71
  • Merces
    #71
    IDIÓTA
  • Sonaj89
    #70
    Mindenki azt hisz amit akar. Nem kell elhinni amit ő mond,attól függetlenül irt érdekes dolgokat.Én sem hiszek el mindent amit mond.És mivel a google a barátom utána fogok nézni. De szerintem valamit benéztél,mert pont,hogy arról beszél,h van élet a holdon.Aztán lehet régebben mást mondott.De te biztos nagy szakértője vagy a dolgoknak,ha ennyire lefikáztad.
  • Irasidus
    #69
    Ja, Aranyi Laci aki szerint soha nem jártuk a Holdon, miközben az Apolló asztronautái ufot láttak. Az ürge beteg, elmebeteg informatika-tanár. Ja, igen a google a te barátod is, meg lehet keresni hányszor hazudik, és hányszor adja elő a saját, vagy mások meséjét úgy mintha tény lenne. Köszi, hogy felhívtad a figyelmünket rá, nem mintha a 90' évek óta bohóckodna a hálón. Á, dehogy, teljesen új...
  • Sonaj89
    #68
    Ha embert küldenek a marsra,akkor az nem valoság show céljából fog történni. Már most is vannak emberek a holdon és a marson. Titkolják a pór nép elől,de már évtizedek óta vannak bázisok a holdon,a sötét oldalon. Főleg,hogy haza utat nem terveznek nekik,szerintem nem a valóságshow lesz a küldetésük,és nem is a benépesítés.Nézzétek meg Aranyi Laci oldalát. (google a barátunk) rengeteg érdekes infót találtok arról,hogy élet van már a földön kívül is,és még rengeteg érdekes dolgot...
  • Irasidus
    #67
    Jelenleg darabokban létezik, a hajtóművei és egyéb részei más rakétákon repülnek. Bizonyos szempotomból mára már elavult a rendszer, az orosz űrügynökség nem tervezi a rakéta felélesztését, és az amerikaik sem ezzel akarnak a Marsra menni.
  • sola
    #66
    Nem vagyok egy nagy űrszakértő, de az Energia rakétarendszer legnagyobb kiépítését éppen úgy reklámozták, hogy alkalmas lenne egy Mars küldetés kivitelezésére.

    http://www.k26.com/buran/html/energia-mars.html

    Azaz az egyik nagy hiányzó komponens (a nagy erejű szállítórakéta) máris meglenne, méghozzá brutális fejlesztési költségek nélkül, mivel az Energia rendszert ha jól értem bevetették már számtalanszor.
  • Irasidus
    #65
    Drágának drága az űrkutatás, és persze az űrhajózás is, de nem annyira mint te képzeled. Sokkal több hülyeségre költenek a kormányok, sokkal többet. Az, hogy megéri vagy sem, meg irreleváns - minthogy alapkutatásról beszélünk, legalábbis ha nem fenti kamuzó Holland cégről, hanem a valódi űrhajózásról beszélünk. A technikai feltételek meg már a 70' években adottak voltak. Sugárzás ellen kismillió módon lehet védekezni. A robotküldetésekben is az ember a kutató, nem a robot, a robot csak egy eszköz, nem tudós, nem gondolkodik, nem fedez fel semmit.

    Az űrkutatást, vagy eleve a tudományt nem a hasznossága miatt műveli az emberiség; a kutatás az ember alapvető természete, a kíváncsiság és tudásvágy a motorja. Ha Marson életet találunk, az alapvetően a világegyetemről és rólunk árul el sokat, persze nem várom, hogy megértsd, mert neked nem hasznos, ez "csak" tudás...
  • Náza
    #64
    Legyszives ertelmezd amit irtam.

    "Majd eljon az ideje amikor mar a Foldi fejleszteseknek koszonhetoen olcsobb lesz az utazas es gyakorlati haszna is lesz. A mai technologiaval nem eri meg semmilyen szempontbol embert kuldeni a Marsra es gondoskodni az eletben maradasarol, hazajutasarol."

    Jelenleg $50000 egy kilo cuccot kuldeni az urbe. Majd ha kifejlesztunk olyan medszert amivel parszaz dollar, akkor kuldjunk. Ezt kifejleszteni csak a Foldon tudjuk, tehat...ennyi. Jelenleg nincs vedelem a kozmikus sugarzas ellen sem. Kifejleszteni a Foldon lehet csak. Ez csak par nehezseg a rengeteg kozul. Ezeket mind csak a Foldon tudjuk kifejleszteni/tokeletesiteni, es a Fold korul tudjuk tesztelni is oket. Csak olyan megoldasnak van ertelme, amivel vissza is lehet hozni az utast. (persze ez az olcso utazas eseten mar gyakorlatilag kikipalhato volna) Par evtizeden belul olyan robotjaink lesznek amelyek onallo intellienciaja mar elegendo lehet a magasabb szintu autonom munkahoz, legabbis nem fog kelleni minden parancsot a Foldrol elkuldeni. Ez, es a robotos kuldetes alatt a rendelkezesre allo sokkal hosszabb ido, siman egyenerteku lesz egy szkafanderes ember par het, honap alatt elvegezheto munkajaval (utana haza kell hozni, mert elfogynak a tartalekok, elszakad a cerna, stb...). Az ember talalekony, de ha nem visz magaval megfelelo muszert akkor az sem tud megvizsgalni ugy egy dolgot ahogy eseten szukseges volna Majd egyszer lesz ertelme az emberi urutazasnak, koloniaknak, emberes felfedezeseknek, de meg fejletlenek vagyunk ahhoz hogy megbizhatoan es gazdasagosan megvalositsuk. MAs szoval ez olyan mintha nuklearis eromuvet szeretnel epiteni az 1900-as evek elejen. Lehet hogy megvalosithato lett volna, de nyilvan sokkal nehezebben mint most 100 ev mulva. Es meg most is rohadt draga es meg mindig nem total megbizhato. (De en igy is 100% a nuklearis energiat) Mindennek eljon az ideje.

    Vallas: A vallasok mar fel vannak keszulve erre. Semmi nem tortenne, annyi minden szart tuleltek mar es magyaraztak meg, miert pont ettol fordulnanak el az emberek a vallastol. Sok vallas (olyan is ami a keresztenysegnel nagyobb) sose zarta ki a foldonkivuli eletet.

    Elet talalas: Szerintem semmi hihetetlen nem volna abban, ha fejletlen eletet talalnank a Marson, ennek tul nagy gyakorlati haszna sem volna. A Foldon is leteznek olyan mikrobak, amelyek szamara gyilkos az a kornyezet ami a foldi elolenyek donto tobbsegenek az eletben maradashoz szukseges.
  • Irasidus
    #63
    "és tudjuk, hogy egykor megfelelő volt az éghajlata az élet kialakulásához,"

    Tudjuk? Ez kicsit erős, egyenlőre azt sem tudjuk hogyan, milyen feléltelek megléte esetén alakul(t) ki az élet. A többivel nagyjából egyet értek.
  • Astro Mike
    #62
    Mert a Marson van víz és tudjuk, hogy egykor megfelelő volt az éghajlata az élet kialakulásához, ami mind a mai napig jelen lehet a föld alatt vagy geotermikus régiók közelében. Ha pedig életet (vagy annak egyértelmű nyomát) találnánk az alapvető hatást gyakorolna arra, hogy hogyan állunk önmagunkhoz és a Földhöz. Gondolj bele, mit lépne a sok képmutató, hazug vallás ha kiderülne, hogy a földi élet mégsem annyira speciális.

    Egy ilyen nagyszabású kutatás viszont olyan precizitást és improvizációt igényel, ami robotokkal nem vagy csak nagyon körülményesen érhető el. Szép és jó a Curiosity, de egy ember egy nap alatt elvégzi azt a munkát, ami neki több havi nyűglődés. Ráadásul az ember nem lenne olyan durva korlátok közé szorítva. Ha az ember lát egy érdekes követ, odamegy és felforgatja, mert kíváncsi és közben lehet, hogy talál valami érdekeset. A robot elmegy a kő melllett.

    Plusz a felfedezés az egyik legnagyobb innovációs mozgatórugó (a háború után). Több ezer oldalnyi könyvet meg lehetne tölteni azon technológiákkal, ami közvetlenül vagy közvetve az űrkutatás miatt jöttek létre és ma már mindennapjaink része. Ha permanens kolóniát hoznánk létre egy másik bolygón az olyan technológia innovációk áradatát hozhatja magával, amit jelenleg elképzelni sem tudunk mert nem vagyunk ott, nem látjuk előre.

    Ezen felül (a Holddal ellentétben) a Marson vannak nyersanyagok (víz, fémek, stb.), ami lehetővé teszi, hogy ott helyben állítsunk elő mondjuk oxigént és egyéb létfentartáshoz szükséges nyersanyagot/eszközöket. Ez pedig a megvalósítható tartományba hozza egy önfentartó kolónia lehetőségét.

    Persze ezek nem valóságshowkkal fognak megvalósulni (ha egyáltalán megvalósulnak), hanem nemzetközi kooperáció, nemzeti eltökéltség, vagy talán újabb űrverseny révén.

    Ha bővebben is érdekel a téma ajánlom Robert Zubrin, A Case for Mars című könyvét.
  • Irasidus
    #61
    Te kinek válaszol ember? Csak mert ezt nem én írtam... WTF?
  • Náza
    #60
    De miert egyebkent mi haszna van annak, hogy emberes utazassal elmenjunk a Marsra de tenyleg? Csak egy okot mondjatok mar arra hogy miert jo dolog az. Vagy arra hogy a Holdra menjunk? Nagy sci-fi fan vagyok, de ennek jelenleg semmi ertelmet nem latom. Kinek volna erdeke hogy olyanba fektessen aminek latszolag nem sok haszna van azon tul hogy elmondhatjuk leszallt az ember a Marsra. Majd eljon az ideje amikor mar a Foldi fejleszteseknek koszonhetoen olcsobb lesz az utazas es gyakorlati haszna is lesz. A mai technologiaval nem eri meg semmilyen szempontbol embert kuldeni a Marsra es gondoskodni az eletben maradasarol, hazajutasarol. Sok (szaz) millard dollar, jelentosebb gyakorlati haszon nelkul. Tenyleg nem ertem azokat akik emellett kardoskodnak. Ha mar van ennyi penz, akkor toredekebol kuldjunk egyre okosabb szondakat, es a tobbit koltsuk a CO2 kibocsatas csokkentesere, es meg sok olyan dolog van, amire sokkal erdemesebb volna kolteni.

    Az meg hogy mire kolt s hadsereg, az egy bonyolult tema. Rengeteg dolog van amire nem jottunk volna ra ha a hadsereg nem kiserletezgetett volna, tesztelte volna. Ettol fuggetlenul a verontas ellen vagyok persze, de ha egy bekes nyugodt faj volnank, akkor vagy el se jutottunk volna oda, hogy elmondhassuk mi vagyunk a legintelligensebb faj a bolygon vagy csak bizonyos dolgokban lennenk fejlettek, mas dolgokban teljesen el lennenk maradva a mostani technologia szintunkhoz kepest, es akkor meg nem ilyen utazasokon meg valosagshokon gondolkoznank.

    Valosagshow: Nem tudom miert neznek az emberek ezt a showt az elso honap utan. A mai valosagshowkat azert nezik annyian, mert nap mint nap feladatokat teljesitenek, versenyeztetik a szereploket. A Marson milyen programokat talalnanak ki a szervezok? Az elos honap utan unalomba fulladna es csak vinne a penzt, mivel azokat az embereket ott eletben kellene tartani. Olyan lenne mint egy gyenge, oriasi fejlesztesi koltsegu, de tartalom nelkuli MMO. A masik meg, hogy ha versenyeztetes volna, akkor azzal konfliktushelyzetet teremtenenk, amit oriasi felelotlenseg volna egy olyan Marsi kozossegben, ahol nem tudnak kozbelepni gond eseten es ahol eleve oriasi teher minden resztvevo szamara ha nincs, vagy csak evek, evtizedek utan volna visszaut. Az 520 napos kiserlet rossz pelda. Eleve mert csak 520 napos, es mert akik beszalltak tudtak, hogy par meterre toluk emberek figyelik oket es ha baj van nem hagyjak oket meghalni. Nincs olyan kiserlet ami jol be tudna mutatni azt a helyzetet, amivel egy ilyen utazas es elet soran szembesulnenek a resztvevok.

    Minden szempontbol ellenzem ezt a dolgot.
  • Magyar Betyár
    #59
    Szánalom ez az egész, hogy az emberiség következő nagy lépését már meg sem lehet tenni csak valami ostoba média show segítségével mert egyébként nincs rá PÉNZ!
    Mi köze valójában a PÉNZNEK hozzánk emberekhez és magához a technológia fejlődéséhez? Azt kell mondjam ha az egyház a középkorban a tecnikai fejlődés legnagyobb hátráltatója volt akkor a PÉNZ a modern kori fejlődés legnagyobb hátráltatója. Már réges régen vízzel hajtott környezetbarát autókkal rohangálhatnánk ha az olajlobbi nem lőne le vagy venne meg mindenkit aki kicsit is konyít a támához. Réges régen super jó és százszor hatékonyabb rakétákkal száguldozhatánk az űrben ha a kormány nem a háborúkba meg az ostoba bürokráciába tolná a milliárdokat hanem az inoováció lenne a legfontosabb az emberiség szolgálatában. Azokat a dollármiliárdokat amiket egy szűk kör elvesz és tiszta haszonként zsebre tesz, ha ezeknek csak egy részét fordítanák pl a marskutatása már réges régen lenne ott egy bázis.
    De ez nem érdeke azoknak akik dön tenek ezekről a milliárdokról, hogy miért nem nem tudom. Lehet hogy más fontosabb dolguk van.
  • Archenemy
    #58
    "Aki kicsit is tanult pszihológiát az vágja mi lesz ha 4 embert bezársz egy szűk szobába/helységbe évekre a "kiszabadulás" reménye nélkül. Élő adásban lehet majd végignézni ahogy az egyik szó szerint kibelezi a többieket, felveszi a gyomrukat sapkának és jót röhög rajta. Ez még kiegyensúlyozott nyugodt (ergo unalmas) emberekkel is megtörténik,"

    http://www.reuters.com/article/2011/11/04/us-mars-isolation-odd-idUSTRE7A349220111104

    520 napos űrhajós-elzártság-kísérlet, jé, nem belezett ki senki senkit. Mondjuk említenek benne egy korábbi kísérletet, ami viszont kudarc lett.
  • Lazarus
    #57
    A kiszavazott játékosokat belelövik a napba
  • kvp
    #56
    "Csak éppen becsapódott."

    Igen, lehet ezert is valasztottak most egy megbizhatobb konstrukciot, meg ha lassabb is a kommunikacio. :-) Egyebkent a phoenix is ugyanazt a motoros celzasu szelessavu antennat kapta, az szerencsere mukodott.
  • xyl
    #55
    "A polar landernel nem is volt gond, ott allt bekesen a leszalloegyseg, kihajtogatta a jo nagy antennajat, behangolta a megfelelo pozicioba es ment az info padlogazzal a 3 muholdon keresztul."

    Ja, persze!
    Csak éppen becsapódott.Mars Polar Lander - Wikipedia

  • asgh
    #54
    "A tudósok mindent letettek, ami kell ahhoz, hogy induljanak a melósok. Az apró részletek meg majd megoldódnak."

  • kvp
    #53
    "Szóval smucigságból ilyen keskeny a sávszélesség? A logikus az lett volna, ha ami odavitte a rovert, ahhoz hozzátoldanak egy modult, ami nem száll le, hanem műholdrendszerként a Mars körül kering. Helyette a régebbi ott lévő eszközöket használják? Ez kockázatos, mert ha bedöglenek, akkor megszakadna a kapcsolat a roverrel."

    A baj a leszallo egyseggel van. Gyakorlatilag hatalmas parabolaantenna helyett egy muholdas telefont kapott, aminek a savszelessege limitalt. A masik gond, hogy nagy savszelesseghez folyamatos ralatas is kell, tehat nem 1, hanem kb. 44 muhold kellene. Most van helyette 3, tehat amikor latjak a rovert, akkor gyorsan atnyomnak egy csomo adatot, aztan varnak par percet, amig megint fole er a kovetkezo muhold. Ezen kivul van egy nagyon lassu kozvetlen kapcsolat a Fold es a jarmu kozott, de ez csak a 'reset gomb' nyomogatasara jo, meg 16x16-os szurkeskalas kepeket letolteni ha gond van. Tehat az igazi gond nem a muhold, hanem az, hogy nincs marsi allando bazis a rover mellett. Ezert ha ketszer ennyiert odakuldenek egy a roverrel megegyezo allo egyseget, amin az aramforrason es az helyi radion kivul csak egy jo nagy parabolaantenna van, akkor nagyobb lenne a savszelesseg. Amire persze nem tudnanak kihasznalni, mert a rover kep memoriaja is limitalt, amit ugy lehetett volna megnovelni, ha erossebb szamitogepet kap, amihez nagyobb aramforras, nagyobb meret, stb. kellett volna. Egyszeruen ebben a meretben, ebbol a penzbol a roverre ezt a kommunikacios rendszert tudtak felrakni. Egyebkent egesz jo, mert akkor is mukodik, amikor a rover nem vizszintben all vagy eppen mozog, amit a parabolaantennas nagy savszelessegu rendszereknel nem megy. A polar landernel nem is volt gond, ott allt bekesen a leszalloegyseg, kihajtogatta a jo nagy antennajat, behangolta a megfelelo pozicioba es ment az info padlogazzal a 3 muholdon keresztul.
  • Irasidus
    #52
    Ez nem logikus, hanem drága megoldás lett volna, és felesleges. A Mars körül jelenleg 3 űrszonda kering kifogástalan állapotban, a küldetésüket (vagyis a scienst) befejezték. Az a logikus ha felhasználják. Kockázat meg az új keringő egységben is van. De nyugodtan okoskodj tovább, te úgy is jobban tudod, mint a NASA mérnökei. Mivel is foglalkozol, trollkodás 24. órában?
  • wraithLord
    #51
    Csak annyi, hogy pl. hogyan juttatod el a Marsra a bázis elemeit, hogyan juttatod el a Marsra az embereket, hogyan kommunikálsz a kolóniával 24/7 normális minőségben, semmi tapasztalatunk idegen bolygón kolónia létrehozására és fenntartására (egyedül ez millió problémát vet fel), mikorra lesz használható Mars-bázis terv, ezt mikorra kivitelezik, mikorra lesz bevethető állapotban és egyebek... Az ég világon semmi nincs kifejlesztve, tesztelve, ehhez a célhoz. És mindez mennyi pénzbe kerülne mégis? 6 milliárd, ja. Talán szorozzák ezt meg párezerrel...
    A holdraszállás sem egyik napról a másikra ment, ez pedig egy picikét keményebb dió talán...

    Majdnem olyan, mintha az ősember ötszázezer évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy kitűzött célja 10 év múlva szélessávú neten streamelve nézni a Forma 1-et. Persze jócskán túloztam, de ez akkor sem mostanában lesz. Pedig szerintem is jó lenne.
  • T0nk
    #50
    Valóban nincs közül a tudományos értelemben vett ŰŰŰrkutatáshoz. (szemet rebegtetve ejti ki és remegő térddel meghajol!)

    Ez már nem a tudósok terepe. A tudósok mindent letettek, ami kell ahhoz, hogy induljanak a melósok. Az apró részletek meg majd megoldódnak. Ahogy az lenni szokott.
  • T0nk
    #49
    "Élő adásban lehet majd végignézni ahogy az egyik szó szerint kibelezi a többieket, felveszi a gyomrukat sapkának és jót röhög rajta. "

    Na itt a bidznidz. Hol látsz ilyet más valóságsóban?

    "tegyük fel ezt mind sikerül megoldaniuk 10 éven belül(!!)"

    A határidő mindig kedvenc vesszőparipája az ilyen projekteket bírálóknak. És ha 20 év alatt csinálja meg, akkor mi van? Csinálja más? Csinál más bármi hasonlót? Foglalkozik bárki is ilyesmivel?
  • attes
    #48
    Ez jó ötlet, hogy a sok 'egyszerű' ember érdeklődését keltség fel a valóságshow jelleggel.
    Persze kérdés, hogy ez meddig érdekes az embereknek. Pl meglepő az Apollo 13-nál mennyire nem érdekelt senkit az űr meg a Hold, ameddig meg nem sérült az űrhajó.

    Az űrkutatás brutál drága hobbi. Per pill olyan mennyiségű megtermelt földi javat kell beleölni pl. egy Mars ember küldetésbe, hogy az szinte irreális.
  • mcganyol
    #47
    Tényleg kemény hogy ilyet van aki elhisz.
    Mehetnek a lőzungok, hogy "dehát az áram is elképzelhetetlen volt 200 éve meg a repülő 150 éve, szóval mindent meg lehet csinálni nyílván ezt is" az a baj akik ilyeneket mondanak abszolút fingjuk sincs miről beszélnek csak valami jól hangzó dolgot akarnak mondani.
    Igen megoldható lenne és az alapötlet is nagyon érdekes, hogy hogyan teremtsék meg a finanszírozását, de itt vége a dolognak az összes többi teljes irreális marhaság, fantázia.
    Tekintsünk el a technikai és finanszírozási kérdésektől, tegyük fel ezt mind sikerül megoldaniuk 10 éven belül(!!).
    Aki kicsit is tanult pszihológiát az vágja mi lesz ha 4 embert bezársz egy szűk szobába/helységbe évekre a "kiszabadulás" reménye nélkül. Élő adásban lehet majd végignézni ahogy az egyik szó szerint kibelezi a többieket, felveszi a gyomrukat sapkának és jót röhög rajta. Ez még kiegyensúlyozott nyugodt (ergo unalmas) emberekkel is megtörténik, nemhogy ilyen Seherezádékkal (bocs nem néztem, nem tudom melyik verekedett a villában, de tuti megjelent az agresszió és a depresszió).
  • Tau Tang Wou
    #46
    Hülyeség a szabad ég alatti települést tervezni.

    Keresni kell egy jó barlangot, aztán oda beköltözni.
    Még az élet jelenléte is egy barlangban a legvalószínűbb, de ezt sose emlegetik.

    Nem tudom azt se, hogy képzelik ezekben a mini kapszulákban lakást.
    Nem fér el a zsiliprendszer a ki-be mászkáláshoz.
  • Ender Wiggin #45
    @semmiközöd: "A holdutazást is hülyeségnek, meg lehetetlennek tartották, aztán 10 éven belül eljutottak oda"

    Van pár apró probléma ezzel. A Hold itt van egy köpésre még is rengeteg műszaki akadály számos életet követelt a programban. A Mars 7 hónapos út, és nem lehet csak úgy visszaforduli, mint az Apollo 13-nál. Emellett a rakéta technológia nem sokat fejlődött az elmúlt 50 évben, szóval bár a Mars egyszerűnek (csak pénzkérdésnek) tűnik, koránt sem az, ha emberekről van szó.
  • Bannedusermail
    #44
    Szóval smucigságból ilyen keskeny a sávszélesség? A logikus az lett volna, ha ami odavitte a rovert, ahhoz hozzátoldanak egy modult, ami nem száll le, hanem műholdrendszerként a Mars körül kering. Helyette a régebbi ott lévő eszközöket használják? Ez kockázatos, mert ha bedöglenek, akkor megszakadna a kapcsolat a roverrel.
  • Krumplipuska
    #43
    Nálam lehet jelentkezni az utazásra !
    Jelentkezési díj 1 milla !
    A többit később kérem :)
  • asgh
    #42
    Ezek a cégek fektethetnének olyan magántőkére építő űrprogramokba, amiknek mondjuk értelmük is van.
    Ez ugyanis nem űrkutatás, ez média hack.
    Persze egy magáncég arra szórja el a pénzét, amire akarja, csak észre kellene venni, hogy ezeknek kb. annyi közük van az űrkutatáshoz, mint mondjuk az UFO hívő szektáknak, akik közös énekléssel gyűjtik magukba a kozmikus energiákat. Sőt még az ötlet sem eredeti, mert a Budapest TV már évekkel ezelőtt ellőtte, amikor Anettkát felküldte az "űrbe".
  • fonak
    #41
    "majdnem ráment az USA gazdasága"

    Az USA az Apollo-program közben vívta a vietnami háborút. Azonkívül az USA gazdasági és minden értelemben fénykora volt a II. vh. utáni 40-50 év, szóval szó sem volt róla, hogy majdnem ráment.
    A Szovjetunió, az ráment az űrprogramra (többek között), mert sokszorosan erején felül költött rá és a fegyverkezésre.
  • gombabácsi
    #40
    a zemberiség meghodicsa a zürt!!!
    dicsösség!!!
    az emberisség eggyetlen reménnye! a faly fenmaradássa!

    fentartható felylődés!
  • semmikozod
    #39
    Nemtom mi bajotok ezzel... A holdutazást is hülyeségnek, meg lehetetlennek tartották, aztán 10 éven belül eljutottak oda. Igaz, hogy majdnem ráment az USA gazdasága, de sikerült. Ami engem illet nekem is komoly aggályaim vannak a projekt kivitelezhetőségében, de miért ne próbálják meg? A valóságshow ötlet meg egyáltalán nem rossz. A holdutazás is azért kapott sok pénzt, mert az embereket érdekelte a TV-ben, amint alábbhagyott az érdeklődés, hirtelen elfogyott a pénz is.
    Hajrá! Drukkolok nekik és jelentkezek majd én is.
  • T0nk
    #38
    "Szánalom, hogy a valódi űrkutatásra fordítható pénzekre rárepülnek az ilyen átlátszó médiahack-ekkel."

    Ez egy üzleti vállalkozás magántőkéből, magánszponzorokkal.
    A magánszponzorok és a magántőke majd megmondja saját akaratából, hogy mire fordítja a saját pénzét.
    Jelenleg a "valódi űrkutatásra" fordítható pénzek ott vannak az űrhivataloknál, és egyre csökkennek.

    Ha tetszik, ha nem, eljött az az idő, amikor a magánvállalatok csinálják a "valódi űrkutatást". És nekik nem mondhatod meg mire, és hogyan költsék a pénzüket.



    Bannedusermail : "A hülyítéseden kívül semmivel nem próbálkoznak, de abban sikeresek."

    Hát hogyne.
  • Kornan
    #37
    Az oldalukon azt írták, hogy kb 2013-tól fogadnak csak jelentkezést és aki bekerül az fizetést kap a kiképzés időtartama alatt. Gondolom több 4 fős csapatot kiképeznek. Orvosok és a gépek javításához kellő műszaki ismeretekkel rendelkező mérnökök előnyben vannak. A 4-ből minimum 2 kell , hogy rendelkezzen valamilyen orvosi tudással, 2 meg valamilyen fontos technikai tudással. A céljuk az, hogy folyamatosan küldjenek embereket, az első 4 után is, hogy létre tudjanak hozni egy minél önállóbb Mars kolóniát. De azt is írták, hogy még nem tudják, hogy a Mars alacsony gravitációjában születhet-e gyereke 2 embernek. Mintha nemrég azt olvastam volna, hogy az űrállomás fedélzetén nem lenne képes kifejlődni.

    Amúgy én is lehet jelentkezek, de csak poénból. Gondolom sokan vannak így. Fel lehet vele vágni társaságban... "Én jelentkeztem űrhajósnak is" Csak aztán nehogy beválogassanak. Mondjuk max akkor visszamondod. Vagy elmész és kapsz egy jó kis kiképzést.
  • asgh
    #36
    Szánalom, hogy a valódi űrkutatásra fordítható pénzekre rárepülnek az ilyen átlátszó médiahack-ekkel. 10 éven belül kolónia a Marson? Ha 2050-ig akarnának embert küldeni a Marsra a világ összes űrügynökségének az összefogásával, már az is egy eszetlenül merész terv lenne.
  • Irasidus
    #35
    Egyébként egy Mars utazás költségét anno kb. 1000 milliárd dollárra becsülték, 6 emberre 1 év oda-vissza + kutatás idő (nyilván itt is elszállnának a költségek, és duplája, háromszorosa lenne valójában). A ISS 400 milliárd dollárból épült fel, aminek a hátterét nem kellet kiépíteni. Vegyük csak a kommunikációt, mert ugye kapcsolatot szeretnék tartani az űrhajósokkal. Erre nem elég a Tescoban megvásárolt szobaantenna, nagy teljesítményű antennák kellenek, legalább három a föld különböző pontjain, amit fenn is kell tartani, ami milliókba kerül. Ja és nem árt előtte kipróbálni, vagyis fejlesztési költségek... Aztán nem ártana egy rakétát kifejleszteni ami képes a Marsig eljuttatni, vagy az űrben összeszerelni valamit, te jó ég most költségekben hol tartunk? És még nem értem a végére... Folyt. köv. vagy mindenki el tudja képzelegni?

    Szóval ez a cég hantázik, ami nem jó. Mert az állam, aminek tényleg lenen rá pénze, vagyis a politikus meg bedől ennek, mondván ja ez ilyen egyszerű meg olcsó, azt' még ennyit sem fognak az államok űrkutatásra költeni.

    Egyébként a RED-DRAGON egy űrszonda lenne, nem embereket szállítana a Marsra, hanem a NASA egy mély-fúróját.
  • Irasidus
    #34
    Az a cucc ami odavitte Curiosity-t (és nem Couriosityt), az eléget a légkörben, illetve becsapódott a Marsba. Az MSL a régebben odaküldött Mars-szondákkal (és nem műholddal) tartja a kapcsolatot a Földel.

    Többre is képesek lennének, csak a pénzből ennyire futja. Tervbe volt anno egy Mars Telecommunications Orbiter (MTO) is, ami nagy sávszélességet biztosított volna, de ezt költségvetési okok miatt elvettétek. Illetve tervbe van véve ennek egy továbbfejlesztett változat egy Laser communication Orbiter, ami még nagyobb sávszélességet biztosítana. Talán 2025 után megvalósul... A pénzt a politikusok szavazzák meg, nem a kutatók. Sajnos.
  • Bannedusermail
    #33
    Én egy indexes riportban olvastam a napi 32 MB adatforgalmat.
  • Bannedusermail
    #32
    "Mintha lett volna egy tervezetük miszerint az első lépcsőnél az építő/felderítő robotka mellett menne egy kommunikációs műhold is. Az vélhetőleg már nem csak ilyen szűk sávszélességgel dolgozna..."

    Jelenleg is vannak műholdak a Mars körül, például a cucc, ami odavitte a Couriosityt, pont megfelelt erre a célra. A NASA üzemelte be a rovernek és ennyit tud, mert ennyire vagyunk képesek akkora távolságban. Pár százmillió kilométer, nagy nyereségű antennák, és a kozmikus háttérsugárzás, napszél és egyéb tényezők miatt ennyire vagyunk képesek. Ez van, óránként egy kibaszott floppy megy át ekkora távolságon. Egy CD az három hét.

    Szerinted miért volt olyan béna az élő közvetítés minősége, és miért kellett napokat várni a nagy felbontású képekre? Mert nem fért bele az adatforgalomba, és ha fontos az adatok bitenkénti helyessége, akkor az oda-vissza csomagokkal is rengeteg időt pöcsölnek el.