80
  • Bannedusermail
    Időrendben haladok.
  • caius marius
    A haszon nem nulla, csak nem ők kapják. Ha kapnák akkor nem járna tengerjáróktra zenélni pézér...
    Meg nem mondta volna.
  • errorista
    nyugodt lehetsz: azt teszik :D
  • Molnibalage
    Ja, pesze. Kiadott DVD-ből 0 forint haszon. Azért ne túlozzunk már. Legközlebb milyen mesét hallunk? Hogy még ők fizetnek érte? Egyébként, ha ennyire nem szeretik a kiadót, adják ki saját maguk...
  • caius marius
    Ismét felhozom azt a példát, mikor egy zenész ismerősömtől a koncert után vettem egy cd-t. 3500.- ft volt. A srác mentegetőzött bocs, hogy ilyen drága, de a kiadó így árazta be. Mondta, hogy Ők ebből egy forintot nem làtnak!
    Ennyit erről...
  • caius marius
    Nem, nem. Laza csak annyit tesz, hogy véd egy megcsontosodott, velejéig romlott és korrupt rendszert aminek már réges-régen ki kellett volna pusztulnia, meg kellett volna szűnnie!
    Felbecsülni is lehetetlen, hogy mekkora kárt okoztak, okoznak kis világunknak ezek az úgynevezett "jogvédők".
  • NEXUS6
    Ennyire nem vagy képben?
    Azóta volt már rá válasz is, amiből kiderült ezt hogy is értettem, trollocska.
  • Bannedusermail
    "De ezexerint te nem hallgatsz rádiót sem. Inkább megveszed a cédét. A rádiócsatornák ugyan is ingyenesek."

Ennyire nem vagy képben? Egy rádiónak nyilvántartást kell vezetnie a lejátszott zenékről, és ez alapján befizetni a jogdíjat, amit a nyilvántartás alapján osztanak szét a jogtulajdonosoknak. Több pénzt kapnak a rádióktól hosszú távon, mint az eladott CD-kből.
  • Bannedusermail
    Te nem értesz semmit. Laza csak annyit mond, hogy lopjatok, ő leszarja, csak kamu indokokkal ne állítsátok már be magatokat Robin Hoodként, hanem kussoljatok.
  • NEXUS6
    "Az eula sem szentiras termeszetesen, de alapvetoen 1 szerzodes a 2 fel kozott es a kereskedelemben nem nezik jo szemmel, aki egyoldaluan felrug 1 szerzodest..."
    Bocs nem nekem szolt, de ehhez csak azt tenném hozzá, hogy mivel a mai világban az állam nem képes (nem is akarja) a polgár érdekeit megvédeni a nála erősebb gazdasági felekkel szemben, ezért elég általános gyakorlat, hogy az erősebb fél egyoldalúan módosítja a szerződést. Vagy olyat írat alá, aminek az apróbetűjében benne van a geciség, de az üzletkötéskor azt hangoztatják, hogy azt valszeg még sem fogják érvényesíteni.

Egy hacker-warez társadalomban élünk, és ahogy a polgár megpróbálja ezt kihasználni ugyan úgy az erősebb gazdasági szereplők is. És soxor ők tényleg jobb pozícióban vannak, hogy ezt megtehessék.

Gyak arról szól az egész, hogy a júzerrel elhitetik, hogy a mostani gazdasági káosz fenntartása valójában az ő érdeke. Pedig itt az átvágás, hogy ez a katyvasz gyak azt akadályozza meg, hogy a júzer olcsó, minőségi szolgáltatásokhoz jusson. Eközben persze a kiadók, erős gazdasági szereplők extra profitja továbbra is biztosított.
  • NEXUS6
    Tudom nem érv de Robin Hoodnak is büdös volt a szája és rohadt a foga. Szal attól még hogy valaki kötsög bunkó, lehet igaza. Az hogy itt sok vérpistike zéró aggyal hőzöng nem azt jelenti, hogy vérpistikének nincs meg az alapvető emberi joga a hőzöngéshez, és hogy habár nem tudja rendesen megfogalmazni, de ne tudja felismerni az ÉRDEKEIT.

Először is a zeneaipar, a média-ipar, a szoftveripar az akármilyen digitális médiához kapcsolódó össztermelés folyamatosan bővül, az ezekhez kapcsolódó összbevételek szintúgy. Persze van átrendeződés, mert pl. CD-ből, pláne SACD-ből meg már egzotikussá vált formátumokból azért elég keveset adnak el. Bár a múltkor nem akartam elhinni, de kiárusítás volt VHS kazikból a Saturn-ban.

Az internet nincs leszabályozva ez tény, az emberek fizetnek az internet használatért ez is tény. Az emberek tehát fizetnek a letöltött tartalmakért, ez gondolom elfogadható következtetés. De az már had ne az ő gondjuk legyen, hogy nem annak, akinek valamilyen jogász szerint kéne. Legyenek szívesek a kiadók, a politikusok, a szolgáltatók leülni és eldönteni, hogy az internethez, a digitális tartalmakhoz kapcsolódó egyre több pénzt hogy osztják el. És lehetőleg ne játszunk már olyan baromságot, hogy néha elővesznek valami nyugdíjas mamókát és agyonbüntetik 1-2 m $-ra, mert letöltötte a Bádiháli összest.
    Köszike.

Warez senkinek sem árt? Nem tudom, mert legalább annyit spórolnak ezzel a kiadók marketingben, mint amennyi bevételkiesést effektíve jelent. Szóval pasz. Majd ha a kiadók őszinték lesznek és tételesen (és reálisan) elszámolnak ilyen költségeikkel, akkor elvárható, hogy a warez community is hasonló önviszgálatot tartson. Nagyjából zéró ennek az esélye mindkét oldalról.

Mennyi egy digitális terméknek az ára? Csak annyi, mint bármilyen más terméknek, amennyiért az adott piacon el lehet adni. Ha a magyar piacra nem képesek rendesen beárazni a termékeiket a kiadók, akkor ez azt is jelenti, hogy erről a piacról gyak lemondtak. Ha ők lemondtak, akkor a júzer had ne már az ő érdekeiket lesse, és mondjon le gyak a fogyasztásról, hanem a sajátját!
    Nem?
  • cateran
    Alig hiszem, hogy az eula engedelyezne holmi kolcsonadast es itt jon a kepbe, hogy a felhasznalok tobbsegenek fingja sincs semmirol. Az eula sem szentiras termeszetesen, de alapvetoen 1 szerzodes a 2 fel kozott es a kereskedelemben nem nezik jo szemmel, aki egyoldaluan felrug 1 szerzodest (es igen, a "masik oldal" is szokott ilyet tenni, lasd D3 by Bli$$, de a birka tomeg -tisztelet a kivetelnek, a la del-korea- ahhoz is hulye, hogy ezt belassa es verje az asztalt.Inkabb jonnek az olyan BS-sel, hogy "a tobbi ceg is szar" meg "nincs tokeletes program" es igy tovabb.
  • cateran
    10 pontos erveles, ezzel nem tudok vitaba szallni, nincsenek megfelelo ellenerveim:D
  • cateran
    Nem mondom, hogy nem penzehes bagazs, a rendszer meg szar, de a tokom tele van mar, hogy az osszes warezhuszar modernkori Robin Hoodnak probalja beallitani magat. A kiadokat szivatva vegulis a keszitok szivnak, ami akarhonnan nezzuk is, megkarositja es idovel ellehetetleniti oket. Inkabb arra kellene gyurni, hogy a kiadok kikeruljenek a kepbol, de ahhoz meg a tobbseg matthulye. Lasd nehany alabbi kommentet:D Vergozos szemmel, habzo szajjal es mellkasdongetessel valljak, hogy a warez nem art senkinek, ami olyan szinten netto baromsag, hogy hihetetlen.Masik kedvencem, amikor azert liheg valaki, hogy nagyon dragak a dolgok, miert nem igazitjak az arakat az itteni keresetekhez (kihagyva a legelemibb kozgasdasagtani elemeket, amiket jozan paraszti esszel is be lehetne latni)
  • SNP
    okos hülye vagy
  • Agaba72
    Azt hiszem te összekevered az egyenlőséget az egyformasággal.
    Az emberek lehetnek úgy is egyenlők, hogy az egyik földet művel a másik valami szellemi tevékenységet művel mert mondjuk okosabb és ahhoz jobban ért. A probléma nem itt van.
    "Ezzel szemben mindenki szeretne egy egyenlőbb, igazságosabb világot"
    Erre reagálva: Ha ez így lenne akkor a világ már régen igazságosabb és egyenlőbb lenne. A probléma éppen az, hogy aki szegény csak addig, és csak azért akar egyenlőséget mert az számára előre lépés lenne de mihelyst lehetősége lenne annak a bizonyos felső tíz ezer tagjává válni máris nagy ívben szarna ő is az egyenlőségre mert az EMBER ILYEN. Ebben egyet értünk. Tisztelet a kivételnek.
  • armageddon666
    "(hacsak nem valakinek az eredeti példányát kapod kölcsön)"

Mert ha József barátomtól kölcsönkapom Need for Speed 13-t, akkor az EA-nek nincs bevétel kiesése, mi? Józsi megengedte hogy játsszak X játékkal, csak lusta vagyok átmenni érte, szóval inkább letöltöm. Végeredmény tök ugyanaz.
  • NEXUS6
    Szerintem meg jogos az észrevétel. Pl. a letölthetős tartalmakat régebben a PS3 esetében 5 másik accounttal megoszthattad, asszem ezt azóta korlátozták. De valszeg a köv generációs konzolokra megjelenő játékokat a géphez neten regisztrálni kell, és ez a játék többet másik géphez nem lesz regisztrálható. Így kölcsönadás, használtjáték piac kilőve!

Szerinted?
  • NEXUS6
    "A radiocsatornak nem ingyenesek, max nem te fizetsz ertuk:)"

Akár hiszed, akár nem, pont erre céloztam.
    Amúgy az internet sem "ingyenes", én is rendesen tejelek érte, meg a telefonban, fényképezőben levő memória kártyán is ott a bólogatós zsiráf, pedig csak a kirándulási képeim vannak rajta.
    Szal hogy ez van?

Ahogy írtad a digitális média sajna könnyen és minőségromlás nélkül, gyak a példányokra vonatkozóan erőforráskorlát nélkül soxorosítható. A törvények, a gazdaság működése fizikai, komoly erőforrás igényű termékekre vannak kitalálva, és csak csűréssel csavarással lehet alkalmazni azokat a kategóriákat a digitális tartalmakra.
    A hagyományos szabályozás a gazdaság nagyon nehezen birkózik meg ezzel a dologgal és bármilyen korlátozás azzal a veszéllyel is fenyeget, hogy megfojtják a digitális, fizikai adathordozó nélküli médiát, az internetet.
    Lehet játszani a tűzzel, csak kérdés, hogy érdemes-e.
  • Archenemy
    ha megnézek egy filmet, akkor az agyamban marad egy lenyomata, sőt ezt analóg módon sokszorosíthatom is úgy, hogy elmondom másoknak a történetét

szerintem ezt is be kéne tiltani valahogy
  • cateran
    Jo hulyenek lenni? Olyan szinten rossz a peldad, hogy szavakkal le sem lehet irni. A tulajdonaba nem kerul a termek, nem keszul rola engedely nelkuli masolat es -hacsak az eula mast nem mond- szabalyos dolog kolcsonadni es engedni, hogy megnezze.
    Mondjuk en sem szeretem a lopas szot hasznalni, mert a digitalis termekekre nem igazan passzol. (max ha vki masterdisket lop:D)
  • cateran
    Amikor engedely nelkul megszerzed? En ugyanis arrol irtam es igen, de...
    Amikor fizetsz erte, akor -altalaban- csak bereled, amitol kinyilik a bicska a zsebemben es ez az egyik oka annak, amiert teljes mellszelesseggel tamogatom a warez majd minden formajat
  • FoodLFG
    Nyilván elég nagy szakadék tátong a szabad digitális világ és a törvényekkel szabályozott igazi közt. Ennek köszönhetőek a "problémák", amikre torz válaszokat adnak (talán nem véletlenül) az igazi világ nagy szereplői.
    Valamelyiknek el kell pusztulnia előbb vagy utóbb. Én a kalózokkal vagyok.

most éppen ezt néztem. "vicces" kis történet
    http://youtu.be/irVdVoDttxg
  • kjhun
    cateran: Sajat tulajdonodda teszel 1 szellemi termeket (programkodokat, audiovizualis adatokat,stb.)

Sajnos nem, csak a használat jogát (licenszeled, bérled) veszed meg, a tulajdonjogát nem, az a kiadóé/szerzőé marad.

Valaki itt írta egyszer az sg-n, ami jól tükrözi az egészet:

Hogy nullákért és egyesekért nem fizetünk.
  • DrFantastikus
    en meg azt szarom le hogy meg akarjak szabni mit fenykepezhetek le ! ! !
    ma' mingya' arra is fizetni kell 'jogdijat' hogy ha valamire ranezek ? ! ? ? ?
    micsoda ganej egy vilag !!
    ja. Es levegot vajon meddig szabad szivni 'elofizetes' nelkul ? ? ?
  • SNP
    Az is lopásnak számít akkor ha a haverom x ezer forintért megveszi a dvd-t kölcsön adja nekem és én is megnézem? Ugyanúgy "elfogyasztottam" a szellemi terméket fizetés nélkül. Az meg, hogy digitálisan könnyű kölcsön adni az mellékes :)
  • cateran
    Habar nagyreszt egyetertek, de attol meg en is lopasnak minsoitem a "masolast" (jobb szo hijan) Sajat tulajdonodda teszel 1 szellemi termeket (programkodokat, audiovizualis adatokat,stb.) akar a kiado, akar a keszito engedelye nelkul, sot kifejezett tiltasa (eula) ellenere. Az, hogy digitalis volta miatt a sokszoritasa konnyu es vesztesegmentes mellekes, a hangsuly nem azon van.

Nexus6:A radiocsatornak nem ingyenesek, max nem te fizetsz ertuk:)
  • NEXUS6
    "Szal hol itt a lopás?
    Ja hogy ezen közben másnak is, nem csak a kiadónak van profitja? És az akkor lopás??????"

Ott, hogy tudod, hogy pénzért használhatnál mondjuk egy szoftvert vagy aktuálisan pénzért nézhetnél meg egy filmet, mégis rosszhiszeműen elkerülöd a fizetést és jogtalanul magadhoz veszed az adatot és használod.
    A másolás önmagában nem nagy szám, mert az csak adat. Viszont ha azt az adatot felhasználod úgy, hogy tudod ennek nem ez a legális módja, akkor lopsz, csalsz.
    Azt amit pénzért adnak, azért adják pénzért, hogy fizess érte ha használni szeretnéd ... ha nem kéne érte fizetni, akkor ingyen adnák."

Nem győztél meg.
    De ezexerint te nem hallgatsz rádiót sem. Inkább megveszed a cédét. A rádiócsatornák ugyan is ingyenesek.
    Az az ember, aki warezt terjeszt gyak ingyér promotálja a kiadót, az alkotót, neki ki fizet?
    Azon kívül itt amiről szó van azok inkább a média anyagok, film, zene, képek, könyvek akármi. A magyar törvényekben is megkülönböztetik ezeket a számítógépes progiktól. Technikailag, felhasználási szempontból talán nem kéne, de megteszik. Mindegy, mert ezzel legalább nem csinálnak olyan bűnözőt az emberek 99%-ából, mint amilyet pl valamelyik hazai játékfejlesztő cégből, mert sajna a versenyt csak így tudták bírni, hogy "ellopták" a sw-t, és itt már én is megingok, mert ebből nekik anyagi előnyük volt.

Nézd, te megpróbálod ráeröltetni azokat az elveket a netre, amelyek a predigitális világra vonatkoznak. OK lehet ilyet csinálni, de akkor hadba kerülsz az egész XXI. szd-i világgal.
    Megsúgom, nem a nyerő oldalon állsz! Gondold át az elveidet, mielőtt fejjel mész a falnak.
  • caius marius
    Egy ismerősöm gyermeke a katonai akadémián tanul. Azt mondta, hogy az akadémián már nem csak a szokványos háborús stratégiákon törik a fejüket. Komolyan foglalkoznak azzal is miszerint a következő háborút nem nemzet a nemzet ellen fogják vívni, hanem a szegény réteg a gazdag ellen.
    Túl nagyok a különbségek, és ez túl nyilvánvaló. Míg nem volt elektronika addig ez nem volt ennyire az. Most, hogy a tv és az internet is megmutatja hogyan is élnek emberek, a különbségek előbb-utóbb katasztrófához fognak vezetni.
  • caius marius
    Elolvastam a hozzászólásokat amik a te dilettáns megnyilatkozásaidra érkeztek, és persze azt is amit te ideköhögtél. Maxima egyetértek a veled szemben nyilatkozó emberkékkel!
    Gondoltam rá, hogy írok neked valami hosszabb kommentet, de aztán arra a következtetésre jutottam, teljesen felesleges lenne, úgysem értenéd.
    Viszont, hogy ne érezd a számkivetettséget azért, mert a hülyeségeddel egyedül maradtál, felajánlanék neked pár méter kötelet, amivel nyomorúságos életednek véget vethetnél. Biztos vagyok benne, hogy nélküled a világ szebb lenne.
  • Archenemy
    "Az aktuális témában a fószer pedig az aki meg mondja hogy kinél találod a cuccot. (:"

? tudom, és? pont ezért hoztam ezt a példát, mert itt jól látszik a különbség a letöltő (fogyaszó) ill. a letöltést propagáló (terjesztő) közt. A komment jobb alsó sarkában lehet látni, hogy mire válasz, amit írok.
  • Oliwaw
    Pontosan, és például abban is kinek kell számlával igazolnia a kiadásait és kinek nem.
  • csulok0000 #48
    "különbséget teszünk pl. marihuana fogyasztó, és nagytételben kereskedő közt is"

Az aktuális témában a fószer pedig az aki meg mondja hogy kinél találod a cuccot. (:
  • Archenemy
    "Különbséget kellene tenni azok között, hogy kikre vonatkozik kötelező jelleggel a jog, s kikre nem? "

demagóg vagy

különbséget teszünk pl. marihuana fogyasztó, és nagytételben kereskedő közt is
  • Archenemy
    hjaj, a szamurájok is hogy sopánkodtak már, hogy ők húsz évig gyakorolják a helyes kardtartást, erre jön a köcsög fehér és legéppuskázza őket, pedig ők milyen jól kardoznak

változik az idő, aki nem változik vele együtt, kihal

számos példa mutatja, hogy az emberek szívesen fizetnek, steam, kickstarter, indie humble bundlek, iOs + freemium modellek, online előfizetések (pl. adobe photoshop előfizetés havi 75 dollárért), tessék ehhez alkalmazkodni, és elfogadni, hogy a régi "ötezer egy hájpolt, fos film/CD, tizenöt egy hájpolt, fos játék" világnak vége.
  • Oliwaw
    Igazad van, Bill Gates a híres pék is így gazdagodott meg.
  • aaaaa
    A felzárkózást mi sem bizonyítja jobban, hogy mára már a putrik egy részében is van számítógép és a kisebbség egy része is halad a korral. Legalább amíg ott ül és letöltött filmeket bámul, vagy facebookozik, addig sem megy rabolni. Hogy várhatnánk el, hogy a csóró még ilyenre is költsön ? Jobb ha letölti mint ha ellopja DVD-t a boltból... Értsétek meg, ha nincs ingyen, vagy nem tudja lemásolni, használja az ingyenest. De ettől nem keletkezik senkinek több bevétele. A kiadóknak egy petákkal sem lesz kevesebb bevétele attól, hogy Pistike "Fotoshoppal" rajzolgat, vagy Gimppel. Gyakorlatilag tök mindegy, ha nem vesszük bele a "nehogy már jól járjon" effektust.
    Másrészt a kiadók és a jogvédők förtelmes csúsztató és pénzhajhász csalásai miatt érzi azt a legtöbb ember, hogy nem lenne bűn akármennyit is "lopni" tőlük. Akik képesek pár zeneszámért milliókra perelni szerencsétlen családanyákat egy életre tönkretenni családokat, azok minimum életfogytiglant érdemelnek és semmivel sem jobbak, mint a háborús bűnösök. Akik a háborús bűnöket elkövették ugyanúgy többnyire az akkor hatályos törvények szerint legálisan követték el ezt, mint ahogy a mostani hiénák is legálisan döntenek nyomorba amúgy becsületes embereket.
  • nlght
    Pfff, nem kellene "amisoknak" lenni. Jó lenne a kapitalizmus a köv kiegészítésekkel. Nekem bőven elég lenne annyi, hogy az egész világon nagyon hasonlóak legyenek a szakmánkénti átlagbérek. A politikusokra életfogytiglan/halál várjon, ha korruptak, mert túl sok emberért felelősek egy döntésnél. Ne lehessen a kampánypénzeknél korlátlanul fizetgetni, legyen egy határ, ami még nem befolyásolná a politikusok "hűségét". Az ENSZ-nek pedig sokkal nagyobb mozgásteret/hatalmat adnék.

Ameddig ezek nem valósulnak meg, addig sötét jövőt jósolok az emberiségnek. Sztem kulcsfontosságú lenne h 100 év múlva kolonizálnánk egy bolygót.
  • nlght
    Ez az egész vita egy sokkal bonyolultabb probléma apró részhalmaza, amiről oldalakon keresztül írkálhatnánk egymásnak. Az emberek 80%-a azért tölt le, mert nincs elég pénze. A miért nincs elég pénzük a kulcskérdés. Miért lesznek hatalmasabbak egyes multik még ebben az évszázadban, mint a legerősebb kormányok? Én ezt valós veszélynek veszem, mert elég nagy rá az esély. A gigamultikat csak a lokális törvények korlátozzák, de a törvényekbe beleszólhatnak, mert a politikusok jelentős része szélhámos báb csupán. Ha egy lebukik, akkor lesz másik megvehető báb, mert 4 évente választások vannak. Már napjainkban is ez folyik, később még erősebb lesz ez a folyamat.

Lopás továbbra sem egyenlő a másolással, mert NEM VESZI MEG a nem nyugati ember, mert nincs rá pénze. Tehát csak nagyon kevéssel nőne az adott kiadó/stúdió bevétele (termékminőségtől függve), ha kitalálnának egy ultimate warezvédelmet. A kenyeret meg nem tudod lemásolni, ha lelehetne megszűnne az éhínség világszerte.

Viszont ha kitalálnának egy módszert, amivel teljesen megszűnne a warez világszerte, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülne sok kiadó és multi. Mindenki hanyagolná a túlsztárolt popgagyit, amit a rádióban/tvben nyomnak és az ismeretlenebb művészekre térnének át, akiknek nem kell 50 luxuskocsi és 10 tengerparti villa. A filmipar is szarul járna, az emberek más szórakozási formákat keresnének, nem pedig beülne mindenki a fizetése jelentős részéből egy hollywoodi átlagfosra. A Microsoft pl. lehet becsődölne, mert nem lenne warez windows (amit a világ kb. 80%-a használ jelenleg) és mindeki rakná fel a linuxot. Ha sokan használnának linuxot, akkor egyre több program jelenne meg rá és a winfos kiszorulna szépen.

A lényeg: egy sokkal nagyobb szakadék keletkezne a nyugati ember és a világ többi része között, mint ami most van. Ha szerinted ez nem jelent problémát hosszútávon, akkor sérült vagy, nem vitázom tovább veled.

Szóval ezeknek a multiknak igenis jól jön a warezletöltés, nem kell annyit marketingre költeni pl. A másolás meg = megsokszorozás, csak akkor lenne bűn, ha 100% biztosan megvennéd, ha nem tudnád letölteni ingyen. Ha azonban nem, akkor karitatív módon hozzájárulnak a világ csóró részének felzárkózásához.

Te például ugyanaz az ember lennél ugyanazzal a tudással, ha soha nem létezett volna warez? Gondolom apu és anyu mindig minden programot megvett neked a boltból, amit kiejtettél a szádon amíg diák voltál és sohasem warezoltál...
  • Laza
    "Nem jár senkinek alanyi jogon, de a világ igazságtalan és nem mi tettük azzá, hanem már egy korábbi generáció tette azzá korrupcióval és idióta törvények/rendszerek létrehozásával, amik további gazdagságot nyújtanak a felső tízezernek és nyomorba taszítanak milliárdokat. Ezzel szemben mindenki szeretne egy egyenlőbb, igazságosabb világot"

Erre még lemaradt az, hogy mégis hogy képzelnél el egy ilyen világot? Ha mindenki egyenlő lenne, akkor faházakban élnénk, egész nap a földet művelnénk, mint az amisok. Nem lennének számítógépek és egyebek, mert akkor már rögtön tőke kellene meg az okosabbak már nem a földet művelnék, és akkor jönne hogy ki mit tesz az emberekért, ki mennyit dolgozik, stb-stb ... és megint ott kötünk ki ahol vagyunk, mert az EMBER ILYEN!
    De azért elmesélheted, hogy Te mit tennél egy egyenlő világban a Többi emberért, hogy egyenlő legyél!