akárhogy, akkor a többi is működne.
Ennyi.
Pl. pont az Apollo progi volt talán az utolsó, amikor ez még működött. Kennnedy megmondta, hogy 10 éven belül ember megy a Holdra, és ment. Ez ráadásul egy csomó technológiában előretörést jelentett. Új anyagok, a repülőgépek fly-by-wire rendszere, a számítástechnika is akkoriban kapott akkora lökést, hogy ez lett a vége ami.
Az Apollo progi folytatását, gyak az aktuális csetepaté miatt kaszálták (Vietnámi háború). Azóta szinte semmit nem tud felmutatni USA, és nem csak űrrepülés területén. Az űrrepülőgép a lehetséges verziók közül már szinte a leggyikabb volt. Utódjait már elkaszálták, a szuperszonikus polgári szállítógépet detto.
A rövidtávú gondolkodás hiánya viszont nem csak az ürrepülés fejlődését fogja akadályozni, hanem végső soron mindent, mert előbb utóbb mindenhol felmerül egy olyan kérdés, amikor egy hosszútávú cél miatt kéne feláldozni a rövidtávú előnyöket. A kapitalizmus ésszerűen ilyen fajta döntés meghozatalát pedig nem teszi lehetővé. -
Vol Jin #28 "A SAM-ben lezajlott reakciók során klórozott metán származékokat és szenet is észleltek."
Analizálta a saját vezetékeiről lepottyant PVC vagy teflon darabkát. :-)
-
WoodrowWilson #27 Elolvastam. Nagyrészt egyetértek vele, viszont továbbra sem látom az általad vizionált ellenséget, aki ellen harcolsz. Mint már említettem, nem látom, hogy kik azok, akik szerint a saját életükben a Marsnál távolabbra embert tudunk küldeni. Legfeljebb az ufómagazin olvasótábora lehet ilyen. Ennélfogva a kérdés tárgytalan, szélmalomharcot folytatsz.
A sci-fivel jönni meg nevetséges, fantasy is ugyanannyi van, mégse hiszi senki, hogy tűzokádó sárkányok röpködnek az égen. -
gombabácsi #26 tessék, olvass: http://barathendre.wordpress.com/2012/01/02/masodik-teszt-bejegyzes/
aztán folytatódhat a névtelen, arctalan szennyömlesztés -
#25 Nekem is ez ugrik be róla. :) -
szbende #24 RobiGoBH: "elpárologtatta a légköre javarészét" :)) -
WoodrowWilson #23 Saját maga. Több képből van összerakva. -
#22 engem csak az érdekel. mi a franc készítette a gépről a képet? :S mert a másik 2 marsjáró nincs a közelben. -
WoodrowWilson #21 Te valami olyan ellen harcolsz, ami nem létezik. Az sg Don Quijotéja. A mai "értelmiségi fiatalok" közül nem tudom, ki reménykedik az "űr meghódításában", de szerintem a 99%-uk nem gondolja, hogy az ő életében a Marsnál távolabbra el fog jutni az ember.
A viselkedésedből viszont arra következtetek, hogy te nagyon hittél a dologban, aztán mikor rájöttél, hogy ez nem a közeljövő zenéje, jól megsértődtél, és most próbálsz kompenzálni. -
COOLancs #20 Nem beszélve a Viking szondákról amik már szintén elemezték a talajt. -
blitzkrieg1 #19 Azert ennel sokkal tobbre szamitottam. No nem egy marsi egerre vagy rokara, de legalabb egy kezdetleges bakteriumra. Ez nem fog bekerulni a torikonyvekbe, ahogy igertek. -
hihy #18 Mi a máik lábára gondoltunk, mert abból csak a fele van meg neki, és az nem ér le a marsra. -
RobiGoBH #17 Szerintem a mars egy légkörrel, bioszférával rendelkező bolygó volt, csak szegényt pont eltalálta egy hypernova robbanás sugárkitörése.. ami alaposan felperzselte/elpárologtatta a légköre javarészét... Amúgy meg fogadni merek mihelyst üzletet látnak majd a marsban mint turistacsalogató, egyből lesz ott minden, és előjön még sok ma letagadott, elkozmetikázott dolog -
Pares #16 Akkor majd találnak perklorátot zabáló metánt szaró bacikat oszt jóestét. -
#15 -
who am I 7 #14 ez egylábú, nem fél, tökelütöttek -
gombabácsi #13 na, ebből se lett ürmeghodiccsa? mi lesz így a értelmiségi fiatalokkal, miben fognak hinni? :) a trónok közt meg a massok közt nem elég ám nekik, azok csak ideiglenesen elégítik ki őket -
#12 Végül is ez jó hír. Ha a Marsra megyünk, akkor a visszaúthoz az üzemanyag egyik összetevője, oxidálószer már megvan.
Már csak az a kérdés, hogy miért is kéne oda menni?
Homokbuckákat nézni?
Meg szenet, amit lehet hogy mi vittünk oda?
Engem mondjuk a köv rejtvény foglalkoztat. Tegyük fel valamikor a Marson volt normális vastagságú atmoszféra, meg víz. Ez mondjuk valamennyire hasonló volt a jelenlegi földi atmoszférához. A kérdés az, hogy ez ahogy mondjuk elszökött miért hagyott maga után perklorátot?
Ott valami dúrva klórforrásnak kellett lennie. Szal nem bizti, hogy volt ott élet egyáltalán, legalább is a mi ismereteinknek megfelelő.
Lehet, hogy ez lenne a nagy bejelentés.
Csak ezzel a NASA agyonvágná a köv 100 év marskutatását.
Úgy hogy most kuss van.
-
xyl #11 "Nincs határozott észlelésünk marsi szerves anyagokról..."
Ez magyarul azt jelenti, hogy:
a) Találtak szerves anyagot.
b) Nem tudják bizonyosan állítani, hogy a Marsról származik. (Vagy nem akarják...)
-
hihy #10 Egy szerves féllábú óriás.
-
Amergin #9 "Nincs határozott észlelésünk marsi szerves anyagokról..."
Csak én érzek itt ellentmondást? Elmehetnétek politikusnak, b+!!
-
#8 Nekem az a perklorát nem megy ki a fejemből.
Már az előző marsjáró is talált perklorátot, és akkor kicsit pánikoltak, hogy vajon nem az űrhajó vitte-e oda?
Tele van az egész Mars perkloráttal.
De, ha szén van a perklorát mellett, akkor igen komoly vegyi reakciók jöhetnek létre!
A perklorát kémiai tulajdonságai:
Levegőn állandó vegyület, viszont ha hevítik, oxigén fejlődése közben elbomlik. Erős oxidálószer, ha könnyen éghető anyagokkal keverik össze, azokat melegítés vagy dörzsölés hatására oxidálja. Ez gyakran robbanásszerű hevességgel játszódik le. Klórt fejleszt a sósavból. Ha kénnel keverik össze, felrobbanhat.
:-) -
MaRee #7 Ezmiez? Féllábú óriás? -
hihy #6