4237
mea.jpg
  • sanya200
    Bocsi hogy ide írok de az első rész fóruma kihalt.Elővettem újra az első részt de a felbontás kicsit makacsolja magát.
    2560x1080-as monitorom van.Elvileg a menüben be lehet állítani de elcsúsztatja a képet :( mondjuk valószínű azért mert 16:9-be rakja holott ez a felbontás 21:9.Leszedtem ezt a flawless widescreen-t de nem igazán javított a helyzeten.Van valami ötletetek?
  • Dante73

Volt ez már?
  • yossarianHUN
    Igen, erre próbáltam rámutatni, mivel azt mondtad, hogy tartós hőhatásnak kitett belsőségek vannak a videóban (ami mondjuk szerintem elég fantáziadús feltételezés, én maradnék a halott belsőségeknél, az a tuti).
  • Dante73
    Ellenben, a súrlódás oxigén hiányában is hőt termel. Mivel ugye az anyag (energia) nem vész el, csak átalakul. Ha megfogsz egy izzó vasdarabot, akkor is égési sérüléseid lesznek, holott tűznek a közelében nem jártál. :P
  • yossarianHUN
    Légkör volt, csak oxigén nem volt benne:P Ergo súrlódás volt, csak égés nem.
  • Dante73
    Amint látni is, (legyen igazad, én ugyan magyarul játszottam, és ott nem a helyreállítás, hanem a létrehozás egy szinonimája szerepelt, ha jól rémlik) egy ripityára tört, elszenesedett valamit pucolnak ki, egészítenek ki. Tételezzük fel, hogy az űrhajó felrobbant. Légkör hiányában mitől égett meg? Az űrben a tűz, max egy robbanás erejéig képes égni, elfogyasztja az oxigént, és kialszik. A felvételen, 10:20-tól tartós hőhatásnak kitett belsőségeket látunk.... Az pedig, csak akkor lehetséges, ha tartósan érte hőhatás a testet. Ergó, becsapódott, és a súrlódási hő nyomait látjuk.
    Részemről lezártnak tekintem a vitát, ugyanis teljesen lényegtelen, melyikünknek van igaza.
    Maala; Majdnem, Spoilerban leírom, ha érdekel, olvasd el nyugodtan. Egyébként az is az én hipotézisem támasztja alá.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Mindenben egyformák. Az egyetlen különbség a BARÁTOK. Nekem az rémlik, még az emlékeik is ugyan azok, de a második Shepard magára maradt, barátok nélkül, a cerberus bábjaként. Ezért lett olyan, amilyen.
  • Maala
    Igen, ez nekem is rémlik.
  • yossarianHUN
    Kérlek.
  • yossarianHUN
    Úgy rémlik, valahol volt utalás a játékban arra, hogy az Illusive Man azért nem egyszerűen klónoztatta Shepardöt, mert az eredeti, "A" Shepard személyiségére, jellemére alapozott mindent. Valszleg nem bízott benne, hogy egy klón fel tudna nőni az eredetihez.
  • vg
    Örülök, hogy elolvastad a linket amit adtam.
  • yossarianHUN
    De ez az, hogy még ilyen szintű klónozásról sem volt szó (persze a "pót-Shepardöket" nem véve ide)

"A helyreállítás tartalmazta:

kibernetikus implantátumok csatlakoztatását a parancsnok csontvázának helyreállításához,
    a bőr helyreállítását,
    folyadékok befecskendezését a véráram és a belső szervek újraindításához."
  • Maala
    Másrészről, ha tényleg több próbálkozás volt, akkor akár az is lehetséges, hogy azt látjuk, amint egy korábbi próbálkozásba lehelnek életet. Nekem ez költséghatékonyabbnak tűnik. (Mármint egy kipucolt bábba új "lelket" rakni)
  • Maala
    Hadd találjam ki, valaki "beleverte a gyrosostálba"? :D
  • Maala
    Szerintem ez csak szemantikai kérdés.

A gyakorlatban/technikailag az őssejtekből tenyésztett szervek is klónozva vannak, csak a köznép nem szereti a kifejezést, ezért találtak egyet, ami barátibb a fülnek.

Tehát itt a klónozás és az "összekalapálás" ugyanazt az eljárást takarja, csak az egyik miatt megbüntetik a dokibácsit, a másik miatt meg elnevezik csontkovácsnak. :D
  • yossarianHUN
    De bizony, hogy összerakták.

10:20-tól tessék nézni, remekül látszik, hogy Shepard ripityára tört holttestét rakják össze, "élesztik újra".
    A klónos DLC-vel játszottam, de szerintem te keversz valamit, a klón nem mondott olyat, hogy a mi Shepardünk az első, sikerült példány. Azt mondta, hogy készült több, másik, klón Shepard is (mint ő), akiket azzal a céllal "gyártottak", hogy ha az eredeti Shepard (azaz mi) súlyosan megsérül, legyenek hozzá "pótalkatrészek". Szervek, végtagok, satöbbi, frissen a gyártótól.
  • Dante73
    Igen, azt hiszem ME3-as DLC. (Rég játszottam már vele. Nem akarom lelőni a poént, még a különbség okára is fény derül kettejük közt...)
  • yossarianHUN
    "Ez egy lassabb folyamat. Ha nem esik elég ideig a holttest, akkor nem fogja elérni a csontvelőt a hő, azaz marad DNS, amiből lehet klónozni a bácsit." - Na ez az, ez logikus lenne, csak ugye valamiért nem klónozásról volt ugye a sztori, hanem az "eredeti" Sepörd összekalapálása (na jó, tudom, az átélhetőség miatt). Így viszont elég nehéz elképzelni, hogy bármilyen körülmények között megmaradhatott annyi Shepardből, amit aztán műtéti úton helyre rakhattak, halott vagy sem.
  • Maala
    Ez a gonosz ikres egy ME3-as DLC? Mondjuk annak még egyetlen DLC-jével sem játszottam, úgyhogy gondolom az lesz, mert ez a sztori nem ismerős. :P
  • Dante73
    Eleve, nem írták azt sehol, hogy összerakták. Amennyire nekem lejött játék közben, újraalkották, némi maradványból. Ha játszottál a DLC-vel, amiben önmaga ellen harcol Shepard, Te magad is tudnád. Ugyanis egy testből, kettőt nem tudnak összerakni! És mintha az is elhangzana a játék elején hogy nem is Ő az első? Csak Ő az aki sikerült is, és Sheppard is maradt? (Lehet, keverem valamivel) A lényeg, Shepard becsapódott. Liara segítségével megtalálta a Cerberus a maradványokat, (Liara említette is, hogy mikor átadta, nem hitte, hogy valami is kijöhet a dologból) és összeraktak egy Shepardot, aztán még egyet, ami a "gonosz iker" lett, lévén abba már bele is piszkáltak.
    ENNYI!
  • vg
    Tök mindegy. Meghalt, kifingott, kipurcant, feldobta a lábát, alulról szagolja az ibolyát. Sok sok évszázad/évezred (mitomén) múlva már lehet majd olyan technológia -az Androméda idején- amivel vissza tudják hozni, akár apró nyáldarabból is...
  • Maala
    Itt inkább az a kérdés, hogy mekkora a légkörnek a mérete. Ugye hiába hatalmas a Föld gravitációs/mágneses mezeje is, a légkör tömegének 95%-a kb. ennek a távnak a pár %-ában van zömében. Ugye azt ki tudjuk számolni, hogy meddig zuhan, hisz meg van adva a gravitációs gyorsulás nagysága a Földéhez képest.

Bár a légnyomásból lehet arra következtetni, hogy a légkör tömege csak 80%-a a földiének, mondjuk nem is nehéz a 16 g/mol-smetánnal és a 17 g/mol-s ammiónával a mi 28 g/mol-s nitrogénünk és a 32 g/mol-s oxigénünkkel szemben. Ez utóbbi egyébként azt is jelzi, hogy sokkal több molekula van, szóval nagyobb a súrlódás is érvényesül.

De továbbra is, hiába van súrlódás, ha nincsen oxigén, akkor nincsen égés. Hőtermelés van, és hőátadás a belsőbb rétegek felé (ruha, bőr, hús, csont, csontvelő). Ez egy lassabb folyamat. Ha nem esik elég ideig a holttest, akkor nem fogja elérni a csontvelőt a hő, azaz marad DNS, amiből lehet klónozni a bácsit. A csontváz pedig mindenképpen megmarad, hisz csak mészégetés volt (Ez csak vicc, a csontban hidroxiapatit van, nem mész. :D)

Nagy kérdés még a ruha szerintem, hogy miből van. Erről van valami infó? Szerintem egyébként mind a két verzió lehetséges, túl sok az ismeretlen, de ezért jó a sci-fi.
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2016.04.11. 17:30:39
  • Maala
    De ez csak a külső réteg, ahol az űrruha is van. Illetve azoknak a részeknek a közelében, ahol lyukas az űrruha. "Lyukas". :D
  • yossarianHUN
    A súrlódástól viszont akkor is úgy felforrósodna a test, hogy egy pillanat alatt elpusztulnak, "elégnek" a sejtek, még ha nem is a hagyományos értelemben véve, lángolva. De igen, mindegy is, mert még mindig ott a becsapódás problémája.
  • Renegade
    itt egy komolyabb értekezés:

klikk
  • Maala
    Nagyon jól összefoglalja, egyetlen kivétellel: "Incinerate"-t ír. Márpedig gyulladáshoz egyetlen dolog kellene: Oxigén. Az Alchera légköre pedig metánból és ammóniából áll, amik közül egyikben sincsen a gyulladáshoz szükséges oxigén.

Összetörhet, szétplaccsanhat, de elégni biztos nem fog az a test. :)
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2016.04.11. 16:23:22
  • Renegade
    én is erre szavazok
  • Renegade
    a probléma az, hogy a készítők megadták a bolygó paramétereit, így nincs az a varázspáncél, ami megvédett volna, ez egy hiba a mesében
  • yossarianHUN
    Erről van szó. Nagyon jól összefoglalja a problémát az ürge. Egyébként a válasz valszleg elég triviális: egyszerűen nem gondolták át eléggé a dolgot.
  • yossarianHUN
    És ezzel most mit is bizonyítottál?
  • Maala
    Nem értem a vitát, ti nem játszottatok a DLC-vel, amiben a Normandy maradványai közt mászkáltok? :o

Innentől kezdve elég egyértelmű az is, hogy mivel - emlékeim szerint - megtaláltad a hulládat, mi történt veled...
  • Renegade
    egyébként ez egy elég megosztó téma:

It doesn't make sense. Even assuming they had some magical technology to recover a dead body, they wouldn't have had a body to use it on. Every little bit of the SSV Normandy SR1 crashed onto Alchera and so did your helmet, so Alchera must be the planet Shepard fell into. But Alchera has an atmospheric pressure of 0.83 and surface gravity of 0.85. Falling into that planet would incinerate you from the friction with its atmosphere, and then splatter whatever's left into a puddle upon hitting the ground.

And we know Shepard did hit the ground. Shepard died first of suffocation due to suit rupture, but was intact at that time. There's no way the commander simply orbited the planet before the body was recovered, though. Jacob's description is "meat and tubes" and you see a very fractured skeleton at the start of the game, so the body must have experienced severe trauma. We also see all the tissues and heart being gray, which would happen if the body froze on an icy world like Alchera. However, these do not make sense given Alchera's atmosphere and gravity. Rather than a body, they should have found drops of goo.

The only thing I can think of to explain this is that your suit had some heat protection (although Onyx armor in Mass Effect did not) and perhaps you fell into ice, which is at least not as dense as rock (but should still have turned you into goo). Anyone have any other ideas that might explain how Shepard's body could have remained relatively intact?
  • yossarianHUN
    Na de oké, akkor tegyük fel, hogy a légkör ritka, elég ritka ahhoz, hogy Shepard ne égjen szénné a belépéskor (ami azért elég valószínűtlen), viszont ez azt is jelentené, hogy a kisebb légellenállás miatt még nagyobb sebességgel zuhanna a felszínre, mint ha a Földről beszélnénk. De vegyük akár a földet. Komolyan azt hiszed, hogy ha ledobnál egy embert a mezoszférából, a földet érés után maradna belőle annyi, amiből aztán össze lehetne rakni? Már egy 100 méteres zuhanásnál sem marad több az emberből darált húsnál.
  • vg
    Kerestem neked: http://hu.masseffect.wikia.com/wiki/Lazarus_Project Miután Shepard parancsnok a Begyűjtők SSV Normandiát elpusztító támadásában meghal, a Cerberus vissza tudja szerezni Shepard holttestét Liara T'Soni segítségével. Olvasd el, magyarul van!
  • yossarianHUN
    Frappáns, már-már durcás 10 éveshez méltó beszólás.
  • vg
    Áhh, felejtsd el, biztos neked van igazad. Te úgyis majd a megjelenéstől úgy 3 év múlva fogod megérteni a házilag összeeszkábált magyar felirattal az Androméda történetét is.
  • Dante73
    Egyrészt mert MONDTÁK a játékban, hogy a felszínen talált rá Liara, másrészt, ha a légkör elég ritka, és vékony, (ugye, mikor odamentünk, mintha lett volna valami időjárás-szerűség, viszont rajtunk volt a sisak, ami lehet csak azt jelenti, hogy a légkör mérgező, de jelentheti azt is, amit írtam, hogy vékony, és "híg") így semmi nem mond ellent a dolognak. Másrészt, egy az űr hidegjének kitett testet, találj meg ha tudsz, az űrben, szinte lehetetlen. Egy bolygó felszínén, mégis csak egyszerűbb. Harmadrészt, a Normandia is a kutatás közben lett meg.
    #297 Ahham. ellenben azt is mondták, Hogy a Halonak vége a harmadik résszel, és nem látjuk többé Master Chief-et. Most az ötödiknél tartunk, ha jól rémlik? Úgy csinálsz, mintha a kiadók egyetlen szavát is el lehetne hinni.
  • Renegade
    fura, de a wikia sem fogalmaz egyértelműen, a fulladásos halál mellett írja, hogy orbiton maradt esetleg lezuhant, viszont a bolygóról elég sok adat rendelkezésre áll, Alchera, hááát én nem hinném, hogy akár egy fogát megtalálták volna, ha belezuhan a légkörbe. De majd valaki, aki kedveli a fizikát leírja, hogy milyen erők hatnak rá.
    Utoljára szerkesztette: Renegade, 2016.04.11. 15:56:56
  • yossarianHUN
    "Pieces of burnt flesh" - És ebből rakták össze, mi? A játék első bejátszásán baromira nem ez látszik, hanem egy több helyen roncsolódott csontváz, amit mechanikus kapcsokkal és implantátumokkal toldoznak-foltoznak. Komolyan azt hiszed, hogy égett húscafatkákból rakták össze? Egy dolog a tudományos fantasztikum, és egy másik a konkrét baromság.
  • vg
    Mert már lehet látni, hogy belép a légtérbe és konkrétan elég. Vak vagy? Ráadásul van rá utalás is, hogy a bolygón találták meg a maradványait. "In a conversation with Mass Effect: Galaxy's Jacob Taylor, it's revealed that Shepard was found on the planet as nothing but pieces of burnt flesh, scattered over a large area."
    Utoljára szerkesztette: vg, 2016.04.11. 15:46:06
  • yossarianHUN
    Na, fejtsd már ki kérlek, hogy miért nagyobb baromság, mint hogy túlélte a légkörbe lépést és a bolygóba csapódást.

Hallgatlak.