30
-
Vargagy #30 A legszebb az volt, hogy amikor Farkas Berciék leszálltak, Hardy Mihály éppen élő adásban volt Moszkvából az esti híradóban, elmesélte, mit ebédeltek a Szaljuton. De Berciék leszállásáról egy szót sem mondhatott. Lehet, hogy vele sem közöltek semmit, amit különösen indokolt, hogy a leszállás nem volt teljesen sima, a 2 méteren begyulladó utolsó fékezőrakéta-gyűrü nem gyulladt be és a fiúk nagyot koppantak. Gondolom, amíg az orvosok meg nem vizsgálták őket, inkább hírzárlat volt. -
kvp #29 A norad a sputnyik 1 fellovese ota katalogizal minden szemetet az urben. Meg az elejtett szerszamok is rajta vannak a listan. A szovjetek eleg nehezen tudtak volna barmit is csinalni, amit az amerikaiak nem vesznek eszre. Ha meg kiszurjak, hogy gond volt, minimum az amerikai sajto tele lett volna a szovjetellenes propagandaval. Ugyanez igaz a szovjet sajtora az amerikai kuldetesekkel kapcsolatban.
"mi lehetett olyan fontos amiért a video végén a tűzfészekbe visszament a két azbeszt ruhás.)"
Adatrogzitonek hivjak. Onnan derult ki mi okozta a balesetet. Mivel kabellel meg a foldi kozpontra volt kapcsolva a jarmu, ezert csak az iranyito epuletig kellett menni. Egyebkent a gondot is pont ez okozta, tehat a foldi vezerlo rendszerben volt egy tervezesi hiba, ami miatt bizonyos esetekben hibas parancsot lehetett kiadni a jarmunek. Gyakorlatilag egy kapcsolot rosszkor, rossz iranyba forditottak. -
Tripax #28 Megkérdeztem egy izraeli embert arról, hogy a rendszerváltás előtt hány ügynök csoport működött. Erre ő, legalább három; magyar(-orosz, orosz, amerikai). Egy ehhez hasonló project mögött meg még többen állhattak. Ez egy nagyon fontos hadi jelenség. Egyrészt a rakéta, az ember, és a lényeg a felhasználási koncepció. -
Vol Jin #27 Szerintem ez volt az, csak nem néhány másodperc az életmentésről, hanem s teljes felvétel. Itt csak egy memoár klippbe volt ágyazva pár másodperc. -
Vol Jin #26 "Ez egy fejlesztés alatt álló rakéta, az ilyesmi gyakran fölrobbanik, nem hiszem, hogy nagy titok ami történt."
Nyílván ezért nem került elő évtizedekig, csak a rendszerváltás után. -
Cef #25 Nem. A cuccot egy olasz rádió-amatőr testvérpár készítette, akiknek az volt a hobbijuk, hogy orosz űrhajós felvételeket hamisítottak. Az összes felvételükről kiderült hogy hamis, köztük ez is. A felvételeken beszélő űrhajósoknak mind erőteljes külföldi akcentusuk van és a szakzsargont is pontatlanul használják, ráadásul a szövegek is tele vannak technikai pontatlanságokkal. A videó alatt orosz kommentelők is írták, hogy a felvételen beszélő nő tuti nem orosz. -
#24 Találtam egy érdekes anyagot:
http://www.youtube.com/watch?v=9Sgc1I9sjfc&feature=related
Ez valódi? -
#23 Ha valaki nem ismerné: Buzz Aldrin's Race Into Space
A legjobb űrkutatással foglalkozó progi volt. Ez a free WIN7es verzió.
Onnan indul a dolog, hogy elkezdődik az amerikai-szovjet űrverseny. Cél: Ki jut előbb a Holdra? Nagyon komoly progi.
Jó mókát! -
#22 Igen az. Mert már annyira biztonságos volt az űrutazás, hogy nem vettek szkafandert sem. A kiegyenlítő szelep meg úgy gondolta, hogy már földet értek. -
sanyicks #21 ez gondolom az az eset amikor, ereszkedés közben kiszökött a zoxigén a kapszulából még nagy magasságban, és megfulladtak. -
#20 Nem ezt láttad?
Ez az a Szojuz-11 volt.
-
#19 Köszönöm a videót! Sokat kerestem amikor foglalkoztatott.
(Egyszer már láttam ezt valahol -talán a tv.-ben-, ahol a narrátor azt a kérdést tette fel hogy vajon mi az a tárgy, mi lehetett olyan fontos amiért a video végén a tűzfészekbe visszament a két azbeszt ruhás.) -
#18 Ez egy fejlesztés alatt álló rakéta, az ilyesmi gyakran fölrobbanik, nem hiszem, hogy nagy titok ami történt. -
AxxE #17 Nem ágyazta be, itt a link:http://www.liveleak.com/view?i=7a1_1220200651 -
AxxE #16 Itt egy videó az esetről.. kemény :S
-
Lucy in the Sky #15 Hm. Azért ennyire nem szubjektív! :)
@Vol Jin: Az. Csúnya eset, szomorú és tanulságos mementója a megfélemlítésen alapuló tekintélyuralmi rendszerek és a racionális döntéshozatal között tátongó kráternek. Egy kráter. -
Vol Jin #14 Ez az a kilővőállomáson történt rakétarobbanás, amiről a 11-ben írtam? -
Vol Jin #13 Szerinted az úgy történt, hogy elmesélték az újságírónak azt, amit nem tudott, hogy ne írja le azt, amit nem tud, és csak azért mondták el neki, hogy tudja mit nem tud? Őket is csak berendelték egy sikeres visszaérkezés után, és megmondták nekik, hogy mi lesz a hír. -
Vol Jin #12 Ugye tudod, hogy ez a vádad irreális, és csak a te képzeletedben létezik, egyfajta önigazolásként az attitűdjeidre? -
Vol Jin #11 Én vagy húsz éve a magyar televízióban láttam egy felvételt, ahol egy űrkapszula mellett egy szkafanderes embert próbáltak újraéleszteni. Ilyen össze-vissza remegő kamera, ide topogok, oda topogok a kamerával, mert valaki elém rohant, kétségbeesett arcok, stb.
Elég durvának tűnt a felvétel. Nem tűnt színészi játéknak, és higgadt orvosi beavatkozásnak sem. Mert az orvosok nagyjából úgy élesztenek újra egy embert, mintha egy bojlert szerelnének. Tehát nem úgy kapálóznak, mint a vészhelyzetben Benton doki. Itt viszont kurvára látszott a kétségbe esettség. A mi abban a helyzetben reális, mert ugye egy világra szóló esemény történt volna, nem a hatszázadik ismeretlen embert élesztgette az orvos relatíve tét nélkül, higgadtan. A kommentár szerint az asztronauta az egyik vezető rakétakonstruktőr fia volt, aki életrajzi adatok szerint akkortájt halt meg valami tök más balesetben. A filmeken, ugye egy színész játssza a beteget, akinek van tartása. Na ez az ember nagyon durván elvolt ernyedve.
Rühellem az összes összeesküvés-elméletet, de egy tény. A ruszkik arról adtak ki sajtónyilatkozatot, hogy a mai napon sikeresen visszatért xy űrhajós a z küldetésről. Előre nem nagyon jelentettek be semmit.
Volt egy archív felvétel is, ami kikerült, egy felszíni rakétarobbanásról is. Az nagyon durva volt. A feltöltés közben szivárgás történt, és pár technikus a rakéta mellett serénykedett, és téblábolva érdeklődve egy rakat tiszti egyenruhás közeledet feléjük, de a technikus hadonászott, hogy húzzanak el gyorsan, és történt egy hatalmas robbanás. Kajakra mindenkit elnyelt a tűz. Ott sétálgat tucatnyi fejes, és ahol álltak, ott a következő pillanatban csak egy hatalmas tűzgömb van. Volt ember, nincs ember. Szerintem fel sem foghatták, hogy felrobbant a rakéta. Egyik pillanatban éltek, a másikban meg nem volt már testük se, amivel érzékelhették volna, hogy történt valami. -
gosub #10 aranyi lászlónak mindenre van bizonyitéka :) -
#9 Se nem a ruszkik, se nem a jenkik nem vótak a zűrben. Ott csak olyan eksztra terrestial izék vótak. Ez a csóka is megmondhassa a tutit:
-
Lucy in the Sky #8 pro: ezek a szovjetek állandóan titkolóztak, főleg a hidegháború legforróbb évtizedében, nem tudhatjuk soha biztosan, hány orosz kozmonauta barátunk porhüvelye kering a fejünk fölött azóta is.
kontra: a cirka fél évvel Gagarin repülése előtt esett, legalább 100 halálos áldozattal járó Negyeljin-katasztrófát is elsumákolták ugyan mintegy 30 évig, de a SZU bedőlése óta erről az esetről (sok más disznósággal egyetemben) relatíve sok anyag hozzáférhető; ennek a fényében tehát miért pont néhány póruljárt, az előbb említett 100+ fő áldozattal szemben valódi Nemzeti Hőst próbálnának eltitkolni?
A magam részéről nyitva hagynám a kérdést, mindenki azt hisz amit akar, a történelem már csak ilyen szubjektív tudomány :) -
geff #7 Soha nem értettem, hogy miért nem veszik elő az előző rendszerek újságíróit. Már mind egy, igazán bevallhatnák ha hazudtak... Vagy visszavonulásuk után vagy a halálos ágyukon vagy ilyesmi. -
#6 Azt hittem olvasok valami jót... De még kommenteknél sincs semmi jó még... :( -
sanyicks #5 Jön az amerika kommandó mindjárt aztán jól megmondja hogy a szovjetek igazából nem is jártak az űrben, mert arra csak SZENT USA lehet képes. -
#4 Habár tényleg eléggé elszállt dolgokat képesek ugye egyesek terjeszteni, azonban az utolsó bekezdést én nem venném 100000%-ra.
"A bizonyíték hiánya, nem a hiány bizonyítéka!"
-
csimmasz #3 Tekintettel az akkori időkre én nem lennék meglepve ha mégiscsak lett volna.
Gondolom hamar szibériában végezték anno a sokattudó kíváncsi emberek, ha mégsem történt halálos baleset akkor csak gratulálni tudok nekik, bár ha lett volna szerintem tuti nem kürtölik szét. -
Cefet #2 Igazad lehet...
Fura ez a cikk, mert először példákat hoz fel, majd cáfolja őket. :) -
ancsil #1 azt hiszem, ez egy erősen komment (és troll) csalogató írás :)
nem kell sok idő, hogy megjelenjenek a mindent tudók, akik magabiztosan közölnek "tényeket" olyan megbízható forrásokra hivatkozva, mint pl. nemere istván :)