48
  • Molnibalage
    #48
    Már van. Tudod nem egy csettintésre születnek dolgok...
  • Petka
    #47
    Elég szar, hogy egy ismert tudománnyal és technikával foglalkozó weboldalon nincs még kint cikk róla! Ez így minősíti az egész staffot, kb szarik bele mindenki ahogy elnézem.
  • G22
    #46
    Na f*sa, indexen olvasom,yuhú :)))
    Képek nem valami full hd-sak :P
  • G22
    #45
    Sikerüüült??????Sehol egy cikk!
    Linkeljetek már pls, ha vannak képek:)))
  • Shiny Copperpot
    #44
    „Let the science begin!”
  • EmpZoooli
    #43
    Jól van fiúk (lányok is), ez szép volt!
    Örömteli, hogy a NASA ilyen szinten van.

    Szerintetek mi lenne a legmeglepőbb amit találhat? Mi indítaná be leginkább a "Mars űrversenyt"?

    Nyersanyag nem hiszem, szerintem inkább egy meghökkentő fénykép...
    A realitások talaján maradva viszont nem várok nagy áttörést a Mars kutatásban, végülis csak annyi történt, hogy leszenvedtek 1 tonna műszert a felszínre.
    Sajnos nehezen tudom megítélni, hogy ez valójában mekkora eredmény, de örülök neki!
  • zord01
    #42
    Jól nyomta a kis droid. Csak így tovább...
  • Molnibalage
    #41
    Amen. A sok fikázó meg most akkor kicsit visszavehet az arcból...
  • kill3r21
    #40
    és leszállt, jönnek az első képek :D
  • zord01
    #39
    Akkor reméljük naptejet is csomagoltak a kicsikének :)
  • G22
    #38
    Jelentették, az időjárás nagyon jó most a Marson
  • G22
    #37
    Alig 1 nap és leszáll :)
  • NEXUS6
    #36
    Nem, a politikus az a bácsi, aki felülről beleszól nem csak abba, hogy mennyi pénzt ad az adott rendszerre, hanem abba is, hogy milyen ablaktörlő legyen az űrhajón és azt kitől rendeld meg. És utána erőlteti mondjuk a kilövést is, annak ellenére, hogy a mérnökök lázadoznak. A főnökök viszont benyalnak nekik, mérnököket meg finoman, vagy nem olyan finoman megfenyegetik ebben a kiélezettt és roppant motiváló kreatív versenyhelyzetben, hogy a pofát most kreatív módon be lehet fogni, vagy ha nem akkor lehetőséget biztosítanak, hogy a mérnök úr önmagadat egy másik cégnél valósítsa meg. Lásd pl Challanger katasztrófa.
  • caius marius
    #35
    Biztos nem. Inkább a kiélezett verseny, ill. küzdelem lehet a nagyobb motivációs erő. A negatív motiváció az nem vezet sehova. Magyarországon gondolják azt, hogy csak ez visz előre. Fasság...
  • zord01
    #34
    Hajrá kicsi robot, szorítunk neked! Még 2 nap...
  • Sir Ny
    #33
    A politikusok azok a saját testüket felrobbantó afgán bácsik, vagy kik azok?
  • NEXUS6
    #32
    Igen, de ami probléma volt is arról is mindig a politikusok tehetnek!!!


    Lehet, hogy sok esetben ezért lehet hatékonyabb egy diktatúra? A dolgozó nem kenheti rá a politikusokra, az előző kormányra/rendszerre a hibákat. És ha elbax valamit akkor irány a gulág. Ez azért eléggé motiválhat sok embert, akik ma csak félgőzzel dolgoznak.
  • Sir Ny
    #31
    Még szerencse, hogy eddig az összes küldetésük ( beleértve az embereseket is ) problémamentes volt. Nem hullandtak el ûrhajósok, nem akadtak problémák egyszer sem.
  • Merces
    #30
    hozzátok a téglákat meg a rohadt paradicsomot, fórumozni fogok......................áh mégse, mentem sörözni.....
  • frensys
    #29
    Nevetséges az egész, egyrészt mert igenis tudják hogy léteznek más földön kívüli fajok, akár itt a földön is, másrészt nem a felszínen vannak, hanem alatta, így semmit nem fognak találni!
  • kvp
    #28
    Ha mar biztos megoldas, akkor a polar lander rendszere jo lenne ide is, csak a feljuttatando tomeget ketszerezne meg, ami a koltsegeket emelne meg kisse. Viszont az egy bevalt megoldas, a viking 1-2 is ugy szallt le. Gyakorlatilag hasonlo lenne mint a skycrane, csak eppen nem kotelen logatna le, hanem leszallna vele a felszinig. Aztan leoldana magat a rover es kigurulna alola. Csak tobb uzemanyag es 4 leszallo talp kellett volna extraban, meg kozel ketszer annyi penz hogy az egeszet odavigyek. Egyebkent attol is tartanak meg, hogy ha tul kozel mennek a fuvokak akkora lyukat fujnak a talajba, hogy a robot nem tud kimaszni belole. Ezert kell ilyenkor felulre helyezni a fuvokakat, ami egyebkent is jobban stabilizalja a jarmuvet, mintha alul lennenek, mivel az alulra felfuggesztett jarmu tomege allo helyzetbe huzza a platformot. Tehat az otlet majdnem jo, de a koteleket en kihagytam vola. Arrol nem beszelve, hogy ha egyben szall le a platform, akkor lenne egy exta bazisallomas a talajon a rover kozeleben, ami kaphat sajat antennat, stb. Ez persze meg tovabb novelne a koltsegeket.
  • Molnibalage
    #27
    Akkor várom javaslatodat te zseni. Te hogyan csinálnád? Te támaszd alá számításokkal meg sokminden mással is. Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, hogy az nem megy? Bazdmeg, szájkaratézni én is tudok...
  • caius marius
    #26
    Hajrá NASA hajrá Curiosity! Ennyi amit ehhez érdemes hozzáfűzni. Nem kell itt a kishitű háteztbiztoselbaszták dumával jönni senkinek. Az űrkutatás nem olyan mint amikor az megtervez egy faéket. A NASA mérnökei egész biztosan felkészültek arra amire kellett ill., lehetett. Ez a fikázok előre mentalitás, annyira magyar... Oda lehet menni meg lehet mutatni ki mennyire tudja.
    Valszeg a brigád 99% elbukna.
    Különösen Te Tau... Te menj és olvasgasd a bibliádat, és próbáld megérteni, hogy a föld nem lapos. ;-)
  • EmpZoooli
    #25
    Tényleg megismételted a "NASA az isten, ők ugysem szúrnak el semmit, mert olyan krva okosak hogy differenciálegyenletekkel szórakoznak!" gondolatot?
    Átvette az öcséd az accot?

    Ezt a gondolatot leggyakrabban azoktól szoktam hallani akik maguk sem tudják a differenciálegyeletről hogy eszik-e vagy isszák.

    Persze a NASA eleg jól nyomja az űripart, de ez az égi daru megoldás nem az "elegánsan egyszerű de épp ezért nagyszerű" kategóriába esik, így sokakban felmerülhet a kétely.

    Szerintem az nehezíti meg a téma feldolgozását, hogy elég meglepő (számomra biztos), hogy ilyen nehéz lejutni a Marsra. Lassan felébred a bennem szunnyadó gombabácsi...

    A sok kis rover a Marson igazán ledöngölhetne egy jóféle leszállópályát, ha már ott vannak (és mennek még reméljük). Már ha egy leszállópálya egyáltalán segítene.
  • Molnibalage
    #24
    Az utóbbi 1,5 évtizedben elég sikeres Mars szondák voltak. Az mértékegység átváltós bibit leszámítva mind jól ment, pedig 1997-es cuccot gyakorlatilag úgy dobták össze, ha jól emlékszem. Ezen a mostanin nagyon sokat agyaltak. Az, hogy a NASA egyes megoldási nem váltak be az nem jelenti azt, hogy az totálisan szar. Inkább azt, hogy még a legoptimálisabbnak vélt sem jött be, a többi talán még ócskább lett volna.

    Van egy olyan érzésem, hogy az itt jelenlevők közül senki nem tudna sem felírni sem megoldani egyetlen diffegyenletet sem, amikkel szórakoznak a NASA-nál.
  • torreadorz
    #23
    Hát ez a leszállási terv számomra elég bizonytalannak tünik, remélem azért építettek bele valami vésztartalék megoldást is, mert a videó alapján nekem is nagyon úgy tünik hogy ez csak maximiálisan ideális körülmények között fogja túlélni a leszállást.

    Mindenestre azért drukkolok nekik.
  • kvp
    #22
    "Ez emberesnek? Ott kb. 40 tonnáról lenne szó. Valahol épp azt írták, hogy emberesre nem jó, tapasztalatszerzésre a jövó súlyosabb szondáihoz, arra igen. Ha valaha lenne emberes, akkor ott minimum 3-4 nagy egységet kellene biztonsággal letenni a mostani leszállási ellipszis töredékében."

    Emberes kuldetes eseten valoszinuleg vegig raketaval lassitananak. Bar igazabol csak az emberes kapszulat kell finoman letenni, az felszereles jobban birja. Viszont egy minta visszahozo kuldeteshez tokeletes modszer is lehet a felszallo egyseg indito platformmal egyutt torteno lerakasara. Azert a holdkompok megoldasa uzembiztosabbnak tunik.

    Mondjuk tenyleg nagyon erzekeny ez a darus rendszer, de akar ossze is johet, en szurkolok nekik. Egyebkent a szondat keszito jpl-t anno magyar tudosok es mernokok alapitottak es jelenleg a nasa egyetlen resze ami siklok leallitasa utan meg rendesen mukodik.
  • NEXUS6
    #21
    Én is drukkolok neki. De az a gond, hogy ha sikeres is lesz a küldetés valójában az sem bizonyít semmit.

    PL Tegyük fel, hogy van 100 db origi első generációs X360-ad, aminek a gyártási selejt aránya is olyan 70%-volt és a maradékból is olyan 1,5 felezési idővel előbb utóbb mindegyik bekrepált. Ha most találomra ebből a 100-ból kiveszel egyet, és az bekapcsolásnál azonnal elindul, az azt bizonyítja, hogy minden csak rémhír és az összes többi is az idők végezetéig elmegy?
  • EmpZoooli
    #20
    Szerintem pont a Genesis szonda esetét nehezen lehet "DESIGN flaw"-nak nevezni, mert "csak" fordítva volt beszerelve valami érzékelő.

    A NASA mérnökei is akkor hülyék ha hülyeséget csinálnak, biztos csináltak már eleget, meg a főnökök is. Szóval azt kell megítélni mit csinálnak.

    Szerintem is nagyon erőltetett ez a marsi égi darus megoldás, de majd meglátjuk. Legfeljebb utólag mindenki okoskodik, hogy "Atya ég, miért gondolták, hogy ez sikerülni fog...". Persze inkább sikerüljön és haladjanak tovább.
  • NEXUS6
    #19
    Ja bocs és volt erről egy házi SG cikk is.
  • NEXUS6
    #18
    "Valahol annyira csodás, hogy a NASA mérnökeit ennyire hülyének nézitek..."

    Mi sosenem!!!


    "The sample return capsule entered Earth's atmosphere over northern Oregon at 16:55 UTC September 8, 2004, with a velocity of approximately 11.04 km/s (24,706 mph).[15] Due to a DESIGN flaw in a deceleration sensor, parachute deployment was never triggered, and the spacecraft's descent was slowed only by its own air resistance."
    Genesis szonda
  • NEXUS6
    #17
    "Remélem, hogy találnak valami életformát :)"

    Remélem találnak olajat!

  • Tau Tang Wou
    #16
    Mintha még nem adtak volna rá okot...
  • Thrawn
    #15
    Ez emberesnek? Ott kb. 40 tonnáról lenne szó. Valahol épp azt írták, hogy emberesre nem jó, tapasztalatszerzésre a jövó súlyosabb szondáihoz, arra igen. Ha valaha lenne emberes, akkor ott minimum 3-4 nagy egységet kellene biztonsággal letenni a mostani leszállási ellipszis töredékében.
  • G22
    #14
    Nincs mese, fel kell törni őket :))
  • Tinman #13
    Sajnos ők is csak emberek.

    ...de még mennyire, hogy azok.

    Meg vicces, hogy azt gondolod, hogy idehaza nem is létezhet olyan kvalitású mérnöksereg, mint odakint.
  • crissprivat
    #12
    Bukta lesz ez is,mint a legtöbb MARS expedició volt idáig. Nem csak az USA-ra gondolok.
    Vagy ha sikerül neki landolni gond nélkül és müködöképes marad,akkor úgy sem fogják a nyilvánosságnak a legérdekesebb dolgokat publikálni.
    Sajna ez a NASA.
  • Molnibalage
    #11
    A NASA-nak nincs más dolga, mint csak neked legyártani és átani a több százezer oldalni tervdoksikt, teszteket és jegyzőkönyveket. Szerintem írj nekik, bizots segítenek, főleg, ha ekkora arccal közelítesz. Talán még fel is vesznek, ha ennyire okos vagy...
  • Molnibalage
    #10
    Valahol annyira csodás, hogy a NASA mérnökeit ennyire hülyének nézitek...
  • Magnum PI
    #9
    Teljesen egyetértek, biztos vagyok benne hogy 1000 szimuláción le lett tesztelve, de aki ezen a területen dolgozik (mérnökök, informatikusok) tudják, hogy amíg valami nincs élesben tesztelve addig bármi történhet, és fog is. Reméljük sikeres lesz a küldetés de biztos lesznek meglepetések.