Megoldódott a gömbvillám rejtélye?
Oldal 1 / 2Következő →
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Oh, az égõ gyertyát ne próbáld ki. Szerencsére megtették mások:
http://www.youtube.com/watch?v=qoZlIUXEpns
http://www.youtube.com/watch?v=qoZlIUXEpns
Amúgy a mikrós plazmához csak szõlõszem kell, és látványosabb az eredmény:
http://www.youtube.com/watch?v=0i2lhO3bSjQ
A veszély ugyanaz: ha elforr a szõlõ (bár az üvegpohár benntarthatja a vizet)
Én nem próbáltam, mert csak 1 mikróm van és nem tudom mennyire "feszíthetõ a húr"
http://www.youtube.com/watch?v=0i2lhO3bSjQ
A veszély ugyanaz: ha elforr a szõlõ (bár az üvegpohár benntarthatja a vizet)
Én nem próbáltam, mert csak 1 mikróm van és nem tudom mennyire "feszíthetõ a húr"
"Kipróbáltam, mikrosütõbe tettem cigit/gyufát/mécsest/gyertyák, az eredmény semmi."
Óvatosan ezekkel, könnyen megszegheti a mikró "Üresen ne kapcsoljuk be!" szabályát. Valami rezonancia lesz, és kiég. Én kb. 10-szer szegtem meg (ebbõl 2x CD-vel. azt látni kell :) ), max. 1-2 másodpercre, eddig még nem volt vele gond. (már vagy 20 éve kitartóan szolgál, szép stabil berendezés a mikró :)
Óvatosan ezekkel, könnyen megszegheti a mikró "Üresen ne kapcsoljuk be!" szabályát. Valami rezonancia lesz, és kiég. Én kb. 10-szer szegtem meg (ebbõl 2x CD-vel. azt látni kell :) ), max. 1-2 másodpercre, eddig még nem volt vele gond. (már vagy 20 éve kitartóan szolgál, szép stabil berendezés a mikró :)
Na jo, hotanbol van kisdoktorija, sajat bevallasa szerint; Viszont mashol komolyabb titulust adnak a nevehez. :S
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Most már kb. úgy 10 éve, minden évben megoldják a tudósok a gömbvillámok titkát... Nevetséges. Minden évben elõ kell jönniük valami újabb faszsággal, mert tudják, ha nem teszik, megvonják tõlük a támogatásokat.
Ugyanez megy lassan minden tudományos kutatási területen. Csak masszírozzák a szart.
Láttam a minap egy dokumentum filmet, amiben egy tudós, aki hosszú évek óta elefántokat tanulmányoz, összefoglalta micsoda eredményeket értek el. Amit mondott lényegében elfér egy oldalon, és a felére tudományos tapasztalat nélkül is rájön egy félhülye. Namost mindezt a kutató munkát õ 12 éven át folytatta egy amúgy festõi szépségû helyen, a felszerelése, lakhelye, ellátmánya pedig pazar. A munkájához használt szolgálati autója egy vadiúj Toyota Landcruiser volt és ezt egy olyan terepen használta, ahol amúgy egy Suzuki Swifttel is kellemesen eljárogatok. A filmes stábnak meg olyan estélyeket adott, hogy egy király koronázásán sincs annyi finomság. Szóval jól csinálják ezek a tudósok, csak épp egy helyben toporgunk.
A seggem különb gömbvillámokat produkál, mint amilyeneket ezek a tudósok évrõl évre prezentálnak...
Ugyanez megy lassan minden tudományos kutatási területen. Csak masszírozzák a szart.
Láttam a minap egy dokumentum filmet, amiben egy tudós, aki hosszú évek óta elefántokat tanulmányoz, összefoglalta micsoda eredményeket értek el. Amit mondott lényegében elfér egy oldalon, és a felére tudományos tapasztalat nélkül is rájön egy félhülye. Namost mindezt a kutató munkát õ 12 éven át folytatta egy amúgy festõi szépségû helyen, a felszerelése, lakhelye, ellátmánya pedig pazar. A munkájához használt szolgálati autója egy vadiúj Toyota Landcruiser volt és ezt egy olyan terepen használta, ahol amúgy egy Suzuki Swifttel is kellemesen eljárogatok. A filmes stábnak meg olyan estélyeket adott, hogy egy király koronázásán sincs annyi finomság. Szóval jól csinálják ezek a tudósok, csak épp egy helyben toporgunk.
A seggem különb gömbvillámokat produkál, mint amilyeneket ezek a tudósok évrõl évre prezentálnak...
Tévedsz. Nézz utána, nem fizikusként végzett, és fõleg nem doktor.
Foleg ugy erdekes, ha tudod, hogy Egely Gyorgy a fizikai tudomanyok doktora.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
"Számodra egy magyarázat sem magyarázat, és ezt nem hasamra ütöttem, hanem te írtad,"
Hazudsz, mert nem is írtam ilyet. Se ilyen, se más szavakkal.
Ráadásul nem elég, hogy nem írtam ilyet, még elméletileg sem írhattam, mert nem ezt gondolom.
Miért jó neked hazudni ilyen pitiáner szituációban?
Hazudsz, mert nem is írtam ilyet. Se ilyen, se más szavakkal.
Ráadásul nem elég, hogy nem írtam ilyet, még elméletileg sem írhattam, mert nem ezt gondolom.
Miért jó neked hazudni ilyen pitiáner szituációban?
Tök szánalmasan erõlködsz, hogy a benézésedet ne kelljen korrigálni.
Csak azt nem értem, hogy minek veszed fel ezt a gyökér figurát. A döglött lõtéri kutyát sem érdekli rajtad kívül, úgyhogy szánalmas hiúsági kérdést csinálnod belõle. Lemész lehalja kjutyába ugatni. Ez a szégyen a javából.
Ember, eljutottál oda, hogy hazudozol arról, hogy mit írtam, hogy mit gondolok. Nem vágod mekkora egy kibaszott nagy nulla lettél?
Na akkor pár info, hogy okuljál.
Kibaszottul nem volt internet, amikor középiskolás voltam.
Merhogy elmútam negyven kiscsávó.
"Számodra egy magyarázat sem magyarázat, és ezt nem hasamra ütöttem, hanem te írtad,"
Hol írtam ezt te kis hazug csíra?
Na idézzed kiskamcsó!
Az 53-as haszben még benézhetted, de ebben már pofátlanul hazudsz.
"Érdemi vitát - a gömbvillámokról - továbbra is hajlandó vagyok folyattatni veled, viszont ha csak ennyit telik tõled, akkor befejeztem, további szép napot!"
ELeve ki vitázott veled a gömbvillámról?
Te agyrém vagy ember.
Kibaszottul mellé nyúltál, ha azt hitted, hogy olyan emberbe botlottál, aki UFO magazinon szocializálódott. Volt itt olyan hozzászóló. Ugattál volna neki kiscsávó. De nekem? Ha leírom, hogy a gömbvillám tök nyilvánvalóan elektromos jelenség, akkor mi a tyúxaros hátsóudvarért kell neked pofátlanul idehazudnod, hogy biztos egy paramajom lennék.
Mondom baszod, még a nyolcvanas évek közepén végén, amikor kezdtek terjedni ezek az okkultista faszságok, meg a nulladik típusú találkozásokban képernyõre is kerültek ezek az ostobák, már akkor azt gondoltam gyerek fejjel, hogy elektromos jelenség, és egy plazmagömb ejti csapdába a töltést, és az nem tud azonnal kiegyenlítõdni a környezettel, mint egy szimpla villámlásnál történik. Ezt gondoltam a tévé elõtt gyerek fejjel. Hogy ez a sok felnõtt hülye és ostoba itt a képernyõn.
Csak azt nem értem, hogy minek veszed fel ezt a gyökér figurát. A döglött lõtéri kutyát sem érdekli rajtad kívül, úgyhogy szánalmas hiúsági kérdést csinálnod belõle. Lemész lehalja kjutyába ugatni. Ez a szégyen a javából.
Ember, eljutottál oda, hogy hazudozol arról, hogy mit írtam, hogy mit gondolok. Nem vágod mekkora egy kibaszott nagy nulla lettél?
Na akkor pár info, hogy okuljál.
Kibaszottul nem volt internet, amikor középiskolás voltam.
Merhogy elmútam negyven kiscsávó.
Hol írtam ezt te kis hazug csíra?
Na idézzed kiskamcsó!
Az 53-as haszben még benézhetted, de ebben már pofátlanul hazudsz.
"Érdemi vitát - a gömbvillámokról - továbbra is hajlandó vagyok folyattatni veled, viszont ha csak ennyit telik tõled, akkor befejeztem, további szép napot!"
ELeve ki vitázott veled a gömbvillámról?
Te agyrém vagy ember.
Kibaszottul mellé nyúltál, ha azt hitted, hogy olyan emberbe botlottál, aki UFO magazinon szocializálódott. Volt itt olyan hozzászóló. Ugattál volna neki kiscsávó. De nekem? Ha leírom, hogy a gömbvillám tök nyilvánvalóan elektromos jelenség, akkor mi a tyúxaros hátsóudvarért kell neked pofátlanul idehazudnod, hogy biztos egy paramajom lennék.
Mondom baszod, még a nyolcvanas évek közepén végén, amikor kezdtek terjedni ezek az okkultista faszságok, meg a nulladik típusú találkozásokban képernyõre is kerültek ezek az ostobák, már akkor azt gondoltam gyerek fejjel, hogy elektromos jelenség, és egy plazmagömb ejti csapdába a töltést, és az nem tud azonnal kiegyenlítõdni a környezettel, mint egy szimpla villámlásnál történik. Ezt gondoltam a tévé elõtt gyerek fejjel. Hogy ez a sok felnõtt hülye és ostoba itt a képernyõn.
A 19. hozzászólásodból az derül ki, hogy középiskolában nem figyeltél fizika órán. A gömbvillámot meg nem elég halandzsával magyarázni, meg is kell figyelni, és leírni a jelenséget. Ez a probléma, nem tudod milyen a jelenség. Lehet, hogy olvastál valamit a zinterneten, de az nem dokumentált eset, hogy a Mari-néni mit látott... Számodra egy magyarázat sem magyarázat, és ezt nem hasamra ütöttem, hanem te írtad, ha nem is pontosan ezekkel a szavakkal, ha meggondoltad magad annak csak örülök. Egyébként a Mátrában, vagy az Alföldön tucatszám lehet látni. Igen zavaró jelenség ha az ember az égboltot szeretné fürkészni... Érdemi vitát - a gömbvillámokról - továbbra is hajlandó vagyok folyattatni veled, viszont ha csak ennyit telik tõled, akkor befejeztem, további szép napot!
"Úgy tûnik, hogy számodra a gömbvillám az: amit senki nem tud megmagyarázni, és ha mégis, az nem jó, mert hát ugye a gömbvillámra nincs magyarázat! Wow!"
Úgy tûnik, hogy te is az vagy, akinek az a hobbija, hogy kitalál valami baromságot a másikról, hogy azt mondta vagy gondolta, majd örvendezik a saját baromságának, amikor büszkén cáfolgatja azt.
Tök nyilvánvaló, hogy a gömbvillám elektromos jelenség. A 19-es hozzászólásomban ez ki is derült.
Úgy tûnik, hogy te is az vagy, akinek az a hobbija, hogy kitalál valami baromságot a másikról, hogy azt mondta vagy gondolta, majd örvendezik a saját baromságának, amikor büszkén cáfolgatja azt.
Tök nyilvánvaló, hogy a gömbvillám elektromos jelenség. A 19-es hozzászólásomban ez ki is derült.
+
Úgy tûnik, hogy számodra a gömbvillám az: amit senki nem tud megmagyarázni, és ha mégis, az nem jó, mert hát ugye a gömbvillámra nincs magyarázat! Wow! Az, hogy kimondtad a plazma-, vagy a szikragömbvillám az sima villám, jól mutatja, hogy nem érted hogyan mûködik a villám. Ne szólj, szám, nem fáj fejem! ;)
Szerintem semmit. Ott sima villám van, nem gömbvillám.
Mit nyertem?
:-)
Szerintem a gombvillamok nem kezelt exceptionok :)
Nagyjabol tudjuk hogyan lehet letrehozni relative stabil plazma gombot. Megfelelo energiaszint, kello toltesmennyiseg es a levegovel nem jol keveredo, plazma allapotba hozhato anyag kell hozza. Az utobbi azert fontos, mert ha a kornyezo levegot konnyebb lenne ionizalni, akkor az energia azon at eltunne. Egyebkent tobbnyire igy vegzodik a legtobb gombvillam is, tehat kisul belole a toltes es akkor hanghatas kisereteben osszeomlik. A masik lehetoseg valamilyen foldelt vezeto anyaggal torteno utkozes, ami meg gyorsabb kisulest eredmenyez.
Az ablakon torteno uvegtores nelkuli atmenetel trukkje az, hogy az elektrosztatikus es elektrodinamikus mezok kepesek atmenni az uvegen, tehat a gerjesztett mezo kepes a masik oldalon is hasonlo gerjesztett mezot letrehozni. Persze ennek feltetele, hogy a plazmat alkoto alapanyagok a masik oldalon is megtalalhatoak legyenek hasonlo osszetetelben.
Az ablakon torteno uvegtores nelkuli atmenetel trukkje az, hogy az elektrosztatikus es elektrodinamikus mezok kepesek atmenni az uvegen, tehat a gerjesztett mezo kepes a masik oldalon is hasonlo gerjesztett mezot letrehozni. Persze ennek feltetele, hogy a plazmat alkoto alapanyagok a masik oldalon is megtalalhatoak legyenek hasonlo osszetetelben.
A tanulmány téved, ugyanis a gömbvillám nem ion-kisülés, hanem ien-kisülés:
http://www.dock4phone.com - http://gyar.eu/2A-dock4phone \"Az autónak is két tengelye van, mégsem függvény\"
Talált. :)
A példád az index bulvártanban van. Valóban több helyen lehet olvasni, de nem kell mindent elhinni amit olvasol, fõleg ha az BULVÁR címszóban olvasod. Mint írtam, csak nem figyelsz, szó sincs róla nem tudják micsoda. Nem írom le még egyszer amit írtam, olvasd el, megtisztelnél vele. Köszi.
Ezt csak õ érti. Régebben azt akarta bebizonyítani, hogyha lekapcsolod a villanyt a spájzban, és becsukod az ajtót, akkor ott egy fekete lyuk keletkezik, amit ha kifordítanál. lenne benne egy másik univerzum, mert Pi dimenzió van, azaz 3,14, de ez csak azért van így, mert görbült a tér, és ha kivasalnánk, akkor pont négy lenne, és megszûnne a relativitáselmélet, ami azért van, mert megvagyunk görbülve, és ezért nem telik az idõ, ami a negyedik dimenzió mindenhol egyformán. Vagy valami hasonló, de hasonló zagyvaság volt az egész. A lényeg, hogy õ érti, a tudósok meg nem.
Orvos-e látott-e?
Ezt nost nagyon nem értem, lehet a sör az oka?
Áltsuliba van hidrogén égés mechanizmus, de nincs szó arról, hogy ezek mind gyökök és nem ionok? (na ide annyi kérdõjel kellene, mint elõbb felkiáltójel)
Ebben nincs újdonság, szimpla áltsulis anyag. Az újdonság az volt, hogy nem ionizálódik.
Ja igen, és ehhez már bõven elég az a kevés ion is ami a lángban van. Meg vannak olyan ionok amelyek különösen szeretnek létezni, (pl.: szerves anyagoknál tercier karbokationok) szóval vannak kivételek, de az égési mechanizmus alapvetõen gyökös, és az ionok száma kevés.
(A H2 égésénél pedig a H2, O2, H2O természetesen nem gyök, a többi viszont az.)
(A H2 égésénél pedig a H2, O2, H2O természetesen nem gyök, a többi viszont az.)
A mikro ionizál, és igen a lángot is tudja ionizálni, és a plazmát fenn tudja tartani.
A mikorhullámú sugárzás elektromos terébe (a mágneses rész itt lényegtelen) az ionok gyorsulna, és ha ütköznek valamivel, akkor azt ionizálni tudják, ami új ionokat jelent, amelyek szintén gyorsulna, és még több ion keletkezik. Ez egy tipikus exponenciális felfutás, ami néhány ionból plazmát tud csinálni, feltéve, hogy nincs semmi ami ezt megakadályozná, pl. valami ionfogó anyag (nehezen ionizálható nagy valami), pl túl gyakori ütközés (túl nagy sûrûség), vagy ... más nem jut eszembe.
A mikorhullámú sugárzás elektromos terébe (a mágneses rész itt lényegtelen) az ionok gyorsulna, és ha ütköznek valamivel, akkor azt ionizálni tudják, ami új ionokat jelent, amelyek szintén gyorsulna, és még több ion keletkezik. Ez egy tipikus exponenciális felfutás, ami néhány ionból plazmát tud csinálni, feltéve, hogy nincs semmi ami ezt megakadályozná, pl. valami ionfogó anyag (nehezen ionizálható nagy valami), pl túl gyakori ütközés (túl nagy sûrûség), vagy ... más nem jut eszembe.
Ne érezd ettõl rosszul magad. Középiskolás anyagba szerintem nincs benne az égés mechanizmusa, mert akkor megnövekedne az öngyilkosságok száma. Az egyik legegyszerûbb a H2 égése, de már ez is:
H2 -> H + H
H + O2 -> OH + O
O + H2 -> OH + H
O + H -> OH
H + OH -> H2O
OH + H2 -> H2O + H
(és talán még van több is.)
De a lényeg, hogy mind gyök.
H2 -> H + H
H + O2 -> OH + O
O + H2 -> OH + H
O + H -> OH
H + OH -> H2O
OH + H2 -> H2O + H
(és talán még van több is.)
De a lényeg, hogy mind gyök.
Oké, most is tanultam valamit. De, a mikro az már tuti, hogy ionizálná.
Egy kérdés. A sok felkiáltójeled nálad is széthúzta a lap kinézetét?
Egy kérdés. A sok felkiáltójeled nálad is széthúzta a lap kinézetét?
Nekem eddig az volt a hitem, hogy égés folyamán simán keletkeznek ionok átmenetileg, míg meg nem találják a párjukat, amivel egyesülnek. Lehet abban valami, amit mondasz, és csak szabad atomok keletkeznek zömében, ionok nem, és az atomok csak gerjednek.
Bocs a kék szín a gerjesztett CH (meg még pár) gyöké. A többi az ami hõmérsékleti sugárzás.
A fényjelenséget két elektron állapot közötti átmenet okozza. A láng azé sárga, mert a nátrium alap és ELSÕ gerjesztett elektronállapota között épp akkora az energiakülönbség mint a sárga fényé.
Ez egy intenzív sáv, a többi a kékes dolog az meg hõmérsékleti sugárzás.
Ez egy intenzív sáv, a többi a kékes dolog az meg hõmérsékleti sugárzás.
Csak tipp: Lehet, hogy az állóhullámok valahogy mégis meg vannak kicsit mozgatva? Talán az is megzavarhatja a gömb kialakulását?
Bocs az elõzõé! Szóval az égés mechanizmusa gyökös. Ionok a közelbe sincsennek (na jó elvétve, de elvétve mindenho vannak). A fény a gerjesztett DE még kötött elektronoktól származik, tehát csak éppen meg van lazulva. Ionokhoz viszont az elektronnak le kell gyünnie teljesen. Az a baj az ionokkal, hogy szeretik egymás, mármint az ellentétes töltésûek. (Folyadékba meg szilárd anyagokba közel vannak, ezért ilyen közegben alacsony hõmérsékleten is léteznek ionok. Gázban viszont a részecskék távol vannak egymástól amit az ionok nem szeretnek, ezé kõ a jó sok ezer fok. A láng viszont ehhez kevés. Pont ezé van a plazmavágó.)
Hát akkor mi? Mi okozza a fényjelenséget?
Nekem az elektromos szikragyújtó jutott eszembe, mint házi kézi plazmaforrás. Bár még nem láttam a közelibe gömbvillámot!
Ott írod, hogy egy trafó fölött... Akkó meg mi a baj?
Nem a villámon, meg a viharon van a lényeg, hanem az ionokon. Amit az esetek többségében villámok keltenek nagy mennyiségben.
Egy trafónál meg bármilyen nagy fesz. környezetében szintén keletkeznek ionok, de ezek a +rendezések rendszerint jól földeltek, és az eltünteti õket. Ott valsz. szar lehetett a földelés...
Az üveg se kell, csak jó, mert fel tud gyûlni rajta a tõtés.
Nem a villámon, meg a viharon van a lényeg, hanem az ionokon. Amit az esetek többségében villámok keltenek nagy mennyiségben.
Egy trafónál meg bármilyen nagy fesz. környezetében szintén keletkeznek ionok, de ezek a +rendezések rendszerint jól földeltek, és az eltünteti õket. Ott valsz. szar lehetett a földelés...
Az üveg se kell, csak jó, mert fel tud gyûlni rajta a tõtés.
A láng nem ionizált gáz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A többiben igazad van.
Csak úgy mellékesen: több helyrõl is olvasható, hogy nem létezõ dolog a gömbvillám
1 példa
Mivel pedig az egyetemen tanítják, kérdésem, hogy mit tanítanak ott, ha még azt sem tudják, micsoda? A fekete lyukról, meg a húrelméletrõl többet tudnak, pedig egyiket sem tudták még megtapogatni, vagy reprodukálni. A gömbvillámról meg sokat tudnak, de rendre kiderül, hogy mégsem az......
1 példa
Mivel pedig az egyetemen tanítják, kérdésem, hogy mit tanítanak ott, ha még azt sem tudják, micsoda? A fekete lyukról, meg a húrelméletrõl többet tudnak, pedig egyiket sem tudták még megtapogatni, vagy reprodukálni. A gömbvillámról meg sokat tudnak, de rendre kiderül, hogy mégsem az......
http://www.tradeximp.com/
Égõ gyertyával látni is fogod. Ha egy gyertyát raksz be nem történik semmi, csak melegszik, és megolvad. Ha ég a gyertya, tehát meggyújtva rakod be, akkor eleve van egy láng. A láng pedig magas hõmérsékletû ionizált gáz, mert fénylik. Tehát olyan gáz, amiben leválnak az elektronok, azok pedig amikor leválnak, visszatérnek egy atommaghoz, fotonokat bocsátranak ki, és ez a fény, amit tûzként érzékelsz. Ha az elektronok ott atomok nélkül repkednek, az annyit jelent, hogy a tûz vezeti az áramot. Na ezt a mikro tuti gerjeszti.
Fingom nincs, hogy ez miként néz ki, mert nem próbáltam. Fogalmam sincs, hogy ez veszélyes vagy sem. Ezt csak így logikailag levezettem, hogy mirõl láthattál videót. Elvileg a plazmavágó is úgy mûködik, hogy egy normál hegesztõlángot árammal gerjesztenek és így jóval forróbb lesz. A mikor is gerjeszteni fogja, de hogy mennyire, azt nem tudom. Hogy kicsit vagy sokezer fokra, hogy ez állít elõ valami röntgen tartományban, és mi lesz a mikróval, fogalmam sincs. Ketd érdekelni, de nem akarom kipróbálni. :-) AZ biztos, hogy egy másodpercnél nem állítanám be többre. :-)
Fingom nincs, hogy ez miként néz ki, mert nem próbáltam. Fogalmam sincs, hogy ez veszélyes vagy sem. Ezt csak így logikailag levezettem, hogy mirõl láthattál videót. Elvileg a plazmavágó is úgy mûködik, hogy egy normál hegesztõlángot árammal gerjesztenek és így jóval forróbb lesz. A mikor is gerjeszteni fogja, de hogy mennyire, azt nem tudom. Hogy kicsit vagy sokezer fokra, hogy ez állít elõ valami röntgen tartományban, és mi lesz a mikróval, fogalmam sincs. Ketd érdekelni, de nem akarom kipróbálni. :-) AZ biztos, hogy egy másodpercnél nem állítanám be többre. :-)
Igen, azt tudom...ezért nem szabad fémet tenni a mikróba.
De a youtube-os videón láng van.
De a youtube-os videón láng van.
A gond az nálam, hogy már a megnevezés sem biztos, hogy megfelelõ.
Fémet kellett volna. Mondjuk egy felesleges CD-t, ami már hibás és nem kár érte.
A körbeérõ fémgyûrû felületén, ami a CD is plazma keletkezik. Nem gömbvillám, de szép jelenség. Csak saját felelõsségre.
A körbeérõ fémgyûrû felületén, ami a CD is plazma keletkezik. Nem gömbvillám, de szép jelenség. Csak saját felelõsségre.
Én valami olyanra tippeltem laikusként középiskolás koromban, hogy az elektronok taszítják egymást, de arra vándorolnak, amerre kisebb az ellenállás, így, ha egy gömbfelszínû plazma létrejön, a plazma vezeti az áramot, tehát nem mennek ki belõle, mert kijjebb nagyobb az ellenállás, de mivel taszítják is egymást egy gömbfelszínen terülnek szét, tehát átmenetileg csapdába esnek a saját maguk generált plazmában.
Fe az biztos, hogy elektromos jelenség.
Fe az biztos, hogy elektromos jelenség.
Kipróbáltam, mikrosütõbe tettem cigit/gyufát/mécsest/gyertyák, az eredmény semmi.
Nektek ?
Nektek ?
Így van, Egely egy szélhámos. Nem hiszem, hogy ha komolyan akarunk beszélni a gömbvillámokról akkor a nevét meg kellene említeni. Ha áltudományról csevegünk akkor egyértelmû. Mint említettem több fajtája van: a kialakulásuk, a tulajdonságaik is eltérõek lehetnek. A gömbvillám inkább egy gyûjtõnév. Például egy villámlás után, gyöngysor szerûen szétguruló szikra-gömbvillámot középiskolás fizikával meg lehet érteni, vagy plazma-gömbvillámot, stb. Viszont van egy igen hosszú életû fajtája, aminek a tulajdonságai már ismertek, viszont a kialakulása egyenlõre nem. Természetesen vannak elméletek a magyarázatára, meg kísérletek amikben igen szép eredményeket elértek már (köztük magyar fizikusok is), de az áttörés még nem történt meg. Ez fajtája talán az amit mindenki gömbvillámnak ismer...
Tehát akkor elsõ körben tisztázni kellene, hogy mit ért gömbvillám alatt egy ufó-ezo-hívõ (és egely györgy) és ezzel szemben mire gondol egy fizikus, amikor gömbvillámról beszél. Mert eléggé biztos vagyok benne hogy nagyon sovány a közös metszetük.
Konkrétan egyik családtagom látott több társával együtt egy ködös novemberi reggelen egy alföldi városban. Minden elõjel nélkül megjelent a trafó fölött egy sötét színû mezõvel körbevett nagy vörös gömb, ami zúgó hangot adott. Ezzel egy idõben a város nagy részén elment az áram majd az elektromos berendezések is halk zúgó hangot kezdtek adni, az égõk izzószála halvány vörösen izzott. Ezeket én is tapasztaltam. Elég félelmetes volt, elhiheted. Aztán a gömb egy durranással eltûnt, az áram pedig visszaállt.
Nagyon jó! Bár én nem erre gondoltam, mert elég ritkán használunk lángot a mikróban, de attól még zseniális! (Megy a +!)
Oldal 1 / 2Következő →