28
  • NEXUS6
    Nem láttam még.
    De nekem tanulságos volt, amikor asszem a Shrek 2 felénél éppen már képtelen voltam többet röhögni, mert már fájt a hasam, akkor meghallottam egy 6-éves körüli kislány hangját mögüllem: Apa, mikor megyünk már haza?
    Ez is egy kritika.

A kissrácok egyszerűen nem értik a legtöbb ilyen "mesefilmet", mert ezek valójában felnőtt filmek, ugyan is a gyerekeknek pl nem kell humor a meséhez, de legalább is nem olyan, mint a felnőtteknek.

A felnőttek viszont nem a bárgyú sztoriért mennek be egy-egy ilyen filmre, hanem hogy röhöghessenek az elvont utalásokon.
    A legjobb egyensúlynak én mondjuk a Verdákat tartom, a Shrek, a Pirosszka az már némelyik felnőttnek is sok, gyereknek 10 alatt pláne.
  • Molnibalage
    A film zenéje jó. Youtubról több forrásból simá leszedhető az összes szám. Néhol kicsit meg kell vágni, mert csend van, hogy kijátsza az auto keresőt. (Gondolom én.)

20 számból 12 benne van a playlistemben. Ritka az a soundtrack amin 50%-nál több jó szám van. (Persze szívemhez közel áll az film zenei világa.)
  • Etinger
    Dalolgatás? Egy Oscar akkor így is sanszos :')
  • Molnibalage
    Hm... Ahogy telik az idő, úgy látom egyre jobbnak. Kicsit más "szimbolikával" dolgozik, mint az eddigi filmek, meg ugyebár az dalolgatás is új dolog.
  • Etinger
    A kritikánál az a jó, ha egy picit szubjektív (ellentétben mondjuk a hírekkel kapcsolatban). Jó ha állást foglal a szerző, különben hol lenne a KRITIKA? Az, hogy nem tetszik neki, és nem tartja Pixar színvonalúnak, nos... magánvélemény. Aki elfogadja elfogadja, aki meg nem (pl én is erősnek érzem), az meg elolvas egy másik kritikát (ahol amúgy hasonló várja - nem véletlen).

Grafikailag, animációját tekintve még mindig az etalon amúgy a Pixar. Csak épp Brad Bird meg a többiek kellenének. Ami nekem fáj, hogy az igazán Pixaros ötlet, konkrétan ez a film ment a kukába:

http://pixar.wikia.com/Newt
  • kalapos01
    Ezen összeveszni? Szerinted sok plusz van benne. Szerinte nincs benne plusz. Te is a saját benyomásodat nyomod.

De oké. Mi pluszt láttál benne? Klasszikus, sokszor látott történet, pár vicces figura, sok szeretet, ha akarom cukormáz. Szerintem nincs benne plusz, semmi eredeti vagy roppant kreatív, maximum animáció terén, de az mindig istenítve van, még itt is, hiszen évről-évre többre képesek.
  • asgh
    Én nem azon akadok ki, ha valaki leírja, hogy ha egy film nem tetszik neki.
    Engem az basz fel, amikor egy saját magát kritikusnak nevező egyén a saját szubjektív benyomásait megpróbálja objektív tényként tálalni.
    Pl:
    "Azonban a Merida, a bátor olyan, mintha nem is a Pixar készítette volna, hanem a Disney animációs szakosztály tartalékcsapata egy előre megadott recept alapján, szinte semmi plusz nincs benne, ami mindezidáig, legalábbis 2010-ig jellemző volt a méltán hírnevet szerző stúdióra."

Ez a mondat nettó hülyeség. Aki kicsit is ért a 3D filmkészítéshez, az ennek szögesen az ellenkezőjét állítja a filmről. (Érdemes elolvasni a szakmai fórumokat a témában.)
  • kalapos01
    Kész röhej vagy, abbahagyhatod. Leírtad párszor, amit akartál. Olvasd már el mások kommentjét, hogy mennyien tartják gyengének a filmet. Tetszett neked, örülj. Nem teszed, idejössz nem túl intelligens módon anyázni. Bocs, de ennél szánalmasabb viselkedés nem sok van.

Az, hogy azon túráztatod, hogy másnak nem jött be, nevetséges. Fikázásról beszélsz és közben kapanyelet okádva lefaszozol mindenkit, miközben a kritika azt írja, hogy aranyos és vicces film. Ez ám a nettó fika.
  • Etinger
    A kritikusok szeretnek túlzásokba esni. Mert egy "nem lett olyan jó, de ettől még élvezhető az alkotás" összegzésű mondatra kevesebben kapják fel a fejüket... Ilyenkor jönnek a végletek.. "a legek..". Lassan ettől lesz újságíró az újságíró. Ez van. Szomorú. A zenéje amúgy engem is érdekelne, meglep, hogy Thomas Newman és Giacchino kimaradt ezúttal, de még Randy Newman is..??? :)
  • asgh
    Nem igazán látom a "másból adódó hiányosságok" felsorolását. Nettó fikázást látok, ami kimerül abban, hogy ami a cikkírónak (vagy a fórumozónak) nem tetszik, azt valami objektív hiányosságnak tünteti fel.
    Persze lehet olyanokat mondogatni, hogy "meg sem közelíti a Pixar korábbi minőségi munkáit", de konkrétumok nélkül ez egyenértékű azzal, hogy "nekem nem tetszett". A szubjektív vélemény meg ugyebár olyan, mint a mellbimbó: mindenkinek van, de nem mindenkié érdekel.
  • DasIsFuck
    és attól független h most ez gyerekeknek készült és ők élvezik még jogos a másból adódó hiányosságok miatti felháborodás és kiakadás h megsem közelíti a Pixar korábbi minőségi munkáit...

• asgh
    Vagy van egy fasz kritikus, aki felkenve érzi magát, hogy meghatározza mi a jó és mi a rossz. Ha innentől vitába szállsz vele, az már mentegetőzés ugye.
    Holott annyi történt, hogy a Merida történetével nem a felnőtt korosztályt célozták meg. Ahogyan fel lehet sorolni további több ezer történetet a világban, ami a gyerekeket leköti, a felnőtteket meg nem. Ez aztán tényleg főbenjáró bűn egy mesénél tényleg...
    Persze lehet találni ügyes kompromisszumot a felnőttek és a gyerekek igényei között, de miért kellene minden egyes mesefilmnek megfelelnie ennek az elvárásnak? Az elfogadható kritikaként, ha azt mondják, hogy "csak gyerekkel érdemes megnézni, mert felnőttek nem fogják maradéktalanul évezni", de ez műfaji kérdés és semmi köze a történet minőségéhez.
    (A megvalósítással kapcsolatban meg kíváncsian várom a hibajegyzéket, CG területen dolgozom, így érdekelnének az érdemi, szakmai érvek, hogy hol és miben maradt el a saját minőségi szintjétől a Pixar.)
  • kalapos01
    Hát, ez az. Gyerekfilmeknél mindig ez van. Úgy lehet dekódolni, hogy ami jó, arra azt írják, hogy "jó volt", ami szar, arra meg, hogy "gyerekeknek készült, ők élvezik, imádják, blabla...". Ahol az utóbbit olvasni, ott már mentegetőzés van, ami beszédes.
  • DasIsFuck
    nem értelek titeket emberek..
    mintha a mese az csak és kizárólag gyerekeknek szólna vagy azt csak gyerekek élvezhetik...
    a mese szerintem egy felnőtt embernek ugyan annyira szórakoztató lehet a maga módján mint egy gyereknek a maga módján.

A jó mesék pedig képesek mind a kétféle látószögből jók lenni..

• Molnibalage
    A zenéje viszont üt. Legalábbis nálam.
  • Molnibalage
    Egyszer nézhető. Nem egy Wall-E vagy Finding Nemo.
  • cateran
    Az egyik leggyengebb animacios film, amit lattam...meg a Tangled is jobban bejott, a How to Train your Dragonrol. 1-2 poen, amiket 1 percre ra mar el is felejtettem...
  • Ender Wiggin #11
    ennyire ronda főhőst még nem láttam. a gyerekek sírtak a moziban.
  • Ferrer
    Hát igen, látszik, hogy Steve papa nincs már a Pixarnál (se) :(
  • kalapos01
    Egyetértek. Pokolian gyenge film lett, a Pixarnál valamit nagyon elcsesztek. Takony-nyál egybefolyt.
  • asgh
    Azt, hogy a felnőttek melyik filmeken szórakoznak és melyiken nem, azt elég nehéz egzakt módon meghatározni.
    Vannak olyan gyerekfilmek, amiket a gyerekek nagyon szeretnek, de a felnőtteknek kifolyik tőle az agyuk, mint pl. Hupikék Törpikék 3D, Alvin és a Mókusok, stb.
    És vannak mesefilmek, amiket a felnőttek is élvezhetnek, holott a történet bonyolultsága nem őket célozza meg, ilyen film a Merida. Ezt a feladatát tehát tökéletesen ellátja.
    Bár kétségtelen, hogy mondanivalójában nem olyan mély, mint a Wall-e vagy az UP, de ez még egyáltalán nem indokolja, hogy "hihetetlenül messze került a Pixar minőségtől". Ez egy adott korosztálynak készül mese, ami minőségében nagyságrendekkel ver rá a mezőnyre.
  • hammerjoe
    Végigolvastam a cikket, de minek.....? Nekem speciel nem ez ugrik be a filmről, amit a cikkíró próbál a maga szegényes formájában az olvasókba sulykolni!
    Nekem az jut eszembe, hogy mennyire tetszett a gyerekeimnek! Mert hogy tetszett, ez nem vitás!!
    Kell ennél több? Szerintem nem...
    Elérte a célját a film. Ezért készült!! Nem felnőtteknek, hanem gyerekeknek!!! Mit akar még ennél is többet a "kedves" cikkíró? Szerintem maga sem tudja, de -szép magyar szokás szerint- megint csak fikázni tud!!
    SZÁNALMAS!!! Ezért koptatni a billentyűzetet......
  • Etinger
    A Pixar az animációs filmezés koronázatlan királya... Ha létezik egyensúly gyerekek és felnőttek filmezési szokásai között, akkor egyben a kettőt a Pixar filmjei alkották-alkotják. Ez a film (én nem láttam még, csak a kritikákat olvasom), ezt a feladatát nem tölti be. Ettől még lehet nagyszerű, csak nem egy Wall-E... Némó nyomában... vagy Fel! Utóbbi egyébként szerintem a legjobb Pixar mese.
  • asgh
    Mi a faszról beszél a cikkíró?
    A Merida egy mesefilm, történet szempontból teljesen rendben van, azt adja, amit egy mesének illik.
    A cikkíró által használt "fikázódom tehát vagyok" újságíró stílusban gyakorlatilag minden klasszikus mese leegyszerűsíthető egy mondatra.
    Hófehérke: a királynő meg akarja öletni a mostohalányát, de az megússza. Mindez másfél órában.
    Dzsungel könyve: Mauglit meg akarja ölni Sirkán a tigris, de az erdő állatai megmentik. Mindez másfél órában.
    És így tovább.
    Ami pedig a látványt és az animáció minőségét illeti, a Meridával olyan magasra állította a Pixar a mércét, amit a többi nagy animációs stúdió évekig képtelen lesz megugrani.
    Persze lehet egy filmet nem szeretni, meg lehet mondogatni, hogy nem "nekem jött be". Aztán akit érdekel az újságíró szubjektív véleménye, az elgondolkodik rajta.
    Kategórikusan kijelenteni azonban, hogy "hihetetlen messze került a megszokott Pixar-minőségtől" akkora ordenáré baromság, amire csak a totális dilettantizmus késztethet egy újságírót. Ez a cikk az SG szégyene.
  • SanMaster
    A Pixar lecsapott? Neeeeem! Belecsapott a szarba!

Egy tucat Walt Disney nyálas tucat 3d animációs filmet csináltak. Ennél a Pixar jobb! Vagy már nem....?!
  • Kelta
    Ez nagyon gyenge...kissé uncsi..klisé halmaz...rengeteg le nem csapott magas labda..kár érte,...ez nagy csalódás.
  • zetortraktor
    Példakép? Ne fogadjunk szót?
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Mérgezzük meg szüleinket ismeretlen hobóktól szerzett löttyökkel?

De hadd idézzem be a Sötét lovagos kommentemet: "A "csinálj jobbat" baromság után jön ez a "nem kerestem hibákat"? Ki a tök keres hibákat? Nem kell valakinek ahhoz hibákat keresni, hogy megmondja nem volt túl jó a film." Nem kell keresni, hogy találjon az ember. És csak azért nem fog tetszeni egy film, mert a gyerekemnek bejön (DIE, Teletabbi, DIE!), de azért örülök neki.

A film amúgy haláli. Jöhet a tévésorozat a klánokkal. A király gyenge volt és idióta, de a többiek jók. Kikapcsolhatja.
  • bino512
    1 a fontos.. számtalan apró most 4-10 éves kor közötti lánynak lesz példakép... ez a fontos... EZ EGY MESE. nem egy mátrix... gyerekeknek készül... nem felnőtteknek akik csak a hibákat keresik....