56
 • shownomarcy
  #56
  Én használok mondjuk: Traders little helpert, sony vegast, Goldwave-t. És még kellett egy Cd Wave Editor, mert kiderül, hogy hú az nem is ugyanúgy vágja a wav-ot, mint a sony vegas! Nem vagyok IT guru, nem értek hozzá, nem érdekel, hogy milyen op rsz fut, a lényeg, hogy amit szeretnék használni programok, menjenek. Azért nem csak netezésből meg excelezésből áll a világ, még ha a munkahelyen csak ennyi is az, ami kell. Ok, lehet, hogy rossz, hogy win-en kezdtem, de x db program használatát nem kezdeném újra, ill nem is tudom, hogy mindenre van-e alternatíva linuxra.

  Munkára viszont mehetne a linux: a mi esetünkben (közszféra) tényleg csak annyi kéne linux esetén, hogy mindenkit átképezzenek open office-ra. (Akik csináltak supportot elhiszik, hogy egy kevésbé jó képességekkel megáldott átlag(alatti) felhasználó NEM tudja magától megtanulni mi hol van...)Libra-t, Open Office-t itteni gépre már tettem fel, szükség volt rá, de ha az embernek csak annyi ideje van, hogy rutinból dolgozzon és ne keresgélje a gombokat, nem fog átszokni magától.

  Egyébként meg kicsit magasabbról nézve a dolgot, pont ugyanaz a helyzet, mint sok más területen: ha nem értesz valamihez, megveszed azt, amihez már szinte hozzá sem kell nyúlni és magától megy, vagy ha értesz hozzá, meg tudod magadnak "barkácsolni", tudsz rajta spórolni. Ez a helyzet itt is, nem csak egy falipolc esetén :)

  Már OFF de ezt is ide (Samsung, Apple vitát olvastam): IT-ben azt látom, hogy mindenki itt vitatkozik, hogy melyik a jobb. De ezek is csak márkák, mint bármilyen más piac esetében, nem? Nem feltétlenül létezik "jobb"
 • narumon
  #55
  Hát igen, de addig nem fognak amig az állam az utolsó utáni bőrt is lehúzza róluk. Addig csak csődbe menni tudnak, hiába állna át az állam linuxra.
 • ppista
  #54
  Ez volna a lényeg, hogy jöjjenek létre hazai vállalkozások, munkahelyek.
 • narumon
  #53
  Milyen hazai cég zsebébe? Alig van már hazai cég.
 • ppista
  #52
  Persze hogy öntenék, csak nem annyit, és hazai cégek zsebébe. Van különbség.
 • narumon
  #51
  Ha jól tudom készültek annó ilyen tervek egyébként. Meg ne legyenek illúzióid, ugyanúgy öntenék a pénzt más zsebébe akkor (szakértők, "linux guruk", driverek, stb címén)
 • narumon
  #50
  Hát nekem aztán sok közöm van az MS-hez. De megnézted te azt a fenti xls-t? Az első két sor rögtön vicces. Office és rögtön office upgrade (mintha azonnal upgradelni kéne) ráadásul ezekre darabonként 280 EUR-t számol ami egy vicc, hiszen ilyen számoknál 15e! egyedi licenszek vannak. Na most annó magyarországon egy viszonylag nagyobb cégnek intéztünk durván 1000db licenszt, már ott is megkapták tizenpárezer forintért az XP+akkori office párost 5 év garantált frissítéssel. Szóval a fenti xls-ben megnézték mennyi a boltban az office OEM és beírták az árát, hogy jól nézzen ki. Arról már nem is beszélve, hogy ráhúztak egy frissítést rögtön (minek?), számoltak hardver költséget amit linuxnál nem (miért?) és még sorolhatnám.
 • ppista
  #49
  Hosszabb távon mindenképpen jobban ki lehet jönni, és szerintem ez volna a cél. Az a töménytelen pénz pedig nem egy idegen cég zsebébe vándorol, hanem megmarad más jóval fontosabb dolgokra. Nem mindegy.
  Sajnos nálunk is el kellett volna már kezdeni évekkel ezelőtt ezt a verziót, de gondolom még terv szintjén sem létezik. Így meg csak öntjük az amerikaiak kasszájába a lóvét, amiből amúgy sincs túl sok.
 • sanyicks
  #48
  elbaszott átállással lehet, de normális átállással izonyú sokat lehet megspórolni... Jobb a kamu xls-t gyártani mint a microsoft borítékjával a zsebben megmondani hogy nem olcsóbb ;)
 • narumon
  #47
  Az a baj, hogy ha után számolsz olyan igazán nagy spórolást nem lehet véghez vinni linux-szal sem. Mindenki álmodozik a bazi nagy spórolásról, de az csak úgy jön ki ha ekkora kamu xls-t gyártanak mint a németek. A valóság egy marginális megtakarítás rengeteg befektetett időért cserében.
 • ppista
  #46
  Sajnos én nem tudok ezen röhögni. Persze biztos van akit szórakoztat, ezt nem is vitatom el tőlük.
 • Pintyőke
  #45
  Legtöbben csak oprendszerben meg office-ban gondolkoztok. :) A legfontosabbra senki sem gondol? Ügyviteli szoftverek nagy része Windowsra íródott! Átportolni nem egyszerű, hisz nem úgy írták meg. Közintézmények csak pár, az állambácsi által is jóváhagyott szoftvert használhatnak, amiket bizonyos "körök" cégei csinálnak. :) Persze ezek a cégek jó pénzért lepaktáltak a Microsoft -al. Lehetne itt példálózni,hogy mennyi ingyenes hasonló szoftver van. Higgyétek el, ez sajnos nem működne közintézményeknél, hisz speciális igények vannak. Tehát marad a jelenlegi állapot!

  Csak egy érdekesség! Minek egy iratkezelő rendszernek silverlight? :) Persze csak a legújabb verzióval megy, ami linux alatt nem működő képes, hisz esélye nincs a moonlight -nak. ;)

  Mennyivel egyszerűbb lenne kiutálni a PC-ket és vékonyklienseket használni központi szerverrel, melyen telepített linux fut? Vírusirtóból is jóval kevesebbre lenne szükség.

  Azért mellékesen megjegyzem, hogy sokat teszteltük a libreoffice-t és sajnos komolyabb irodai használatra még nem jó, mert vannak vele problémák. Sokszor elszállt még linux alatt is, persze ezek csak akkor jönnek ki, ha kened vágod az office-t és mélyrehatóan használod is. Otthoni célra ill. egyszerű feladatokra tökéletes! OpenOffice már jóval stabilabb, csak hát annak a fejlesztése leállt. :( Még picit várni kell, míg kiforrja magát.
 • hurkaur
  #44
  LOL
 • ppista
  #43
  Szerintem is hazudnak, hiszen magyarok. Vagy nem?
 • ppista
  #42
  Egyszerűen hihetetlen mennyire szarik a mindenkori kormány a spórolásra. Vajon valamelyik szakminiszter elolvassa az ezzel kapcsolatos információkat? Kötve hiszem, hiszen akkor már rég el kellett volna kezdeni az teljes átállást Linux-ra.
  Persze akkor nem lehetne vaskos " támogatásokat" zsebre tenni az Ms-től.
 • galocza
  #41
  a játékosok nagyon régóta meghatározó réteg. annak idején nem azért váltottunk 95-re, mert pl a 6-os worddel (win3.1) nem tudtunk már levelet írni (bár én a ketteset jobban szerettem), hanem mert már inkább arra kezdtek el csorogni a játékok. a 9x-xp váltás is emiatt történt (+ a 9x támogatásának megszűnése miatt - pl ez az, ami linuxnál nem lesz).
  most megkaptam tesóm levetett gépét és megint csak azért térek át xp-ről 7-re, mert ha már lesz olyan vas, legyen dx11. van amire nem elég nekem az xp? nincs. akarok felpuffasztott oprszrt? akar a fene. azok miatt a nyüves játékok miatt (pedig olyan marha sokat nem is játszom).
  win8-cal meg erősen vágják maguk alatt a fát, bár nincs kétségem, hogy hamar észbe kapnak és lesz újra megszokott start menüs felület - vagy hivatalos, vagy hack. (vagy már van is?)
  a játékosok már igenis meghatározó réteg (vagy 15-20 éve), amikor bemennek boltba (ha esetleg boltból származik), pistike diktálja milyen oprsz legyen, nem apuka.

  azt meg nem hiszem, hogy sztím mostanában lehúzza a rolót. francnak kell még egy digitális disztribútor. csak origin? windows live? nem veszem meg. így is pár év elmaradásban vagyok játékokkal, semmi nem annyira fontos.
  valve-éknek az lenne a nagy húzása, ha vmi ügyes emulátort pakolnának a sztímbe, a win játékok támogatására. de mivel még arra se képesek, hogy a sztím egy rakás problémáját kiküszöböljék, nem tudom, erre mi az esély. pedig a pénz dől a sztímből, efelől nincs kétségem.
  lehet, a rebesgetett valve konzol erről fog szólni...
 • Macropus Rufus
  #40
  "Azonban, az Ubuntu for Android még nem elérhető semmilyen gépen."

  youtube -> keres "Run Ubuntu 12.04 on Android"

  jó nézelődést ;)
 • Macropus Rufus
  #39
  ez kb. így van, azért annyit hozzá teszek, hogy eleve nem telepít az ember páratlanszámra végződő kernellel rendelkező rendszert, ui. ezek többnyire nem stabilak. ;) ez linux rendszerek esetén alap.
 • Macropus Rufus
  #38
  én nem javasolnám a Debinat ezért:
  "Ki a fene fog parancssorozni azokon kívül akik amúgy is jobban otthon vannak a pc világában?"

  és ugye a Debian nem a kezdők rendszere...

 • kvp
  #37
  "Az Android-on NEM mennek a desktop Linux programok."

  Csak ha elinditjuk oket. Persze nem art arm-os gepre az arm-os valtozatot felrakni. Eleg sok tisztan linux-os programot irtam mar ami utanna android-on (is) futott.

  "Normális X-Server sincs rá, csak kamu, szinte-semmit-nem-tudó verziók"

  Barmi amin ssh-n keresztul bejon egy tavoli gep desktop-ja mar jo. Te az ablakkezelo rendszer hianyara gondolsz, de az a tenyleges X szervertol fuggetlen. Meg a legbutabb xvfb-n is elmegy minden rendes X-es program, akar egy openoffice is. Onnantol pedig csak meg kell jeleniteni a memoriaban renderelt kepet az android-os kepernyon, az pedig eleg egyszeru feladat. (irtam mar ilyen programot, mukodik)

  "Teljesen saját API-k vannak hozzá, amelyeken keresztül egy Android alkalmazás eléri a hw-t."

  Teljesen sajat api-k is. En pl. szeretem a libstdc-t hasznalni android alatt is, az sprintf-et es az fopen-t nem zavarja, hogy desktop linux vagy android. Gyakorlatilag ezert van font egy tonna linux nativ program a telefonomom. (van benne full qwerty, szoval nem kell virtualis billentyuzettel szivnom) Csak root jog kell hozza, hogy felrakjuk oket, de onnantol mar minden kenyelmes. (kezdoknek: adb shell vagy android desktoprol egy ssh localhost-ra, mindjart ott a nativ linux a kepernyon)

  "Azonban, az Ubuntu for Android még nem elérhető semmilyen gépen."

  En mar raktam fel jopar android-os programot sourceforge-rol is, szoval aminek van nightly build-je es fut rendesen, az nekem mar jo.
 • sola
  #36
  Ebben azért van néhány kemény elcsúszás.

  Az Android-on NEM mennek a desktop Linux programok.

  Normális X-Server sincs rá, csak kamu, szinte-semmit-nem-tudó verziók (a Market-en). Azokon csak az X demó programok mennek, LibreOffice és más komolyabb alkalmazások nem.

  Az Android egy teljesen külön világ, teljesen elszeparálódik a mainstream (desktop) Linux-tól. pl.: Teljesen saját API-k vannak hozzá, amelyeken keresztül egy Android alkalmazás eléri a hw-t.

  Az Ubuntu for Android egyébként pont ezt a problémakört célozza. Az egy teljeskörű integrációt céloz a Linux-os desktop környezet és az Android között. Azonban, az Ubuntu for Android még nem elérhető semmilyen gépen.

 • sola
  #35
  Inkább a Linux Mint-et próbáld ki.

  Az is Debian/Ubuntu alapú, viszont az Mate (Gnome2) dektop-al jön, ami sokkal jobb teljesítménnyel működik mint a Unity.
 • gothmog
  #34
  Nagyon fontos észrevétel, hogy első próbálkozásra "legújabb ubuntut" nem telepítünk. Én a 12.04-et egy hónapja érzem olyan stabilnak, hogy másnak (nem gépbuherátor beállítottságúaknak) is nyugodtan merjem ajánlani.
 • narumon
  #33
  Nekem is ugyanez a tapasztalatom. Még anno noti telepítéskor akartam ubuntut felrakni. Fel is ment de egyre másra jöttek a szívások, a forumozások, majd 2-3 hét szenvedés után ledúrtam az egészet és visszament a win.
 • csimmasz
  #32
  Ezt lehet kipróbálom.

  Sjna amikor föltoltam először a legujabb ubuntut alig vánszorgott a rendszer, utána javaslatra a régebbi ububtu-t próbáltam, az valamivel elfogadhatóbb sebességben, végül sokak ajánlására a xubuntu, egy 1800-as AMD procival 256 MB rammal rendelkező gépbe.
 • sanyicks
  #31
  sima ubuntun is minden megy grafikus felületről. Ezeknél a félhivatalos lightguis témáknál szokott gond lenni. De semmivel sem gyorsabbak, így én mindig gnome-ot használok gyenge gépen is.
 • kvp
  #30
  "igy xubuntu ment rá"

  Szerintem rakj fel egy alap debian-t, ezt direkt mernokoknek keszitettek. En desktop gepeken hasznalom fejlesztesre es azon kivul hogy grafikus telepitoje van minden mukodik a grafikus feluletrol. Ideertve az android-os telefonok hasznalatat, a halozati megosztasok kezeleset, minden. Mondjuk ahhoz, hogy ne hianyozzon semmi, erdemes a teljes telepitest felrakni. En halozatrol raktam fel, tehat par megas iso az inditashoz aztan halozatrol a tobbi. Most ez a tobbi valojaban 6 dvd-nyi anyag volt, de innentol tenyleg benne van minden ami a mukodeshez kell. Meg hang es 3D-s gyorsitas is van kulon driver telepites nelkul. Az egesz ara az, hogy nagyobb a rendszer hardver igenye, mint egy uj win8-ase (ceges 800 ezres munkaallomasok vannak alatta). Viszont minden jol mukodik, tehat alapbol fent van az irodai csomagoktol a fejlesztoi kornyezetekig minden (igen az osszes, full install-t kertem). A grafikai trukkozeseket viszont kikapcsoltam (3D-s desktop forgatas, attunesek), mert lassitjak a rendszer reakcio idejet, ugyanis az is ido amig lejatsza ezeket az effekteket, mig egyebkent azonnal valt. Nem szoktam a parancssorral szorakozni, nem fogok tobbet gepelni mint amennyi a fejleszteshez kell, az is boven sok. Ezen kivul mennek az egyik gepen a win32-es jatekok, ez nem volt feltetel a cegnek de nekem fontos a munkamhoz... (team fortress 2, skyrim, borderlands)

  ps: A felhasznalo barat linux-ot android-nak hivjak. Van belole x86-os desktop valtozat es mennek raja az opengl-es 3D-os linux-os jatekok is. Megy az osszes desktop program, ugyanis az android csak egy keretrendszer (es api) a linux kernel folott. Egyedul egy x szervert (desktop gui) kell felrakni hozza, de az meg a marketben is van, szoval telefonon is megoldhato a dolog ha van az adott desktop programbol arm-os valtozat. (az open source-osok tobbsegebol van)
 • csimmasz
  #29
  van egy régi gépem ami remekül üzemel, gondoltam rárakok jogtiszta szoftvert arra is de költeni nem akartam, igy xubuntu ment rá a kis HW követelményei miatt.
  Az egyszerű dolgokra sem használható alapból fórumok bujkálása nélkül.
  A Hangkártya megszólaltatása, a filmek lejátszása, akármilyen feladathoz kell szívás, jó böngésző meg levelező alapból van.
  Ráadásul sokszor amikor nézem a fórumon, hogy le van írva mit hogyan kell csak beirom enter és a következő pillanatban a nem várt eredmény érkezik,sokszor nem ugy megy mint ahogy leírták mert valami hiányzik vagy valami nyúgje van.
  Még egy hálózati tárolót se lehet rákötni anékül, hogy valamit mókolni kelljen, persze megint parancssorban.

  Mire nagyjából rendebe raktam addigra elment a kedvem tőle, na ezért nem megy az áttérés.

  Ki a fene fog parancssorozni azokon kívül akik amúgy is jobban otthon vannak a pc világában?

  Szóval sajna ez van.
 • Szefmester
  #28
  Amikor a közoktatásban a Linux szó csak lábjegyzet, és gyakorlatilag info-történet+ECDL az oktatás addig ne nagyon lepődjön meg senki hogy a win az elterjedtebb.
  Ha a szoftverfejlesztők a directX helyett openGL-ben csinálnák az alkalmazásaikat akkor a játékok is kicsit nagyobb számban jelenhetnének meg rá, így az alkalmi/hardcore réteg is nagyobb számban térne át linuxra.

  Egy kolegám azt mondta hogy a linux az bonyolult és szenvedés használni. Attól függ mire. Az alap rendszerek az alap dolgokra tökéletesen alkalmasak, ha meg mókolni akarsz vele akkor már tényleg érteni kell hozzá. De most őszintén... hány olyan koca PC-s van akik nem is ismerik a wint, és még életükben nem másztak bele a vezérlőpultba, vagy hány végzett particionálást egymaga. ;)
 • Botond #27
  Pont, hogy de, aki fizet, az rendeli a zenét. :) Aki kifizeti a játékot, az dönti el (közvetett módon), hogy akkor win vagy linux.
 • sanyicks
  #26
  hogy lenne kompatiblis? azzal a félig dokumentált hulladék mso formátummal semmi sem kompatibilis csak önmaga (verzión belül) azon kívül még önmagával sem. Éppen ezzel éri el az m$ hogy alig lehet otthagyni. (persze az odf-et sem képes rendesen kezelni azt is azért hogy nehogy minden odf-ben legyen mentve és túl egyszerű legyen lecserélni az mso-t).
 • Major
  #25
  Az a kemény, hogy X év után még mindig csak azok a legnagyobb Linux érdekeltségű hírek - vagy egyáltalán maga a tény, hogy ennek hírnek kell lennie - hogy na végre egy város átállt és spórolt egy kis pénzt.
 • narumon
  #24
  Sőt jobban megnézve hatalmas csúsztatások vannak benne. Nyilván van különbség, összességében lehet, hogy 1-2 millió euró is, de 10 csak ilyen kamusi számokkal van mint ami a táblázatban van. Gondolom be kellett bizonyítani, hogy igenis nagyon megérte áttérni! Kicsit magyaros.
 • narumon
  #23
  Azért ebben a táblázatban vannak roppant érdekes számok :o
 • Narxis
  #22
  Ott nem jól vezették le az átállást.
 • Vanek úr
  #21
  Ha már hír...
  Éppen most volt pár napja egy másik hír egy másik oldalon, ahol meg pont egy másik német helyen térnek vissza a MS termékekre, mert az OOo/LO nem kompatibilis a MS Office verziójával (és mellesleg az emberek átképzésére túl sok pénzt kellett fordítani, mert az OO/LO műveletek tekintetében is más).
  Vagyis van ellenpélda is...
 • teccikérteni
  #20
  Csak azért kérdeztem, mert akkor így nem ők lesznek a meghatározó réteg a Windows-Linux párharcában. :)
 • Narxis
  #19
  Jól tudod.
 • teccikérteni
  #18
  Egyébként a hardcore pc gamerek köre (akik meg is veszik a játékot) a felhasználók hány százaléka lehet? Amennyire én tudom, ők a kisebbség...
 • sanyicks
  #17
  fut wine-n... ahogy hallottam nem is rosszul.