Csökkenthetõ a térhajtómû energiaszükséglete

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Persze.
Nagyon jót lehet csacsogni a szenzációhajhász népszerûsítõ irodalom hülyeségein. Térhajlításról, térugrásról és egyéb zöldségekrõl.
Sokféleképpen lehet értelmezni matematikai képleteket, és bármit rá lehet húzni képzeletben a valóságra.
Lehet azt hinni, hogy tér, vagy idõ csak úgy van, a tér egy üres valami, amiben benne van valamiféle pöszmösz, az az anyag, stb.

Jó szórakozást hozzá.
Kelta
ne hidd, hogy sületlenség, ez nem pitagorasz tétel, nem állítok, hogy 15 év után is értek mindent ebbõl..ez nagyon magas elméleti fizika..és nagyrésze vad elmélet csak :)

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...

Kelta
persze, de attól még lehet véleményünk, és néhány kósza gondolatunk is, ugye?? megengeded?? kösz.
dedo, naná..világ jó pár vezetõ fizikusa, foglalkozik hasonló dedoval, de te megmondod a tutit...még jó hogy vagy nekünk:)

Zömében tök hülyék vagytok ehhez.
Térhajtás és egyebek. Tiszta dedó.
Hát jó. Meghajlok az akaratotok elõtt, és befogom, még ha nehéz is belátnom, hogy tévedek. Már csak az érdekelne, hogy ha tévedek, és nektek van igazatok, akkor azok akik velem együtt rosszul informáltak, ezt a "sületlenséget" honnan szedték? Engem csak a: "Tessenek elmenni egyetemre fizikus szakra" akasztott ki egy picit, és ezért lett lila köd, de ígérem jobban utána búvárkodok ennek a témának.
Jóccakát.

.Vajon mi volt előbb? Az ember vagy a hülyeség?

Kelta
gúnyolódásod lepereg, ennyit tudsz.....nem azt írtam hogy másik térben mozog, hanem azt hogy nem a valós térben..hogy miben és hogy, az kérdéses....
de látom ezt nem veled vitatom meg.

"A térhajtás nem a valós térben mozog mint a fény.."

-Milyen tér van még a valóson kívül?
Ja, kettõ. A mennyországé és a pokolé. :-)
Kelta
Jaa. és nem hiszem hogy a súlyt és a tömeget összekevered, ilyet sehol nem írtam.
és nem marad meg a megnövekedett súlyod a gyorsítás végén:) ez vicces lenne, akkor a vadászpilóták, mire leszállnak 5-6tonnát nyomnak, ugye???????? :)
A mozgási energia amirõl te írsz, de ez csak akkor aktiválódik, ha leállítod a rendszert, akkor kinyerhetõ a betáplált energia.
pl: 200km/ó autózol, teljesen jól vagy, és simán lélegzel...de ha becsapódsz egy tégla falba, akkor a korábban bevitt energia, amitõl 200km/ó gyorsultál, az átalakul hõ és egyéb energiákká, amitõl ronggyá szakadsz :)

Kelta
Ember fogd már fel!!!!! ha gyorsításra megy el az energia akkor NEM!!!!!! nõ a tömeg... akkor kezd a tömeg nõni, ha már elérte a fényseb.-et az ûrhajó, és nem tud tovább gyorsulni, na! akkor a betáplált energia miatt nõ a tömeg.
de amíg tart a gyorsulás, nem nõ számottevõen a tömeg..nyilván annyira csak ami a tehetetlenségbõl, és a saját súlyodból adódik. de a rendszerbe gyorsításra bevitt energiától NEM!!

„Ököllel nem lehet agyonverni az igazságot.”
Attól még néha fejjel megy az ember a falnak, hazudsz, ha azt mondod, te sosem teszed

„Valamit rosszul tudni rosszabb, mint nem tudni.”
Ez nem azt jelenti, hogy ÉN mindent jól tudok, az nekem sem jó, hogy van amit nem jól tudok, de nem itt az SG fórumon (és nem a Wikipédián, vagy a Youtube-on) fogok jól megtudni valamit, abban biztos vagyok, úgyhogy LOL neked, drága barátom.

Egy nagy frászt!
Szó sincs tömegnövekedésrõl.
A fizikai tartalma annyi, hogy az ilyen relativisztikus sebességgel haladó tömeg becsapódásakor annyi energia szabadulna fel mintha egy jóval nagyobb tömeget annihilálnánk.
Vagyis jóval több mintha nem haladna ilyen nagy sebességgel.
Amíg a fénysebesség 90 %-ára gyorsítasz, folyamatosan energiát adsz a rendszernek, méghozzá mozgásit. Ez mindazt az anyagot, ami téged, vagy az ûrhajódat alkot, óriási tömegûre pumpálja.
E=mc^2.
Ha a bal oldalt növeled a gyorsítás során (mozgási E) akkor az egyenlõség jel miatt (és a c^2 állandó volta miatt), maga a téged, és a hajót alkotó anyag TÖMEGE (nem súlya, amit te hiszed, hogy hiszek)lesz nagyobb. Amennyiben nem gyorsítasz tovább, nem közölsz energiát a rendszerrel, a megnövekedett tömeg már megmarad. Az, amirõl én beszélek, az a TEHETETLENSÉG, ami miatt meghalsz. Próbálj már meg betolni egy traktort! Még ha az súlytalanságban van, akkor is nehéz dolgod lesz, hogy mozgásra bírd. Aztán ha ez sikerült hosszú ideig tartó energiabefektetéssel, és eltoltad a traktort az egyik faltól, gyorsan menj át a szemközti falhoz, és próbáld meg egy másodperc alatt megállítani. Nem fog sikerülni. Aztán képzeld el, hogy te vagy olyan nehéz mint egy traktor, és vond le a párhuzamot.
Az, hogy az elõbb a képet a gyorsítás mellõzésével fokozatmentesen ábrázoltam, a teljesség igénye nélkül, nem jelenti azt, hogy nem vagyok tisztában alapvetõ fizikai fogalmak elnevezésével, definícióival, vagy az általuk okozott jelenségek vonatkozásaival, csupán magának az elképzeltek életszerûtlenségét próbáltam hangsúlyozni

Neked székely-parasztbácsis mert fogalmad sincs az egészrõl.
Annyi hülyeséget írtok, hogy betegre röhögöm magam.

Megnõ a tömeg, és hasonlók.
Teljesen félreértitek az egészet.
„Ököllel nem lehet agyonverni az igazságot.”
„Valamit rosszul tudni rosszabb, mint nem tudni.”

LOL.

Számodra nincs más mondandóm.
Igazad van, ez tényleg röhejes.

Kicsit sem hiszem, hogy igazad volna, de hátha tévedek, és nagypapa koromban azt látom majd a holovízión, hogy felfedezted az életet egy Barnard csillaga melletti bolygón. Egyébként az egyetemet végzett emberekrõl meg csak annyit, hogy nagyon jól ismerem a Magyar felsõoktatást belülrõl, köszönöm szépen. Nagyon jól tudom, hogy a kedves professzor uraknak nem az kell egy zh írásnál, vagy egy vizsgán, hogy értsd, amit tanít, hanem, hogy szóról-szóra ugyanazt hallja vissza tõled, mint ami az általa írt könyvben olvasható (magyarán seggeld be, aztán felejtsd el), mert így biztosítható csak és kizárólag a könyvkiadói jogdíjakból befolyó szép summa. Mint mindig, tisztelet a kivételnek. Remélem neked nem ilyen profjaid voltak. De általában elmondható róluk, hogy a tudásukat (ami biztos nehezen, vér és verejték árán megszerzett, nem tagadom) akkor is mindenki másé fölött valónak tartják, ha ne adj Isten tévednek.
Szumma szummárum arra az igazságra jöttem rá, hogy nem csak a tudást kell nézni, hanem azt is, hogy kitõl kapod. Szóval, én nem szeretnék tõled semmilyen tudást kapni, még ha véletlen igazad is volna valamiben.

Basszus van egy hír egy tér-hajtómûrõl aminek PONT az a lényege, hogy NEM egy tömeget gyorsítanak fel C-re vagy fölé és így pont NEM kell hozzá végtelen energia, sem nem lesz senkinek végtelen nagy tömege sem ...
Erre csak azért is arról folyik a vita? :D

Gondolom a belinkelt doksikat meg biztos elolvasta bárki is. Ha nem érdekel senkit a Warp, akkor ott figyel leírásban a QUANTUM VACUUM PLASMA THRUSTERS ami megint csak izgalmas dolog, és pár hét vagy hónap alatt oda-vissza megjárható lenne vele egy naprendszeren belüli bolygóközi repülés. Az smafu?

Nos, valóban lehet valamit nem megérteni, majd tudatlan hülyeségeket mondani mások hülyeségeivel szemben.

A leírtakat annak szántam, aki szeretne ezen a szinten túllépni.
"hanem szép lassan akár egy év mire felgyorsítanak, és akkor a nehézkedés se okozna gondot."
ismét belekoty: ez nem így van. Minnél gyorsabban mész annál nagyobb a tömeged is. Tehát ha tetszik ha nem a fénysebesség 90%-n kecsöp lesz az utazoból.
bocsi, hogy belekoty: amíg a fénysebességet el nem éri a vas, addíg gyorsúl. Addíg nõ a tömege mind a hajónak mind az utazónak.

Katapúlt: a példád jó, de még sem :) 5-6g pár másodperc erejéig simán belefér. De még senki nem próbálta ki mi van akkor ha ezt a gyorsúlást mondjnuk 3 hónapig kapja a szervezet. Indok: azért ilyen sok ideig, mert bálatható idõn belûl akarok 90%-val menni nem évezredek múlva. Ilyen gyorsulást meg nem bír ki az ember huzamosabb ideig.
(Rekordok könyvében van 180g terhelést túlélõ arc is, de õ csupán 0.04másodpercig kapta ezt. 5x állt meg a szive, több mint 23 ficamja és 32 törése történt ez alatt a 0.04sec alatt)
Tinman
Én. Bármikor.

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Kelta
Tudom, hogy tévedett, Õ nem tudja :):)
Az hogy ki milyen elõadást, néz és abból mit fogad el vagy sem..magánügy.
Vitázni akkor is lehet, ha nem vagyok atom és asztrofizikus..szerinted, ide csak azoknak kéne járni beszélgetni és jópofizni?? ugyanmár:)

JohnFly kollega egy relativisztikus jelenséget értett félre. Tessenek elmenni egyetemre fizikus szakra, vagy legalább tessenek a youtube-n Dávid Gyula elõadásait végignézni, 2007-tõl napjainkig. Gyula ezekben az elõadásokban az itt és más cikkek utáni hozzászólásokban ejtett tipikus tévedések zömét helyre teszi, általánosságban pedig a t. hallgató szembesül a tárgyi ismerethiányának mélységével.

Alapos, matekon nyugvó ismeretek nélkül kár ilyen témákhoz hozzászólni, mert jó eséllyel hülyeség lesz a vége.

Ha valakit szájkarate szintjén túl érdekel ez a terület, az nézze Gyula elõadásait, olvasson normális ismeretterjesztõ irodalmat. Azokból lehet tanulni, az itteni félrefordított tudbulvár kis színesekbõl nem.
A legkorrektebb hozzászólások sajnos Star Trek témában érkeztek. Nem szóltam bele a vitába, mert ezen a színvonalon érdemben nem lehet javítani, max. elviccelni, mint BValek kollega is tette.

Ha valaki vette volna a fáradtságot, és elolvasta volna az általam belinkelt anyagot - amit egyébként ugyanez a csapat publikált - ott találhatott volna más, a megvalósuláshoz közelebb álló kutatási irányt is.

Szóval hosszú és bõséget életet.
Kelta
Látom teljesen rosszul értelmezed. E=m*c2, így igaz, csakhogy a C állandó, ha energiát (E) növeled, akkor a sebesség nem nõhet, tehát a tömeg nõ, DE! csak akkor ha energiát táplálsz a rendszerbe..ha elérted a fényseb 90% pl, akkor már nem kell gyorsítanod, és szépen abbahagyod az energia bevitelt, és nincs tömegnövekedés.
Ez ahhoz hasonló mikor vadászgép hirtelen kilõ a katapultról, míg gyorsít akkor a pilóta 6-8g érez és a testének tömege megnõ..de mikor eléri az utazó sebességet visszaáll normálisra.
Tehát nem vagy 40tonna, hanem teljesen normálisan vagy, minthogy a 900km/h szálló repülõn se gond levegõt venni, de ha hirtelen gyorsítana(energia bevitel a rendszerbe) akkor nehézzé válna a légzés és nehezebbnek érzed magad...ez ua. a jelenség lenne mint fényseb. ûrhajón csak persze sokkal kisebben....
érted?
Úgyhogy a rémlátomásaid értelmetlenek, és minden valós alapot nélkülöznek.

Egyébként a gyorsítást ne úgy képzeld el, hogy hipp-hopp máris 290e Km/ó hasítunk..hanem szép lassan akár egy év mire felgyorsítanak, és akkor a nehézkedés se okozna gondot.
Az ikerparadoxonnak ehhez mi köze? a gravitációról beszéltünk, nem az idõdiletációról..kevered a kettõt:) bár összefüggnek.
Az ikerparadoxon a két rendszer sebesség különbségébõl adódóan jön össze.
Az elutazott ikertesonak lassabban telik a saját ideje az ûrhajóban, de nem a gravitációtól, hanem a sebességtõl. mig az otthon maradt saját ideje, a másikéhoz képest gyorsabban. de lényeges hogy önmagukban ezt nem érzékelik, csak ha a másiknak a rendszerét veszik alapul.

Elmentem fát vágni. majd késõbb reag.

Ha ez így volna, ahogy te mondod, akkor az ikerparadoxon sem létezne, pedig azt Einstein fogalmazta meg, aki Nálam, és Nálad is okosabb volt.

Te vagy tévedésben, és ennek a megmagyarázására nem pazarlom az idõmet. E=mc^2 Sok sikert az értelmezéshez. Segítek. c^2 állandó.

Tegyük fel, hogy egy ûrhajón utazunk, ami a fénysebesség 98%-ával halad. A korábban 80 kg tömegû testünk (hasra ütve) 40 tonnát nyomna ebben a pillanatban, ha azt valamilyen módszerrel megmérnénk. Az ûrhajó már nem gyorsul, fedélzetén súlytalanság uralkodik, az idõ lelassult, és a legszerencsésebb eset következett be, mert a hajó megnövekedett gravitációs tere az idõdilatáció miatt alig hat ránk. Vígan vigyorgunk, és megpróbálunk levegõt venni. Iszonyatos kínok árán valahogy sikerül rábírnunk a bordaközi izmainkat, hogy kitágítsa a tüdõnket, de ahogy ez bekövetkezik, és örülünk, hogy nem fulladtunk meg, a bordáink lendületét nem képes a rekeszizmunk megtartani, és az borzasztó reccsenés kíséretében szétszakad, és keserves kínok közt kipusztulunk. Mondjuk, hogy erre jó elõre gondoltunk, és gépek lélegeztetnek, gondoskodnak a vérünk áramoltatásáról, és még be is katétereznek, hogy az illemhelyre se kelljen kimennünk, nehogy útközben egy válaszfalnak ütközve az szétcsapjon bennünket mint fakerék a lósz@rt. Mégis ki az a holdkóros barom, aki ennek tudatában erre vállalkozna?

Köszi. Így már értem és ebben igazad van. Viszont Kelta magyarázata szerint teljesen más okból kifolyólag mégsincs igazad.
Kelta
Tévedésben vagy. A tömeg csak akkor nõ, ha a sebességlimitet elérted, és továbbra is energiát táplálsz a rendszerbe, akkor a képletbõl következik, hogy ha a sebesség nem, akkor a tömegnek kell nõnie, minél jobban gyorsítanál, annál nagyobb lesz a tömeg, de ha elérted a fényseb. 90%-át pl, és onnan nem gyorsítasz tovább, a tömeg sem fog nõni

Ebben igazad lehet, ez innentõl fejtegetés, de az az egy biztos, hogy a megnövekedett tömeggel megnövekszik a testek (és minden anyag) tehetetlensége is. Ez által, csak vegyük például a testi funkciókat, ahogy a hajó sebessége halad a fénysebesség felé, úgy nehezül a tüdõd mozgása, lassul a szívverésed, mert az izmok egyre nehezebben tudják a tehetetlenség ellenében megmozdítani a belsõ szerveket. Ahogy gyorsulsz, még a testedben lejátszódó kémiai folyamatok is megváltozhatnak, a bennük résztvevõ anyagok megváltozott tömege miatt, és a többi és a többi.
Tehát amirõl beszélek, az az, hogy a megnövekedett tömeg nem csak megnövekedett gravitációt jelenthet, mert mint írtad a lelassult idõ miatt annak érzékelése is eltorzulhat, bár ezzel kapcsolatban nem olvastam még sehol semmit, így fogalmam sem lehet róla, Azonban az biztos, hogy a nagyobb tömeg = nagyobb tehetetlenség, ami a mindennapi Newtoni fizikánkat zavarná úgy meg, hogy az a fedélzeten utazók halálához vezetne.

A nagyon erõs gravitáció alatt lelassul az idõ. Ha lelassul az idõ, akkor a gravitációs hatás kevésbé érvényesül, nem? Vannak erre vonatkozóan képletek, amelyekbõl ki lehet számolni, hogy érezhet-e erõsebb gravitációs hatást valami a fénysebesség közelében a megnövekedett tömeg miatt?
johnfly: Ebben igazad van, én csak azért írtam a speciális relativitás elméletébõl következõ ikerparadoxonról, mert itt többen azt fejtegették, hogy mennyire sok, vagy kevés a fénysebesség 10-szerese utazáshoz a világegyetemben.
"elég nehezen bizonyítható, hogy fénysebességnél megáll az idõ"

Szerintem csak arról van szó, hogy nem értjük, mi az az idõ. Magamnak úgy magyarázom, hogy az, ami ahhoz szükséges, hogy egy megfigyelés kezdeti állapotát egy másik állapotába vigye. De ez nem jó, mert már meg is cáfoltam magam. :)
Ezt L.Ron Hubbard-tól vetted? Mert elmondanám, hogy mindenkinek, aki ilyesmit állít, kívánom, hogy egy, a fénysebesség 98%-ával haladó csillaghajó fedélzetén találja magát. Ott ugyanis egy légypiszokban élõ baktérium sem maradna életben a hihetetlenül erõs gravitációs tér miatt, nem hogy ti!
Az iker paradoxon egy elméleti fejtegetés, célja, a relativitás elmélet idõre gyakorolt hatásának DEMONSTRÁLÁSA. A valóságban nem kivitelezhetõ jelenség, mivel senki nem élne túl egy olyan erõs gravitációs térben való tartózkodást, ami a jelenség elõidézéséhez kell.
Aztán jó utat a csillagok felé!

Zombee: Pl. veszünk két nagyon pontosan összehangolt órát, az egyiket a földön hagyjuk, a másikat meg felteszük egy jó gyors jármûre (pl. egy szuperszonikus repülõre). Majd miután az órát jól megutaztattuk, ismét visszahozzuk, és megnézzük, hogy még mindig szinkronban vannak-e.
De egyébként a GPS mûholdak atomóráit is állandóan korrigálni kell, ugyanezen relativisztikus hatás miatt.
Kitalálom: 23 év múlva elkészül egy prototípus, ami az eddigi hajtómûvek erejének másfélszeresére lesz képes és ugyanúgy szilárd + folyékony hajtóanyagot használ mint a mostaniak, esetleg kicsit mérgezõbbet.
Annak nem sok gyakorlati haszna lenne, ha 10 ember bejárná a galaxist úgy, hogy közben a Földön eltelik 60.000 év.

Zombee
Ok. Hogyan?

Kelta
Alapvetõen rossz felé gondolkodtok.
A térhajtás nem a valós térben mozog mint a fény...így rá nem is hatnának a valós tér fizikai törvényei.(fényseb.nél megáll az idõ stb) hiszen a térhajtómûves ûrhajó az úgymond a téren kívül,tõle függetlenül haladna...magát a teret manipulálva....így az ûrhajóban lévõk számára pont úgy telne az idõ mint itt a földön, pont ez a lényege, és egyik nagy elõnye ennek a meghajtásnak.
Tehát a térben nem lépné át a fénysebességet, amit nem is lehet, hanem magát a teret változtatná meg, kvázi "kivülröl" már ha van értelme ennek a megfogalmazásnak.
A sebessége meg nem valós haladásból adódna, hanem amikor felbukkanna megint a valós térben, átugorva X távolságot, akkor a kiindulási pont és a megérkezési pont közti távolság osztva ugye az idõvel mait "kint" töltött..így jön ki a sebessége..de ez nem valóságos térbeli mozgás..inkább a tér mozogna körülötte
hát, valahogy így :)

Zombee: az ikerparadoxon jelenséget már számtalanszor bizonyították, errõl kár vitázni.
Egy ilyen esemény észleléséhez - gondolom - szükség lenne olyan mûszerre, ami észlelni tudja a gravitációs hullámokat. Ilyen mûszer lesz a 2015-tõl mûködõ LISA gravitációs hullám detektor.
Zombee
Einstein ide vagy oda, ez így elég nehezen bizonyítható, hogy fénysebességnél megáll az idõ, és egy pillanat alatt jutnak el oda. Az 60000 fényév, aligha csak a Földön annyi, józan paraszti ésszel az ûrhajóban is annyi. Egy soha be nem bizonyítható (jó, fejlõdjön a technika, mikorra is éri el ember alkotta eszköz ezt a sebességet?) elmélettel nem lehet érdemben kezdeni semmit.
Amúgy mi garantálja, hogy a fény a leggyorsabb? Mi bizonyítja, hogy az õsrobbanás során valami elért ennél nagyobb sebességet? Egyáltalán, hogy is volt az õsrobbanás, mi volt elõtte?
Ez a téma továbbra is csak Star Trek.

Mindennapos esemény a fénysebességet túllépõ objektum máshol való feltünése??? Lehet. Tudnál legalább egyetlen egy pédát mondani, hogy hol észleltek ilyet?
Én azzal egyelõre vigyáznék, mert abban meg ott a borg. :-) Bár a jelenlegi állás szerint nem találnának bennünket elég érdekesnek az asszimilációhoz. :-)

Gondolom a transwarpot majd akkor veszik elõ, ha a következõ szövetségi támogatásért kilincselnek.

Viccet félretéve: kutassanak, hátha bejön. Egyébként maga az elmélet még a hatvanas évekbõl származik, onnan tetszett meg a Star Trekeseknek.

Másrészt lehet itt dobálózni millió fényévekkel, de valójában csak elképzeléseink vannak arról, hogy néhány fényévnyire mi lehet egyáltalán. Az igazi mélyûrrõl, ami a csillagok között van, csak most kezdett el adatokat küldeni például a Voyager 1. Azért mert most kezdi elérni azt a térséget. 35 éve indult, az akkori mûszerekkel, tehát az adatok több kérdést vetnek fel, mint amit megoldanak. Egy ilyen új kütyü 10c-vel 35 év alatt megjárt volna oda-vissza egy 175 fényéves távolságot.
Nem értem a vitátokat arról, hogy 10x-es fénysebesség sok-e vagy kevés. Pl. 60000 fényév távolságba eljutni 1x-es fénysebességgel 60000 év, de ez csak azoknak, akik itt maradnak a Földön. Az ûrhajóban utazóknak ez csak egy pillanat lenne (Ld. speciális relativitás elmélet). Az ûrhajósoknak elvileg elegendõ lenne a fénysebesség közeli sebesség is ahhoz, hogy bejárják életük során az ismert világegyetem valamennyi csillagrendszerét.
Szóval Te is közéjük tartozol??? Tudtam! Az idegenek már itt vannak köztünk! Elkéstünk! Végünk!!!

narráció:

"Previously on Falling Skies..."

<#mf1>
Vamp17
Nem megfigyelheto??? A tudosok mar nagyon regota tudjak, hogy a ter a kulonfele nagy gravitacioju testek kozeleben teljesen maskepp viselkedik. Meghajlik, ill egyeb anomaliak figyelhetoek meg... Ez a termeszetben es az univerzumban megfigyelt, mondhatni mindennapos esemeny. Szoval ezen elmeleted igy nem igazan allja meg a helyet :)

Szerintem csak mint matematikai eredményt tarják ezt számon, realitása nincs és soha nem is lesz, és a technikai fejlettségtõl függetlenül van ez így. Más dolog egy tengeralattjáró gondolata az õskorban, mert voltak pl. bálnák, halak, amelyeket lehetett utánozni a késõbbi, megfelelõ technika segítségével. Vagy más dolog egy Holdra utazás, mivel a meteoritok becsapódásából látható volt, hogy létezik a jelenség, el lehet jutni megfelelõ technikai fejlettség mellett egyik bolygóról a másikra, mert a meteoritok egy része is ezt teszi. De egy ilyen térhajtómû nem utánoz semmilyen megfigyelhetõ jelenséget. Semmi sem utazik a fénynél gyorsabban. Attól még mert valamit a fizika törvényei nem tiltanak, nem jelenti azt, hogy létezik is. Butaság hát hinni ebben. Ennek ellenére elképzelhetõnek tartom megfelelõ technika mellett másik naprendszerbe való letelepedést egy sokkal lassabb, több generációs utazásra alkalmas ûrhajóval, génsebészet fejlõdésével esetleg hibernálható, ellenállóbb, emberhez hasonló élõlényeket létrehozásával, de ahhoz szerintem még évezredeket kellene fejlõdni és semmi értelme sem volna. Inkább a Földön való élet megóvására kellene legyen a legfontosabb.