A DNS nem egyenlõ a sorssal?
← ElőzőOldal 2 / 2
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A CD/Floppy hasonlat nem teljesen jó. Inkább mûködik a kézzel másolás. Elég hosszú szöveg esetén és elég gyenge kontrollnál a másoló óhatatlanul vét pár hibát. Vagy éppen átír egy szerinte nem elég jó kifejezést.
Vagy ami még jobb, nézd a népdalokat. Amíg a leírásuk be nem fagyasztotta õket, addig folyamatosan módosultak az elõadó és a környezet függvényében. Így alakultak ki a közel azonos dallamú, de tájegységenként eltérõ szövegû dalok.
Vagy ami még jobb, nézd a népdalokat. Amíg a leírásuk be nem fagyasztotta õket, addig folyamatosan módosultak az elõadó és a környezet függvényében. Így alakultak ki a közel azonos dallamú, de tájegységenként eltérõ szövegû dalok.
Nagyon kevés fajt találsz, ami akár csak 1 millió éven át változatlan marad, legkisebb környezeti változás felborítja az egyensúlyt. Ami meg nem változott, az olyan környezetben él, ami szintén nem változott. Pl óceánfenék, több km-es mélységek.
Elméletileg ha át akarod vinni a harry potter összest egy haverodnak floppyn, akkor bizonyos elméletek szerint bármikor "megsérülhet" úgy az adat hogy amikor beolvassátok a lemezt, akkor a Rómeó és Júliát kapjátok végeredményként. És hát egyes embereknek ez utóbbi jobb mint Mr Potter...
A példa pedig szerintem elég jó volt... nem tartalmazott direkt génkísérleteket a szó szoros értelmében.
Karcos lemez és a jobb hangzás mellett pedig egy szûk csoport áll ki akik mindenféle átlagember számára hallgathatatlan hulladékot hallgatnak. :D pl Noisecore...
A példa pedig szerintem elég jó volt... nem tartalmazott direkt génkísérleteket a szó szoros értelmében.
Karcos lemez és a jobb hangzás mellett pedig egy szûk csoport áll ki akik mindenféle átlagember számára hallgathatatlan hulladékot hallgatnak. :D pl Noisecore...
Ennek ellent mond, hogy a fajok változatlan formában élik le életüket akár 1-10-100 millió éven keresztül. Pedig biztos lett volna alkalmuk egy kis mutációs szelekcióra.
rossz példa a növénynemesítés és állattenyésztés. Pont az ellenkezõjét bizonyítja, mert a nemesítés az életképtelenséget növeli, csak számunkra tûnik hasznosnak. A természetben azonnal elvérzik.
A cd/floppy példa is ellene szól az életképesség növelésének. Ki hallott még olyan programkódról ami sérülve jobbá lett volna az eredetinél? Vagy egy karcos CD jobban szólt volna az eredeti állapotnál?
A cd/floppy példa is ellene szól az életképesség növelésének. Ki hallott még olyan programkódról ami sérülve jobbá lett volna az eredetinél? Vagy egy karcos CD jobban szólt volna az eredeti állapotnál?
A varázslókat kihagytad! ;)
Amúgy miért van olyan érzésem hogy egy újjászületett Tau szólott hozzánk?
"az egyik, hogy eleve egy robot tett le minket vagy hogy idegenek génkisérletei vagyunk, mint a Prométeusz címû alkotás is sugallja. "
EZ mind szép és jó.. most már tudjuk hogy alakult ki a FÖLDÖN az élet, de azoknál hogy alakult ki akik itt kialakították? <#wave>#wave>
"Nehezen hihetõ hogy direkt génkisérletek nélkül az addigi macskanagyságú madárpókokból és skorpiókból, és a viszonylag kicsi biodiverzitásból mindjárt röpképes (és nem is akármilyen röpképességû) genom jelenjen meg a szinten."
Mindenféle direkt behatások nélkül szelektív választásokkal folyik a hagyományos növény és állatnemesítés... Ha egy bogárnak a túlélésre az esélye 10% és annak a fajtársának aki genetikailag módosult egy mutáció miatt 20%, akkor elõbb utóbb domináns megjelenése a bogárnak az új rejtõszín, egészen addig amíg egy új mutáció nem bizonyul életképesebbnek, vagy amíg a ragadozók nem adaptálódnak.
Vedd úgy a dns másolódását mintha floppy lemezeken szállítanád a CD-nyi filmet.. elõbb utóbb valahol megsérül egy két bit és ha nem is lesz használhatatlan, de látható vagy hallható lesz a módosulás.
Amúgy miért van olyan érzésem hogy egy újjászületett Tau szólott hozzánk?
"az egyik, hogy eleve egy robot tett le minket vagy hogy idegenek génkisérletei vagyunk, mint a Prométeusz címû alkotás is sugallja. "
EZ mind szép és jó.. most már tudjuk hogy alakult ki a FÖLDÖN az élet, de azoknál hogy alakult ki akik itt kialakították? <#wave>#wave>
"Nehezen hihetõ hogy direkt génkisérletek nélkül az addigi macskanagyságú madárpókokból és skorpiókból, és a viszonylag kicsi biodiverzitásból mindjárt röpképes (és nem is akármilyen röpképességû) genom jelenjen meg a szinten."
Mindenféle direkt behatások nélkül szelektív választásokkal folyik a hagyományos növény és állatnemesítés... Ha egy bogárnak a túlélésre az esélye 10% és annak a fajtársának aki genetikailag módosult egy mutáció miatt 20%, akkor elõbb utóbb domináns megjelenése a bogárnak az új rejtõszín, egészen addig amíg egy új mutáció nem bizonyul életképesebbnek, vagy amíg a ragadozók nem adaptálódnak.
Vedd úgy a dns másolódását mintha floppy lemezeken szállítanád a CD-nyi filmet.. elõbb utóbb valahol megsérül egy két bit és ha nem is lesz használhatatlan, de látható vagy hallható lesz a módosulás.
A tervezésre csak annyit mondok, hogy ugyan tényleg rengeteg változat létezik, de ezek folyamatosan erõs válogatásnak vannak kitéve. Azok a változatok, amelyek nem mûködõképesek, vagy gyengén teljesítenek, kirostálódnak. Csak azok maradnak meg, és kapnak lehetõséget további változásokra, amelyek mûködnek. Így megfelelõ szelekciós hajtóerõvel nagyon bonyolult szervezeteket lehet létrehozni.
Anno végeztek egy rövid kísérletet. Vettek egy adott hosszúságú véletlen betûhalmazt. Elkezdték véletlenszerûen cserélgetni a betûket úgy, hogy ha egy adott helyen a célszövegnek megfelelõ betû jelent meg (mûködõ gén), azt megtartották. 7 ciklus alatt megkapták a célszöveg 90
%-át.
A tervezéses elméleteknek szerintem komoly lövést ad, hogy a mai orvosi segítségek és teljesen egészséges szülõk esetén is a megtermékenyült petesejtek fele abortálódik hibás fejlõdés miatt! Szóval nem olyan tökéletes a porgram.
Még fejlõdik.
Anno végeztek egy rövid kísérletet. Vettek egy adott hosszúságú véletlen betûhalmazt. Elkezdték véletlenszerûen cserélgetni a betûket úgy, hogy ha egy adott helyen a célszövegnek megfelelõ betû jelent meg (mûködõ gén), azt megtartották. 7 ciklus alatt megkapták a célszöveg 90
%-át.
A tervezéses elméleteknek szerintem komoly lövést ad, hogy a mai orvosi segítségek és teljesen egészséges szülõk esetén is a megtermékenyült petesejtek fele abortálódik hibás fejlõdés miatt! Szóval nem olyan tökéletes a porgram.
Még fejlõdik.
A sci-fik nagy része totál ostobaság. Attól, mert szórakoztató olvasni, azokat a valóságra vetíteni elég merész húzás.
Attól, mert szeretem az RPG-ket a történet és hangulatuk miatt, attól még nem hiszek mindenféle istenekben és nem képzelem szuperhõsnek magam...
Attól, mert szeretem az RPG-ket a történet és hangulatuk miatt, attól még nem hiszek mindenféle istenekben és nem képzelem szuperhõsnek magam...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A valós világban egy dolog valószínûségét többnyire nem tudod levezetni matematikai úton, mert ahhoz ismerned kéne mindegyik tényezõt ami befolyásoló lehet. Jelenleg meghatározhatatlan, hogy mekkora a valószínûsége az élet létrejöttének egy bolygón még megközelítõleg sem. Azt sem tudjuk pontosan hogy jött létre. Talán idõvel sikerül az élettelenbõl élõt csinálni, de még akkor sem biztos , hogy a természetben úgy jött létre.
Azt meg , hogy mi a véletlen azon lehet vitatkozni. Valójában tényleg nincs olyan, hogy véletlen, ez csak egy emberi fogalom. A jelenleg még nem kiszámítható/kaotikus rendszerek mûködése során bekövetkezett eseményeket nevezzük annak.
Azt meg , hogy mi a véletlen azon lehet vitatkozni. Valójában tényleg nincs olyan, hogy véletlen, ez csak egy emberi fogalom. A jelenleg még nem kiszámítható/kaotikus rendszerek mûködése során bekövetkezett eseményeket nevezzük annak.
Szerintem jókat írsz. :)
A mai materialista tudomány egyik lényege az, hogy rájöttek: sokminden fraktálszerû, azaz egyszerû szabályokra visszavezethetõ, pedig nagyon bonyolultnak tûnik.
Azonban annyira megörültek ennek a felfedezésnek, hogy azt hiszik, hogy végül minden visszavezethetõ egy pár bájtos mechanizmusra vagy valami ilyesmire.
De ezt tévedését a mai, materialista tudomány már nem is fogja kiheverni. (Pár évtized és valszeg összedõl az ún. fejlett világ és ezzel véget ér a tudományos fejlõdés is.)
Még odáig se jutottak el a gondolkodásban, hogy nincs véletlen. Pedig elvileg ez még nem dönti feltétlenül a materialista vallást. Csak hát ügye a vallások legtöbb tagja nem meri feltenni önmagának se a kérdéseket...
A mai materialista tudomány egyik lényege az, hogy rájöttek: sokminden fraktálszerû, azaz egyszerû szabályokra visszavezethetõ, pedig nagyon bonyolultnak tûnik.
Azonban annyira megörültek ennek a felfedezésnek, hogy azt hiszik, hogy végül minden visszavezethetõ egy pár bájtos mechanizmusra vagy valami ilyesmire.
De ezt tévedését a mai, materialista tudomány már nem is fogja kiheverni. (Pár évtized és valszeg összedõl az ún. fejlett világ és ezzel véget ér a tudományos fejlõdés is.)
Még odáig se jutottak el a gondolkodásban, hogy nincs véletlen. Pedig elvileg ez még nem dönti feltétlenül a materialista vallást. Csak hát ügye a vallások legtöbb tagja nem meri feltenni önmagának se a kérdéseket...
az a vicces, h nem mukodik pontosan, ha pontosan mukodne minden, akkor mindenkinek megmaradna a genetikai allomanya, ami pedig valtozik, a meglepo az, h nincs 2 egyforma ember es meg nagyon sokaig nem is lesz, ennek ellenere gyakran mukodik ez a modszer-vegyuk figyelembe h a terhessegek 80% meg azelott vegeter h a no eszrevenne h terhes
en ahogy ertem, az encode nem akarja leirni hogy mi hogy mukodik, egyenlore csak vizsgalni, hogy mi mit befolyasolhat es majd nagyon sokara valtoztatni
es ez nem program, pontosabban nem olyan program mint amiket az emberek irnak, parancssorok, valaszok, logikai muveletek
a dns nem mukodik logikusan, ugy van felepitve, hogy magatol valtozzon, meghozza ugy, hogy a valtozat mukodokepesebb legyen mint az eredeti, nem tudom melyik program kepes erre
viszont ha tagabb ertelemben veszed a programozast, ha ugy ertelmezed, h mi irunk valamit, es az mukodik is, akkor az mar letezik, mar irtak dnst ami kepes volt genetikai informaciot tarolni, es egy elo sejtben mukodni, sot, mar elso konyvet is lekodoltak dnsbe, ezt nevezed programozasnak?
en ahogy ertem, az encode nem akarja leirni hogy mi hogy mukodik, egyenlore csak vizsgalni, hogy mi mit befolyasolhat es majd nagyon sokara valtoztatni
es ez nem program, pontosabban nem olyan program mint amiket az emberek irnak, parancssorok, valaszok, logikai muveletek
a dns nem mukodik logikusan, ugy van felepitve, hogy magatol valtozzon, meghozza ugy, hogy a valtozat mukodokepesebb legyen mint az eredeti, nem tudom melyik program kepes erre
viszont ha tagabb ertelemben veszed a programozast, ha ugy ertelmezed, h mi irunk valamit, es az mukodik is, akkor az mar letezik, mar irtak dnst ami kepes volt genetikai informaciot tarolni, es egy elo sejtben mukodni, sot, mar elso konyvet is lekodoltak dnsbe, ezt nevezed programozasnak?
" az In time-ban egy idõdiktatúra ellen harcol a fõhõs."
Szerintem meg az In time a mai pénz alapú rabszolgaságot fordította le idõ alapú rabszolgasággá. Idõvel fizettek, idõért dolgoztak, idõt vettek kölcsön az idõbankból, az idõbankárok annyi idõt dobtak piacra amennyit akartak, a gazdagok bármit megvehettek, a szegények napról napra éltek.
Szerintem meg az In time a mai pénz alapú rabszolgaságot fordította le idõ alapú rabszolgasággá. Idõvel fizettek, idõért dolgoztak, idõt vettek kölcsön az idõbankból, az idõbankárok annyi idõt dobtak piacra amennyit akartak, a gazdagok bármit megvehettek, a szegények napról napra éltek.
es par ezer evvel ezelott ez a 80% elonyben lett volna, ugyanis nem mindig volt mit enni, ezert hajlamosabbak a nok a hizasra, mert tobb energiara volt szukseguk, es kevesbe a ferfiak, mert mindig vadasztak, termeszetes kivalasztodas
ha fenn all annak a lehetosege h orokletes betegseg van, azt hiszem jogod van dns vizsgalatra, de sokan nem elnek vele, es inkabb boldog tudatlanok, rajtad all, h kered e, tobb helyen is foglalkoznak vele, mar nem olyan forradalmi a kivizsgalas
Szerintem számít az életmód, ha azzal kedvezõ irányba befolyásolható egy jövöbeli betegség kialakulása.
Ugyanakkor a gének nagyon nagyon erõsek. Erre jó példákat mindenki talál, nekem pl. van egy kollégám aki minden nap pizzát tol kólával és kb. 50 kiló ágyastól egyszerüen bármibõl bármennyit ehet, nem hizik.
És van egy csomó másik ismerõsöm, aki hizásra hajlamos (ugye kb. az emberek 80% ebbe a csapatba tartozik), és gyakorlatilag vért izzad hogy ne pukkadjon el, mert kicsit tulzottan de megeszik egy füszálat és máris hizott fél kilót.
Ugyanakkor a gének nagyon nagyon erõsek. Erre jó példákat mindenki talál, nekem pl. van egy kollégám aki minden nap pizzát tol kólával és kb. 50 kiló ágyastól egyszerüen bármibõl bármennyit ehet, nem hizik.
És van egy csomó másik ismerõsöm, aki hizásra hajlamos (ugye kb. az emberek 80% ebbe a csapatba tartozik), és gyakorlatilag vért izzad hogy ne pukkadjon el, mert kicsit tulzottan de megeszik egy füszálat és máris hizott fél kilót.
Apámnak izomsorvadása volt de "csak" 55 éves korában jött elõ.Elõtte nem voltak alulfejlett izmai,inkább izmos volt.Errõl a betegségrõl olvastam hogy fiúk örökölhetik de azt is hogy nem mindíg örökletes mert nem mindíg genetikai eredetû ez a betegség.Nem tudom az övé milyen fajta volt,az orvosok is csak azt mondogatták hogy a központi idegrendszer betegsége okozza.De az õsei közt senkinek nem volt ilyen,most nem tudom hogy egy egyedi mutáció volt amit nem örökített át vagy átörökíthette és megy tovább a rossz kód? Vajon DNS vizsgálatot kéne kérnem hogy megtudjam?
erre eleg annyit irni, h mikor megfogantal 2 sejt voltal, mikor megszulettel lettel olyan 4 kilo, mikor felnosz leszel oylan 70, es nem a dnsed sulya novekszik
sokat szamit a dns informacio, de meg tobbet az h hogyan elsz, vannak betegsegek amiket nem nagyon befolyasol az eletmod, masokat nagyban, de sose tudod h neked milyen betegseged van, tehat inkabb egeszsegesen elj, aztan a tobbi jon magatol:D
sokat szamit a dns informacio, de meg tobbet az h hogyan elsz, vannak betegsegek amiket nem nagyon befolyasol az eletmod, masokat nagyban, de sose tudod h neked milyen betegseged van, tehat inkabb egeszsegesen elj, aztan a tobbi jon magatol:D
Ha sz@r a DNS-ed, programozd át :) 99% szívbetegségre? Dobj össze egy jobb gént és told le 10%-ra! Használd a legújabb Vilma Virus Creator 5-öt!
Akkor van értelme olyan életmódot választani ami csökkentheti az esélyét egy végzetes betegségnek-amit esetleg örököltem-mert azzal változtathatok azon hogy kialakuljon a betegség?
Vagy mindegy milyen az életmód mert mindenképpen ki fog alakulni az örökölt betegség-legfeljebb egy kis idõt nyerhetek a sportos életmóddal pl?
Ha a kód a környezettel kölcsönhatásban van akkor talán nem mindegy az életmód ebbõl a szempontból.
Vagy mindegy milyen az életmód mert mindenképpen ki fog alakulni az örökölt betegség-legfeljebb egy kis idõt nyerhetek a sportos életmóddal pl?
Ha a kód a környezettel kölcsönhatásban van akkor talán nem mindegy az életmód ebbõl a szempontból.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TwXXgEz9o4w
Nekem az jön le hogyrészt faxt sem tudnak róla, másrészt a genetikai kód lehet, hogy nem egy lineáris program, gyakorlatilag egy tedmék elkészítésének leírása, hanem egy valódi visszacsatolásos program,ami reagál is a környezetre. És akkor a retrovírusok ugráló gének hatását még nem is vettük figyelembe.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Azért az Alapítvány sorozatot le ostobázni, kicsit talán meredek.
往前看同志
a gen olyan mint egy tolteny es a betegseg olyan mint a fejloves, sok lepes van kozotte amibol csak parat ismerunk, es a mechanika sem mindig ugyan az
én a társadalmi, filozófiai scifiket tartom igazi scifinek, mert valójában ezek jóval valóságosabbak mint a technikai scifik
már csak azért is mert az ún. hardscifik nagy része jobb esetben is fantasy, de inkább álscifi, élen a híres asimov félelmetesen ostobán nagyot álmodó hülyeségeivel (pl alapítvány) és hasonlókkal
a valódi scifik nekem dick, bradbury, lem, szép új világ és ilyesmik
ma meg a brazil szappanopera jellegû scifi sorozatokat tartják scifinek haha..
már csak azért is mert az ún. hardscifik nagy része jobb esetben is fantasy, de inkább álscifi, élen a híres asimov félelmetesen ostobán nagyot álmodó hülyeségeivel (pl alapítvány) és hasonlókkal
a valódi scifik nekem dick, bradbury, lem, szép új világ és ilyesmik
ma meg a brazil szappanopera jellegû scifi sorozatokat tartják scifinek haha..
Úgy értem a gének kevésbé determinálják a betegségeket mint eddig hitték,vagy inkább jobban és a környezeti hatások kevésbé esnek latba? Mert a címbõl az jön le hogy kevésbé a cikkben meg inkább az hogy szinte minden meg van írva a génben és sokkal több múlik rajtuk mint a környezeti hatásokon.
A Gattaca és az In time inkább társadalmi fikciók, mint hard sci-fik. De annak sztem elég jók.
A Gattaca nekem egy nagyon lírai, nagyon elgondolkodtató, de nagyon nem reális szájenszfiksön volt. Kb olyan szájenszfiksön, amit egy valami romantikus nõimagazininon megerõsödött népszerûségû író ír. Hasonló de kicsit talán még kommerszebb, de talán még élvezetesebb filmje volt az író/rendezõknek (Andrew Niccol) az In time c. filmje.
A Gattaca-ban egy genetikai-, az In time-ban egy idõdiktatúra ellen harcol a fõhõs.
Mind a Gattaca, mind az In time elvérzik azon a kritériumon, amit a logika állít fel, habár ismétlem, mindkettõ egy iszonyatosan erõs hangulattal megteremtett víziót jelent. De sokkal inkább arról az érzésrõl szól, amit az író által megteremtett világban való létezés jelent, mint sem egy brilliáns logikai/tudományos felépítmény bemutatása, ami az igazán jó sci-finek sajátja.
A Gattacát tekintve pl. mi a faxt kell buzerálni az embereket állandóan a vér, nyál, bõr, vizeletminták leadásával, amikor ezek nem változnak. Ha valaki egyszer bekerült a rendszerbe ezek az adottságai soha nem fognak változni, ezek a minták le lettek tõle véve!
A Gattaca-ban egy genetikai-, az In time-ban egy idõdiktatúra ellen harcol a fõhõs.
Mind a Gattaca, mind az In time elvérzik azon a kritériumon, amit a logika állít fel, habár ismétlem, mindkettõ egy iszonyatosan erõs hangulattal megteremtett víziót jelent. De sokkal inkább arról az érzésrõl szól, amit az író által megteremtett világban való létezés jelent, mint sem egy brilliáns logikai/tudományos felépítmény bemutatása, ami az igazán jó sci-finek sajátja.
A Gattacát tekintve pl. mi a faxt kell buzerálni az embereket állandóan a vér, nyál, bõr, vizeletminták leadásával, amikor ezek nem változnak. Ha valaki egyszer bekerült a rendszerbe ezek az adottságai soha nem fognak változni, ezek a minták le lettek tõle véve!
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Így van, és az a helyzet, hogy erre józan paraszti ésszel is rá lehet jönni.
Pl. lehet hogy valaki pont azért lesz békés ember mert agresszivitásra hajlamosító gén van benne, mivel mondjuk már gyerekkorában megtanul uralkodni magán, mert eleinte mindenkit megver. :)
Persze egyes felelõtlen tudósok és az újságírók inkább hatásvadászkodnak...
Pl. lehet hogy valaki pont azért lesz békés ember mert agresszivitásra hajlamosító gén van benne, mivel mondjuk már gyerekkorában megtanul uralkodni magán, mert eleinte mindenkit megver. :)
Persze egyes felelõtlen tudósok és az újságírók inkább hatásvadászkodnak...
Én is erõsen szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy X,Y gén Z százalékkal növeli mondjuk a szívbetegség kockázatát. Mert mi van ha csak közvetetten hat, ami mondjuk még kimutatható statisztikailag. De ha megváltoznak a környezeti hatások akkor már más eredmény születhet. Fiktív példa: XY gén hatására az emberek ízletesebbnek találnak olyan ételeket, amik növelik a szívbetegség kockázatát, többet esznek ezekbõl. De ha mondjuk betiltják ezeket az ételeket, vagy tudatosul bennük, hogy ez rossz, akkor mindjárt más eredmény születne, de lehet csak 20, 30 év múlva lenne csak kimutatható. A cikk vége lényegében errõl szól. Mondjuk vannak olyan génvariációk is, amik egyértelmûen meghatároznak dolgokat, pl valaki kéz nélkül születik. De a legtöbb esetben a génbeli különbségeket a környezet hatásai és az egyén maga valószínûleg messze felülmúlja szerintem. Az ami a Gattaca-ban volt az soha nem fog megvalósulni, max ha elkezdjük átírni a DNS-t és bizonyos emberek ténylegesen jobbak lesznek másoknál születésüktõl kezdve.
Ööö... csak csendben szeretném megjegyezni, hogy a Gattaca pontosan arról szól, hogy a filmben ábrázolt emberiség nagypofájúan azt hiszi hogy megjósolhat a génekbõl mindent, és néhány renegát egyén ezzel nem ért egyet. Épp ezért nagy film.
Az mindenesetre örvendetes hogy ilyen cikkek születnek mint ez. :)
Az mindenesetre örvendetes hogy ilyen cikkek születnek mint ez. :)
← ElőzőOldal 2 / 2