12
 • Vol Jin
  #12
  Vagy nem szerette volna, ha az Apple a hardvergyártóknak nyilvánossá teszi az OS7-et (akkoriban még talán ennyinél tartott a ma 10-nél, azaz X-nél járó OS), és válik szoftvercéggé. Egyébként a macintoshokon is officet használtak, és népszerű volt az oktatásban, háztartásokban annak ellenére, hogy a cég nehézségekkel küszködött. Így konkurencia helyett partner maradt.
 • tomcsa4
  #11
  De Bill Gates és Steve Jobs barátok voltak. Ezért mentette meg. Ma már más a lapjárás.
 • Vol Jin
  #10
  Szerintem nem hajaz az MS az Applere. Az MS egy szoftvergyártó, aki készít olyan hardvereket, mint amire más gyártóknak eladja a szoftvereit (kivétel Xbox). Míg az Apple egy operációsrendszer gyártó, amihez csak ő gyárt hardvereket. Még a 90-es években, amikor pont az MS, azaz Bill Gates mentette meg az Applet egy tőkeinjekcióval a csődtől, akkor az is felmerült, hogy az Apple kiadja licencbe a hardvereinek a jogát, és szállítja az OS-t hozzájuk, azaz, egyfajta MS lesz. Az MS kisegítette, és ez nem történt meg. Visszatért Jobs és a számítógépgyártás helyett zenelejátszókat kezdett árulni, de nem abban találta meg az üzletet, hogy eladja a lejátszót, hanem leszerződött a zenekiadókkal, és zenebolthoz kötötte a termékét. Akkor úgy nézett ki, hogy megszűnik IT-cégnek lenni. Hatalmas profitra tett szert a zenepiacon, és ebből, meg a kialakult hűséges fogyasztókra alapozva, a számítógép üzletágat is feltámasztotta.

  Gyakorlatilag a játékkonzolok üzleti modelljét átültette a zenelejátszókra.

  Az Apple ma egy operációs rendszert forgalmazó cég, ami kizárólagos joggal hardvert ad a szoftvere mellé, és az egészre ráhúz egy online szoftver- és médiaboltot.

  Az MS meg egy szoftvercég, aki belép a hardverpiacra is, de nem kapcsolja össze kizárólagos jogokkal a két üzletágát, és mellékesen az online boltban is próbálkozik.
 • hurkaur
  #9
  M$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ 2012-ben irjatok le meg huszonhatszor igy
 • sola
  #8
  Az M$-os úriember cuccon én is nyihogva röhögtem fel!!!

  Az Apple és az M$ között csak az lehet a kérdés, hogy melyik tudja egy-egy évben a legtöbb versenyellenes, aggresszív taplóságot megcsinálni.
 • NEXUS6
  #7
  Ja, hát én sem gondoltam teljesen komolyan, csak magukhoz képest. Tudod, mint a vikingek, ha csak félrelök mielött elmarja a cuccaidat és nem szúr le az már iszonyat terézanyui szintű emberséges cselekedet a részükről.
 • Narxis
  #6
  Úriember szó és M$ egy mondatban? :D Befenyítették az összes androidos gyártót és most minden eladott androidos telefonból 10-15dollárt kapnak. Természetesen csak azért mert Apple módra levédettek valamit a nagy amerikában. Ezen kívül is perlik pl. a Motorolát. M$ minden csak nem úriember. :D
 • NEXUS6
  #5
  Szerintem inkább az Apple kezd elmájkroszoftosodni.

  Mióta nem az M$ böfögi az aktuális trendet egész józanul tudnak néha Redmondban nyilatkozni. Bár amilyen üzletpolitikát folytatnak 5 éven belül kinyírják magukat.
  Eddig ha valaki megpróbálta lecserélni a PC platformot azt iszonyat keményen betámadták az M$ részéről és le is nyomták, lásd pl az Oracle féle NetPC, amiből gyak a Java platform is kijött, de beintegrálták.
  Ma viszont inkább szopatják magukat, miközben egyértelműen a PC-hez vannak kötve, de ők még is elkezdenek itt önállóskodni, olyan cégekkel versenyezni a mobil eszközök piacán, ami mellett semmi esélyük.
  Lehet úriember módjára is játszani, ami az M$-től újdonság, és betartani a mások szabta játékzabályokat, csak éppen ebbe bele fognak bukni.

  Az Apple-nek sokkal ösztönszerűbben megy a tuskóság mostanában, a M$ most igazán példát vehetne róluk.
  ;D
 • mortep
  #4
  +1

  hozzáfűzöm: az x-box konzolok sem épp a tegnapelőtt kerültek ki piacra. Igaz, az első generáció "alcíme" lehetett volna az hogy "Xbox avagy hogyan adjunk el elavult pcket méregdrágán"
 • lordsithlord
  #3
  Aha, hülyeségek leírva a köbön...

  MS Apple stratégiával? Ez már ott bukik, hogy az MS messze abból szedi be a legnagyobb pénzt, hogy a BRAND gyártóknak licenceket értékesít. Az, hogy emelett új ágazatként behozzák a hardveres platformok fejlesztését még nem jelenti azt, hogy hasonló stratégiát akarnának építeni, mint az Apple (aki ugyebár mindenből sajátot csinál, igyekszik a lehető legkevesebb külső szoftvereszközt használni, ráadásul saját szoftvereit kizárólag saját hardvereiken hagyják használni legálisan). A két cég piacilag nem hasonlítható össze, még akkor sem, ha az MS saját hardverek gyártásába kezd.

  Megjegyzem, van a cikkben egy komoly tévedés: az MS nem csak az utóbbi pár évben gyárt hardvereszközöket, hiszen egereik és billentyűzeteik már a '80-as években is voltak. Ráadásul még ma is a legtöbb piacra kerülő hardvereszköz, amin a logójuk vagy a nevük van, nem saját gyártmányuk.
 • Tetsuo
  #2
  Most meghatodtam egy kicsit. :D
 • M2 #1
  Nagyon egy lapra tesznek fel mindent, kíváncsi leszek a Win8 szereplésére.

  Kicsit szurkolok is nekik, mert bár sokat szidtuk de mégiscsak az életünk egy része volt "az a fos Windows". :-)
  Furcsa lenne mesélni a gyerekeknek, hogy volt régen egy Microsoft nevű vállalat...