18
  • drfaust
    #18
    "Kanadai tudósok bebizonyították, hogy az Ebola vírus leghalálosabb formája képes a levegőn keresztüli terjedésre a fajok között."
    Bebizonyították vagy megcsinálták?
  • nextman
    #17
    Ezert mergesek a madarak a disznokra..
  • Zero 7th
    #16
    A HIV pont nem, annak közel nulla a mortalitása. A legyengült immunrendszer miatt bármi más fertőzésbe szoktak belehalni, de közvetlenül a HIV nem öl.
  • mester1987
    #15
    Az lesz majd, hogy mióta felfedezték azóta lesz csak maga a járvány.
    Előtte érdekes módon nem is volt, vajon miért? :D
  • Papichulo
    #14
    "lesz még világjárvány"

    Mint ahogy a nap is felkel holnap... :)
  • Vol Jin
    #13
    A mutáció az sok mindent megváltoztathat.
  • Vol Jin
    #12
    Nem konkrétan az eboláról beszéltem, hanem arról, hogy lesz még világjárvány, ami nem abban merül ki, hogy sokan isznak otthon citromos teát.
  • NEXUS6
    #11
    Azonban az fontos tényező, hogy amit írnak is hogy ugyan terjed levegőben, de nem olyan szinten, mint az influenza.
    A jelenleg ismert ebola vírus azért olyan fertőzést nem csinálna, vagy lassabb lenne a terjedése, mint amit írsz.
    Gyakorlatilag tele kéne fröcsögni a taknyával a tömegközlekedési eszközöket az emberkének, ahhoz, hogy 1-2 ember megbetegedjen. Persze innen is tud exponenciálisan emelkedni a létszám. De ha észrevesznek egyetlen ilyen esetet akkor a fejlett országokban azonnal intézkedések lépnek érvénybe.

    Az afrikai kis falvaknál a nagy fertőzöttségi és halálozási aránynak azért oylan szempontból köze van a higiénés, és egészségügyi körülményekhez, hogy először is valszeg az adott országnak/közösségnek nincs terve arra vonatkozóan, hogy ilyen esetekben mit csináljon, nem vezetnek be pl karantént, nem korlátozzák a "kórházak" látogatottságát. Ha valaki megbetegszik, akkor valszeg azonnal elkezdi a család többi tagja ápolni. Ráaádásul viszonylag kis terekben élnek közös lakóhelységekben, így a család gyakorlatilag azonnal megfertőződik.
    Egyszerűen egy sima infúzió is gondot okoz, hányás, folyadékvesztés esetén egyszerűen kszáradhat az emberke, pedig lehet, hogy menthető lenne, a szervezete le tudná győzni fertőzést.
  • inkvisitor
    #10
    Ha jól tudom, az érintett falukban 1 kútból jött az ivóvíz. Az ebola meg száraz környezetben gyorsan elpusztul. Tehát a klórozott ivóvíz, testet 90%-ban fedő ruházat és saját étkezőeszközök esetén meglehetősen alacsony a fertőzés kockázata, amikor pedig megjelennek a vérző hólyagok, akkor meg már gyorsan azonosítják a beteget és elkülönítik. A lehetséges fertőzötteket meg hamar keresik és karanténba rakják.
    Hidegebb égövön már nehezebben terjed. A nagy halálozású járványok mindig sűrű, leromlott egészségügyi és higiénés viszonyok között élő populációkat súlytottak.
    A spanyolnáthánál meg érdemes figyelembe venni, hogy a mortalitása 2,5% volt, de ott is az áldozatok nagy részével a túlreagáló immunrendszerük végzett, nem maga a vírus.
  • RecoPhile
    #9
    Lappangási időt és elterjedést szokták figyelembe venni egy járványnál.
  • Vol Jin
    #8
    "Maga az Ebola, a mortalitással is rendelkező töreknél szintén nem annyira veszélyes, mert ugyan nagyon rondán néz ki, és viszonylag magas a mortalitása, de éppen a gyors és heves lefolyása miatt nem nagyon tud terjedni nagyobb távolságra"

    Ja, ha egy ugandai faluról van szó, ahol hetenként jár a busz, és 500 km-re van a következő falu, akkor ez így van, de szálljon fel egy zuglói lakos a kettes metróra, majd a hetes buszra, míg a budai irodaházba megérkezik, az már problémás. Mert mondjuk elkapta a gyerek afrikai hörcsögétől vagy valami kismajomtól, amit az állatkereskedésben vett. A kollégája meg szálljon repülőre, mert a londoni központba kell menni meetingre az EMEA CEO-hoz, aki megy New Yorkba a részvényesek gyűlésére. És pár nap múlva a világ összes nagyvárosában ott is van a betegség.
  • Vol Jin
    #7
    Ugye nem azt akarod bemagyarázni, hogy helyesen értelmezted a mondandómat?
  • fszrtkvltzttni
    #6
    "Múlt hónapban Uganda Ebola-mentesnek nyilvánította magát, miután egy korábbi járványban tizenhatan haltak meg az ország nyugati részében."
    Nem úgy tűnik, hogy olyan esélytelen lenne. Kórházi ellátás nélkül talán igaz, hogy kicsi a túlélés esélye.
  • NEXUS6
    #5
    Illetve vegyük figyelembe, hogy épp a globalizáció miatt esetleg sűrűbben kapunk el teljesen új nem halálós fertőzéseket, amelyekkel való találkozás gyakorlatilag immunizál a halálosokkal szemben is. A lakosság immunizációja pedig egy szint után megakadályozza a járvány kialakulását, és ehhez nem kell 100%-os immunizáció.

    Sok kórokozónak meg hasonló a terjedési, működési mechanizmusa. Pl Pestis és az AIDS terjedését is akadályozza a CCR5-delta32 receptor protein mutációja. Ez a mutáció az olyan területeken, ahol korábban jelentős pestis járványok voltak elérheti a lakosság 5-14%-át!
    Ők gyak immunisak az AIDS-re és a pestisre is.
  • inkvisitor
    #4
    Annyira nem is.
    A járványoknál két dolgot kell (tudtommal) figyelembe venni:
    1 fertőzőképesség (mennyire terjedőképes, egy fertőzött mennyit képes átlagosan megfertőzni)
    2 mortalitás (1 fertőzött milyen eséllyel hal meg)

    Ha jól értelmezem a cikket, az ebolának is vannak olyan törzsei, amiknek a fertőzését észre sem veszi az ember, csak a megjelenő ellenanyagokat lehet detektálni. Maga az Ebola, a mortalitással is rendelkező töreknél szintén nem annyira veszélyes, mert ugyan nagyon rondán néz ki, és viszonylag magas a mortalitása, de éppen a gyors és heves lefolyása miatt nem nagyon tud terjedni nagyobb távolságra. Az átadási módokhoz képest túl gyorsan láthatóvá válik, illetve elpusztítja a hordozót. Ha megjelenne egy olyan törzse, ami hetekig/hónapokig képes lappangani, az már veszélyes lenne, de éppen az ilyen esetekben a szervezet a lappangási idővel arányosan egyre nagyobb esélélyel azonosítja, és pusztítja el a kórokozót. Talán csak a TBC és a HIV ami hosszú lappangási idő és erős mortalitás egyvelegével rendelkezik.
  • szkkteam
    #3
    Azért az Ebola vírust összehasonlítani egy "fertőző betegséggel, amit vagy lábon, vagy ágyban hordasz ki" eléggé durva dolog. Aki elkapja az Ebolát, az nagyon ritka hogy túlélni, eddig úgy tudom, hogy, mint az AIDS-nél, van aki valamilyen oknál fogva rezisztens rá, viszont attól függetlenül hordozó marad. Ellenben a többiek eléggé kínkeserves halált halnak.
    Ja és a történelmi járványok többségét! A Higiéniával lehetett vissza szorítani, ami szintén csak nem mondható el az Eboláról.
  • Vol Jin
    #2
    Gyakorlatilag minden évben elkapsz egy fertőző betegséget, amit vagy lábon hordasz ki, vagy heverészel otthon egy hetet, de tucatnyit elkapsz, csak legyűri előbb a szervezet, mielőtt tüneteid lennének. Gondolom ezzel nem akarsz vitatkozni.

    Meg azzal sem, hogy a történelem folyamán voltak túlnyomó többségben halálos kimenetet is okozó járványok.

    Sajnos lesznek még ilyenek, és hiába fejlett az orvostudomány, ami a betegségek terjedése ellen hat, más tényezők, mint a nagyobb népsűrűség, és a nagy mobilitás meg kifejezetten kedveznek a járványoknak.

    Idő kérdése, de lesz.
  • syn7h37ic
    #1
    Ááááá. Már értem, miért éheznek Afrikában. Nem merik megközelíteni a malacot, mert akkor minmeghalnak.