8
  • Jawarider
    #8
    "A legtöbb kutatás azt mutatta, hogy a korlátokat elérték, a merevlemezes technológiával nem növelhető tovább a tárolókapacitás. "

    Tuti ?
  • SiroMokuska
    #7
    Igen hülye a kérdés, mert a tányér felett a fej légpárnán lebeg. Magyarán a mágnesezhető felület 1 aluminium tárcsára van felvíve. A tárcsa forgása a súrlódás lévén mozgásba hozza a HDD-ben lévő levegőt, beszorítva azt a fej és a lemez közé.
    Idézet a wikipediából :- A fej körülbelül 1 (Hitachi, régebben IBM meghajtókban 0,19) nanométeres légpárnán repül a lemez felett, ezért egy apró porszem is tönkreteheti azt.
    A cigi füstjének 1 részecskéje kb. 0,35-0,20 be sem férne.
    Tehát a vákum nem jó.
    Az adatsűrűség növeléséhez elengedhetetlen a fej minél pontosabb helyzete. Ha a levegő áramlása megzavarja a fej pontos magasságát a tányér felett, akkor próbáljunk ki más gázt. Ehhez kellett 8 év milyen gáz, sűrűség, viszkozitás ...
  • csimmasz
    #6
    Na ez egy korrekt hsz!
    Igy már jobban értem, nyilván laikus szemml triviálisnak tűnő dolgok mögött bonyolult technikai megoldásoknak kell lenniük.
    A két fejes winyó viszont talán nem lenne sokkal drágább viszont a szimultán irás/olvasás nem lenne rossz vagy amikor több program kér egyszerre adatot.
    az lérést is biztos nagyban javítaná, bár lehet két sata portot kellenne felhaszbálni vezérlőfejlesztés talán az ntfs sem támogatná, stb, akkor meg már inkább két winyó és raid 0 ba.
  • Arep
    #5
    Valójában nem a hélium berakása a nagy szám, hanem azt oldották meg, hogy hogyan lehet elérhető áron úgy megcsinálni a vinyót, hogy abból több évig ne szivárogjon el a hélium. Mert ugye a belseje nem egy teljesen zárt doboz (vezetékeken jönnek ki az adatok), másrészt rázkódást és hőmérséklet változást is ki kell hogy bírja. Vákuum esetén még nehezebb dolog lenne a levegő beszivárgásának meggátolása.
    A fejrendszer duplázása valszeg sokkal bonyolultabb, mint 2 vinyót raid-be kötni. Te se vennéd meg a 2 fejes cuccot 3x annyiért. Az SSD-vel meg max olvasási sebességnél venné fel a versenyt, az elérési idő nem csökkenne lényegesen. Abban pedig az SSD-k százszor gyorsabbak.
  • csimmasz
    #4
    meg azt sem értem miért nem lehet megduplázni a fejrendszert a kis karokkal meg mindennel együtt, nem lenne sokkal gyorsabb az irás olvasás, ráadásul mehetne egyszerre is, nyilván sokkal bonyolultbb vezérlés kellene neki, de lehet fölvenné a versenyt az SSd vel.
  • csimmasz
    #3
    Biztos hülye kérdés de a levegő vagy hélium helyett miért nem szivattyúzzák ki azt belőle, akkor még akkora ellenállása sem lenne, igaz akkor csillapitani sem tudná a közegellenállás a rezgéseket vagy mi.
  • Arep
    #2
    A hdd nem csipszes zsacskó.
  • szombi
    #1
    Csak tudnám hogy mi tartott ezen 8 évig. A csipszes zacsikat is a művelet legvégén töltik fel nitrogénnel, már vagy 30 éve. Azt sem 8 évig fejlesztették. Legközelebb a fára fogunk visszamászni?