Én is erősen szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy X,Y gén Z százalékkal növeli mondjuk a szívbetegség kockázatát. Mert mi van ha csak közvetetten hat, ami mondjuk még kimutatható statisztikailag. De ha megváltoznak a környezeti hatások akkor már más eredmény születhet. Fiktív példa: XY gén hatására az emberek ízletesebbnek találnak olyan ételeket, amik növelik a szívbetegség kockázatát, többet esznek ezekből. De ha mondjuk betiltják ezeket az ételeket, vagy tudatosul bennük, hogy ez rossz, akkor mindjárt más eredmény születne, de lehet csak 20, 30 év múlva lenne csak kimutatható. A cikk vége lényegében erről szól. Mondjuk vannak olyan génvariációk is, amik egyértelműen meghatároznak dolgokat, pl valaki kéz nélkül születik. De a legtöbb esetben a génbeli különbségeket a környezet hatásai és az egyén maga valószínűleg messze felülmúlja szerintem. Az ami a Gattaca-ban volt az soha nem fog megvalósulni, max ha elkezdjük átírni a DNS-t és bizonyos emberek ténylegesen jobbak lesznek másoknál születésüktől kezdve.
gombabácsi#1
Ööö... csak csendben szeretném megjegyezni, hogy a Gattaca pontosan arról szól, hogy a filmben ábrázolt emberiség nagypofájúan azt hiszi hogy megjósolhat a génekből mindent, és néhány renegát egyén ezzel nem ért egyet. Épp ezért nagy film.
Az mindenesetre örvendetes hogy ilyen cikkek születnek mint ez. :)