9789
Europa Universalis IV
 • Serpa
  #9789
  HUMBLE EUROPA UNIVERSALIS IV BUNDLE
 • pretorius07
  #9788
  Az hagyján,de nézted esetleg Florry Oirat próbáját? Kb sima WC most velük,annyi perma claimet kap,meg egyéb bónuszokat (core cost,warscore cost,stb).
  A ming meg sztem jobb volt egyben,ezért is peccselték meg szerintem. Őket kb mindenki utálta,nulla koalíciós veszély. Plusz elég volt csak melléérni,a mandate seperc alatt lement nullára,onnan meg esélyük nincs,hiába vannak sokan... Így a sok kicsit nehezebb legyűrni,plusz azok nem is szeretik a foglalásokat.
 • Timakrisz
  #9787
  Néztékek az új patchet (Manchu, 1.29)? Kb Mandate of heaven ota nem esett szét ming magától, most meg kapásból mint régen 1500 körül :))
 • Lysandus
  #9786
  És az is látszik, hogy tudom követelni az osztrák trónt:  A képeket 1.24.1-es verzióval lőttem.
 • Lysandus
  #9785
  Tessék:  Semmi mást nem csináltam, csak hagytam pörögni az időt, és 1445-ös országgyűlésen Hunyadi Jánost választottam régensnek. És az is látszik, hogy ugyanaz az uralkodóházam, mint az osztrákoknak, Habsburg. Tehát megvan a Habsburg uralkodó ÉS Hunyadi mint régens egyszerre.

  BÓNUSZ: Egy olyan játékot sikerült indítani találomra, nincs Ausztriában nincs örökös. Ritka látvány.
  Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2019.09.17. 20:26:11
 • Lysandus
  #9784
  Hunyadi János a játékban sem király, hanem régens. (Most már hadat is lehet üzenni vele.) De Magyarországon ettől még hivatalosan a Habsburg-ház uralkodik, mivel László a király, csak még kiskorú. Tehát megvan a PU feltétele az osztrákokkal. Legalábbis abban a verzióban amiben én megcsináltam azt amit az előbb leírtam, még ez volt a helyzet. Ezért lehet, lehetett megcsinálni, amit korábban írtam.

  De még egyszer mondom: nem az a lényeg, hogy Magyarországon mi történik, hanem az, hogy Ausztriában lesz-e gyenge örökös, vagy éppen örökös nélküliség.
 • Oltred
  #9783
  "A lényeg az, hogy Posztumusz Lászlót kell választani Hunyadival mint kormányzóval."

  1445 jön az event: Jani vagy Laci
  Már Jánossal sem Habsburg ül a trónon csak ugye Habsburg Laci a trón várományosa aki egyben az osztrákoké is.
  Ha nem Janit választom akkor sima régenség lesz Habsburg Laci javára s NEM JÖN A MÁTYÁS EVENT, mert már eldöntetett, hogy Laci lesz a király. Még akkor sem találkoztam a Mátyás eventtel mikor még Jani élt és virult és Laci már felnőtt és uralkodott. ( volt ilyen is )

  Kipróbáltam!!! 1445 Jani vagy Laci

  1. variáns:
  Jani a régens, Laci fogja követni miután felnőtt. Laci az osztrákok örököse is egyben.
  Laci felnő ( 15 lesz ) jön az event, Matyi vagy Laci:
  ha Matyi, akkor régenség, 12 évesen közepes clammel várja a trónt.
  ha Laci, akkor PU az osztrákok vezetésével.
  Itt jegyezném meg újra, hogy ebben a pillanatban még ha tovább gördítem az időt is, Jani a király, ergo Hunyadi dinasztia van, itt minimum azzal bukik a claim, hogy a dinasztia nem azonos. Az event pillanatában sajnos nem helyezi át a rendszer Lacit királynak, hanem Janit tartja még, tehát a Hunyadik uralkodnak.

  2. variáns:
  Sima régenség, Laci még kicsi.
  Laci nagykorú lesz ( 15 ) éljen, ő uralkodik.
  Ami itt a furcsa, hogy így 2 Posztumusz Laci lesz, egy aki nálam uralkodik, egy meg aki várja, hogy a jelenlegi osztrák uralkodó elpatkoljon. Mikor meghal az osztrák uralkodó ( akivel indul a játék ) akkor 2 külön személyként van jelen Laci, nálam és az osztrákoknál.
  Ilyenkor persze minden feltétel adott, egyező dinasztia, ráadásul addigra nagyobb a prestige-em s örökös sincs, szóval claim aztán hajrá, ha nyerek akkor PU.

  Azért írtam le így, hogy ha felmerült benned mekkora marha és értetlen vagyok, tévedsz, a PU részt már értem, azt pár hozzászólással előbb lerendeztük, amint újfent köszönök. :)

  Jah és a Matyis event észrevételem szerint max akkor jön mikor Laci 15 lesz, de jöhet előbb is ha Jani meghal útközbe márha Jani elfoglalta a kormányzó pozíciót.

  Nem kötözködés volt, nagyon köszönöm az eddigi segítséget is!

  Oltred
 • Lysandus
  #9782
  Az üzenetváltásunk elején még úgy tűnt, hogy világos, amit írtam. :-) Szóval, összefoglalva: nem kell piszkálni a Hunyadi vonalat, azon kell végigmenni. A dolog nem itt dől el, hanem azon, hogy Ausztriában mi történik. Erre viszont lényegében semmi befolyásunk, szóval nagy szerencse kell hozzá. A sógorok úgy kezdenek, hogy Habsburg van a trónon és az örökösének erős claimje van. Ennek kell valahogy megváltoznia, például meghal az uralkodójuk valahogy és olyan új örököst dob nekik a gép, akinek gyenge jogai vannak, vagy az örökös hal meg, és lesz helyette egy másik, gyenge claimmel. (Azt hogy nincs örökös le se írom, mert az nagyon ritka az osztrákoknál, talán csak egyszer láttam ilyet.) Nyilván mindennek addig kell megtörténnie, amíg a magyar trónon Posztumusz László nem tölti be a 15-öt, mert nekünk Mátyás kell, és Mátyással már nem Habsburg fog ülni a magyar trónon.

  A lényeg az, hogy Posztumusz Lászlót kell választani Hunyadival mint kormányzóval. László barátunk Habsburg. Tehát az osztrák és a magyar trónon is Habsburg fog ülni. És ha véletlenül észrevesszük abban a rövid időszakban, amíg László fel nem nő, hogy Ausztriában valamilyen oknál fogva nincs vagy gyenge az örökös, akkor claimeljük az osztrák trónt. Ezzel lesz egy PU casus belink az osztrákok ellen. De ezt nem lőjjük el azonnal, mert Mátyás is kell. Várunk. Hamarosan Posztumusz László nagykorúvá válik, és felugrik az ablak, hogy válasszuk-e Mátyást. Ekkor a következőt érdemes tenni: leállítjuk az időt a játékban, és nem törődünk a felugró ablakkal egyelőre. Ehelyett gyorsan hadat üzenünk Ausztriának a PU CB alapján. Majd csak miután ez megtörtént, akkor foglalkozunk a felugró ablakkal, de még mindig nem indítjuk el az időt. Hanem Mátyást megválasztjuk királynak. Így amikor újra elindítjuk az idő múlását, akkor már Hunyadi Mátyás lesz a magyar király, és háborúban állunk a sógorokkal, amelynek tétje a perszonálunió a mi vezetésünkkel.

  Már csak a háborút kell megnyerni, mert ha sikerül, akkor PU alá rakjuk Ausztriát, úgy hogy egy Hunyadi ül a magyar trónon. Nekem legalábbis így sikerült anno.
  Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2019.09.16. 19:02:48
 • Timakrisz
  #9781
  120 eve :D első még a vallásháborúk előtt lett, elég jó statokkal, na mondom szuper, mire vege lesz ugy is protestans vagyok majd lesz férfi ruler :) zsinórban 5 női.. pedig hogy örültem a statjainak amikor megláttam... még a 2.nál is.... aztán amikor jött a 3. akkor kb mint Sid a Jégkorszakban a bobozás előtt: O-Ó :/
  Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2019.09.16. 12:49:48
 • Lysandus
  #9780
  Túl sok a csaj az udvarban :-D
 • Timakrisz
  #9779
  Nem jött át mi? :D
 • Xsillione #9778
  Hány választód van? Ha a többség melletted áll, akkor a mostani császár halálával megkapod, ate uralkodód teljesen mindegy, a császár halálakor kell jól állnod, ami persze terjeszkedő franciával nem valószínű (főleg ha a vallásod nem stimmel:)
 • Timakrisz
  #9777
  Kb 120 éve várok az emperori címre... vajon miért nem jött össze ? :D

  Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2019.09.15. 10:53:11
 • Xsillione #9776
  A koalíciót nem elkerülik hanem kezelik WC esetében, akivel békéd van nem lehet benne, aki más valláscsoportban van az külön koalíciót alkot és hasonlók, aztán amikor már van de nem túl nagy a koalíció, simán megtámadod, menet közben nem csatlakozhatnak, és utána meg békéd van velük, így az új koalícióba nem léphetnek be. miközben persze érvényes a vetésforgó a vallási csoportokj közt, egy keresztáőny harc után egy muszlim majd egy következő, így kevesebb a büntipont, mert megoszlik a vallások közt.
 • Oltred
  #9775
  Viszont akkor ehhez az kell, hogy a jelenlegi osztrák uralkodó halott, Posztumusz a király és egy gyenge örökös követi, legalábbis így tudom elképzelni. Ám még mindig nem értem, ha ez adott is, mert 2 éven belül meghal mielőtt jön a "választom Hunyadit régensnek" miként tudom a trónt követelni, mert ugye ajáték ilyenkor úgy veszi, hogy a Hunyadi dinasztia uralkodik az országban. Na meg ha nem Hunyadit választom akkor a Mátyás már nem is jön, mert eldöntetett, hogy Posztumusz lesz a király.

  Oltred
 • Timakrisz
  #9774
  2 gyerek, sok meló, amikor van idő wc tryolok, 1600 ig siman megvan akar a 3000 development is , de mindig kifutok az időből,nem tudom mit szúrok el, nézem a videókat, mindenki terjeszkedik mint atom, de hogy bírják koalíció nélkül vagy, low-n tartani a corruptiont nem vágom (mondjuk muszlimmal nem nehez)... majdnem összejött egy timur->mughallal, de basszus baromira nem vágom ezt az institution temat, hogy jöjjek ki belőle jól reformáció után. Ugye pl global trade: legnagyobb power stb stb... namármost Konstantinapoly 100+ 1. vagyok trade bevetelben is es mégis pl Benjinben következik be 10 ből 6x... nálam meg max 2x...
 • Lysandus
  #9773
  Ott van benne ez is. "Vagy ha növeled egy provinciád development szintjét." Tény, hogy kicsit el van dugva,
 • Lysandus
  #9772
  Előtte kell követelni a trónt! Nem akkor, amikor a Mátyás event felugrik! A claim throne-t jóval az előtt küldtem, hogy Posztumusz László nagykorú lett volna. Amikor észrevettem, hogy az osztrák örökös van, de gyenge. Utána azért izgultam, hogy nehogy időközben legyen egy erős örökös, mert akkor ugrik a CB.
 • pocoksari
  #9771
  Na, azt hittem, hogy eltűnt innen mindenki...hónapok óta nincs itt mozgás. Pedig szívesen megnézném, hogy ki mivel próbálkozik :)
 • Oltred
  #9770
  Bocsánat, Posztumusz nagykorú, akkor jön az event, de nem tudom követelni a trónt, mert abban a pillanatban még Hunyadi János a király.
  Viszont Mátyást választva régenség lesz, János halott. Ha meg a német akkor PU alá kerülök.
  Nem értem miként csinálod. 1.28.3

  Oltred
 • Oltred
  #9769
  1453 Március: jön az event, Mátyás vagy a német király? Ha magyar akkor régenség lesz, 12 évesen Matyi várja a trónt normál követeléssel. Ha német akkor PU az osztrákok alatt. A német örökös még nem nagykorú, nem egy időbe jött az event, nem tudta a Habsburg elfoglalni a trónt. Gondolom ez lesz a gond?

  Oltred
 • Oltred
  #9768
  Magyarán mikor Mátyás nagykorú lesz akkor kell nyomni az osztrákok felé a claimet és háború majd ezután elfogadni Mátyást királynak?
  Nekem eddig úgy volt, hogy jött az event Mátyás vagy Posztomusz, elfogadom és utána rakja be Mátyást a játék várományosnak még kiskorúként, majd mikor betölti a kort akkor ugye János leköszön és Mátyás a király, semmi event nem jött utána eddig.

  Oltred
  Utoljára szerkesztette: Oltred, 2019.09.11. 16:12:14
 • Timakrisz
  #9767
  Ez így nem igaz.
  Ha távol vagy és betriggerelődik az Institution, elég annyi, hogy a fővárosban rámésza kis könyvecskére (Institution, ott látod, hogy havonta mennyit kapsz, hogy te is meglépd), ha 0, akkor saját pontokból fejlesztve a főváros developmentjét (elég borsos móka), betriggerelheted te is magadnak, és onnantól már spreadelődik, csak várni kell.
 • Timakrisz
  #9766
  Ez a része elég egyszerű (1.28 ban játszom) - mármint a Mátyás. 50% esély van:
  1. feltétel: Hunyadi a kormányzó, kb.: 1454ben azt mondod, hogy a saját örökösöd kerül a trónra, ez kb -50 (vagy 100?) relaiton Ausztriával
  2. feltétel, kb 1456 Mátyás nagykorú : és Ő legyen a király (szintén választható).
  Mivel nagyon háborúzni magyarként eddig úgysem tudsz, szóval lepörgeted az időt és várod az eventet... mindenképpen triggerel. Ausztia esetében szintén 50% esély, hogy megkapod e magyarokat PU ba vagy nem.

  Amúgy általánosságban:

  Tuti PU:
  Azonos uralkodóház és a kihaló háznak SENKI MÁSSAL NINCS királyi házassága akkor PU alá kerül az egyetlennel akivel kapcsolatban van

  Esélyes Megöröklés (inherit):
  Különböző uralkodóház, DE A KIHALÓ HÁZ SEHOL MÁSHOL NEM LÉTEZIK , akkor kihaló ház országát megörökli a kellően magas reputációval rendelkező uralkodó ház HA ELÉG ERŐS (sajnos ezt nem tudom számszerűsíteni, de erre tipikus példa (többször volt) megörököltem spanyol/francia/magyarként MIlánt vagy Britannit, vagy Pomerániát), de nem PU-ban hanem inherit, vagyis egyből enyém lett minden terület.


  Esélyes PU:
  kihahó ház több országgal azonos házzal RM-> az országok reputációjától ÉS erejétől ÉS attól függően, hogy háborúznak e esélyt kapnak a PU-ra. Ez oda is vezethet, hogy ha pl a PU várományos országok közösen hadakoznak, egyik megörökli a trónt, és a másiknál feldobodik az event, hogy igényt tart rá, akkor kiszakad a közös háborúból és hadba kerülhetnek egymással.

  És egy kis LINK

  Amugy, ha "folos" dipopontod van erdemes, csak ugy behazasodni a 60+ éves magányos uralkodocsaládok melle, általában 10 even belul kiderul, hogy lesz e pu vagy nem, vagy kozos királyi család.
  Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2019.09.11. 14:17:45
 • Oltred
  #9765
  Igen, ezt már végig olvastam, sőt a paradox hivatalos fórumát is ahol már azt magyarázzák, hogy miként van programozva a játék, mire kell figyelni a még könnyebb PU létrehozáshoz. (magyaráznom sem kell, hogy a felét nem értettem)
  Attól függetlenül köszönöm, nem vagyok hálátlan.

  S igen, egyet értek veled, az EU3-ban (igaz a Steppe Wolf móddal) a kémkedés is, de úgy egészében lett átgondolva a játék előnyére válva véleményem szerint. Ott aztán tényleg pofátlanul lehetett bármit csinálni. :D

  Na mind1, megszokom ezt is elvégre az akkori helyzetet hivatott lemodellezni bârmelyik részről is beszélünk. Amúgy örök kedvenc, az első rész óta nyomon követem kisebb nagyobb kihagyásokkal a játékot s mint az elődei az EU IV-nek ez is okoz mindig kellemes/kellemetlen pillanatokat. Attól függetlenül mindig próbálom a CK 2 dinasztia hódítàst ide bele csempészni, (az első rész szerintem kidolgozatlan, nem tetszett) de ez már az én agyszüleményem saját szórakoztatás céljából. :D
  Tudom, át lehet menteni a térképet, de ha emlékeim nem csalnak a verzió számra figyelni kell, s amúgy sincs kedvem se időm két játékkal játszani.

  Köszönöm még egyszer a segítséget!

  Oltred
 • Lysandus
  #9764
  Az ideákkal való kavarás helyett igazán csinálhatnának olyan kémkedős küldit, hogy kill heir. Mindjárt könnyebb lenne a dolog.
 • Lysandus
  #9763
  Így: PU

  Ez mindenképpen részletesebb, és pontosabb, mint ha én mondanám. Egyébként úgy van, ahogy mondod, a PU rendszer eléggé lutri lett. A claimhez kell az, hogy ugyanaz legyen a dinasztia a két országban, illetve hogy RM is legyen a két ország között. Ez pedig eléggé megnehezíti a dolgot, hiszen ha ez a kettő van, akkor általában szövetségben vannak. Viszont a szövetség felbontása után tűzszünet lép életbe 5 évig, nem lehet hadat üzenni, és annyi idő alatt bőven szereznek valahonnan egy örököst, és így a claim is elvész. Szóval bizonytalan és körülményes dolog lett a PU.
 • Oltred
  #9762
  Legalábbis ezt találtam infót.

  Oltred
 • Oltred
  #9761
  Értem, akkor jól vettem le a következtetés. :)
  A lentebb említett PU mikéntre tudsz valami orvoslatot? Már utána olvastam, de nem tiszta. Eltudnád magyarázni, hogy működik a PU rendszer?

  Nagyon bosszant, hogy csak dinasztián belül lehet claimelni.

  Köszönöm!

  Oltred
 • Lysandus
  #9760
  Igen, így történt! Már felugrott a Mátyás event, de mielőtt arra nyomtam volna, már ment a DOW az osztráknak. Szerintem működhet ahogy leírtad, visszatöltéssel.

  Egyébként annak idején azért kellett megvárni, hogy Posztumusz László nagykorú legyen, mert Hunyadi János, mint kormányzó nem üzenhetett hadat. Most viszont igen. Tehát, lehet, hogy nem kell megvárni a nagykorúságot . Arra azoban vigyázz, hogy korábban volt egy olyan feltétel a Mátyás eventhez, hogy nem jött, ha volt már bármilyen junior partner PU alatt. Nem tudom, hogy ez változott-e.
  Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2019.08.19. 15:15:39
 • Oltred
  #9759
  Posztumusz erős követeléssel kezdéskor a trónkövető. Ugye megválasztom hunyadit régensnek, majd arra gondoltam addig kell pörgetnem a vissza töltést míg arra nem jutok, hogy a jelenlegi habsburg király meghal, Posztumusz trónra lép, őt egy gyenge örökös követi s akkor talán engedi a claimet. jön aze event, Mátyás lesz a király s mielőtt ráklikkelek hadat üzenek az osztrákoknak. :D

  Van jobb megoldás, mert nem szeretnék órákat ezzel eltölteni mind a mellett, hogy lehet a játék nem is engedi. :D

  Oltred
 • Oltred
  #9758
  A PU magyar-osztrák érdekelne, miként csináltad akkoriban? Szerinted meg lehet az új 1.23-ban csinálni?

  Oltred
 • Oltred
  #9757
  Sziasztok újra,

  Miként tudok PU-t létre hozni? Spanyolokkal nyomulok, gyenge követelésű francia örökös a francia trónon, szövetségesem, +200 a kapcsolat s mégse tudom követelni magamnak a trónt, eredetileg azért, mert nem azonos a dinasztia a két országban. Ez most tényleg komoly, hogy majdnem teljesen a szerencsén múlik, hogy az én dinasztiámból kerüljön adott nemzet trónjára valaki majd HA engedi a gép akkor claimelhetek? Régebbi verzióban simán nyomtam a követelést az adott trónra ha gyenge avagy nem is volt örökös csak kellett hozzá a házasság na meg a magasabb prestige.

  Segítsetek ki infóval, mert ez speciel roppantúl bosszant.

  Köszönöm!

  Oltred
 • Oltred
  #9756
  Még nem teljesen tiszta, de értem, átalakították a dolgot. Nem baj, megszokom vagy vissza térek egy előző dlc-hez.
  Közbe elkezdtem vissza olvasni itt a fórumon ahol lemaradtam, hát tényleg van változás.

  Köszönöm a segítséget!

  U.I.: Japán egyedi, simán kikeresztelkedik egy event álltal, csak várnom kellett majdnem az 1600-as évekig. :D

  Oltred
 • Lysandus
  #9755
  Ó, már institutionök vannak. 50 évenként jönnek, ezeket kell bevezetni. Ha nem vezeted be őket, akkor egyre több mana pontot kell techre költeni. Bevezetni pedig úgy lehet egy ilyet, hogy elterjed a területeden az összdevelopmented valahány százalékát kitevő tartományban megjelenik, majd ha ez megvan, akkor leperkálsz egy nagyobb összeget. Nyilván nálad úgy tud elterjedni, ha a szomszédban van már. Vagy ha növeled egy provinciád development szintjét. A részletekért nézd meg a ez EUIV wiki oldalt, régen játszottam már. (A lényeg, hogy ezzel a rendszerrel nem kell már westernizálni, és hogy előbb-utóbb az összes AI a legmagasabb tech szinten lesz.)
 • Oltred
  #9754
  Sziasztok!

  1.28.3-al játszom, sok minden változott s lenne 2 kérdésem, remélem tudtok segíteni.

  1.

  Japánt szeretném nyugati tech csoportba rakni, de bármely nem nyugati népet miként tudom oda átvarázsolni? Régebben más volt a folyamat, de a játékban se találok támpontot, hogy kéne neki állnom.

  2.

  Vallásváltás. Ugyan úgy Japán a kérdéses nemzet, van valami event amit nem teljesen értek, mert csak az uralkodó meg az örökös lesz katolikus, de gondolom az elfoglalok egy katolikus vagy bármely más vallású tartományt, hagyom fellázadni s elfogadom a vallásváltás feltételeit az még működőképes.? Ezen kívül van más mód?

  Sok minden változott, nagyjából 4-5 DLC-vel elezőtt játszottam utoljára, ezért kérdezek.

  Köszönöm a segítségeteket előre is!

  Oltred
 • pretorius07
  #9753
  visszanéztem kicsit az 1.25-re,volt egy mentésem 1792-ből,amikor a one faith volt a cél. (menet közben találtam ki,nem így indult a kampány). Még tavaly augusztusban egy provincián múlt,hogy nem lett meg az achivement. Na most sem volt épp gyaloggalopp,mert csak egy év maradt hátra,de meglett :)
  Mostani verziókkal úgyis lehetetlen,és hiányzott a game,jó rég nem indítottam már el. Kinek van már meg ez az achi?

  Achi
 • Solten
  #9752


 • Lysandus
  #9751
  Például, milyen verziót lehet konvertálni? 1.28-ast is?
 • Lysandus
  #9750
  Itt írta valaki, hogy sikerült az EUIV-es állást átkonvertálnia Victora 2-be? Mivel és hogyan, és mire kell figyelni?