48
  • Garga Pitic #8
    Mi a fene, mindenki ellenük fogadott, mindenkinek kínai részvényei vannak? :)
    Többek közt egy bizonyos számítógép nevű találmánynak köszönhetően egy ideje nem kell mindent minden verzióban megépíteni és összetörni.
    Egész biztos lehetsz benne, hogy a belengő rover, az ilyen-olyan szél és kihagyó hajtóművek fasza kis differenciálegyenletek formájában várakoznak a vezérlő számítógépben. Muszáj, mert egyedül lesz és 2,5milliárd dollár múlik rajta.
  • COOLancs
    Hát igen, azt gondolná az ember hogy ekkora költségvetéssel mindent alapossan letesztelnek, de eddig nem találtam videót arrol hogy ezt működés közben is produkálták volna. Csak egy leeresztési tesztet találtam a youtube-on, ami elég szánalmas, mert ha nem ilyen szögben lesz eleresztve a rover, vagy a fuvókák nem jól működnek akkor rendesen be fog lengeni az egész.

• Tinman #6
    Szép, szép, nagyon rendben van az animáció, de nekem az ötlött be rögtön, hogy : jah, ez az optimális eset.

Mi van, ha a fékezőrakétás ereszkedés közben éppen valami erős széllökésbe keveredik a Curiosity? Nem is kell talán ehhez olyan erős széllökés, hogy az egész az oldalára forduljon zuhanás közbe, onnan meg nem hiszem, hogy az automatika visszatudja rántani.

Mi van, ha landoláskor egy nem is olyan magas (15-20 m) csúcsosabb sziklán landol a masina? Eldől mint a tekebábu, na meg durván meg is sérülhet és onnan nincs tovább.

Nem értem miért nincs komolyabb burkolata a cuccnak. Azt értem, hogy minden grammon spórolnak, de ez kissé csúnyán visszaüthet nem?
  • G22
    Remélem, hogy találnak valami életformát :)
  • god25
    Ez lehengerlő volt. Köszi. Reméljük az időjárás is pont ilyen jó lesz.
  • Magnum PI
    Ha esetleg valakit érdekel a leszállási terv:

Nem kicsit komplex, és még akár a legvégén is lehetnek problémák. Pl nem old le a kábel és elránta az egészet a leszállóegység :(. Reméljük minden rendben lesz.
  • sad1976
    hogy te milyen okos vagy!feldobtad a labdát a többi okostojásnak .csodálkozom,hogy még nem szóltak hozzá .ilyenekhez mindig tucatszám jön a komment a sok "okostól"
  • kvp
    Eleg nagyot kockaztatnak, viszont ha mukodik, akkor ez a rendszer mar emberes leszalloegysegeknek is jo, tovabba kepes a felszallo egyseget felallitva lepakolni, ami egy minta visszahozo kuldetesnel vagy emberes utazasnal is fontos. Ahogy a cikk irja a jarmu maga nem eletet keres, hanem egy bazis szamara szukseges anyagokat es megfelelo helyet. Amitol a tudosok tartanak a leszallason kivul az ket dolog: talal eletet, nem talal eletet, de megis van. Az elso esetben nem biztos, hogy tovabb engedik a jelenlegi utitervet, mivel veszelyes lehet. A masodik esetben meg veszelyesebb, mert elofordulhat, hogy csak joval kesobb, mar egy emberes kolonia botlik bele a marsi eletbe. Ez utobbi nagyon rosszul is vegzodhet, mindket fel szamara. (az esetleges bacik egeszsege miatt azert nem aggodnak annyira, de ha azok visszakerulnek a Foldre, abbol mar eleg nagy gond lehet)