42
  • talos86
    #42
    Valahol láttam egy videót a Vista népszerűsítésről anno. Leültették a járókelőket egy totál logo és név mentes Windows elé. 10-15 perc használat után agyon dícsérték, azt leesett az álluk, mikor a kezükbe kapták a Vista dobozát.
  • A1274815
    #41
    Hozzá tenném még, hogy a Vista "kinyírást" az újságirók cikkei is segítették. Bár vileg szinten összetudott hozni ennek ellenére 2-3 év alatt egy 28%-os részesedést! A Win8 viszont szigorúan asztali szegments figyelve ennek a közelébe sem fog jutni, túl sokat változtattak a GUI-n és vissza Win3.1 írányba.
  • zola2000
    #40
    Hidd el, az orbitális gépigénye a hét évvel ezelőtti megjelenésekor a vistának épp elég volt hogy szarnak minősítsék az átlagos számítógéppel rendelkező felhasználók, aztán az volt a vicces, hogy a windows7nél írták, hogy kisebb a gépigénye, aztán az akkori gépemen (1,4ghz cpu, 768mega ram) a Vista még "használhatóan" működött, a windows 7 meg "teljesen" használhatatlan volt.
  • mousee
    #39
    Már többször is írtam hogy jó volna ide SG-re egy report troll, esetleg egy egyéni hide user comment opció. Tiltólistázod akit nem akarsz látni, report troll-al meg lehetne arrakistor hiperaktív 45234321. nickjét is első megszólalásától számított 10. percben kukázni :)

    Lehet hogy csökkennének a hozzászólások, de a színvonal az pillanatok alatt emelkedne a többszörösére. Kérdés hogy melyik a kifizetődőbb ugye...
  • gforce9
    #38
    Én más utat találtam, destop aztán alt+f4 :) Amúgy igazad van maximálisan. Én tomcsa-t már nem is olvasom, hozzászólásai a legkevésbé sem építőek, akkor meg minek idegeljem magam rajta? :)
  • skinnyman
    #37
    Abban, hogy az emberek butak, abban igazad van, es erre te magad vagy a legjobb pelda, ilyen ingorans dilettans szerencsetlen vadbarmot azert eleg ritkan latni meg az internet legmelyebb pocegodreiben is.

    En pedig milyen buta vagyok, hogy nem gondoltam ra, hogy ha a jobb also sarokba viszem az egeret, akkor elojon egy rejtett menu (amire semmilyen utalas nincs sehol), es ha ebben a rejtett menuben ranyomok a settings-re, majd a power-re, majd a shutdown-ra, akkor meltoztat kikapcsolni a vindoz. Mert tenyleg milyen trivialis mar, hogy egy rejtett menu almenujenek az almenujeben lett elrejtve a kikapcsolas opcio. Gratulalok. Leulhetsz, egyes.
  • sanyicks
    #36
    a feszültség semmit nem mond a fogyasztásról áramerősség nélkül...
  • talos86
    #35
    Login képernyőn pont nem lehet kikapcsolni, csak felfüggeszteni(ugyebár tabletre készült elsősorban, azt meg nem szokás kikapcsolni, csak képernyő zárni). Ténylegesen kikapcsolni az ASZTALON lehet, a jobb oldalt megjelenő docklet szerű valamin. Katt a Misc vagy System ikonra(per pill nincs előttem a vin nyóc RC), és jobb oldalt behoz egy system sávot. Na azon van a Shut Down gomb(erre én is 10-15 perces keresgélés után jöttem rá).
  • kvp
    #34
    "Nem, köszi, nem kell a buzi linux-al jönni, mert csak az a disztro sikeres, ami copy paste Windows felületû és mûködésû."

    A sikeres linux-ot android-nak hivjak es nem eppen windows kinezetu. A microsoft egyszeruen rajott, hogy erdemes ezt a stilust masolni. Aztan sikerult ugy ahogy. Az android is csak a masodik fo verzio utan lett sikeres es ez mar a harmadik nekifutasa a keszito csapatnak. Majd a windows is javul. Ha nem tudjak hol kell kikapcsolni, akkor a desktop valtozaton a behuzhato uj context menuben elobb-utobb ott lesz egy szep nagy power ikon. (egyebkent a login kepernyon most is ott van, tehat ha kilepunk akkor utanna ki is tudjuk kapcsolni a gepet menu turkalas nelkul) Alternativa meg a gep bekapcsolo gombjanak megnyomasa amitol az normal esetben szabalyosan leall.
  • talos86
    #33
    Én a stabil 64 bites kiadás miatt használtam nagyon sokáig Vistát(próbálkoztam 64 bites XP-vel, de az kb másfél-kéthetente omlott össze). Totál meg voltam elégedve vele. Egyetlen negatívumaként az orbilást gépigényt lehet felróni neki.
  • talos86
    #32
    Már bocs, de egy notebook még akkukímélő üzemmódban is durván 3x annyit fogyaszt, mint egy tablet.
    Számoljunk már 1 kicsit: 12 Voltról üzemel az egész noti akku módban. Mivel standard számítógép alkatrészek mennek bele, így azok 5,5 Voltot bepuszilnak fejenként(a notis vinyó és ODD is ugyan annyit eszik, mint a PC-s társaik). Ezen felül ott vannak a RAM modulok durván 1,5 Voltos feszültséggel, a CPU a maga 1 Voltjával, illetve a dedikált videókari(ha van) az 1-1,5 Voltos fogyasztásával(nameg a 15"+os kijelző, de azt nem tudom mennyit eszik). Ezzel szemben a legtöbb tablet 6-9 Voltról üzemel. Ami fogyasztó benne van az a NAND Flash memória, a RAM, a Wi-Fi, a GPS(már ha van benne) és a tenyérnyi kijelző. Ez a maréknyi szar lemerül 3 óra alatt. Hol fogyaszt kevesebbet?
  • gergely1991
    #31
    Lehet hogy gyorsabb (mert táblagépekre szánták elsősorban),de a GUI-t,egyetértve Narxis-al, nem PC-kre/notebook-ra nem való.
  • dyra
    #30
    Rendszergizdáskodom éppenséggel és az egyik cégnél ahol ezen tevékenységemet folytatom szinte csak VISTA-s gépek vannak. Házirendek, meg úgy általában minden szépen megy rajta. Van olyan user aki máig azt hiszi Win 7-es gépen dolgozik. Tudom divat fikázni tény, hogy nem olyan jó mint a Win 7 de a szar jelző meglehetősen erős túlzás rá.
  • Khelben
    #29
    Otthon semmi. Egy munkahelyen majd rájönnél :)
  • dyra
    #28
    2 gépemen van itthon Vista. Mi benne a szar?
  • Khelben
    #27
    A vista nem ezért bukott meg, hanem mert egy használhatatlan szar volt. A kikapcsolást meg az informatikus diplomámmal és a 15 éves microsoftos tapasztalatommal nekem is guglizni kellett, mert nem jöttem rá. Azt se mondanám, hogy nem vagyok nyitott az újdonságokra, egyszerűen a win8 egy elhibázott lépés, táblagép oprendszer, amit nem kellett volna kiadni pc-re. Persze otthon pistikének levarezolni jó lesz, de komoly munkára ugyanúgy nem való, mint a vista.
  • tomcsa4
    #26
    Ja meg a paint. Hát tényleg bonyolult kikeresni a start menüből. Ehhez már phd kell. Csak éppen nekem diplomám sincs, mégis anno tökéletesen kezeltem a vistát, most meg a Win8-at. (Értelmesebb haverjaim detto.) Hmm hiba a rendszerben, kapcsolja ki...
  • tomcsa4
    #25
    Olvasom itt a véleményeket. Nagytudású kolléga, akinek google-zni kellett a kikapcsolást Win8 alatt? Az a baj, hogy ilyen hülye emberek osztják az észt, mint ez a kolléga. Anno ezért bukott meg a Vista is. Tudhatta volna az MS, hogy az emberek buták és nem képesek befogadni az újat. Az iskolában sem tanulnak, makd pont a munkahelyen fognak. Vistát sem tudták kezelni, csak a sírás ment. Nem, köszi, nem kell a buzi linux-al jönni, mert csak az a disztro sikeres, ami copy paste Windows felületû és mûködésû.

    Szóval solan ki sem próbálják. A start menü is megvan, csak aki még kikapcsolni sem képes a gépet, ilyen összetett feladat elvégzését nrm várom el. Gondolom az ilyen ember értékes munkát végezhet. 8-11-ig kávé, kicsi nyomtatás, táblázat irogatás, majd kávé és haza. Aki meg ért is az IT-hez, annak nincs munkája. Mint anno a Vista esetében. Sokat röhögtem a rendszer-gizdákon...
  • Zymkasithlord
    #24
    zola2000 2160p filmet tablet??? Esetleg valami avi filmnél. Ennél komolyabb masinán akartam egy sima 720p mkv filmet nézni és összepisálta magát. Imádom mikor odaírják a tablethez, mobhoz hogy viszi a 1080p hd filmeket amott meg egy rendes mkv hd filmnél elássa magát. Habár lehet nekem nagy az elvárásom ,mert nálam az avi az avi bármekkora a felbontása és a hd az minimum mkv vagy mp4,mert rohadtul nem egy szinten van a képminőség ugyanazon sűrítésnél és felbontásnál. A Win8 meg nekem pl addig felejtős még valaki össze nem dob egy házilag felhasználóbarátra átgyúrt stabil verziót,mert megvenni tuti nem fogom. De ha a ms win kiadásokat nézzük akkor a következőnek megint értelmes op rendszernek kell majd lennie (win3,1 (jó),win95(kevésbé jó),win98(ok),win me(agyhalál),win xp (jó), win vista(kevésbé jó),Win7(ok),win8(kevésbé jó),win9(megint jó???).
  • Yv@n
    #23
    "Ne röhögtess!!! Ott a húgom 7"os tablete. Ha intenzíven használja, akkor 3 óránál többet nem bír egy feltöltéssel. Az én ősöreg Fujitsu Li1705-öm 6-7 órát röhögve elmegy akkukímélő üzemmódban"
    Grazt. Szóval az egyiket maxon hajtod, a másikat takarékos módban, és ez alapján hasonlítod össze a fogyasztást, anélkül hogy egyáltalán bárhol előkerülne a képetben, hogy melyik mekkora akkuval rendelkezik.
  • Meridian
    #22
    Nekem egy HP ProBook-om van, 2450M i5-ös CPUval, 8 cellás akksival. 4 db virtuális gép megy rajta ebből 3 win2K8R2 szerver, AD, DHCP, DNS terminalserver, IIS, stb, plusz egy tesztkliens. A 3 órás tanóráról 40-50% akksi állapottal jövök ki. Ennyit a tabletről, amin egy virtuális gép se menne.
  • csimmasz
    #21
    Ez mindkét esetben az elvárás és az éles használat közötti külömbség.
    Az ismerőseid többet vártak a Tablettől a lányom meg túlértékelte az igényeit, enyi!

    Mondjuk neken csak 2. vagy 3. eszközként lenne Tablet semmiképpen sem helyettük, de én dolgozom a pc-n vagy laptopon.
  • talos86
    #20
    Nagyságrendekkel kevesebbet eszik?! Ne röhögtess!!! Ott a húgom 7"os tablete. Ha intenzíven használja, akkor 3 óránál többet nem bír egy feltöltéssel. Az én ősöreg Fujitsu Li1705-öm 6-7 órát röhögve elmegy akkukímélő üzemmódban, pedig az egy notebook, ami elvileg sokkal többet fogyaszt, mint egy tablet.

    A win8-al kapcsolatban: Volt szerencsém az RC kiadáshoz és iszonyatosan használhatatlan PC-n. Egy kolléga lentebb említette, hogy a kikapcsolást is gugliznia kellett. Én tovább megyek. Firefox telepítés után közölte a cucc, hogy a telepített szoftver használatát nem ajánlja a Microsoft, majd az OK gomb lenyomása után elindult a totál ocsmány Internet Explorer. Eddig a Májkroszoft az Xp/Vista/Win7 rendszereivel mindent próbált legömbölyíteni, erre tessék, a vin nyóccal térjünk vissza win98 szintre, azaz a téglalapokhoz.
  • mousee
    #19
    Nem tudom neked számokkal levezetni, csak hasraütős volt az egy év, a lényeg az, hogy nagyságrendekkel kevesebbet kajál egy tablet mint egy asztali PC, vagy akár egy laptop.

    Ha van laptopod és asztalid, akkor amellé nyilván több idő mire visszajön az ára, de ha otthon nincs se PC, se laptop (vagy épp cserélni akarják az ős pénégyest), akkor az érződni fog a villanyszámlán is.

    Pl van egy laptop, amin dolgozom, és épp most tervezem eladni az asztali gépemet, és kicserélni egy tabletre. Mert havonta egyszer van bekapcsolva, nagy, zajos, sok helyet foglal, pörgeti a villanyórát. Játszani vettem, de olyan szutykok a mostani játékok, hogy egyszerűen elment tőlük a kedvem, itt áll üresben. Viszont mivel egész jó gép, simán ki tudom cserélni, és még pluszban is jövök ki. Plusz csökken a villanyszámlám is.
  • Komolytalan
    #18
    "Villanyszámlán 1 éven belül visszajön az ára"
    Ezt tessék szépen levezetni, számokkal, mert röhögni szeretnék.
  • zola2000
    #17
    Már egy mai tablet teljesítménye is teljesen elég mindenre, a mára már teljesen olcsó kategóriás mali400as mobil gpu is simán lejátszik 2160P videókat (kipróbálva 16ezer forintért ebayről rendelt mk802 andoridos médialejátszóval), már azt sem értem hogy mire fel kellene egy átlagembernek ennél nagyobb teljesítmény.

    (azon kívül hogy minden átlagember 3D tervezőszoftvereket akar futtatni, és csak pcn tud játszani, ott is a legerőforrásigényesebb cuccokkal : )
  • Komolytalan
    #16
    "A lányom is már megbánta, hogy annó laptopot vett amire neki kell bőven elég a tablet."
    Nekem meg van csomó ismerősöm, aki tabletet vett, és rájött hogy "néhány" dologra nem elég neki, aztán most tolja a vaterára, hogy ha bejön belőle 1 kis pénz akkor vegyen rendes számítógépet...
  • GaborT28
    #15
    Nincs Start menü a windows8-ban....
  • mousee
    #14
    Szépen lassan egyre ügyesebbek lesznek a táblák, szerintem a nagyátlagnak már most is elég egy, max kell hozzá egy dokkoló billel, ha sokat ír rajta. Villanyszámlán 1 éven belül visszajön az ára, plusz csendesebb sokkal, mobil a cucc.

    Ahova kakaó kell, ott sose lesznek elterjedve a táblák, ott egyértelműen marad még egy darabig a PC. Könnyű bővíteni, olcsó, hozzávágsz magadnak 3-4 monitort, egér,bill, hibátlan. De ahova ilyen erő kell, ott egyszerűen értelmetlen a tablet, nem erre találták ki. Szerintem ezért nem lesznek igazán sose elterjedve az x86 tabletek, mert egyszerűen értelmetlenek. Egy tábla legyen mobil, és menjen sokáig akksiról.
  • zord01
    #13
    Még csak annyit, hogy nagyon sok minden van, amire egy laptop nem, egy tablet meg még úgy sem elég. Szóval szerintem a jövő az az, hogy 1 PC minden családban marad, és mellé beszereznek majd 1-2-3 tabletet is tartalomfogyasztásra...
  • zord01
    #12
    Hát nem tom... engem jelenleg annyira nem izgat a W8, hogy arra lusta vagyok, hogy leghostoljam az SSD-met, és feltegyem kipróbálni. A W7 elég bejövős. 1-2 régebbi játék nem megy rajta, ami nagy kedvenc, ezért nyúgös is vagyok, meg vettem egy régi konfigot, de ennyi. A W8 lehet gyorsabb, de azok alapján, amit láttam belőle eddig, úgy tűnik több vele a bosszúság asztali PC-n, mint öröm.

    Majd ha 2-3 hónap múlva minden fórumon komoly többségben lesznek azok, akiknek tetszik az új OS, akkor talán kipróbálom. Ha pedig nekem is bejön akkor upgrade. De ha olyan lesz a fogadtatás mint a Vista esetében, és mindenki csak szidja... majd esetleg egy tableten, de azon is csak akkor, ha az x86/64-es verzió már 100k alatt lesz.
    Jó tudom, menjek, tologassam a csattogós lepkét, de nekem tényleg ez a véleményem...
  • csimmasz
    #11
    Pedig ezt mondják és szerintem is így van.
    Senki nem mondta, hogy a torka vérzik a szegmensnek csak valóban sokan már nem vesznek uj pc-t/laptopot hanem kiváltják tablettel.
    A lányom is már megbánta, hogy annó laptopot vett amire neki kell bőven elég a tablet.
    Nem kell állandóan előszedni asztalra rakni stb.
    Szóval nem csak kiegészíti a pc piacot a mobil szegmens hanem vásárlókat is elvesz szép számmal onnan.
  • Dodo55
    #10
    "Amugyis leszalloagban van a PC."

    Miért is? Mert a mobileszközök betöltöttök egy űrt, ezért a teljes eladásokat tekintve az a nagyon csaló kép rajzolódik ki, hogy csökken a PC-k részesedése a piacon?

    Illetve igen, csökken, a RÉSZESEDÉSE. Mert hogy a piac nőtt az említett űr kitöltésével. Plusz a laptopok felváltották egy részüket az elmúlt években, de azok is PC-k architektúrálisan, egyedül a korlátoltabb hardwarekompatibilitás miatt nem szokás őket annak nevezni, ettől függetlenül software-es oldalról ugyanazt az irányzatot képviselik.
  • Dodo55
    #9
  • GaborT28
    #8
    "Az első képernyőkép készítési próbálkozásunk kudarcba fulladt, ugyanis a Start menü helyét átvevő felületen nem találtuk meg a Paintet. Márpedig mi ott szerettük volna, mert az átlag felhasználók nem fogják áttúrni a rendszert. Némi keresés után megtaláltuk a PaintPlay rajzprogramot, ami nem az volt, amit szerettünk volna, így kénytelenek voltunk tovább kutakodni még mindig egy felhasználó gondolkodásmódjával. Aztán nagy nehezen rájöttünk, ha az egeret a Start gomb felé visszük, megjelenik egy kis menü, amiben kiválaszthatjuk a Keresés funkciót, ami már kidobta a keresett szoftvert. Mellesleg ez a keresőgomb egyben az összes telepített alkalmazást kilistázza egy fekete, teljes képernyős háttéren.
    A felület több órányi használat után is meglehetősen esetlennek tűnik. A nagy tapasztalattal rendelkező munkatársaimnak is csak szerencsétlenkedve sikerült a navigálás.
    "A kezelhetetlenség felsőfoka."
    A környezet meglehetősen érintésközpontú és megjelenésben nagyban hajaz az Android Honeycomb stílusára. A Metro UI és az Aero felületek nem tudnak egymás futtatott alkalmazásairól, kivéve, ha felületspecifikus szoftverről van szó. Például, mikor a Metro-n megnyitottuk a Vezérlőpultot, az Aero tálcája ezt nem jelezte, viszont a szintén Metro-n indított Paint átváltott az Aero-s asztalra és ott jelent meg. A Metro UI-ban - ami amúgy hajlamos az összeomlásra - futtatott alkalmazásokat nem lehet bezárni, ugyanis a rendszer inaktivitás esetén altatja őket, ha az implementálva van az adott szoftverben.
    Windows 8-ban már a legtöbb Aero felületen indított szolgáltatás ablaka a rendkívül helypazarlónak mutatkozó szalagmenüvel lett felvértezve, ami az amúgy tabletekre (is) tervezett rendszerben nem éppen a legszerencsésebb választás. Az új Internet Explorerrel is meggyűlt a bajunk, ugyanis elsőre nem tudtuk, hogy a Metro felület nagyon rákoncentrál a jobbklikkes kezelőfelületi elem megjelenítésre, így csak álltunk és néztünk, mint borjú az új kapura.
    Több - felhasználói szempontból átlagnak - mondható embert ültettünk le a rendszer elé. Sajnos a tapasztalatok meglehetősen negatívak voltak. A legtöbben körülbelül úgy néztek az új Windows előtt, mint nagymama Anime-fesztiválon: Kicsit értetlenül."
  • skinnyman
    #7
    En tobb mint egy honapja hasznalom mar a 8-at, es nem tunik nagyon gyorsabbnak a 7-nel, talan a vinyot kevesebbszer kaparja de joval kevesebb progi is van most fent rajta, szoval ez lehet hogy semmit nem jelent. Ellenben van olyan jatek ami erthetetlen modon elkezd neha szaggatni, ami 7-en soha nem volt. Nehany hasznos ujitas van, cserebe pedig egy rakas szopas kezdve a teljesen uj erthetetlen kompatibilitasi zuroktol es a start gomb kiszedesetol, az egeret jobbra/balra vive elojovo rejtett menukon at a metros loszar erolteteseig ami kb annyira illik egy asztali OS-re, mint egy segglyuk egy konyokre, meg emiatt ilyen skizofren es atlathatatlan is az egesz tortenet, normalisan hasznalnad az asztali cuccot, el akarsz inditani mondjuk artatlanul egy videot a hatterben erre a pofadba ugrik teljes kepernyon a metros remalom amibol esc-el se tudsz kilepni es csak kapalozol hogy most mi a fasz tortent es hogy jutsz vissza oda ahonnan jottel. Az egesz OS intuitivitasarol sokat elmond, hogy informatikuskent percekig kellett keresnem a kikapcsolas opciot, es sehol nem talaltam, ra kellett googliznom. Szoval szerintem is bukasra van itelve a dolog, a vista-nal is nagyobbat fog hasalni, a 7 szerintem osszessegeben joval jobb es hasznalhatobb rendszert, penzt biztos nem adnek a 8-ert, de ha nekem fizetnenek sem hasznalnam hosszutavon.
  • asysoft
    #6
    "Nekik meg tokmind1 W7et v W8at veszunk, csak adjuk a penzt."
    Abból a szempontból nem mindegy, hogy Win8/WinRT párossal egy teljesen új API-t (is) kapott a Windows. Ha desktopon elterjedne az új OS, nagyobb piacot jelentene ez a fejlesztők számára, több alkalmazás készülne...
  • Sequoyah
    #5
    MS most pont leszarja a PC-t. Azon oprendszert ugyis kb 2 generacionkent valtanak, es a W7 most tokeletes ra. Amugyis leszalloagban van a PC. Nekik meg tokmind1 W7et v W8at veszunk, csak adjuk a penzt.
    Most a tablapiacra, erintokepernyore lonek. Kovetkezo korben visszaterhetnek a PCkre is...
  • kvp
    #4
    A jo hir az, hogy a kernel valtozatlan, csak 0.1-et valtoztatnak a kernel verzioszamon, tehat a win8 valojaban belso neven 'windows nt 6.2'-es lesz. A teljesitmeny optimalizaciot a regi gui elhagyasaval es egy egyszerubb bevezetesevel oldottak meg. Meg hatterkep sincs a tile-ok mogott, aminek a fo oka, hogy igy teljesen elhagyhato az atlatszosag kezelese, ami gpu hianyaban jelentos terhelest ro a cpu-ra. (ezert is van sok android-os keszulekben eros gpu, nem csak a jatekok miatt es ezert szaggat az olcso, gpu nelkuli hardvereken meg a dektop is)
  • Narxis
    #3
    Ki a francot érdekel a gyengébb gép? Az húzzon vissza DOS korszakba. A "tábla optimalizációnak"(bruhahaha) köszönhetjük az idióta GUI-t is desktopon.