5
  • zola2000
    #5
    Én már csak arra lennék kíváncsi, hogyha minden pénz Kínába áramlik, akkor meddig marad pénze az amcsiknak, lassan minden pénz Kínában lesz, szerintem hamarosan "visszatámad" Kína.
  • okosan gyerekek
    #4
    arról nem is beszélve, hogy egy kínai bányász sérülése milliomod részéért kártéríthatő, mint egy amerikaié. az USA relatíve jól működő kártérítési rendszere finanszírozhatatlanná teszik számukra a bányászatot, Kína még úgy is olcsó marad nekik, ha most tripláznak az árakon. egyébként meg minimum 20-30 év, amire versenyképesen, a saját igényeiket ellátni tudó bányászatot létre tudnak hozni..
  • Caro
    #3
    Csak ha a világ kitermelésének 90%-ával rendelkezel, akkor nem csak befolyásolni tud... a régi bányák újraindítása min. 5-10 év, és az amerikai bányász sokszorosába kerül a kínainak (nem csak fizetés, hanem biztonság, etc. miatt), így a nyersanyag is sokkal drágább lesz. Amivel ugyanúgy nem érjük el a versenyképességet.
    Persze kína célja az, hogy minden nála készüljön, korábban is megmondták, aki odaviszi a gyártást, az kapja az anyagot is hozzá. Lehet találgatni hogy a játék mire megy ki?
  • teddybear
    #2
    Hibás a cikk címe. Kína legfeljebb a saját piacát szabályozhatja, a világpiacot csak befolyásolni tudja.
    Ha túl magasak lesznek az árai, beindítják az eddig elhanyagolt amerikai és orosz bányákat, Kína meg jól pofára esik.
    Ami azt illeti, nemrég volt egy cikk a szerbiai ritkaföldfém kutatásokról is.
  • gombabácsi
    #1
    mit képzelnek ezek a kínaiak? tudhatnák, hogy mi, a demokratikus és környezet kímélő felvilágosult civilizált nyugati népek nem fogunk környezetkárosító tekknikával bányászni

    ebből következik, hogy nekik kell ezt csinálni, és olcsón adni amit kibányásztak!

    felháborittttó!