101
  • Narxis
    "ha újra felraknám szedhetnék hozzá egy valag frissítést ami a windows 8 ba alapból bennevan."

Ennél nyomorékabb érvet se olvastam még itt pedig volt pár szerencsétlen. Az, hogy nincs SP2 a Windows 7 hibája? Nem, az M$ szándékosan nem ad ki hozzá, hogy az ilyen veéristvánok érv ként fel tudják hozni a Win 8 mellett azt, hogy MÉG nincs hozzá sok frissítés. Az meg változó, hogy hol gyorsabb a Win 8. Volt szerencsém 10 különböző gépen kipróbálni, kettőnél éreztem egy nagyon enyhe gyorsulást a Win 7-hez képest, nem nevezném ezt általánosnak.
  • zola2000
    A gép kikapcsolása: valamelyik jobb sarokba húzzák az egeret-> beállítások-> főkapcsoló.

Egyszerűen annyi a különbség, hogy start menü helyett sarokba kell húzni az egeret, még kattintani sem kell, és itt még az is gyorsan működik, hogy win gomb, elkezdem gépelni a keresett program nevét, és úgy indítom, míg windows 7ben ez nálam valamiért használhatatlanul lassan ment, a metros programokból meg a tune in radiot, és egy játékot a spectral soulst használom.
  • Zoliz
    Nem Start Menu hanem Start Screen..

Azon végzem az üzleti levelezéseimet, mert olyan lassú, hogy ráfoghatom, nem hatékony és nem kell annyit dolgozni. Sőt megadtam a felhőbe Steve-nek a céges email címemet is, hogy beletekinthessen az FBI a cégem folyamataiba

Fáj ez a sok béégetés..
  • Pukkka
    Te milyen munkát végzel a Start menüben?
  • Zoliz
    Ne húzd fel magad, tudjuk hogy trükköznek a számokkal, ez is marketing fogás, miszerint amit sokan vesznek az jó is. A Metro munkára egy hulladék, de az MS majd igényeket teremt. Amúgy is lassulnia kell a világnak, nem egyszerű ezt elérni egy nehezen kezelhető oprendszerrel?
  • mortep
    Részben egyetértek veled, a júzerek véleménye változik, viszont számos morgolódásnak volt alapja. Mindegyik újabb windows kiadásokkal a pc-t is kellett cserélni mert azok rendszerigénye kiadásonként növekedett (kivétel w8). A másik tüske az új rendszer elkerülhetetlen bugjai. Ezek ugyebár bosszantóak tudnak lenni adott esetekben.

Az opensource programozók igenis kitettek magukért (lásd. unity felület, compiz fusion, stb) mindezt úgy hogy nem volt egy raktárnyi dollár a háttérben, mint az ms-nek. Amúgy azt is vitatnám hogy a start menü egyáltalán az ms ötlete lenne.
  • Pukkka
    "A MS miért miért nem úgy írta meg ezt az oprendszert, hogy telepítéskor ki lehessen választani, hogy asztali vagy tabletes felülette lakarod-e telepíteni (az nem zavarna, ha menet közben is lehetne váltani)."

Valószínűleg így akarja rávenni az embereket, hogy megtanulják kezelni a felületet, hogy később mikor már minden platformon elérhető és átjárható lesz, ne okozzon az embereknek gondot a használata, és már a megszokás miatt is MS terméket használjon. Ez már most is elég jól működik amúgy. Munkatársnőmnek telepítve lett a win8, egy nap alatt belakta, pedig nem nagy guru. 1 hét múlva rá, jött hogy vett egy wp-s telefont, mert nagyon tetszik neki, hogy olyan mint a PC-s oprendszer. Ezek után, mutattam neki, egy Win RT-s tabot, és rögtön mondta, hogy milyen jó, végre nem kell minden készüléket megtanulni külön kezelni.

"A tablet verzión meg jöhetne a metro annak minden rondaságával, és logikátlanságával. "

Az, hogy mi ronda, elég szubjektív. A környezetemben 90/10% arányban oszlik meg azok aránya, akiknek tetszik, és akiknek nem. Az mondja rá, hogy logikátlan, aki nem szánta rá az időt, hogy megismerje.

"Egyébiránt számomra egyetlen hatalmas hibája van a W8-ban. Amit megspórolunk a gyorsaságával, annak a dupláját bukjuk el azért, mert sok funkció nehezebben hozzáférhető, mint korábban."

Sorolj fel, 3 ilyen dolgot.

"Jah bocsi, és van egy harmadik is. Ha a netről képeket mentek le, és mondjuk már van egy PIC1 nevű képem lementve, akkor lehessen már úgy beállítani a letöltéseket, hogy ha egy újabb PIC1 nevű képet mentenék le, ne kelljen már manuálisan átnevezni, hanem (mint az új fájlmásolás esetében) legyen olyan opció, hogy hozzá csap egy számot a kép nevéhez, és mindkettőt megtartja. "

Ez már W7 óta így működik nálam.
  • zord01
    Jah bocsi, és van egy harmadik is. Ha a netről képeket mentek le, és mondjuk már van egy PIC1 nevű képem lementve, akkor lehessen már úgy beállítani a letöltéseket, hogy ha egy újabb PIC1 nevű képet mentenék le, ne kelljen már manuálisan átnevezni, hanem (mint az új fájlmásolás esetében) legyen olyan opció, hogy hozzá csap egy számot a kép nevéhez, és mindkettőt megtartja.
    De ez már nagyon off. Sorry!

A lényeg, az MS egy kicsit logikusabb gondolkodással iszonyat sok problémától megkímélte volna magát. Néha már úgy érzem, csupa mazochista dolgozik ott...
  • zord01
    Mondjuk, ha már kívánságlista, én 2 dolgot várok, de már vagy 10 éve. 1: file tagging, 2: az intéző ne csak a fájlokat, de a mappákat is tudja méret alapján rendezni (mármint a bennük található tartalom összmérete alapján). (Bizonyára mindkét feladat teljesen megoldhatatlan, marsprogram komplexitású és költségvetésű kérés. Ugye?)
  • Palinko
    vagy magától is felismerhette volna.... a másik meg megcsinálhatnának volna már egy linux szintű partíciókezelést, hogy legyen a gyorsító ami kell, legyen a rendszernek magának, és az c:/user mappa meg megint új partíción. ez a minimális elvárásom lenne már 2012 ben...
  • zord01
    Nem baszogatás képen, de feltennék egy kérdést, amire igazából még senki nem tudott nekem logikus érvekkel alátámasztott választ adni.

A MS miért miért nem úgy írta meg ezt az oprendszert, hogy telepítéskor ki lehessen választani, hogy asztali vagy tabletes felülette lakarod-e telepíteni (az nem zavarna, ha menet közben is lehetne váltani).

Lenne egy rádiógomb, hogy tablet vagy desktop PC, és ha az ember az asztalit választja, akkor kapott volna egy klasszikus felületet, aeroval, start menüvel, és esetleg az asztalt felokosíthatták volna annyira, hogy ellássa a startképernyő szerepét, azok kedvéért, aki az élő csempéket asztali verzión is használni akarják.
    A tablet verzión meg jöhetne a metro annak minden rondaságával, és logikátlanságával.

De ennek az öszvér rendszernek, plusz a start képernyő eröltetésének semmi értelme. Legalább azt dönthetnénk el, hogy melyik képernyőre bootoljon. Meg legalább ne dobálna ide-oda annak függvényében, hogy mit akarunk csinálni.

Egyébiránt számomra egyetlen hatalmas hibája van a W8-ban. Amit megspórolunk a gyorsaságával, annak a dupláját bukjuk el azért, mert sok funkció nehezebben hozzáférhető, mint korábban. Plusz egy klikk itt, plusz egy klikk ott, és bár ez hülyén hangzik, mert csak 1 másodperc, de éves szinten, ezzel 1-2 komplett munkanap is elmehet. Tehát a rendszer megnehezíti a használatot, ahelyett, hogy könnyítené. Átgondolatlan, logikátlan. Ez vele a bajom.

Szóval ha az MS a fenti választós installálás mellett döntött volna, akkor a panaszok 80%-a alapból nem is látott volna napvilágot.
    Továbbra is várom a miért-re a válaszokat...
  • lck
    Teljesen rendben van a W8. Engem már csak az zavar, hogy miatta húzkodom 7 alatt a sarkokba az egeret :)
  • Vol Jin
    Kösz.
  • Roli
    1GB-t írnak. 1,7-et használhat a laptopban. A Windows 7 amire még hajlandó felmászni az 512MB, de akkor már sokat dolgoztatja a háttértárat. 1GB kell a Windows 8-nak, ma már nem olyan nagy dolog. (Ha DDR1-es RAM-ból kell ennyit beszerezni, az már elég kellemetlenné válhat. :) )
    A RAM csak egyre több lesz, már nem nagyon foglalkoznak azzal, hogy 512MB vagy még kevesebb van egy gépben, annyi még a Raspberry PI-ben is van... Lehet 1 GB a minimum, de azt fel lehet használni arra, hogy a felhasználói élményt fokozzák. Mégiscsak főként átlag embereknek szánt rendszer és ki kell szolgálnia a felhasználót külcsíny tekintetében és szolgáltatásokban is. Az is "elvárt", hogy önálló legyen a rendszer, néha kitalálja mit akart a felhasználó aki nem szakember. Kijavítson jópár hibát, akár észrevétlenül. Még lehetne sorolni. Ehhez erőforrás kell...

Kell 1 GB legalább.
  • Vol Jin
    Mennyi a memóriaigénye. Sokan mondják, hogy gyorsabb. Ha találkozom egy régebbi géppel, aminek kevés a memóriája (256-512 MB), az is gyorsul tőle?
  • Roli
    Egy hónapja használom a Win8-at. Nem voltam oda az új grafikus felületért, egy ismerősnél próbáltam, elég macarásnak tűnt. Volt egy Windows8 fejlesztő nap az egyetemen, akkorra ráfrissítettem a Win7-re, majd ha ráérek felrakom tisztán. Minden program megmaradt, driver gond volt a 5 éves laptopon, de végül a Vista driver megfelelőnek bizonyult.

Nem gondoltam, hogy a laptopom valaha gyorsabban fog működni, mint XP-vel pedig nem egy mai eresztés... Nagyon jó használni. A Kezdőképernyőn szépen elrendezgettem az ikonokat, teljesen transzparens a használata, sokkal kényelmesebb, mint a Start menü. Ha olyan valami kell, ami az indexelt mappákban van, csak elkezdem gépelni a Kezdőképernyőn, már jön is a kereső a találatokkal.

Persze meg kellett szokni az új kezelést, a jobb és a bal sarok mire jó, de 1-2 óra múlva már természetes mozdulattal ment minden. Pörög a rendszer, kellemes a sebessége.

Egyetlen kellemetlenségem van vele kapcsoaltban. A VT-X-et nem ismerte fel a prociban (fórumokon olvastam, hogy többeknek nem megy) várom a frissítést, mert a virtuális gép így nagyon lassú. Azonban virtuális gép futása mellett is jó a rendszer válaszideje.
  • Pukkka
    A gond csak az, hogy a win8 kényelmesebb és gyorsabb is, mint a win7. Nyilván ezt is meg kell tanulni kezelni.
  • Vol Jin
    "A divatmajmoknak ezt is el lehet adni. Mert új, mert csempés, mert 'trendi'.
    Na meg az elég olcsóra sikeredett upgrade sem utolsó indok."

Szerintem most a divatmajomkodó trendiség nem a Win8-ban nyilvánul meg, hanem a fikázásában. Mondom ezt azután, hogy 10 emberből, akinek van véleménye, kilenc fikázza. Persze úgy, hogy nem próbálta.

Én sem próbáltam, de nem is fikázom. Inkább érdeklődő vagyok. AZok szerint, akik használták, sokan mondják, hogy gyorsabb. Nem csak a Windows, hanem a programok is alatta. Ez nekem pozitívum. Meg az, hogy gyengébb gépeken is jobban fut. AZ a része, hogy jajj, ez milyen már, meg jajj, ez egy új felület, meg mindig az a titkárnő jut eszembe, aki egy új office verziónál belebonyolódik a menükbe és hápog, mert nem intuícióval kezeli a gépet, hanem memorizálva, hogy x menü, harmadik sor, és pipa a panelen. Persze nem érti, hogy mit csinál, de úgy kell, mert azt mondták neki. Most meg jajj mitévő legyen, ha mást csinál.

Ha kipróbálom, lesz véleményem a felületről is.
  • Palinko
    kényelem, gyorsaság
  • Pukkka
    Csak tudnám, ezek az emberek, miért nem lovaskocsival járnak. Egyszerű, könnyen átlátható, és nem is fogyaszt sokat.
  • Palinko
    win8at így adják, win8 az állatkertben, win8 a faszom hegyén!
  • hurkaur
    +sok
  • negyven2
    Szerintem ilyesmiket ne nagyon irj le itt, mert a vegen az opensourceos verfanatikusok (es itt csak az elvakultakra gondolok) maglyan aldoznak fel a Pingvin istensegnek, mimozben a tuz korul boszen jarjak a kernel tancot.

Amugy azt kene egyes szemellenzos egyenek megertni, hogy a (mocskos, sz*r, k*csog) M$ nem kotelezz senkit, hogy a (f*s, bugos, virusos, hasznalhatalan) Winf*st hasznalja. Ott van a lehetoseg a korabbi verziok hasznalatanak a lehetosege (gy.k. Windows 7 amihez 2020-ig jon frissites) ill., hogy a szemelyes igenyeknek (es a gephez) megfelelo szoftvert, oprendszert hasznalj.

De a szamomra a "legvicessebb" az, ahogyan azt kritizaljatok, hogy hat hogy nez ki az, hogy napi 8-28 orat kell, nyomkodni a kijelzot mert ez a rendszer mar erintokijelzovel mukodik. Nos ez valojaban inkabb ugy helyese, hogy erintokijelzovel IS haszalhato, de alapvetoen ugyanugy kell hasznalni mint barmely mas rendszert (segitsegkepen egyeseknek leirom, hogy billentyuzet es eger ez az eszkoz). Attol, hogy jobban van optimalizalva az ujjal torteno vezerlessre, attol nem lesz kotelezo hozza az erintokijelzo valamint az ujjacskaidal torteno CAD-ezes. Kulonoskepen en es meg sokan masok tokeletesen tudjuk kezelni a Metro/Modern/sz*r f*s csempe feluletett is erintokijelzo nelkul is. De valoszinuleg (sot 104%!) mi vagyunk a retaldalt kreten k*csogok.

Ui. Ha barkit is megsertettem volna akkor elnezest kerek. Ahogy irtam ezzel nem akkarok senkit se megserteni, meg azokat se akiknek gondolkodni luxus es csak trollkodni tudnak.
  • kissmikki
    Egy nap nyomogatás után meglepően kézre áll az új felület, és értelmes programokkal ellátva hasznos információ felület lehet belőle. És a legjobb az egészben, hogy az egész teljesen jól kezelhető billentyűzettel!
    Persze szokni kell, én még nem állnék át...
  • Reg5
    "Ja csak nincs Start Menű."

Van helyette Start képernyő.
  • Ravkin
    Szerintem nem is az a lényeg valójában jó vagy rossz renszer lett a windows 8 hanem :

Windows Xp, megjelnésekor rengeteg hiba volt benne sokan szidták fújj windows, kékhalál meg minden, idővel még is elkezdék használni.

Windows Vista, megjelenésekkor lassú volt nagy inkompbatibilitással sokan szidták, mégis akadtak olyanok akik tudták használni.

Windows 7, sokan szidták hogy átskinezett vista bukás lesz, ugyan olyan lassú lesz, mégis mára már a legtöbben ezt használják.

Szerintem mindenkinek úgy változik a véleménye, ahogy az éppen az egójának jólesik. Tehát például ha gyengébb gépem van akkor a gyengébb oprendszereket fogom dicsérni, például xp-win7, vagy linux. Ha erősebb gépem van akkor a legújabb szoftvert teszem rá.

Én személy szerint semmiképpen nem állnák vissza most windows 7 re. Lassabb mint a windows 8 ha újra felraknám szedhetnék hozzá egy valag frissítést ami a windows 8 ba alapból bennevan. Szerintem a metróval sincs semmi baj elegánsan néz ki használható, először nekem is új volt meg nem tudtam hol vannak a dolgok mit hogy kell csinálni de 10-20 perc alatt kitanultam. Most meg naponta hallgatom a harácsolást hogy vannak emberek akik azt sem tudják hogy hol kell kikapcsolni a számítógépet. Ha ennyire nagy a gyep hogy még arra sem képesek hogy feltérképezzék mi hol van, kitapasztalják a rendszert, akkor mégis én mit várjak tőlük, hogy tetszeni fog nekik? Búúú húú aztán sirnak vissza a win7re. Bár az opensource programozói lettek volna olyan innovatívak hogy kitaláljanak egy felületet, ami ráadásul elegánsan néz ki, de nekik is csak arra tellett hogy lekoppintsák a win startmenüjét.
  • WoodrowWilson
    Tehát akkor felmérték, hogy a start menüt senki se használja, ezért lecserélték a metróra, amit szintén senki sem használ. Logikus.
  • Major
    Én hónapok óta használom és eddig semmi probléma nem volt vele. A Metrós felületet maximum ki -és bejelentkezéskor látom.
  • zord01
    Hát... A Windosw 8 egy hulladék. Ha nem is lesz totális bukás, az csak pár tényezőnek lesz köszönhető, nem annak, hogy az embereknek tetszeni fog.

Először is jön a cikk azzal, hogy húúú de jól fogy az első hónapban. Ne felejtsük el, hogy most az első pár hónapban szinte ingyen adja az MS a frissítős változatot. Nem akarok hülyeséget mondani, de valami 40 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    dollárért árulják. Aki váltani akar, még szép hogy rush-ol érte, minél előbb. 40 dollár, az 8500 forint. Annyiért mikor adott MS oprendszert??? Eddig még a büdös életben soha.

Arról nem is beszélve, hogy ebbe a 40 millióban tuti, hogy az összes olyan notebook, asztali PC licence-t is beleszámolták, amit az MS-től a nagy gyártók vettek meg, hogy előre telepítsék. Azok nagy része felteszem még valahol az áruházakban díszeleg.

Szóval ez jelenleg egy roppant fals kép, és lényegé tekintve nem ad bepillantást a valódi eladásokba. Megnézném én ezeket az eladási számokat 1-2 hónap múlva, mikor is lejár ez az "Ingyé W8" akció.
    Nagyon erősen gyanítom, hogy hatalmas lesz a visszaesés.

Az egyetlen dolog ami megmentheti az oprendszert a totális bukástól, az az, hogy táblákra nem lesz más értelmezhető OS az MS-től. Tehát ha a jövőben tabletet vesz az ember, arra nem nagyon teheti majd fel valamelyik korábbi Windows-t. Emiatt nem lesz teljesen bukta.

De szerintem asztali fronton halálra van ítélve. Én kipróbáltam, de 45 perc után a hajamat téptem, és visszatelepítettem a jó öreg w7-et. Nekem nem hogy 8500 forintért nem kell ez a retek, de még akkor sem kéne, ha az MS fizetne nekem 10-szer ennyit. Sőt még 850 rugóért sem vállalnám be. Nem érné meg az idegességet.

Amúgy, ha olyan sikeres oprendszer lenne, ahogy megpróbálják feltüntetni, nem az eladási számokkal villognának, hanem azt mutogatnák, hogy bakker, tessék megnézni, hogy a netezők hány százaléka (ezreléke) használ win8-at. Mert az a használat igazi mércéje. Ezt a számot tessék összehasonlítani a W7 első hónapos számaival.

Jah, hogy arról mélyen hallgatunk!!! Vajon miért??

• asgh
    Tényleg, Vistából mennyit adtak el anno?
  • Major
    Végül is, ha már megvásároltad, utána már olyanná formálod amilyenre szeretnéd.
  • A1274815
    Nekem kell és a Win8 meg így nem. Ha majd ráleszek kényszerűlve a Win8-ra felűl írom a az Explorer.exe-ét és hozzá tartozó .dll-ek a Win7-es verzióval aztán vólt Start Screen nincs Start Screen.
  • willcox
    "Eddig 40 millió Windows 8-licencet adtak el"
    Bővebben:
    Eddig 40 millió Windows 8-licencet adtak el, amiből 39 milliót a MS vásárolt fel. :)
  • hurkaur
    A tiedet meg egy tenorista. win-win :)
  • Major
    Téged nagyon frusztrálnak ezek a számok. Változni fog az életed avval, ha megtudod hogy 100 darabot adtak el vagy 100 millió darabot?
  • Major
    Azért ne hidd, hogy nem volt előzetes felmérés, hogy használják-e az emberek a Start menüt vagy sem. Én szerintem Windows7 óta nem is használtam és nem is hiányzik.
  • Major
    Azért ez annyira nem egy rossz ajánlat, főleg ha van a gépeden egy legális XP, Vista vagy Windows7.
  • abdul alahmed
    te is pont ezt csinálod, csak a te nejedet egy android/opensource fejlesztő dugta meg ahogy látszik :D
  • A1274815
    Hát a Tálca (Win7-től Super Bar, ha az egyesített Task Bar és Quick Launch-ként használod, ami alapértelmezett) meg az Asztal része.

"A Moderun UI-t a mai napig nem értem miért szidják, egy kis időt kell rászánni, és utána sokkal használhatóbb mint a régi volt."

Win7-ben a gyakran használt alakalmazások soraihoz hozzá van rendelve egy gyakran használt dokumentumok menűpont, ami azért hasznos. Továbbá dokumentumról nem helyezhetsz el csempéket. Valamint rájuk gépeléssel keresni is maceránsabb. És végül az egész képernyőt elfoglalja és az néha bizony nem könyíti meg a feladat végrehajtását.

Nézd a Modern UI tök jó táblagépen vagy mobilon, sőt azokon nem akarom látni az Asztalt, de Asztali gépen meg a Modern UI-t nem akarom látni. Asztali környezetben sok egér mozgatással jár, érintő képernyőn meg dolgozon napi 8 órát az, akinek két grizly maci anyja volt.
  • Pukkka
    A start menü nem az asztal, hanem a tálca része, már ne haragudj.
    A Moderun UI-t a mai napig nem értem miért szidják, egy kis időt kell rászánni, és utána sokkal használhatóbb mint a régi volt.