41
  • Papichulo
    "Egy olyan mérnök, aki meg ezt megtervezi, az meg lehet, hogy többet tud arról az anyagról, amiből a cuccost akarják készíteni"

Ez a tudas szerinted az USA/EU-ban hianyzik? Legyunk oszintek, Kina high-tech-ben nem tud sokat felmutatni, meg az agyonhype-olt maglev-et is a Siemens epitette nekik. Naluk az olcso munkaero miatt van a gyartas, nem a hatalmas szaktudas okan.

"És pl a samunak egy nem annyira okos telefonon, amit a nöimagazinok mellé csomagolnak szóróanyagnak meg még kisebb!"

Na es? Nem en akarom bizonygatni, hogy a Samsung termek tularazottak, hanem te allitottad ennek az ellenkezojet az Apple-rol, nem az iPhone-rol, az Apple-rol!

"Értem, az LG, meg a samu a mobiltelcsik mellett, viszont még gyárt hűtöőt is, meg tranzisztoros táskarádiót!"

Ismet ott tartunk, hogy te kijelented, hogy az Apple-nel nem folyik semmi R&D. Amikor bebizonyitom az ellenkezojet, akkor jossz azzal, hogy az LG-nel es a Samsungnal is van ilyen. En ezt sohasem vontam ketsegbe! En az Apple-lel kapcsolatos allitasaidat cafoltam.

"A semminél azért többet vazze, az Exynos4-ben azért ott csücsül 4 CPU+4GPU magocska."

Ujracsak, en nem allitottam, hogy a Samsung semmit sem tud felmutatni. En azt mondtam, hogy az Apple egyelore tobbet mutatott CPU tervezesbol, mint a SEC. Amugy a 4CPU+4GPU az referenciadesign alapjan keszult, na az volt a LEGO-zas!

"az OS-ek korábbi verzióit is elkövették intel platformra. ami azért megkönnyítette az átállást."

Igen, de ez azert eleg komoly munka volt es szerintem Jobs paranoiaja lehetett az oka, mivel legyunk oszintek a PPC CPU-k fejlesztese eleg nyogvenyelosen haladt es az Intel csunyan elhuzott melloluk.

"Másrészt sajna az Apple volt az egyetlen komoly felhasználója a PPC prociknak ebben a szegmensben (laptop/desktop),"

Sajnos, nem sajnos, ez tortent. Ketsegtelen, hogy en is orulnek nagyobb diverziofikacionak, bar felhasznalokent nem lattam semmi elonyet az architekturanak. Viszont a PPC design az el es virul, ahogy arrol az XBOX360 is meselhetne.

"ezek ősének akkor is inkább az M$ táblaPC-je tekinthető a Newton cucosok inkább a PDA-k őse volt, szerintem. "

Ez igaz, de szerintem Jobs mar akkor is tabletben gondolkozott, csak akkortajt meg orultek ha egy Newtont ossze tudtak hozni a kor korlatain belul. Ettol fuggetlenul en csak azt akartam mondani, hogy a koncepcio azert nem allt messze az Apple-tol, hogy a Microsoft korszakalkoto otletet kellett volna lenyulniuk.

"Te megszoktad őket, valszeg egyik füleden be másikon ki, amit reklámként mondanak. "

Igazabol - foleg - MO-n velemeny szerint a Samsungnak sokkal agresszivebb a marketingtevekenysege, mivel en itt meg Apple TV-reklamot sem lattam, de oriasplakatot vagy ujsaghirdetest is elvetve. Nem tudom miert nehez elfogadni, hogy az Apple gyart jo termekeket is. Nem tokeletes, persze, semmi sem az, de az eladasi adatok oket igazoljak. Az meg nem magyarazat, hogy fanatizalt hordak kovetik oket, melyet jopar bukott termek/szolgaltatas es az erosen kritikus rajongoi hangok is igazolnak.
  • NEXUS6
    Nem, én alapvetően a fórumokat látogató applefanokat megismerve vonom le a következtetésem.

Tudom, neked az a mániád, hogy nem kötődsz érzelmileg a céghez, meg középen állsz. Nos, az objektivitásod valójában addig terjed, hogy érzékeld, hogy a fanság bizonyos mértékig ciki, ezért tagadod.

De attól még az vagy!!!
    ;)))
  • NEXUS6
    Akár hiszed akár nem ezt még te sem tudhattad, ha csak nem dolgozol a cég vezetésénél, vagy max a pénzügyi részlegében.

Ott dolgozol?
  • M2 #38
    Húha!
    Ezt eddig nem tudhatta akit érdekelt? :-)
  • M2 #37
    " Azonban láthatólag igyekeznek fanatizálni a vásárló közönségüket (ők is, meg más is, akár pl a samu is). Ez ugyan marha jó arra, hogy egy viszonylag erős magot biztosítsanak maguknak, de minnél erősebb a fanatizálás annál nehezebben fogják áttörni ezt a vásárlók szmában maximálisan elérhető korlátot."

Szerintem te meg a média csapdájába estél, gondolkodás nélkül elhiszed amit a weben meg tévében mutogatnak: ha az Apple boltok előtt pár ezer birka napokig áll sorban, akkor már egyből levonod a következtetést, hogy minden Apple tulajdonos ilyen.
    (arra most nem is térek ki, hogy az ilyen sorokban hány ember áll üzleti érdekből - szerintem minimum a fele)
  • NEXUS6
    "Nem, a kinaiak szinte csak a munkajukat adjak hozza a folyamathoz. Nem veletlen, hogy a kinai technologiai hirszerzes az megszalta az egesz fejlett vilagot. Ok ebben nem jok."
    Ó baxus! Voltál már te gyárban egyáltalán? Ha lettél volna tudnád, hogy azokat a gépeket is meg kell ám tervezni amivel az Apple által megtervezett alkatrészeket legyártják! Azok nem esnek ám csak úgy ki az autocad-ből! Egy olyan mérnök, aki meg ezt megtervezi, az meg lehet, hogy többet tud arról az anyagról, amiből a cuccost akarják készíteni, pl az eszköz tokját, mint azok, akik megtervezték. De miután 1000 db tok tönkremegy majd a gyártósoron a termelés beindításakor, akkor már hótbiztos, hogy többet fog tudni!

"iPhoneon nagy az arrese, mas termekeken joval kisebb."
    És pl a samunak egy nem annyira okos telefonon, amit a nöimagazinok mellé csomagolnak szóróanyagnak meg még kisebb!

"Ezek szerint nem jott at a kerdesem. A Google csak OS-t gyart, a Samsung meg "csak" hardware-t (Bada az non-issue). Az Apple meg meg mindig mindkettot..."
    Értem, az LG, meg a samu a mobiltelcsik mellett, viszont még gyárt hűtöőt is, meg tranzisztoros táskarádiót! Pistabácsi azzal halgassa a vasárnapi nótoszót!
    Az Apple viszont továbbra sem gyárt semmit, max szoftvert, a hw meg max tervezi, aztán meg megrendeli a fleksztroniktól.

"az viszont talán nem a csip építés csúcsa egy ilyet bekopizni."

Azert ez ennyire nem egyszeru, peldaul ilyet sem csinalt meg senki mobile-CPU-val:"Perhaps most notably, the custom ARM-based CPU developed by Apple..."
    Hát nem is a CPU-ra, hanem a memőriára írtam!

A CPU magok az elemzők szerint eléggé kezművesmunkának tűnnek ugye, de ez nem feltétlenül igaz a többi egységre is!

"A játékoknál amik azért tényleg jobban futnak, ott az előbb említett memcsi mellett a GPU számít. Azt is ők tervezték???"

Nem, de ismetlem, a Samsung meg ennyit SEM tud felmutatni."
    A semminél azért többet vazze, az Exynos4-ben azért ott csücsül 4 CPU+4GPU magocska. Azért ez a semminél több, még ha ők esetleg tényleg a Smitt-módszerrel tervezik is a csipjeiket. (És aztán gyártják, tudod!;)

"Ha te ezzel ilyen szinten tisztaban vagy, akkor mutathatnal errol a folyamatrol par cikket, hogy mindez igy is tortent, erdekelne."
    Ok bocs, azért ez arcoskodás volt a köbön. Az minden estre érdekes, hogy ahogy wikin olvasom, az OS-ek korábbi verzióit is elkövették intel platformra. ami azért megkönnyítette az átállást. Természetesen titokban. Ha ezt az AIM partnereik tudják, vagy komolyan veszik, akkor valszeg befenyegetik őket. Másrészt sajna az Apple volt az egyetlen komoly felhasználója a PPC prociknak ebben a szegmensben (laptop/desktop), ha azt a néhány PPC-s Amiga turbokártyát nem számítjuk;)

Táblagép: ezek ősének akkor is inkább az M$ táblaPC-je tekinthető a Newton cucosok inkább a PDA-k őse volt, szerintem. Persze annyira azért nem éles a határvonal.

A magam részéről csak azt tenném még hozzá, hogy az Apple elleni fokozott kritikám, az gyak természetes válasz az Apple marketing stratégiájára. Te megszoktad őket, valszeg egyik füleden be másikon ki, amit reklámként mondanak. Azonban láthatólag igyekeznek fanatizálni a vásárló közönségüket (ők is, meg más is, akár pl a samu is). Ez ugyan marha jó arra, hogy egy viszonylag erős magot biztosítsanak maguknak, de minnél erősebb a fanatizálás annál nehezebben fogják áttörni ezt a vásárlók szmában maximálisan elérhető korlátot.
  • NEXUS6
    Hát úgy tűnik a fagylalt visszanyalt kérem.
  • lordsithlord
    No, Apple fanok, most majd kiderül, hogy drágák-e az Apple termékek vagy sem:

Az Apple-nek ki kell adnia, mennyibe kerül nekik egy iPhone
  • Papichulo
    "Tudtommal nem is a belbecsért fizettetnek 1 mrd-t a Samuval"

De, azert iteltek ekkora karteritest, de az nem jelenti, hogy ennyi lenne a teljes Apple R&D... logikusan legyszives!

"Mint írtam, az egy dolog, hogy mit tervez meg valamit, az meg egy másik, hogy abból milyen végtermék lesz, ez utóbbihoz azért kell a kínaiak tudása."

Nem, a kinaiak szinte csak a munkajukat adjak hozza a folyamathoz. Nem veletlen, hogy a kinai technologiai hirszerzes az megszalta az egesz fejlett vilagot. Ok ebben nem jok.

"Opáááá! Akor most hogy van ez? Nagy árréssel dolgozik, vagy nem, vagy hogy van ez?"

iPhoneon nagy az arrese, mas termekeken joval kisebb. Ez utobbi kategoriaba tartoznak a tabletek peldaul, amirol elotte beszeltem. Ebben a Samsungnak nagyobb volt az arrese. Amugy meg az eladott peldanyszam is szerepet jatszik a profitban... remelem ezzel nem mondtam ujat ;)

"Amúgy ha a sok bejövő pénzt valódi fejlesztésre fordítaná, akkor lehet hogy nem lenne akkora a profitja?"

Banalitasokkal azert neee! Tobb profitbol tobbet lehet fejlesztesre kolteni es tobbi is marad.

"Amúgy a Gúglinak van egy OS-e Pl, amiből többször annyit használnak, mint IOS-t. A Samunak is van saját OS-e, csak nem túl sikeres. "

Ezek szerint nem jott at a kerdesem. A Google csak OS-t gyart, a Samsung meg "csak" hardware-t (Bada az non-issue). Az Apple meg meg mindig mindkettot...

"az viszont talán nem a csip építés csúcsa egy ilyet bekopizni."

Azert ez ennyire nem egyszeru, peldaul ilyet sem csinalt meg senki mobile-CPU-val:"Perhaps most notably, the custom ARM-based CPU developed by Apple for the A6 appears to have been manually laid out on the die, an expensive and time-consuming process but one that can offer greater efficiency than automatic layout." - http://www.macrumors.com/2012/09/25/teardown-of-apples-a6-chip-reveals-manual-layout-of-custom-dual-core-cpu/

"A játékoknál amik azért tényleg jobban futnak, ott az előbb említett memcsi mellett a GPU számít. Azt is ők tervezték???"

Nem, de ismetlem, a Samsung meg ennyit SEM tud felmutatni.

" Írtak egy drivert, a hw-hez meg a forráskódokra ráengedték a fordítót és voila: PPC platformról áttértünk intelre"

Ha te ezzel ilyen szinten tisztaban vagy, akkor mutathatnal errol a folyamatrol par cikket, hogy mindez igy is tortent, erdekelne.

"Mert hiába ŐŐŐŐŐŐK mutataták be a táblagépet először 2001-ben"

Khm: http://en.wikipedia.org/wiki/MessagePad

En sohasem allitottam, hogy az Apple lenne az IT alphaja es omegaja. HW-ben nem jonnek egy HP-hez vagy SGI-hoz es sohasem allitottam ilyet. En desktop vonalon szeretem a termekeiket es szamomra az OSX a legjobban hasznalhato OS. Mindig voltak hasonlo cegek es 1985 az Amiga bemutatasakor senki sem gondolta volna, hogy 10 ev mulva mar sehol sem lesznek, igy van. Meg a Nokiarol sem gondolta volna senki 2-3 eve, hogy most a tulelesert fognak kuzdeni. De ismetlem, nekem nincs bajom egyik platformmal sem, sot, minel nagyobb a konkurencia, annal jobb a vasarloknak. Ezert is nevetseges a sok gyulolkodo es hiban oromkodo ember hozzaszolasa szamomra. Foleg ha meg csak nem is valos okok miatt csinaljak mindezt...

Azt is meglatjuk, hogy Steve Jobs nelkul mire fognak menni lehet, hogy stagnalni fognak, lehet, hogy egy ujabb aranykor lesz elottuk, en az utobbiban remenykedem, de nem leszek ongyilkos ha nem ez fog bekovetkezni. Egyelore jo iranyba mennek a dolgok... es ne kezdjuk el, hogy SJ alatt nem voltak hibak, ott is akadtak akkora fiaskok, mint a mostani "mapgate", szoval ennek nem kell tul nagy jelentoseget tulajdonitani ;)
  • NEXUS6
    "Magyarul az R&D az nalad a GUI-ban merul ki... ertem."
    Tudtommal nem is a belbecsért fizettetnek 1 mrd-t a Samuval;D Vagy hogy van ez, most akkor számít, hogy hány fogaskerék van a settings ikonján, vagy nem számít??;D Tudni akarom! Mondjad meg az őszintét!!!!

"Nem, viszont a elmeleted szerint a technologia apexe az Kinaban talalhato, mivel "mindent" ott gyartanak/szerelnek ossze."
    Mint írtam, az egy dolog, hogy mit tervez meg valamit, az meg egy másik, hogy abból milyen végtermék lesz, ez utóbbihoz azért kell a kínaiak tudása.

"Pont a mobiltelefonok peldaja bizonyitja, hogy nem igy van. Pillanatnyilag az Apple a legprofitabilisabb ceg, annak ellenere, hogy nem gyart semmit."
    Opáááá! Akor most hogy van ez? Nagy árréssel dolgozik, vagy nem, vagy hogy van ez?
    Izé. Kicsit finomabban kellett volna fogalmaznod, mert ezzel gyak ellentmondasz magadnak, csak szólok, bocsika:DDDD
    Amúgy ha a sok bejövő pénzt valódi fejlesztésre fordítaná, akkor lehet hogy nem lenne akkora a profitja? Pl megtervezek egy új logót, nem jön be a főnöknek, baxaisten kidobom a vázlat füzetem a kukába, veszteség 2$.
    Kísérletezek egy új kijelző prototípusával, nem sikerül elérni a kívánt cél, veszteség 2 millió $. Hmmm, így könnyű profitképessé tenni egy céget.

"Osszekukaz? Sorold fel legyszives azokat a mobiltelefon gyartokat, akik szerinted kevesebbet "kukaznak" az Applenel! Az Apple raadasul meg egy sikeres OS-t is fejleszt, amire rajta kivul kevesen kepesek."
    Mint mondtam, bizonyos szegmensben piacvezetőnek számít ezért mások is kevesebbet fejlesztenek. Amúgy a Gúglinak van egy OS-e Pl, amiből többször annyit használnak, mint IOS-t. A Samunak is van saját OS-e, csak nem túl sikeres. A Samu saját kijelzőt is "kukáz" a telefonjaiba, ez már is kevesebb, mint amit az Apple csinál.

"Abszolut pragmatista a hozzaallasom ehhez a dologhoz. Nincsenek illiuziom. Viszont manapsag annyira divat szidni az Apple-t, hogy ha ez konkret valotlansagok miatt kovetkezik be, akkor nem tudom megallni, hogy ne korrigaljak."
    Jó, hát valszeg ezért tudunk viszonylag jól eldumcsizni, mert nekem viszont egy ilyen nagy cég olyan mint a vörösposztó, ha csak terézanyu kaliberű vezetői lennének, akkor is utálnám, mint céget, ahogy az is förtelmes, amikor a Samu is gyermekmunkát alkalmaz kínában.
    Persze mindennek két oldala van, kínában 10-en évesen valszeg én is szívesebben dolgoznék napi 12 órát valami flex gyárban, mint gyak éhenhaljak otthon.

"Igen, de a Samsung megsem volt ra kepes es most ott tart a helyzet, hogy az A6 a maga 2 magjaval es 1.3GHZ orajelevel jobban teljesit, mint a tobbi keszulekben alkalmazott 4 magos es nagyobb orajelu CPU-k."
    Mármint a nem 4 magosra optimalizált tök szintetikus teszteken! A 4 magosra optimalizáltan viszont valszeg a 4 magosok nyernének;))) Másrészt amit írtam, ott a soxoros sávszélességű memória is, az viszont talán nem a csip építés csúcsa egy ilyet bekopizni.
    A játékoknál amik azért tényleg jobban futnak, ott az előbb említett memcsi mellett a GPU számít. Azt is ők tervezték???;)

"Ez annak volt koszonheto, hogy az IBM keptelen volt normalis fejlesztesi tempot prezentalni a G5-os CPU-kkal. Szerintem igy is eleg sokat vartak. En egyebkent vegigeltem az atallast, volt G4-es gepem is es semmi hatranyt nem lattam, annyira doccenomentes volt. Minden universal binary-ben jott ki, tehat a felhasznalo eszre sem vett semmit."
    Ez 2 úton miatt lehetséges, vagy az Apple zseniális programozói egy pill alatt megtanulták az x86 assembly-t, és éjt nappallá téve xarrá optimalizálták a rendszert. Vagy már eddig is magas szintű programnyelven íródott, a hw-t rengeteg API-n kersztül elérő, gyak PC szinten optimalizálatlan programokat használtak. Írtak egy drivert, a hw-hez meg a forráskódokra ráengedték a fordítót és voila: PPC platformról áttértünk intelre.:DDD
    Hát hiába ez a technológia csodája.;)

"Na igen, meglehetosen inkompetens vezetese volt akkoriban az Applenek es bar nem vagyok nagy rajongoja Steve Jobsnak, de el kell ismerni, hogy tenyleg nagy resze volt a felemelkedesben."
    Vagy ha másik oldalról nézzük, ha akkor BG végleg el akarja törölni az ősellenségét, és balfaxságból, szentimentalizmusból, akármiből nem könyörülnek meg rajta, akkor most nem lenne gondja az M$-nek, hogyan vesse meg a lábát végre a mobil piacon. Mert hiába ŐŐŐŐŐŐK mutataták be a táblagépet először 2001-ben (bezony!!!), ha az alma 2010-ben sikerre is vitte. Hiába írnak OS-t a mobilra, ha a kutyának sem kell, mert X-szer annyi iOS-es teló/mobil eszköz kerül forgalomba. Szal sz Almát is BG tette naggyá, ríszpekt bro!
    :DDD

Amúgy szerintem az Apple soha nem volt igazán ott hw-ben. Saját CPU-t nem csináltak soha, mint az Acorn, MIPS, DEC, a SUN, vagy az IBM (az A6 is ARM ugye), de még custom csipeket sem igazán csináltak, mint a Sony, vagy a Commodore.
    Annak ellenére, hogy a júzerfriendliségéről volt híres a cég, a játékvilág tökre érintetlenül hagyta. Mindíg felmerülnek a hírek valami Apple konzolról, de a Pippinen kívül ilyen póbálkozásuk sosevolt. Az ilyen jellegű kísérletezgetéseket le is állítottta SJ, amikor a cég visszavásárolta őt.
    Szóval, hogy hol tart az Apple abban tényleg benne van vastagon SJ keze. Ez a cég lehetne a mobil világ M$-e és intele egyszerre, de valszeg inkább csak a Commodore-ja lesz, vagy csak hozza a saját szokásos formáját: pár évig beszélnek róla, van benne kis forradalmi lendület, aztán megint csend, meg belső veszekedés a semmiről újabb 1,5 évtizedig.
  • Papichulo
    " iOS kinézete semmit nem változott"

Magyarul az R&D az nalad a GUI-ban merul ki... ertem.

"Azért a gyártás manapság már nem úgy zajlik, hogy az elefántcsonttoronyban megálmodnak valamit a mérnökök és aztán évtizedekig azt gyártják."

Nem, viszont a elmeleted szerint a technologia apexe az Kinaban talalhato, mivel "mindent" ott gyartanak/szerelnek ossze.

"De lásd előbb, sokkal nagyobb profitot tudsz csinálni ha te gyártatsz"

Pont a mobiltelefonok peldaja bizonyitja, hogy nem igy van. Pillanatnyilag az Apple a legprofitabilisabb ceg, annak ellenere, hogy nem gyart semmit. Mar az utana kovetkezo masodik helyezett is messze van tole. A reszvenyeseket meg ez erdekli, nem pedig a gyarak szama...

"Az Apple ma összekukáz egy elfogadható hw-t,"

Osszekukaz? Sorold fel legyszives azokat a mobiltelefon gyartokat, akik szerinted kevesebbet "kukaznak" az Applenel! Az Apple raadasul meg egy sikeres OS-t is fejleszt, amire rajta kivul kevesen kepesek.

"Egyik cég olyan mint a másik (ugyan olyan mocskos mind, Samu, Sony, Apple, stb tökmindegy, ne legyenek illúzióid, lehet, hogy bálnát mentenek"

Abszolut pragmatista a hozzaallasom ehhez a dologhoz. Nincsenek illiuziom. Viszont manapsag annyira divat szidni az Apple-t, hogy ha ez konkret valotlansagok miatt kovetkezik be, akkor nem tudom megallni, hogy ne korrigaljak. Egyebkent szeretem az Apple termekeket, mar 10 eve nagyreszt OSX-t hasznalok es elegedett vagyok. Az iPhone az kevesbe izgalmas szamomra, ha holnaptol megszunne, semmi gondot nem jelentene nekem, reszemre az android is tokeletesen megfelel. A Macek es az iPad viszont mar hianyoznanak. Raadasul nem vedek minden Apple termeket peldaul az iTunest is a pokolra kivanom es sohasem mondtam, hogy az iPhone egy tokeletes termek, vannak hibai.

"Ugyanaz az ARM technológia, GPU-k, akármik. "

Igen, de a Samsung megsem volt ra kepes es most ott tart a helyzet, hogy az A6 a maga 2 magjaval es 1.3GHZ orajelevel jobban teljesit, mint a tobbi keszulekben alkalmazott 4 magos es nagyobb orajelu CPU-k.

"Az AIM együttműködésben a PPC technológiát gyak az Apple igényeire, az ő megrendelésére alakította ki az IBM és a Motorola"

Talan ennek is koszonheti, hogy maig is mennyire sikeres ;)

"Na most hogy áttért az Intelre"

Ez annak volt koszonheto, hogy az IBM keptelen volt normalis fejlesztesi tempot prezentalni a G5-os CPU-kkal. Szerintem igy is eleg sokat vartak. En egyebkent vegigeltem az atallast, volt G4-es gepem is es semmi hatranyt nem lattam, annyira doccenomentes volt. Minden universal binary-ben jott ki, tehat a felhasznalo eszre sem vett semmit.

"Hát ezt félreértetted. Az Apple ment majdnem csődbe a 90-es évek végén."

Ezt felre... Na igen, meglehetosen inkompetens vezetese volt akkoriban az Applenek es bar nem vagyok nagy rajongoja Steve Jobsnak, de el kell ismerni, hogy tenyleg nagy resze volt a felemelkedesben.
  • NEXUS6
    'Eloszor azzal jossz, hogy minden adat hu de titkos, aztan meg egybol tudod, hogy az Apple semmit sem fordit R&D-re... erdekes.'

Ha sok pénzt fordít rá, akkor viszont valamit elbaxnak. iOS kinézete semmit nem változott (persze ami jó..., de azért az IT-ben ez nem így van), az elemzőknek csalódás volt az IP5 többet vártak.

"Ugye ezt nem gondoltad komolyan? Te azt akarod bizonygatni, hogy a bergyartas az igazi hozzaadott ertek es nem a fejlesztes? Ugye nem?"
    Azért a gyártás manapság már nem úgy zajlik, hogy az elefántcsonttoronyban megálmodnak valamit a mérnökök és aztán évtizedekig azt gyártják. Manapság 1-1 széria már jelentősen eltér az elődjétől és ami fontos, hogy a költségeket is folyamatosan tudod csökkenteni. Ha mással gyártatsz, akkor leadod a tervrajzokat, aztán persze lehet hogy a gyártó spórolni fog a költségeket, de lehet hogy nem, neked viszont végig annyiért fogja szálítani, amiben megegyeztetek.

"Viszont ha piackepes a termek, "akkor tök mindegy, hogy te gyártod, vagy gyártatod." Na es ide jo az Apple pelda ;)"
    Egyrészt jogos!:D De lásd előbb, sokkal nagyobb profitot tudsz csinálni ha te gyártatsz, akár bevezetheted a gyártási költségnál alacsonyabb áron a terméket, és csak később kapsz profitot, ahogy optimalizálod a gyártást. Ez nagyobb rugalmasságot ad, és tényleg csúcs hw-t tudsz alkalmazni, ráadásul saját szabadalmakat, stb, amivel évekig megőrizheted a vezetést. Az Apple ma összekukáz egy elfogadható hw-t, majd otthon ír hozzá egy szarásig optimalizált sw-t. Az, hogy ezzel a stratégiával is ő a piacvezető a szegmensben a többieket is visszafogja, mert minek rakna bele sajátfejlesztésű csúcserős hw-t, minek kockáztatna, ha így is tudja a lépést tarti az Apple-lel.

"Eszrevehetned, hogy en nem szidom azokat a termekeket sem, hanem probalom tenyekkel cafolni az Apple-re kopkodoket. Hatalmas kulonbseg! ;)"
    Mert ki neked az Apple, a rokonod?
    :D
    Egyik cég olyan mint a másik (ugyan olyan mocskos mind, Samu, Sony, Apple, stb tökmindegy, ne legyenek illúzióid, lehet, hogy bálnát mentenek, de a gyerekeket meg halálra dolgoztatják, bezony), csak más a stratégia, másra helyezik a hangsúlyt. Szerencsére ez okozza, hogy viszonylag színes a termékpaletta, amiből mi vásárlók meg választhatunk. Nem kell ezt túlideológizálni.

"nagyjából fedi azt a "hihetetlen tudást", amit az A6-csipben az "Apple mérnökgárdája" összehordott"

Melyre a SEC eddig meg nem volt kepes... en csak ennyit allitottam ;)"
    Csak azt tudjuk, hogy egy anyagilag is viszonylag sikeres termékbe mit rakott a két cég, azt nem hogy valójában mire képesek ezek az emberek. Mindenki álmodhat 3 GHz-es 8 magos, integrált csúcs GPU-us mobil SoC csodát, és talán lehet is csinálni. Csak mondjuk a jelenlegi technológia azt jelenti hogy 95%-os selejt aránnyal!
    Mert én meg csak azt mondtam, hogy az Apple A6 csipje gyak egy féllépéssel van a többiek elött, vagy még annyival sem. Ugyanaz az ARM technológia, GPU-k, akármik. Pluszban már létező, de mobil SoC-okban eddig még nem alakalmazott (mert talán nem is volt rá szükség!) nagyobb sávszélességű memcsi van benne és kb ennyi. Ezért szerintem még nem fognak mérnökinóbeldíjat kapni.:)

"Itt uzleti szempontokrol volt szo. Az Apple ugyanugy tud targyalni az Intellel, mint a TSMC-vel, mindket esetben egy termeket vesznek... nem latom a megjegyzesed relevanciajat."
    Az AIM együttműködésben a PPC technológiát gyak az Apple igényeire, az ő megrendelésére alakította ki az IBM és a Motorola, és az Apple sokáig alkalmazta is.
    Na most hogy áttért az Intelre, vagy az Arm-ra attól nem került be egy olyan kis elit klubba, amilyen az AIM volt anno, nem résztulajdonosa valami saját hw platformnak.

"A Microsoft miatt elt tul az IBM? Forras?"
    Hát ezt félreértetted. Az Apple ment majdnem csődbe a 90-es évek végén. Az M$ kicsit megtámogatta, valszeg részben azért, hogy pár százalékról feltuningolja a platform desktop piacirészesedését, hogy ezzel elkerülje a trösztellenes pert. Mert akkoriban az M$-t nagyon szétakarták robbantani, pláne, hogy +90%-os piaci részesedése volt egyes szegmensekben.
  • Papichulo
    "Márpedig nem igen fordít, lásd IP5."

Eloszor azzal jossz, hogy minden adat hu de titkos, aztan meg egybol tudod, hogy az Apple semmit sem fordit R&D-re... erdekes.

De azert megiscsak lehet ott fejlesztes, ha kihoztak a Siri-t, az uj terkepet (minoseg ide-oda), vagy akar az A6-ost, uj iOS/OSX, iPodok, Notebook-ok/ stb... Mindazonaltal ha ennyire feszegeted ezt a temat, akkor lassunk toled statisztikakat, hogy ki mennyit kolt fejlesztesre! Mondjuk HTC/Sony/Apple/SEC/stb...

"A mérnökeidnek is nagyjából köze sem lesz a termékhez."

Ugye ezt nem gondoltad komolyan? Te azt akarod bizonygatni, hogy a bergyartas az igazi hozzaadott ertek es nem a fejlesztes? Ugye nem?

"Ők is is kb ugyan azt a hw-t rakják ezekbe, mint a telókba, csak nagyobb akksival."

Igen, es megis az iPad kategoriaban, az Apple a "legjobb" es "legolcsobb"!

"Ha szar (értsd nem piacképes) a termék, akkor tök mindegy, hogy te gyártod, vagy gyártatod."

Viszont ha piackepes a termek, "akkor tök mindegy, hogy te gyártod, vagy gyártatod." Na es ide jo az Apple pelda ;)

"Laptop, desktop számítógép? Inkább ezt a területet most hagyjuk."

Miert? Mert mindenki probalja masolni peldaul az iMac meg az MBA termekeket?
    Erdekes a tableteket is mindenki az iPad utan fedezte fel es kezdte gyartani boldog-boldogtalan... de hagyjuk, persze.

"Kis játékos, kis tételszám, na ez van fenn a neten. És mit gondolsz milliós tételben mennyi? "

Ha elolvastad volna ezeket a cikkeket, akkor tudnad, hogy ezek mind ipari meretu tetelekre vonatkozo alkatreszarak. Ezenkivul osszehasonlitasra igy is tokeletesek, mivel latszanak az aranyok! A Samsung az olcsobb alkatreszaru tabletet adja ugyanannyiert, mint az Apple a dragabbat. Vagy ezen reszletes tanulmany melyik felevel vitatkozol?

"Vagy mit vegyünk figyelembe, az amcsi, a nyugateurópai, vagy éppen a koreai árakat."

Azert azt lassuk be, hogy a magyar helyzet eleg specialis es, hogy ez egyik cegnek sem az elsodleges piaca. De igen, vegyuk mondjuk az USA-t, mert az a legnagyobb, egyseges es fizetokepes piac, ezert ott zajlik a legnagyobb harc a vasarlokert. BTW: peldaul Koreaban olyan rettenet arak vannak, hogy azzal te nem akarsz szamolni. Probaltam venni helyi gyartmanyu telefont, de ahhoz kepest meg Europa is pozitiv pelda volt...

"És te pl. mennyiért is vetted? "

Mivel en parhavonta siman elvesztem a telefonomat, ezert most 2 androidos telefon utan vettem ismet egy hasznalt iPhone-t 40k-ert. Amugy irtam mar, hogy leginkabb valami WP telefont akartam venni, de ezzel a WP8 upgrade fiaskoval elvettek tole a kedvemet. Plusz meg foglak lepni, mivel az androiddal sem volt semmi bajom. Eszrevehetned, hogy en nem szidom azokat a termekeket sem, hanem probalom tenyekkel cafolni az Apple-re kopkodoket. Hatalmas kulonbseg! ;)

"SGS3/HOX/XperisS-T átlagára=X, Iphone5 ára=1,4X"

Az elobb allapitottuk meg, hogy az SGS3 is $699-rol indult, akkor azt miert nem az iPhone4-hez hasonlitod? Egyebkent is irtam arakat es sehol sem jott ki a 40% tularazas. Ezenfelul meg mindig csak a telefonokon porogsz, holott mas termekeknel az Apple egyaltalan nem szamit draganak, van ahol a legolcsobbak kozott van.

"nagyjából fedi azt a "hihetetlen tudást", amit az A6-csipben az "Apple mérnökgárdája" összehordott"

Melyre a SEC eddig meg nem volt kepes... en csak ennyit allitottam ;)

"De tudod mi volt a legjobban ott ezekben!? A múlt idő!!!!"

Ahogy nemsokara a Samsung is mult ido lesz... na es?

"Ja az Intellel max úgy működik együtt, mint te, amikor veszel egy új processzort a PC-dbe, gondolom a te szakértelmedre is számítanak"

Itt uzleti szempontokrol volt szo. Az Apple ugyanugy tud targyalni az Intellel, mint a TSMC-vel, mindket esetben egy termeket vesznek... nem latom a megjegyzesed relevanciajat.

"Az M$ meg is jutalmazta, vásárolt annyit a cégből, hogy életben maradjon."

A Microsoft miatt elt tul az IBM? Forras?
  • NEXUS6
    "Szerintem egy nem pénzügyi céget jobban jellemez az éves forgalma, az alkalmazottak száma, az állóeszköz nagysága."

Melyekkel a Nokia is olyan sokra ment..."

De az Apple sem azért sikeresm mert neki nincs!
    Max ezért van hatalmas likviditása, pénzügyi tartaléka. Amit ha nem fordít innovációra, K+F-re, akkor pontosan úgy jár, mint a Nokia. Márpedig nem igen fordít, lásd IP5. Hát kb ezek az összefüggések.
    Plusz. Ha nincs gyárad, akkor nem tudod a gyártósoron a gyártástechnológia fejlesztésével a költségeket jelentősen csökkenteni. Márbpedig a beszállítónak marhára nem érdeke, hogy neked olcsóbban adja ugyan azt a terméket! A mérnökeidnek is nagyjából köze sem lesz a termékhez.

"Melyekkel ugye regen rendelkezett, de megis majdnem csodbe ment... aztan valtoztattak az uzleti modellen es most nagyobb bevetellel rendelkeznek, mint a mindezt birtoklo SEC. Hogy ez sokaig igy fog maradni? Nem tudjuk... de pillanatnyilag az o modszeruk mukodik jobban. Meg aztan a RIM is a csod szelen tancol, gyartokapacitas ide vagy oda."
    Ha szar (értsd nem piacképes) a termék, akkor tök mindegy, hogy te gyártod, vagy gyártatod.
    Na és ide jó a Nokia példa, attól, hogy ők is egyre inkább Apple-sednek, csökkentik az állóeszközeiket, ugyan úgy xarban lesznek, mert a döglött bolháskutya sem vesz mam már Nokiát!

"Ugy latom nem vetted figyelembe, hogy bizonyos teruleteken tenyleg csucsminoseget ad"
    Miben? Tabletekben? Ők is is kb ugyan azt a hw-t rakják ezekbe, mint a telókba, csak nagyobb akksival. Laptop, desktop számítógép? Inkább ezt a területet most hagyjuk.

"Az alkatreszek ara egyertelmu"
    Mármint egyértelmű, ha te veszed. Kis játékos, kis tételszám, na ez van fenn a neten. És mit gondolsz milliós tételben mennyi? Ez azért a kínaipiacos "egyj, szok occó" kategórián valszeg túlmutat. Ha Apple megrendelőként megjelensz először is olyan irodába vezetnek be, amiről még az ottani alkalmazottak se tudnak, és kínálnak kávéval miegymással.

"De akar hiszed, akar nem az SGS3 a megjelenesekor ugyanugy $699 volt, mint most az iPhone5."
    Akár hiszed, akár nem én is ezt írtam!;D
    "Az SGS4 is annyi lesz, ez a hivatalos ara. A magyar mutyizos, szurkeimportalt dolgokat meg hagyjuk."
    Ja, mert a hivatalos forgalmazók világrekord árai mérvadóak? Vagy mit vegyünk figyelembe, az amcsi, a nyugateurópai, vagy éppen a koreai árakat. És te pl. mennyiért is vetted? Vagy céges telód van? Esetleg?;D
    "A magyar mutyizos, szurkeimportalt dolgokat meg hagyjuk. Ennyi erovel megveszed akar most Svajcban - Apple Store-bol - az iPhone5-ot 160-170k-ert (729CHF) es ha nagyon akarod meg a MwSt is visszakerheted, mely utan 150k korul megvan a vadonatuj keszulek. Na szerintem igy 130k az SGS3, bar ebben lehet, hogy tevedek mivel nem kovetem ezen keszulek arat - sot, egyik keszulek arat sem kovetem ;)"
    Vagy kinézel egy csákót magadnak a plázában és leütöd a sarkon, rengeteg megoldás van.:DDD
    De azért adott piacon ez mindíg igaz lesz valszeg, hogy SGS3/HOX/XperisS-T átlagára=X, Iphone5 ára=1,4X.

"Egyelore ott tartunk, hogy az Apple CPU tervezes teruleten tobbet tud felmutatni, mint a Samsung."
    Ez így ebben a formában kicsit talán erős. Maradjunk annyiban, hogy az Apple által felvásárolt, volt AMD alkalmazottakból álló IC design cég (PS semi) öszedobott egy olyan SoC-ot, amiben a jelenlegi standarnál erősebb (polcról levett technológiát jelentő) memória és GPU egységeket kopiztak be a saját maszkjukba. Ez is egy kicsit pongyolaság, de nagyjából fedi azt a "hihetetlen tudást", amit az A6-csipben az "Apple mérnökgárdája" összehordott.;)

"Elarulom, hogy az Apple mar regota ezen a teruleten "kavar", mivel mar eleg regota szamitogepek gyartatasaval foglalkozik. Olyan cegekkel dolgozott processzorgyartas teruleten, mint az IBM vagy az Intel, melyek mellett legyunk oszintek, az SEC az eltorpul."
    Ez a két mondat nagyon ott volt ám! De tudod mi volt a legjobban ott ezekben!?
    A múlt idő!!!!
    Ja az Intellel max úgy működik együtt, mint te, amikor veszel egy új processzort a PC-dbe, gondolom a te szakértelmedre is számítanak
    ;D Az AIM együttműködés koporsójába meg ő volt az első aki szöget ütött, köszönet is érte. Az M$ meg is jutalmazta, vásárolt annyit a cégből, hogy életben maradjon. Aztán végül is ment át az Intel platformra. Think different, mi? Faxom!:DDD
  • Papichulo
    "hanem hogy drágán (éppen hogy megfizethetően) ad egyedülálló csúcsminőséget. (Kár, hogy nem.)"

Ugy latom nem vetted figyelembe, hogy bizonyos teruleteken tenyleg csucsminoseget ad, mig mas teruleteken NEM szamit draganak. Tudod, MBA, iMac, iPad?!

"nincs olyan cég aki ezeket az infókat kiadja"

Az alkatreszek ara egyertelmu, te is ezekre hivatkozol, amikor az iPhone eloallitasi arat megtippeled - "Apple-nek nem kerülhet 70-nél többe". Ebbol vonod le, hogy az Apple nagyobb haszonkulccsal dolgozik - "ergo nagyobb haszonkulccsal dolgozik". Mi alapjan tudjuk ott megsaccolni a haszonkulcsot es miert nem a tablet-eknel? Double standard? ;)

"Amúgy meg egy SGS3-at megkapsz kb 130-ért, a iPhone 5-öt 200-ért"

Ha jol gondolom ezek a magyar arak... Meg aztan osszehasonlitasz egy vadonatuj keszulek egy arbitralis arat (miert pont 200e?) egy regota barhol kaphatoval. Eleve az iPhone 5-bol hiany van, tobb hetre szallitjak es MO szinte nem is lehet kapni. Masodsorban ennek sohasem volt akkor kiskereskedelmi piaca, mint a Samsungnak, mivel az Apple Store-bol kenyelmesen megveheted a legjobb aron. De akar hiszed, akar nem az SGS3 a megjelenesekor ugyanugy $699 volt, mint most az iPhone5. Az SGS4 is annyi lesz, ez a hivatalos ara. A magyar mutyizos, szurkeimportalt dolgokat meg hagyjuk. Ennyi erovel megveszed akar most Svajcban - Apple Store-bol - az iPhone5-ot 160-170k-ert (729CHF) es ha nagyon akarod meg a MwSt is visszakerheted, mely utan 150k korul megvan a vadonatuj keszulek. Na szerintem igy 130k az SGS3, bar ebben lehet, hogy tevedek mivel nem kovetem ezen keszulek arat - sot, egyik keszulek arat sem kovetem ;)

"Használhat az Apple más cég által tervezett ilyen egységet"

Egyelore ott tartunk, hogy az Apple CPU tervezes teruleten tobbet tud felmutatni, mint a Samsung.

"Az Apple jelenleg olyan területre merészkedik, olyan helyen kavar, ahol ő csak megrendelő. "

Elarulom, hogy az Apple mar regota ezen a teruleten "kavar", mivel mar eleg regota szamitogepek gyartatasaval foglalkozik. Olyan cegekkel dolgozott processzorgyartas teruleten, mint az IBM vagy az Intel, melyek mellett legyunk oszintek, az SEC az eltorpul. Nincs itt semmi mereszkedes, nekik mar ugyanigy gyakorlatuk van ebben.
  • Papichulo
    "Szerintem egy nem pénzügyi céget jobban jellemez az éves forgalma, az alkalmazottak száma, az állóeszköz nagysága."

Melyekkel a Nokia is olyan sokra ment...

"szinte minden saját gyártókapacitás nélkül."

Melyekkel ugye regen rendelkezett, de megis majdnem csodbe ment... aztan valtoztattak az uzleti modellen es most nagyobb bevetellel rendelkeznek, mint a mindezt birtoklo SEC. Hogy ez sokaig igy fog maradni? Nem tudjuk... de pillanatnyilag az o modszeruk mukodik jobban. Meg aztan a RIM is a csod szelen tancol, gyartokapacitas ide vagy oda.
  • Papichulo
    "Súgok. Az Apple mindenidők legértékesebb cége a világon."

IIRC nem a vilagon, csak az USA-ban es ott is csak abszolut ertekben. Ha inflacioval korrigalt ertekeket nezunk, akkor peldaul a Microsoft is volt ertekesebb nala...
  • Papichulo
    "A lekerekített burkolat, és egyebek mióta számítanak lopásnak?"

Az azert megvan, hogy nem csak design patent es trade dress miatt vesztett a SEC, hanem volt ott utility patent is.

Amugy meg linkeld azt a szabadalmat, amiben A "lekerekitett sarok" van! Elarulom, hogy ez egy komplex patent resze, ahol jopar kulso jegy van megfogalmazva es ezek egeszet sertette meg a Samsung. Ez abbol is remekul latszik, hogy jopar ceg gyart meg "lekerekitett sarku" telefont es az Apple le sem szarja oket. A te mantradat a Samsung PR osztalya talalta ki olyan emberek szamara, akik nem tajekozodnak, viszont mindent utalnak, ami Apple...

Legkozelebb tajekozodj mielott commentelsz! ;)
  • NEXUS6
    "Súgok. Az Apple mindenidők legértékesebb cége a világon.

Megvan? Felfogtad?"

Ja, mármint a tőzsdén!
    A tőzsdén olyan értékes dolgok is voltak pl 2008-ban, mint ingatlanok, nagy holding vállalatok, meg ilyenek, nos ezek mára már nem annyira értékesek. Ma egy ingatlan sokszor a beépített anyag/munka/földterület használati érték ára alatt megkapható.

Szerintem egy nem pénzügyi céget jobban jellemez az éves forgalma, az alkalmazottak száma, az állóeszköz nagysága.
    Ezekben az Apple pl a Samsung Electronics mögött van, fele harmad akkora cég, ráadásul elismétlem ezredszer is, szinte minden saját gyártókapacitás nélkül.
  • NEXUS6
    "Ebbol sehol nem latszik, hogy "ők tesznek neked szívességet, hogy viszonylag ilyen olcsón adják ezt a terméket".

Az eredeti gizmondo.com-os cikket kellett volna inkább beszúrnom, ott a szitu után a köv mondat is van:
    "The maneuver is brilliant. The Genius has switched places with the customer. He is she and she is he, and maybe that laptop isn't too expensive after all. He Found it wasn't, at least."
    Az eladó/cég helyett cserél a vásárlóval ebben benne van az is, hogy az attitüd, a ki-kinek tesz szivességet viszony is megfordul. Az egész eladói stratégiájuk erre épül. TE vagy a cég, részt veszel az Apple sikereiben és örülsz, hogy egy ilyen nagyszerű vállakozás részese lehetsz, ez a valamihez tartozás egyeseknek úgytűnik minden pénzt megér.

"Maradjunk annyiban, hogy nem az olcsosagra epul a marketingjuk!"
    Hát persze hogy nem. A termék része maga az ára is. Az ár nem csupán annak eszköze, hogy a cég a termék előállításának, terjesztésének fedezetéhez jusson. Az ár a fogyasztófelé egy kommunikációs csatorna, a fogyasztó ez alapján ítéli meg a termék minőségét! Az Apple részéről a legnagyobb baromság lenne egy árháborúba belemenni. Nem arra épül a stratégiája, hogy olcsón ad jót, hanem hogy drágán (éppen hogy megfizethetően) ad egyedülálló csúcsminőséget. (Kár, hogy nem.)

"Nem, ott volt pontosan leirva az ar. A Galaxy Note olcsobban jon ki, mint az iPad es megis ugyanabban az arban adjak. Nincs felteteles mod, teny van. A Samsungnak nagyobb a haszonkulcsa ezen a termeken!"
    Bocs, bocs, bocs, hogy ezt kell mondanom. Tudom, hogy ez lehetne akár egy tök korrekt info forrás, de hidd el, hogy nincs olyan cég aki ezeket az infókat kiadja, ez a birtokolt szabadalmaknál is fontosabb, mert tökre mutatja a valós üzletpolitikáját, ami titok.
    Amúgy meg egy SGS3-at megkapsz kb 130-ért, a iPhone 5-öt 200-ért ez az amit lehet tudni. Az Apple-nek nem kerülhet 70-nél többe kb ugyan az a szintű hw, ergo nagyobb haszonkulccsal dolgozik. Az SGS3 ára is kb innen indult, de az Iphone-é biztos, hogy nem fog idáig leesni!

"Az LPDDR2 package-re nincs szabadalma a SEC-nek, masok is gyartanak ilyet, szoval nem sokat szolhatnak ha ezekutan mashol gyartatja az Apple ezeket."
    Persze, de a kapcsolási rajz, a csipben megjelenő áramkörök elrendezése akkor is védett, ha jól tudom. Használhat az Apple más cég által tervezett ilyen egységet, persze azért is kell valamit adnia, de talán az A6 már nem Samu memória áramköröket tartalmaz.

"A SEC/TSMC/AAPL/stb... agymenesre inkabb nem reagalok. Ez teljes feltetelezes es egyelore semmi sem tamasztja ala. Ennyi erovel a Apple is siman felvasarolhatna a nagyobb liquid tartalekaibol a TSMC-t."
    Akár. Nem azt mondtam, hogy ezek lesznek, hanem hogy ezek is lehetnek. Az Apple jelenleg olyan területre merészkedik, olyan helyen kavar, ahol ő csak megrendelő. Ha rontja az üzletet, felfordulást csinál olyan piacon, ahol ő csak ügyfél, akkor a Samu, meg a TSMC simán megegyeznek, hogy kifocizzák, mert senkinek nem hiányzik az a hiszti amit csinál.
  • hurkaur
    De a vilagnak csak a nagyon kis szeletet birtokolja!!4!!4!!"4"44
  • cloud.strife
    Te most csak csinálod a hülyét ugye?

Súgok. Az Apple mindenidők legértékesebb cége a világon.

Megvan? Felfogtad?
  • Vol Jin
    A lekerekített burkolat, és egyebek mióta számítanak lopásnak? Nem azért, de egy tízéves mobiltelefon sem éles sarkú, mert kiszakítaná a ruházatot. Ehhez képest egymás mellé rakni két telefont, hogy ezek lopnak, nézzék csak meg a lekerekített sarkokat, az röhejes. Rakd oda az összeset, mind lekerekített.
  • Papichulo
    "Az APPLE-n kívül a másik legfontosabb géniusz stratégia a 3 F alkalmazása (FEEL – érez, FELT – érzett, FOUND – rájött)"

Ebbol sehol nem latszik, hogy "ők tesznek neked szívességet, hogy viszonylag ilyen olcsón adják ezt a terméket".

A TV spot-okban peldaul meg arak sem hangzanak el es mivel a legtobb ember szolgaltatonal veszi az iPhone-t, ezert egyetlen Genius-ossal sem talalkozik... Maradjunk annyiban, hogy nem az olcsosagra epul a marketingjuk!

"Ezt egyedül a cégek tudnák megmondani, ezért is írtam feltételes módban."

Nem, ott volt pontosan leirva az ar. A Galaxy Note olcsobban jon ki, mint az iPad es megis ugyanabban az arban adjak. Nincs felteteles mod, teny van. A Samsungnak nagyobb a haszonkulcsa ezen a termeken!

"pl az Iphone ára kb 40%-kal magasabb a kategóriába tartozó társainál"

Eloszor is: Apple != iPhone
    Masodszor:
    Galaxy S3 = $559 (http://www.amazon.com/Samsung-Galaxy-GT-I9300-Factory-Unlocked/)
    iPhone 5 = $699 (http://store.apple.com/ca/browse/home/shop_iphone/family/iphone/iphone5)

Galaxy S3 = $199.99 (http://www.att.com/shop/wireless/devices/samsung/galaxy-s-iii-garnet-red.html)
    iPhone 5 = $199.99 (http://www.att.com/wireless/iphone/)

Nem latok 40% elterest... raadasul az SGS3 ara mar csokkent is az utobbi idoben, az is $699-rol indult.

"Amúgy valami konkrétum, esetleg?"

Mutass MBA szintu gepet $1k alatt! Vagy egy iMac jellegut joval(!) olcsobban! iPad-nel sincsenek joval olcsobb tablet-ek ilyen tudassal, sooot!

"a szétvágott SoC-on a memória egységek mellett ott a Samsung logo!"

Az LPDDR2 package-re nincs szabadalma a SEC-nek, masok is gyartanak ilyet, szoval nem sokat szolhatnak ha ezekutan mashol gyartatja az Apple ezeket.

A SEC/TSMC/AAPL/stb... agymenesre inkabb nem reagalok. Ez teljes feltetelezes es egyelore semmi sem tamasztja ala. Ennyi erovel a Apple is siman felvasarolhatna a nagyobb liquid tartalekaibol a TSMC-t.
  • NEXUS6
    "Ez szerintem maximalisan szubjektiv... ha neked ez jon le belole, akkor magadban keresd ennek az okat ;)"

Az APPLE-n kívül a másik legfontosabb géniusz stratégia a 3 F alkalmazása (FEEL – érez, FELT – érzett, FOUND – rájött) Ha egy vásárló elpanaszolja, hogy mennyire drágának tart egy terméket, a géniusznak a következő szerint kell válaszolnia: „Megértem, hogy drágának találja a terméket, én is így éreztem, amíg rá nem jöttem, hogy mennyivel jobb a benne lévő szoftver, ami megéri a pénzét.”
    No comment

"Most oszinten, szazszor megcafolt hulyesegeket legalabb NE! A Galaxy Note 10.1-en tobb a haszna a Samsungnak, mint az Apple-nek az ugyanolyan aron adott iPad-en..."
    Ezt egyedül a cégek tudnák megmondani, ezért is írtam feltételes módban. Minden esetre jelzésértékű, hogy pl az Iphone ára kb 40%-kal magasabb a kategóriába tartozó társainál, de a szétszedéskor benne talált alkatrészek összértéke sem túl magas. Persze nem tudhatjuk a járulékos költségeket, hogy egy SoC ami a gyártási költségen kívül pluszban nem kerül semmibe a Samunak, azt mennyiért vesztegeti a vetélytársának.

"A mondatod elso fele is baromsag..."
    Értem. És most mit csináljak, szégyeljem magam, legyek depi? Amúgy valami konkrétum, esetleg?

"Ez egy non-sequitur! Ki zsarolna kit es miert?"
    Szerintem létezik egy bizonyos status-quo a Samu és a TSMC között. Az Applevel való szorosabb együttműködést a Samu ennek megsértéseként ítélheti. Ennek következtében pl. akár ajánlatot tehet a Qualcommnak arra, amit a TSMC nem fogadott el, így ők elvesztik ezt a fontos ügyfelüket, egyrészt. Ezen kívül egy csomó módon gyengíthetik a piacon, de ez egy időigényes kötélhúzás, amíg "meggyőzik". Másrészt a TSMC a Samsunghoz képest egy törpe, ha elkezdenek harcolni ellenük, akkor egyszerűen felvásárolja, keresztül gázol rajta. A TSMC vezetője pont erre célzott, kiscégnél iszonyatosan vigyázni kell az egyensúlyozásra, mert bedarálják a nagyok.

"az Apple SoC csipben is levő memória egységek a Samsung által bejegyzett termékek"
    LINK1
    De mindjárt megkeresem azt a cikket is, amiben szétszednek atomjaira egy iphone-t (mondjuk lehet, hogy csak egy 4-est) és a szétvágott SoC-on a memória egységek mellett ott a Samsung logo!
  • Papichulo
    "Megjegyzem az Apple kiváló marketingje pedig kb. pont azt az érzetet kelti a vevőben, hogy ők tesznek neked szívességet, hogy viszonylag ilyen olcsón adják ezt a terméket"

Ez szerintem maximalisan szubjektiv... ha neked ez jon le belole, akkor magadban keresd ennek az okat ;)

"Pedig adott hw-t a cégek közül a legdrágábban mérik, valszeg a legnagyobb haszonkulccsal dolgoznak"

Most oszinten, szazszor megcafolt hulyesegeket legalabb NE! A Galaxy Note 10.1-en tobb a haszna a Samsungnak, mint az Apple-nek az ugyanolyan aron adott iPad-en... http://amog.com/tech/154284-samsung-galaxy-note-101-profitable-ipad/

A mondatod elso fele is baromsag...

"Megjegyezném a TSMC jelenleg is szállít pl. a Qualmcommnak, a Samsung pedig Qualcomm tervezésű csipeket is használ, pl a GS3 USA verziójának SoC-ja. Szal az Apple miközben szabadulni igyekszik a Samutól olyan cégekkel kerül kapcsolatba, akik valami módón kötődnek hozzá, ami viszont valami módon befolyásolhatóvá, zsarolhatóvá teszi őket[...]"

Ez egy non-sequitur! Ki zsarolna kit es miert?

"az Apple SoC csipben is levő memória egységek a Samsung által bejegyzett termékek"

Forrast!
  • NEXUS6
    "Tudod a modern kapitalista gazdaság úgy működik, hogy a vevő tesz szívességet az eladónak és nem fordítva."
    Nahát! (Megjegyzem az Apple kiváló marketingje pedig kb. pont azt az érzetet kelti a vevőben, hogy ők tesznek neked szívességet, hogy viszonylag ilyen olcsón adják ezt a terméket, amihez fogható minőséget csak náluk és sehol máshol nem kaphatsz meg. Pedig adott hw-t a cégek közül a legdrágábban mérik, valszeg a legnagyobb haszonkulccsal dolgoznak, a legkisebb kockázattal, mivel nincs álloeszköz állományuk, mivel fizikai gyártást nem végeznek. Szerintem zseniális!)

A cikk beidézett bekezdése pedig így folytatódik:
    "Ugyanakkor érdekesség, hogy a TSMC augusztus végén mind az Apple, mind a Qualcomm exkluzív chipgyártási megállapodás-tervezetét elutasította. A két konszern egyaránt több mint 1 milliárd dollárt ajánlott a cégnek."
    Mert:
    "Lora Ho, a tajvani társaság pénzügyi vezetője azt mondta, hogy komoly veszélyt hordoz magában, ha kizárólag egy termékre vagy ügyfélre összpontosítanak. Ez különösen azért veszélyes, mert bármikor változás állhat be a termékekkel, az ügyféllel vagy a technológiával kapcsolatban. Ráadásul szeretnék megtartani a függetlenségüket és a rugalmasságukat."

Megjegyezném a TSMC jelenleg is szállít pl. a Qualmcommnak, a Samsung pedig Qualcomm tervezésű csipeket is használ, pl a GS3 USA verziójának SoC-ja. Szal az Apple miközben szabadulni igyekszik a Samutól olyan cégekkel kerül kapcsolatba, akik valami módón kötődnek hozzá, ami viszont valami módon befolyásolhatóvá, zsarolhatóvá teszi őket, még ha pl a TSMC bizonyos piaci szegmensben látszólag a Samsung riválisa is.

Azonkívül a más gyártóhoz történő átvitelnél gond lehet, hogy az Apple SoC csipben is levő memória egységek a Samsung által bejegyzett termékek. szerinted, hogy reagálna a Samu, ha ezek átkerülnének a TSMC-hez? A fél világot beperelnék, és nem egy eccerű felhasználói felület téma dizájn miatt!

Szal had ismételjem magam,Almácska nem úgy tudja otthagyni Samukát, mint amikor te hazaköltözöl anyádhoz. ennél azért kicsit bonyisabb lesz ez a szakítás. Rengeteg ügyvéd fogja halálra keresni magát.
  • Papichulo
    "Aki rosszul járt itt az bezony a Samsung volt és nem az Apple."

Ez sajnos nem igy van... a SEC mara a legnagyobb mobil gyarto lett es ezt reszben a Apple-tol lopott dolgokkal erte el. Szoval nekik meg igy is boven megerte.
  • asgh
    Tudod a modern kapitalista gazdaság úgy működik, hogy a vevő tesz szívességet az eladónak és nem fordítva. A Samsung addig lopkodott, amíg elvesztette egy igen komoly vevőjét, ami most másnál költi el azt a sok milliárd dollárt, ami eddig a Samsung bevételét növelte. Aki rosszul járt itt az bezony a Samsung volt és nem az Apple.

Ami pedig ezeket illeti:

"ha ezen a Apple tényleg csak most csuklózik és még nincs egy szerződés a zsebében és nem folyik ezerrel a gyártás áttelepítése már most, akkor az egész vezetést ki kell baxni a csába, mert ezt benézték, nem kicsit, nagyon."

vagy:

"Addig trollkodott az Apple, hogy valszeg ma már 2X is meggondolja egy cég, hogy kapcsolatba kerüljön velük."

Ezekkel kapcsolatban pedig ajánlanám a cikk alaposabb tanulmányozását:

"Az már tavaly szeptemberben kiszivárgott, hogy a TSMC és az Apple együttműködési megállapodást írt alá. A szerződés értelmében a tajvani vállalat szállítja a következő években az amerikai konszern okostelefonjaihoz és táblagépeihez a System-on-Chipeket."
  • NEXUS6
    Rá vannak szorulva, de gondolom az azért nem úgy megy, mint amikor szakítasz a kedveseddel és hazaköltözöl anyádhoz.

És ha az Apple is gyártana valami fizikai cuccost, akkor talán ez jobban tudatosulna bennük.
  • NEXUS6
    Hát az nem valószínű, hogy be tudnak gyünni. Tudod te, hogy itt milyen kemény verseny van ám, apám!?
    Sohase ne tudjad meg!
    :D
  • Papichulo
    "meg van 1-2 menő termékük, de ez a piacnak csak nagyon kis szeletét jelenti ám."

Bezzeg ha a dinnyetermesztesbe es a muanyag papucsok piacara is betornenek, akkor gondolom jobban elismerned oket ;)
  • Papichulo
    Mert aztan tenyleg nincsenek raszorulva a fejlett vilagra, vegulis csak az a legfobb piacuk :)

"Panasonic sought the financing framework to underpin its finances, choosing bank loans because of concern that the eurozone crisis and weaker global economy would make borrowing through bond issues and commercial paper more difficult, a spokesman for the company said." - http://au.news.yahoo.com/thewest/business/a/-/world/15132326/panasonic-wins-7-6-billion-loan-commitments-from-banks/
  • shaba23 #8
    Mert a válság annyira meghatotta az ázsiai régiót, hogy a nagy része azóta is csak fejlődik, és mindenki tőlük függ...
  • asgh
    Jaja, a chipgyártó cégek biztosan nincsenek rászorulva így a gazdasági válság kellős közepén, hogy a gyártási kapacitásukat évekre előre be tudják biztosítani több milliárd dolláros megrendelésekkel. Mert inkább csődbe mennek, minthogy az Apple-nek dolgozzanak.
  • NEXUS6
    Addig trollkodott az Apple, hogy valszeg ma már 2X is meggondolja egy cég, hogy kapcsolatba kerüljön velük.

Ráadásul lehet, hogy a tőzsdén marha értékesek, meg van 1-2 menő termékük, de ez a piacnak csak nagyon kis szeletét jelenti ám. Szal valójában senki nincs rájuk szorulva.
  • orkaman
    azért kíváncsi leszek mikor fut valamelyik cég bele egy olyan problémába, hogy pl. 1 év után kezdenek tönkremenni a chipek. sanda gyanúm hogy növekszik az esélye ahogy "megy lefele a nm"

na az nagyobb szivacs mint 10-20% költség csökkenés.

Kicsit szubjektív, de a samsungot jobban kedvelem, már ha lehet céget kedvelni.

azért a TSMC is nagyot szívhat a bolton, ha elmennek a jobb nyereséget adó ügyfelek, és cserébe kap valakit aki folyamatosan nyomja majd lefele az árat, mert tudja nélküle becsukhatja a kaput.

A sors iróniája lenne ha átálláskor belefutnának valami apró szabadalomba, (nem a chip, hanem abban valami egyedi apples igény kapcsán)
  • Berber
    Hehehe.... aztán a TSMC is perelgethet, mert ugye mindent az Apple talált ki...
  • NEXUS6
    Ez szerintem olyan urban legend, hogy a cégeknek már ott ufó a gyárudvarom, csak még a swift utolsó szériáját kifuttassák.

Eközben meg ahogy az #1-ben is volt, az "új" technológiánál néha örülnek a 30%-os kihozatali aránynak is. Méghozzá nagyon.

Az Applenek előbb kellett volna gondolkodnia, hogy összerúgja-e a port az egyik legnagyobb beszállítójával, aki "csak" a lelkét adja a telóinak. Ez a SoC-csip nem olyan, mint egy másik wifi kommunikációs csip, hogy kis redizájn után jöhet a másik gyártó, minta Misi történt volna.
    A TSMC meg nem kispályás cég, valszeg a teljes kapacitása be van táblázva jó előre, pláne ilyen új gyártástechnológiánál. Persze jó üzlet a ájfon, de baxszus, ha ezen a Apple tényleg csak most csuklózik és még nincs egy szerződés a zsebében és nem folyik ezerrel a gyártás áttelepítése már most, akkor az egész vezetést ki kell baxni a csába, mert ezt benézték, nem kicsit, nagyon.

Úgy futnak ki az időből, hogy ihaj.
  • ProgServ
    Hát. Vagy több évre előre már megvan a megfelelő technológia, csak a szart is el kell adni.