Visszaélések a Samsung kínai gyáraiban

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Elsõ szakasz: Mind a születések, mind a halálozások száma magas, ezért a népességszám csak lassan nõ. A halálozások magas száma, valamint az igen alacsony átlagéletkor (alig 30 év) elsõsorban a mostoha életkörülményekkel, a járványokkal, a magas csecsemõhalandósággal és a fejletlen orvosi ellátással indokolhatók. Ez a szakasz Európában a gyûjtögetõ életmód kialakulásától a 18. század végéig, míg a fejlõdõ világban a 20. század elejéig tartott.

Második szakasz: A kezdetén még nagyon magas születési számhoz a halálozások gyors csökkenése társul, ezért a népesség robbanásszerûen nõ. A halálozások számának csökkenése az egészségügy és a gazdaság fejlõdésének, ez által az életkörülmények általános javulásának köszönhetõ. Európában ez a demográfiai robbanás az ipari forradalom kezdetétõl a 19. század végéig volt megfigyelhetõ. A legtöbb fejlõdõ ország csak a 20. század végére jutott túl ezen a szakaszon.

Harmadik szakasz: A halálozások száma még tovább csökken, de ezzel együtt megindul a születések számának gyors csökkenése is. Ennek következtében a népességszám növekedésének üteme lelassul. Ez a folyamat Európát a 20. század elején jellemezte, napjainkban az iparosodott fejlõdõ országokra és némely fejlett országra (pl. USA, Kanada, Ausztrália) jellemzõ.

Negyedik szakasz: Mind a születések, mind a halálozások száma alacsony szinten stagnál. A népességszám nem nõ tovább, egyes országokban már a csökkenés is tapasztalható. Az életszínvonal növekedésével nõ az átlagéletkor, és ez a születések alacsony száma mellett a társadalom elöregedéséhez vezet. Ez a folyamat a fejlett országokban figyelhetõ meg (pl. Magyarország, Ausztria, Németország)."
WIKI

"Azt pedig, hogy mennyit bír eltartani a föld nem tudom. Viszont azt tudom, hogyha mindenhol csak feleannyi baromságot gyártanának telefonból, érintõképernyõs mosógépbõl, meg a fene tudja mit találnak még ki. Akkor valószínû, hogy jutna elég erõforrás arra, hogy simán eltartsuk az összes embert a földön."
Hát kb ezt próbálják beadni az embereknek, de ebbõl kb az elsõ mondat az, ami biztosan tudható.
A gazdaság valójában a termelés és a fogyasztás egysége. Általában azonban mindenfajta pénzügyi számokkal szokták kifejezni, mert az a helyzet, hogy a valódi termelési és fogyasztási adatokat senki nem tudja! Meg tudod mondani, hogy hány db mobiltelcsit gyártottak és használnak? Nem! Max azt, hogy a mobiltelcsi piacon mennyi pénzforgalom van (legalább is az adózottat).
Namost ettõl kezdve ez a mi lenne ha nagymamámnak faxavóna természetvédõ sopánkodás tök értelmetlen. Nem tudjuk, hogy a mobiltelcsigyártás mennyire baxsza szét a Földet, azt tudjuk csak, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer olyan, hogy nem fenntarthatóan használja az erõforrásokat. Na most, hogy ebbõl a "környezetszennyezésbõl" kizsákmányolásból, mennyi jut a mobiltelcsi iparra azt senki nem tudhatja!
Namost az emberiségnek az lenne a nagyon jó, ha a fgyasztás és a termelés folyamatosan nõne. De ez összefügg egyrészt azzal, hogy ha nem növekszik tovább a népesség akkor a fogyasztás is megáll egy szinten.
Másrészt nagyon okos kapitalistabácsik kitalálták, hogy úgy is marha sok pénzt tudnak a virtuális páncélszekrényükbe összegyûjteni, ha nem növekszik a gazdaság, a termelés és a fogyasztás, sõt akár az emberek is kevesebben vannak. Így legalább nincs annyi baj velük. A világ vezetõ elitje láthatólag valami malthausi kríziskoncepcióból kiinduló forgatókönyvet akar megvalósítani. Aminek nem biztos, hogy bármi köze is van a valósághoz, de hogy az emberek nagyrésze mexopja ezt a negatív idealizmust, mint már annyiszor az biztos.

Nyugodj meg, semmi köze a valósághoz.

De ne a lakossagot vedd, hanem az aranyokat nezd. A mennyibol mennyi el ugy, ahogy el, meg ilyesmi. Kinaval meg a zusaval is ez a trukkos, hogy persze sokan nyomorognak meg sok elmaradott resz van, de mekkora is az orszag? Mennyi is az ott elo ember?
Jah és még anyit hogy minden ország egy elmaradott szutykos retkes elmaradott szar, magyország meg a világelsõ szuperország.

Ezt senki nem állította, de az igazság az (és errõl te is meggyõzõdhetnél ha utána olvasnál - esetleg jártál volna valaha kínában), hogy európában marginális a szegény réteg bõven a lakosság 10 de lehet hogy 5% alatti része. Kínában viszont ez a szám 40%-70% attól függ mit tekintesz szegénységnek.

Azt hiszel amit akarsz, azért akarják hogy ezt hidd mert így dolgozol te is életed végéig.

NEXUS6: akkor most jellemezd a magyar gazdaságot az biztosn sokal jobb.

pppppppppfffffffffffffffffffffffffff

persze

Kínában élnek a legtovább az emberek mert 80 év az átagéletkor.

Ezt a sok f*st amit ide írtatok el se olvasom mert semmi valóság alapja nincs.

Ez komolyan meglepõ hogy ennyire tudatlan buta emberek írogatnak ide<#szomoru1>

NEXUS6
"Ne haragudj, de tudtommal annak, hogy mekkora a népszaporulat nincs köze az életszinvonalhoz."
De, nagyjából összefügg.
" A népesedési folyamat szakaszai

Elsõ szakasz: Mind a születések, mind a halálozások száma magas, ezért a népességszám csak lassan nõ. A halálozások magas száma, valamint az igen alacsony átlagéletkor (alig 30 év) elsõsorban a mostoha életkörülményekkel, a járványokkal, a magas csecsemõhalandósággal és a fejletlen orvosi ellátással indokolhatók. Ez a szakasz Európában a gyûjtögetõ életmód kialakulásától a 18. század végéig, míg a fejlõdõ világban a 20. század elejéig tartott.

Második szakasz: A kezdetén még nagyon magas születési számhoz a halálozások gyors csökkenése társul, ezért a népesség robbanásszerûen nõ. A halálozások számának csökkenése az egészségügy és a gazdaság fejlõdésének, ez által az életkörülmények általános javulásának köszönhetõ. Európában ez a demográfiai robbanás az ipari forradalom kezdetétõl a 19. század végéig volt megfigyelhetõ. A legtöbb fejlõdõ ország csak a 20. század végére jutott túl ezen a szakaszon.

Harmadik szakasz: A halálozások száma még tovább csökken, de ezzel együtt megindul a születések számának gyors csökkenése is. Ennek következtében a népességszám növekedésének üteme lelassul. Ez a folyamat Európát a 20. század elején jellemezte, napjainkban az iparosodott fejlõdõ országokra és némely fejlett országra (pl. USA, Kanada, Ausztrália) jellemzõ.

Negyedik szakasz: Mind a születések, mind a halálozások száma alacsony szinten stagnál. A népességszám nem nõ tovább, egyes országokban már a csökkenés is tapasztalható. Az életszínvonal növekedésével nõ az átlagéletkor, és ez a születések alacsony száma mellett a társadalom elöregedéséhez vezet. Ez a folyamat a fejlett országokban figyelhetõ meg (pl. Magyarország, Ausztria, Németország)."
WIKI

"Azt pedig, hogy mennyit bír eltartani a föld nem tudom. Viszont azt tudom, hogyha mindenhol csak feleannyi baromságot gyártanának telefonból, érintõképernyõs mosógépbõl, meg a fene tudja mit találnak még ki. Akkor valószínû, hogy jutna elég erõforrás arra, hogy simán eltartsuk az összes embert a földön."
Hát kb ezt próbálják beadni az embereknek, de ebbõl kb az elsõ mondat az, ami biztosan tudható. <#papakacsint>
A gazdaság valójában a termelés és a fogyasztás egysége. Általában azonban mindenfajta pénzügyi számokkal szokták kifejezni, mert az a helyzet, hogy a valódi termelési és fogyasztási adatokat senki nem tudja! Meg tudod mondani, hogy hány db mobiltelcsit gyártottak és használnak? Nem! Max azt, hogy a mobiltelcsi piacon mennyi pénzforgalom van (legalább is az adózottat).
Namost ettõl kezdve ez a mi lenne ha nagymamámnak faxavóna természetvédõ sopánkodás tök értelmetlen. Nem tudjuk, hogy a mobiltelcsigyártás mennyire baxsza szét a Földet, azt tudjuk csak, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer olyan, hogy nem fenntarthatóan használja az erõforrásokat. Na most, hogy ebbõl a "környezetszennyezésbõl" kizsákmányolásból, mennyi jut a mobiltelcsi iparra azt senki nem tudhatja!
Namost az emberiségnek az lenne a nagyon jó, ha a fgyasztás és a termelés folyamatosan nõne. De ez összefügg egyrészt azzal, hogy ha nem növekszik tovább a népesség akkor a fogyasztás is megáll egy szinten.
Másrészt nagyon okos kapitalistabácsik kitalálták, hogy úgy is marha sok pénzt tudnak a virtuális páncélszekrényükbe összegyûjteni, ha nem növekszik a gazdaság, a termelés és a fogyasztás, sõt akár az emberek is kevesebben vannak. Így legalább nincs annyi baj velük. A világ vezetõ elitje láthatólag valami malthausi kríziskoncepcióból kiinduló forgatókönyvet akar megvalósítani. Aminek nem biztos, hogy bármi köze is van a valósághoz, de hogy az emberek nagyrésze mexopja ezt a negatív idealizmust, mint már annyiszor az biztos.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

narumon
"Persze, közel azonos. Az európaiak között is van legalja rész, talán a kínaiak között is találsz 1-2 olyan embert akik hasonlóak ehhez. Szerinted euorópában nincsnek szegény emberek, de kínában mindenki nyomorult."

Ezt senki nem állította, de az igazság az (és errõl te is meggyõzõdhetnél ha utána olvasnál - esetleg jártál volna valaha kínában), hogy európában marginális a szegény réteg bõven a lakosság 10 de lehet hogy 5% alatti része. Kínában viszont ez a szám 40%-70% attól függ mit tekintesz szegénységnek.

"Elvakult ostoba felfogás ez, próbáják veled is elhitetni azt ami egyértelmûen hazugság."

Kivel hitetnek el és mit? És fõleg kicsodák? A csúnyabácsik? Ellentétben veled én jártam már kínában többször csakúgy mint dél-kelet Ázsiában több helyen. Én nem újságból olvastam ám amit írok.

"Ha elhiszed semmivel se vagy jobb mint a képzeletbeli nyomorgó ázsiaiak."

Képzeletben nyomorgó ázsiaiak? Esetleg a könnyûvérû Thai lányokra gondolsz, amelyik mindegyike a pénz miatt csinálja nem a kedve miatt? Vagy a kínai falvakban lakókra, ahol hétfõn rizs van zöldséggel, kedden rizs van zöldséggel, szerdán rizs van zöldséggel,.... vasárnap ünnep lévén rizs van zöldséggel. A hét meg azzal telik, hogy hétfõn hajnal kelés, állatetetés, rizsföld, és egyéb munkák, napnyugtakor vacsi gyertya mellett utána alvás néhány havonta (vagy hetente attól függ mit termelnek) beviszik a terményt eladni a városba vagy a közeli gyûjtõbe és kapnak érte annyit, hogy tudnak venni 1-2 ruhát, használati tárgyat, gyógyszert és gyertyát vagy petróleumot a lámpába. Utána kezdõdik az egész elõlrõl. És õk nem a mélyszegények mert nekik van mindennap étel az asztalukon (rizs) - a rosszabb sorúak nagyjából ugyanezt csinálják csak napi vagy kétnapi 1x étkezéssel.

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

narumon
Nem sokat tudsz kínáról úgyhogy ez szerintem kökemény trollkodás.

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

"Akkor a vezetõink felfognák, hogy érdemes lenne, lett volna minnél elõbb magas életszinvonalra felhúzni a szegény országokat is, mert akkor õk is elérik a deográfiai platót és nem szaporodnak tovább mint állat."

Ne haragudj, de tudtommal annak, hogy mekkora a népszaporulat nincs köze az életszinvonalhoz. Elsõsorban azzal van párhuzamban, hogy a születõ gyermek terheli e a családot vagy segíti. A leszakadottabb régiókban ugye simán melózik a gyerek, úgyhogy "nincs gond" a gyerek nem teher, hanem áldás. Nálunk a gyerek "terheli" a családot(gyermekes anya nehezebben kap melót, iskoláztatás nem két fillér, stb.), kétszer is meggondolja az ember, hogy bevállal e nagy családot. Másodsorban persze van olyan kérdés is, hogy tájékozottság a fogamzásgátlásról, illetve vallási dolgok, (bûn védekezni stb.), de ezek eltörpülnek az elsõ dolog mellett. Azt pedig, hogy mennyit bír eltartani a föld nem tudom. Viszont azt tudom, hogyha mindenhol csak feleannyi baromságot gyártanának telefonból, érintõképernyõs mosógépbõl, meg a fene tudja mit találnak még ki. Akkor valószínû, hogy jutna elég erõforrás arra, hogy simán eltartsuk az összes embert a földön. De persze nekünk fontosabb az okostelefon, mint az, hogy esetleg párszáz kilóméterre tõlünk gyerekek halnak éhen. Tudom biztos jön valami paraszt, aztán benyomja azt az itt szokásos idézetet, hogy "afrikában meg éheznek". Igen, éheznek és ez a modern világ szégyene, hogy egyiknek jut elektromos légycsapó a másiknak meg víz és kenyér sem.
Tanulj meg írni!
Látom föcibõl penge vagy. 😊

&#24448;&#21069;&#30475;&#21516;&#24535;

kkor ezek szerint Kinanal mar csak Oroszorszagban nagyobb az eletszinvonal. Svajcban es Luxembourgban viszont nyomorognak, mert az meg Magyarorszagnal is kisebb... ertem.

Oroszország kb fele egy nagy pustaság semmi. Am meg én európáról beszéltem, nem külön magyarországról. De kína még így is nagyobb mint egész európa, területileg. Az hogy mennyire használják ki már egy másik kérdés.

"Nézd már meg Mo-t meg Kínát a térképen... Szerinted mi a külömbség?"

Akkor ezek szerint Kinanal mar csak Oroszorszagban nagyobb az eletszinvonal. Svajcban es Luxembourgban viszont nyomorognak, mert az meg Magyarorszagnal is kisebb... ertem.

Ennel retardaltabb ervelessel meg egy kisegito iskolaban sem talalkoznek 😊

Ahogy mar az "elnok ur" is irta, ha a lakossagot veszed, akkor azert eleg jol allunk. Mert peldaul az atlag(!) magyar jobban el, mint mondjuk az USA-ban tobb tizmillio ember!

Mint mondtam tobbszor is voltam Kinaban (legutobb par honapja) es sok evet eltem kulfoldon, mind 1st world, mind 3rd world orszagban... hidd el, hogy nagyon jo ralatasom van az ezek kozti kulonbsegekre.

De ha nekem nem hiszel, csak nezd meg a wikipediaban a jobbra talalhato statisztikai adatokat!

Btw: tenyleg trollkodas amit muvelez

Aha, asszem Te egy troll vagy. Én meg még idõt szántam rád.

persze, troll. Ha nem tudsz értelmes választ adni, az azért van mert én egy troll vagyok.

lol

Aha, asszem Te egy troll vagy. Én meg még idõt szántam rád.
你是网特。

minõsége, sõt, közel azonos színvonalon van bármely európai államban élõk helyzetével.

Persze, közel azonos. Az európaiak között is van legalja rész, talán a kínaiak között is találsz 1-2 olyan embert akik hasonlóak ehhez. Szerinted euorópában nincsnek szegény emberek, de kínában mindenki nyomorult.

Elvakult ostoba felfogás ez, próbáják veled is elhitetni azt ami egyértelmûen hazugság. Ha elhiszed semmivel se vagy jobb mint a képzeletbeli nyomorgó ázsiaiak.

bocs, egyel feljebb a címzett
A külöNbség, hogy Kína tényleg nagyon nagy. Óriási területen, hatalmas népességgel rendelkezik,
és a népessége sok - sok népcsoport összessége. Nehéz azt állítani, hogy Kína csak ilyen vagy Kína csak olyan, mert mindenre találhatunk példát. Érdemes inkább valahogy úgy fogalmazni, hogy Kína rohamosan fejlõdõ ország/gazdaság, amelynek bizonyos területein folyamatosan javul az élet minõsége, sõt, közel azonos színvonalon van bármely európai államban élõk helyzetével.
Mindezek ellenére lehetnek olyan területek és olyan népcsoportok, ahol igen jelentõs a lemaradás, a szegénység, Nagy valószínûséggel ki lehet jelenteni, hogy ezek a részek nagyobb arányban vannak mind populáció mind terület tekintetében, mint a fejlettebb régiók.
Az egész államra vonatkozó gazdasági statisztikákból nem derül ki, hogy a fejlõdés, a „jólét” milyen arányban oszlik el a lakosság között.
Jaj csúny kapitalista cégek :S:S:S Gondolom a sok kínai visszasírja a maoizmust, amikor minden évben milliók halltak éhen... Egyébként Mo.-n is vannak hasonló cégek, errõl mikor íródik cikk?

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

Kína nagyobb meg pirosabb. És?

Aha, persze. Ti ezt elhiszitek. Nektek sokkal jobb. Álomvilágban éltek.

Mo a világ középpontja és minden más állam egy nagy nyomor. Buta tudatlan emberkékkel nem vitatkozok.

Mi van, nem sikerült megtalálni a linken Kínát? Vagy esetleg sikerült, rájöttél, hogy Magyarország egy fõre jutó GDP értéke 2,5-szerese Kínának, és ezért most elkezdesz ködösíteni?
Válasz 'SeriusLame' üzenetére (#63)

Nézd már meg Mo-t meg Kínát a térképen... Szerinted mi a külömbség?

Ja egen szoc. háló sincs. Sem nyögdíj (bár az lassan itt sem lesz) sem ingyen esztéká...
Igen, és a reményük sincs, hogy ez változzon mostanság.

Mi van, nem sikerült megtalálni a linken Kínát? Vagy esetleg sikerült, rájöttél, hogy Magyarország egy fõre jutó GDP értéke 2,5-szerese Kínának, és ezért most elkezdesz ködösíteni?

Te éltél ott? Ismersz sok kínait? Vagy csak elolvastál valami gazdasági szemlét?
Baszki Kínában akkora a nyomor amit Te, fel sem foghatsz. Nincs vezetékes víz sok helyen, nincs az ablakokban még üveg sem max gyékény. Nincs mit enni. Nincs l.f.sz sem. Honnan veszed az információidat? Ne legyél ennyire setét.

Ha a lakosságszámot nézzük és nem darabszámra az országokat, akkor a 15% környékén vagyunk.

Ez a legszánalmasabb és legbutább dolog a világon. Leszólnak egy olyan országot amirõl semmit se tudnak, sõt valószínû hogy a magyar álam a következõ 100 évben a közelébe se fog érni.
Nyomorban élnek? persze biztosan, pont úgy mint a magyarországi parasztok azon a kõkemény 10 négyzetméteren amit MO elfoglal a világban. Szerintem most fejezzétek be mert ez így már szánalmas.

En meg az ilyen hurraoptimistakon....10-15%? Almodban esetleg... Van kb 200 orszag a Foldon (196 ha jol emlekszem) es tenyleg azt hiszed, hogy a leggazdagabb 20-30-ban benne vagyunk? Komolyan? (csak EU-ban van kb ennyi, akik jobban teljesitenek...)
Amugy per capita GDP-ben melyen MO utan van, de ugyanez a helyzet, HDI vagy Gini szempontjabol is. Mindenben - pozitiv ertelemben - boven megelozi MO.

Persze megelõzi, komolyan mondom tájékozódj már egy picit a jelenlegi gazdasági helyzetrõl akkor talán rájössz mekkora hülyeséget írtál.

MO mit elõz meg? Lassan csõdbe megy az állam teljesen el van adósodva.
Komolyan hülyeség egy világhatalomhoz hasonlítani ami gazdaságilag már lassan az USA-t is lenyomja. Ti ezt komolyan gonoljátok?

Not sure if trolling or just retarded.

Segítek: ctrl+f China

Aztakuva Te reménytelen eset vagy.

Te nagyon nem vagy kepben Kinaval kapcsolatban. Tulajdonkeppen az egesz nyugati resze kozepkori korulmenyek kozott el... botranyos a szegenyseg.

A legjobb a helyzet a keleti parti kirakatvarosokban, de azert ott is vannak gondok. A 300km/h-as express azert eleg nyomorult helyek mellett megy el es meg Shanghai belvarosaban is van ahol az utcan elnek az emberek es ott vegzik MINDEN szuksegletuket... ezeket a sajat szememmel lattam!

Amugy per capita GDP-ben melyen MO utan van, de ugyanez a helyzet, HDI vagy Gini szempontjabol is. Mindenben - pozitiv ertelemben - boven megelozi MO.

ps: "többmilliárdos lakosság"?????
Válasz 'SeriusLame' üzenetére (#54)

pppffffffffffff

TE nagyon buta vagy 😄 Miért írogatsz ide? azt hiszed európán kívül minden ország egy nyomortanya?! 😄 miért nem tudod elfogadni hogy az ázsiai országokban pl kínában 1000x jobban élnek mint te, vagy az utánad következõ 10 generáció... Ne hasonlítsd magad más országokhoz mert magyarország nem valódi állam.
Szerinted ott az egész állam nyomorban él? Ezt próbáják elhitetni veled, hogy milyen jó európai rabszolgának lenni 😄 Higyj nekem itt az ország 90 százaléka tényleg csak rabszolga, ott meg vanak aki jól élnek. Annyi a külömbség hogy ez az ország örökké elmaradott lesz.

Hû ekkora marhaságot rég olvastam.

"A sasmung meg koreai cég, nem tudom mi köze ennek a kínaiakhoz."

A cikk címét sikerült elolvasni és értelmezni?
A többi eszeveszett baromságra már nem kell válaszolnom, az elõzõ hozzászóló szerencsére megtette helyettem.

Te nagyon nem vagy kepben Kinaval kapcsolatban. Tulajdonkeppen az egesz nyugati resze kozepkori korulmenyek kozott el... botranyos a szegenyseg.

A legjobb a helyzet a keleti parti kirakatvarosokban, de azert ott is vannak gondok. A 300km/h-as express azert eleg nyomorult helyek mellett megy el es meg Shanghai belvarosaban is van ahol az utcan elnek az emberek es ott vegzik MINDEN szuksegletuket... ezeket a sajat szememmel lattam!

ps: "többmilliárdos lakosság"?????

Magyarországon is volt ilyen gyár ahol 12 órában kellet dolgozni. Jabil vagy mi a sz*r volt, az se jobb ennél. A sasmung meg koreai cég, nem tudom mi köze ennek a kínaiakhoz. Ott is csak a legszegényebbek dolgoznak ilyen gyárakban, ami kb a többmilliárdos lakosság 0.1 százaléka. Valószínû hogy nem ezektõl a gyáraktól függ a kynai gazdaság mert az 1 fõre jutó gdkp-ban a 7-8. helyen áll. Mo rajta sincs a listán kb, szóval ITT nagyobb szegénység van.

" Esetleg a szegények termelnek a világpiacra mezõgazdasági árut, hogy ezzel náluk is beinduljon a gazdaság. (pl. megint csak mi)."

En mindig rohogok amikor MO, mint szegeny orszag szerepel. Ennek SEMMI alapja nincs. A magyar atlagos eletszinvonal a vilag top 10-15%-ban van. Nagyon nagy ingoranciara vall barmely EU orszagot vilagszinten szegenynek beallitani!

Regebben olvastam optimistabb szemleletu tanulmanyokat is a temarol, de most hirtelen nem talalok ilyeneket, csak a te allaspontad alatamasztoakat... sajnos nincs most tobb idom keresni. Ennek ellenere meg mindig ugy erzem, hogy a mar csak meglevo javak egyenletesebb elosztasaval is nagy javulast lehetne elerni.

De ehhez mindenkinek partnernek kene lennie es aktivan kooperalni, nem pedig a "fejlett" orszagoktol varni a csodat, lasd Afrika!

narumon
Így-így! Okos gondolatok!

NEXUS6
Azért azt tegyük hozzá, hogy a fejlett országokban iszonyat magas a pazarlás. Egyszerûen az élelmiszernek a fele simán a szemétben végzi. Ez az élelmiszer iksszer feldolgozott, agyoncsicsásított, agyondizájnolt valami. Ebbõl a kajából tehát simán lehetne csinálni 4X ennyi azonos tápértékût, minõségût.
Nem csinálnak, mert így is a kutya sem veszi, itt nem tudjuk eladni, a szegényebbek meg nem tudják megvenni. "Hála" annak, hogy a világ alapvetõen kapitalista elosztási rendszerrel dógozik az a veszély nem fenyeget, hogy:
A. Ez a hatalmas mennyiségû kaja segély formájában a szegényekhez kerül (akár hozzánk, mert nálunk több 10 000 gyerek van, aki éhesen megy suliba).
B. Esetleg a szegények termelnek a világpiacra mezõgazdasági árut, hogy ezzel náluk is beinduljon a gazdaság. (pl. megint csak mi).
Ehelyett a gazdagok termelnek, akik az iparból, szolgáltatásból bejövõ hatalmas bevételeikkel agyontuningolják a mezõgazdaságukat.

Jellemzõ továbbá, hogy a szemetet is exportáljuk a szegényebb országokba legálisan, vagy illegálisan így ott igazán dúrva a környezetszennyezés, pláne, hogy nincs technológiájuk a hulladék normális feldolgozására.

Ha ebbõl a rendszerbõl indulunk ki, akkor a Föld kb 5 mrd embert tudna eltartani. Ma vagyunk vagy 7 Mrd-an.
Nem nagyon szétszívatva, elég civilizált módon, ésszel gazdálkodva, akár skandináv életminõségben a Föld olyan 10 mrd-ot is el tudott volna tartani, de valszeg errõl már lemaradtunk. A gazdaság, a társadalmak fejlõdése, a környezet visszafordíthatatlan átalakítása miatt valószínûbb, hogy ugyan túllépjük valamikor a 10-et, de ez után egy visszaesés következik be.

Mindez persze lehetne másképp is, pláne, ha nem olyan jó kis kapitalista társadalmi gazdasági rendszerünk lenne, ami kb 6 hónapra tud elõre tervezni. Akkor a vezetõink felfognák, hogy érdemes lenne, lett volna minnél elõbb magas életszinvonalra felhúzni a szegény országokat is, mert akkor õk is elérik a deográfiai platót és nem szaporodnak tovább mint állat. Ehelyett egy félfejlett állapotban tarjuk õket, folyamatos háborúkkal, amit õk népszaporulattal próbálnak ellensúlyozni, pedig vagy már 10 éve akár csökkenhetne is világszinten a népesség.
Ehelyett a fejlett nyugat le lesz szaporodva, hosszútávon marginalizálódik a politikai súlya.
Lásd Kína esetét. Aztán jön India, Dél-Amerika, Afrika.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Armagedown
Nyugodtan dolgozzanak csak annyit, megérdemlik, így is nagyhatalon Kína !
Amíg olcsóbban kapok így mobilt felõlem bele is halhatnak a munkába !

Nagy az Isten állatkertje csak túl alacsony a kerítés!

narumon
"Minden egyes ember sok negyzetkilometert kaphatna sajat felhasznalasra es meg boven maradna hely a Foldon."

Hallottál már olyanról, hogy ökológiai lábnyom? Pont ez a gond, hogy nem tudnál az embereknek ennyi MÛVELHETÕ földet adni. A föld igen kis százaléka mûvelhetõ eredményesen csak. Ráadásul 1 családnak tudod mekkora földterület kellene, hogy mindent megtermeljen magának? És ráadásul hogy gondolod? Dolgozik 10 órát a gyárban utána hazamegy és dolgozik még 5-6 órát a földön? Vagy mi a terv a saját termeléssel?

"Ekkora teruleten meg modern technologiakkal kenyelmesen meg tudna termelni maganak a megelhetesehez szukseges elelmiszert barki... a cserekereskedelemrol meg mar ne is beszeljunk, plusz ugye a tengerek! Lehet, hogy le kene mondani par dologrol, de az kozel sem a boseges etkezes"

Pedig pont arról kéne lemondani. Bocsánat nem a bõséges étkezésrõl, hanem a változatos étkezésrõl. Különbség de jelentõs. A világ epertermelése a tizede annak mint amennyi epres termék fogy jelenleg a világon. Ezt úgy oldják meg, hogy mesterségesen pótolják (pl joghurtokban), ami íznek ízes de messze van az epertõl meg az egészségtõl. Azután ott a hús, a világon annyi húst tudsz tenyészteni, hogy talán 1Mrd embernek elég. Az összes többi ember csak úgy tud hozzá jutni ha emezek jelentõsen csökkentik. Azaz nem eszel csak hetente 1 szelet húst, ettõl a modern ember meg igen messze van. Megoldás még a génmódosított rizs, de ettõl meg sok ember odzkodik.
Egy szó mint száz a föld jelenlegi lakosságát jóllakatni csak mesterséges szeparációval lehetne és akkor még nem beszéltünk sokkal több emberrõl.

narumon
"Jopar tanulmany meg azt bizonyitotta, hogy a Fold, a fejlett - de ma mar elterjedt - technologiak segitsegevel 20+ milliard embert is kenyelmesen el tudna latni 😉"

Kizárólag fejadagokkal. Olyat én sehol nem olvastam, láttam, hogy szabad vásárlással ez megoldható lenne. Olyan egyszerû okoknál fogva, hogy a hústermelés (nem véletlen hoztam ezt a példában), nagyon messze van attól, hogy mindenkinek jusson, cserébe 1kg hús "termeléséhez" xkg búza vagy egyéb ehetõ termék kell. Tehát abban azért az összes tanulmány egyetért, hogy jelentõsen több embert csak úgy lehetne ellátni, hogy húsfogyasztás vissza, gyümölcs fejadag minimális, búza és egyéb takarmány maximumon, vitamin bevitel mesterségesen. Semmilyen más változatot nem olvastam még.

Ezt egy kicsit elszamoltam 😊

A szarazfoldi teruletekbol, mindegy egyes embernek, 7 milliardos lakossaggal szamolva, olyan 20000m2 jutna... de ez meg mindig 2 hektar, plusz haromszor ennyi vizterulet.

Igy azert nagyobb kooperaciora lenne szukseg az emberek kozt, de en meg mindig optimistan latom a helyzetet.

Szerintem rossz nyomon jársz. Nekem is túl van már a 8. születésnapján a mobiltelefonom, de hiába gondolkozna úgy a többség, hogy nem vesz havonta új telefont, legfeljebb annyi történne, hogy kirugnák a dolgozók 70%-át és ugyan úgy 12-14 órában dolgoztatnák az ott maradtakat, mint most.

"osztmivan": Ezt nagyon elszámoltad. 22*8 = 176, +200 túlóra az 376 óra. A cikk szerint átlag 1 napot pihennek havonta, tehát 30-al oszd, az nem 18 és fél óra, hanem 12 és félnek jön ki, ami viszont hihetõ.
"Ez sajnos nem így van - ezt pár tanulmány már bemutatta. Illetve félig van így"

Jopar tanulmany meg azt bizonyitotta, hogy a Fold, a fejlett - de ma mar elterjedt - technologiak segitsegevel 20+ milliard embert is kenyelmesen el tudna latni 😉

En nem hiszik az apokaliptikus joslatokban. Eleve a Foldnek csak egy nagyon-nagyon kis reszet laktuk be. Minden egyes ember sok negyzetkilometert kaphatna sajat felhasznalasra es meg boven maradna hely a Foldon. Ekkora teruleten meg modern technologiakkal kenyelmesen meg tudna termelni maganak a megelhetesehez szukseges elelmiszert barki... a cserekereskedelemrol meg mar ne is beszeljunk, plusz ugye a tengerek! Lehet, hogy le kene mondani par dologrol, de az kozel sem a boseges etkezes.

narumon
"pedig mindenkinek jutna elég kaja a földön."

Ez sajnos nem így van - ezt pár tanulmány már bemutatta. Illetve félig van így 😊
Ugyanis akkor jutna mindenkinek elég és kielégítõ táplálék a földön ha a fejlett országokban lakók - mint te is - megelégednének a fejadaggal. Azaz kvót rendszer szerint pl 1 hónapban 1kg hús jutna neked - vagy 2 havonta 1 kg hús, kvóta szerinti tej, kenyér, stb. Ebbe meg egy nyugati ember soha nem megy bele, hiszen milyen jó is naponta/kétnaponta húst enni zöldségkörettel, mártásokkal, stb.
Kizárólag akkor jutna mindenkinek napi 3 szoros viszonylag normális étkezés ha mi és a többi fejlett ország lemondanánk a nagy részérõl. Az ember azonban nem ilyen - jó példa, hogy mindenki dumál a környezetszennyezésrõl, majd amikor személyesen kellene valamit tenni érte akkor már nem is hangzik olyan jól.

Kb ugyan azt jelenti, mint amit kicsit lejjebb írtam, csak máshogy. Nem fog történni semmi, max lesz egy kényszerû pofavizit a cégeknél, és le van tudva.

pfff...

mrlujoak
"A jelentésre reagálva a Samsung képviselõi úgy fogalmaztak: tisztában vannak a tanulmány állításaival és a jövõben újraértékelik kínai gyáraik munkagyakorlatát, így felülvizsgálják a többi közt a dolgozók munkaidejét"

Ha-ha-ha-ha... A legszebb, és egyben tökéletes PR mondat a tény elfedésére, azaz köszi, ezt mi is jól tudjuk, de különben is hagyjatok békén, eztán is pont így lesz...