739

• SötétBarom
    Olvasva a dolgokat itt Sopronban zseniális helyzetben vagyok, mivel a kinti netto majd' 2 rugót itthon használom :)) Ráadásul mindössze 25km-t kell autózom melóba :>
  • Vaxi
    jöhet még angliával kapcsolatban a tapasztalat, ha lesz kedved, minden élményt szívesen fogadnék :D
  • EnxTheOne
    No problémo, majd együtt megyünk. :D:D:D

Azt is irjátok hogy milyenek ott a lányok. :D
    Ugy tudom hogy angliában elég perverzek :D ^^
  • CattiBrie
    "Először honosíttasd adott országban a diplomádat"

Azt hogyan lehet? Akár Németben akár Angliában?
  • ronihun
    +fav
    Régebb óta gondolkozom kiköltözésen, akár rövidebb időre is, mindenképpen Európa érdekel, főleg valamelyik UK országba szeretnék.
  • Pretorian

Sajnos az angolok valamilyen egészen egyedi logika alapján próbálják "megoldani" az ilyesmit. A kicsi és a szűk odakint tényleg kicsit és szűket jelent.
    Az ergonómia fogalmát pl. nem ismerik.
    Amikor először voltam kint Londonban még meglepett, hogy pl. a hotelben a zuhanyzókabinban a mosdón lévő csaptelep olyan mélyen lett elhelyezve, hogy nem igazán tudtad a kezeidet anélkül alátartani, hogy hozzá ne értél volna a mosdókagylóhoz.
    Az hagyján, de a kabinba való bejutás sem volt egyszerű, mert a kb. 1x1 méter területű zuhanyzókabinokra befelé nyíló (!) ajtókat szereltek. Bejutni még viszonylag problémamentesen sikerült, de amikor jöttél kifelé, és az arcodba kellett húznod az ajtót + összehúznod magad amilyen picire csak tudtad, akkor úgy izé...hát...mindegy, angolok.
    Mivel a kis akasztók (amire a törölköződet teszed) természetesen a kabin oldalára lettek szerelve, ha rendesen megnyitottad a zuhanyt, szarrá ázott a törölköződ/fürdőköpenyed/ruhád is.
    A TV lounge-ban volt egy kandalló. A kanapékat mégis a szarul szigetelt, hatalmas ablak mellé tették le, a lehető legmesszebb a kandallótól, csak hogy a téli estéken garantáltan befagyjon a segged TV nézés közben.
    Volt hogy frankón kabátban ültem a TV loungeban.
    És ez csak egy kis ízelítő. Aki volt odakint az tudja mekkora horror külföldiként először szembesülni az ehhez hasonló dolgokkal.
    Az elején sokáig olyan érzésed van, mint amikor egy nagyon pici, zsúfolt lakásban vagy, ahol semmi sincs jó helyen, mindig bevered valamidet valamibe, és ezzel egyszerűen elveszik a komfortérzeted.
    Na ehhez nagyon értenek az angolok.

Viszont én odakint annyi mindent kapok amit idehaza nem, hogy hihetetlen. Az emberek barátságosak, segítőkészek.
    Londonban kevés az igazi vér stiff upper lip angol, a lakosság túlnyomó része bevándorló, szóval tökre nem érezteti senki veled, hogy te most magyar vagy, vagy lengyel, vagy cseh vagy akármi. Leszarják.
    Simán megeshet, hogy összefutsz az Oxford streeten vagy a Leicester Square-en a kedvenc színészeddel/zenészeddel/íróddal stb.
    És hát nem a Bajor Imréről meg a Palcsó Tomiról beszélek nyilván
    Érzed hogy itt tényleg zajlik az élet, történnek dolgok...és mindennek Te is a részese lehetsz. Nekem nagyon bejön a kinti élet.
    Mindezek tükrében tök furcsa a statisztikákat látni pl. arról, hogy mennyi késes gyilkosság történik a városban 1 hét leforgása alatt.
    Hát nem kevés. Mentem el én is olyan tábla mellett, amire az volt írva, hogy "itt ekkor és akkor xy-t leszúrták, a Scotland Yard szemtanúkat keres blaba".
    Valami nagyon brutál néger gettón is keresztülmentem egyszer Camden Town-tól nem messze, lélekemelő élmény volt.

Amúgy én jövő augusztusban megyek vissza, idén már úgy néz ki meglesz az ír állampolgárságom is. 2-3 év Londonban, utána Dublinban szeretnék letelepedni.
  • IMYke2.0.0.0
    Én leginkább a kiszolgáltatottságtól tartok - beszari vagyok, na :)
  • jackoneill90
    Még nem vagyok kint, de ausztriába szándékozok nagybátyámhoz kilépni.
  • Molnibalage
    Néha el szoktam gondolkozni, hogy kint azért keresnek -e az emberek sokat, mert annyira magas a szaktudásuk. Régen ebben biztos voltam. Mióta hazajött a rokonom és sokan posztolják élményeiket, azóta eltöprengek azon, hogy talán tévedtem...
  • BenedekFeco
    +fav
    2.5éve sikerült Svájcba kikerülnöm. Egyszerű melósnak jöttem, aztán műszakvezető lettem. (cnc-megmunkálás, programozás) Otthon is ezt csináltam már vagy 20éve, valamit talán sejtek belőle... :-) Itt az átlag melós szint kb.:"tedd ide-tedd oda, ezt így csináld-azt úgy". Aki önállóan tud JÓL dolgozni, netán még gondolkozik is, az errefelé nagy kincs.
    Én személy szerint kb 4200CHF nettót kapok, aminek majdnem fele (1800-2000CHF) meg is marad hó végén úgy, hogy nem nyomorgok, tankolom a "nagy bajort" és nincs gondom semmire...
    Ha van kérdés, lökjétek! :-)
  • sapkafej
    engem az érdekelne, hogy külföldön miért élni lehet, belföldön meg miért lakni
  • HöfEE
    Én személy szerint Ausztriával tökéletesen megvagyok elégedve. Kevesebb az átlagfizetés mint a "csodálatos" Írországban vagy Angliában vagy pölö Dániában de itt nem is költöd el a fizetésed felét albérletre és egy Döner a sarkon sem 7 euróba kerül.

Személy szerint egy egyszerű kasszás vagyok 1150 eurót kapok a kezembe havonta, végzettségem grafikus állandóan keresem is a jobb melókat sajna még nem sikerült, eléggé rétegszakma az enyém. De az eddigi helyeken ahol voltam állásinterjún mindenhol 1600 euronál többet ajánlottak kezdésnek. Persze ehhez nem árt a folyékony némettudás, sokan jönnek ki diplomával de makogva nehezen fogod eladni magad egy interjú alkalmával.

Egyébként meg az életet tekintve Bécs nem véletlenül van már sok sok éve a világ legélhetőbb városainak top10-es listájának elején. Én ajánlom ha valaki ebben gondolkodna.
  • veszelka
    nyomor.
  • Yoda001
    na, egy érdekes topik végre, előre is /fav :)
  • picket
    "kurva alacsony a munkanélküliség, alacsony az államadósság magas a GDP növekedés" - Ha ettől lesz csábító egy ország, akkor Kínát ajánlom, esetleg Tadzsikisztánt
  • Hedgehunter #44
    Kormanyzati cegektol kezdve kavezokon keresztul korhazakig mindenfeleknek dolgozunk a csapatban vagyunk 15-en es 3 rendelkezik diplomaval....
    Semmi koze annak hogy kinek melozol a windows meg halozat ugyanaz....
  • vg
    Ezek az országok(német, angol, ír, belga) teljesen hidegen hagynak. Pár éve komolyan elgondolkoztam, hogy Svájcba menjek dolgozni, mert kaptam ott egy lehetőséget, de mivel nem beszélek németül, sokkal több a fizu sem lett volna, inkább lemondtam róla. Itthon szoktam próbálkozni pár évente, beadom ide-oda, de mivel eddig soha nem kaptam volna többet mint amit jelenleg keresek, ezért nem is vettem komolyan. Diploma nélkül valóban lehet pár gépes cégnél/iskolánál rendszer garázdálkodni, de nagyobb feladatokban részt venni, kizárt.
  • IMYke2.0.0.0
    Tini korom óta ázsia-buzi vagyok :)
    Az animézésre bár csak két éve kaptam rá úgy igazán, a japán téma közel 20 éve aktuális nálam - Korea meg az utóbbi időben.

Persze, nem vagyok naiv, tudom, hogy minden "sztárolt" országban vannak sötét, koszos stb. dolgok, helyek, és emberek, de lassan én is úgy gondolom, "bárhol jobb, csak nem itthon".

Pedig, imádom a magyar nyelvet, Magyarországot.
  • IMYke2.0.0.0
    Egy kis odafigyeléssel - klikk extramagascsaj logójára, megnézed a megnyitott topikokat és rájössz...

De segítek:
    - http://dojcsland.blogger.hu/
    - http://kiritiv.blogger.hu/ (ez másfajta blogja)
  • Andr0
    dél koreában kurva alacsony a munkanélküliség, alacsony az államadósság magas a GDP növekedés... jó nők, és gyors net... mi kell még?:D
  • milk4
    Én is, de azért az milyen dolog ha a földalatti garázsban rád sem néznek mikor köszönsz? Egyedűl a DeLijn-os buszsofőrök szoktak csak köszönni.
  • IMYke2.0.0.0
    "Leginkánn japán meg dél korea." - Én is!
  • sublimaze
    Én szeretem a zárkózottságot, inkább a közvetlenségtől kapok frászt.
  • milk4
    Zárkózottak?:D B@sznak visszaköszönni a szomszédok, inkább -ök. Külföldiekkel kell barátkozni és magyarokkal meg csak óvatosan.
  • Teppik Amon
    +fav, de csak olvasgatok, jó helyem van itthon egyelőre. Kanadát nézegettem egy időben, de nem egyszerű bejutni. hello Kanadán vannak tippek hozzá.
  • Hedgehunter #34
    Nem egyszeru az tuti de ha van melod akkor anyagilag sokkal jobb.. Tervezem hogy megyek innen mert az idojaras kezd az idegeimre menni.. :)
  • Andr0
    én nagyon kényelmesen elvagyok Belgiumban is. Én pénzügyi területen melózok, a belgák eléggé zárkózottak, de jófejek is tudnak lenni:D:D a pénz meg... már mondtam az albérlet drága, de a fizuhoz képest jobban jössz ki mint otthon.
  • Sephirot T
    Hol olvasható?:D
  • Mr_no_NaMe
    Azért az elég laza amit írsz...találtam valami írországos honlapot, és olvasgatom a GYIk-ot. Hát, ott is vannak hátrányok, de könyörgöm, még sem az a fő probléma, hogy hónap közepén elfogy a pénzed, nincs mit enned, neagyisten egy kurva kávét nem tudsz inni mert luxusnak számít a kávézóban..
  • Hedgehunter #30
    Semmi gaz a meloval 8:30-17:00 1 ora kajaszunet. Fonokok becsulik az embert az 1500 euronak majdnem a duplaja megvan ado utan.
    Persze embertol is fugg egyertemuen kit hova tesznek...

Kenyer 1.4E 700Gramm, tej 1L 1.2E, nutella 2.3E

Azert tanulnom kellett egy keveset, meg evente meg 1-2 vizsgat csinalok most is (CCNA, MCP, VMWARE, ect)
  • immovable
    4-5 hsz alatt gyorsan előjött a magyar mentalitás. :D

Link.
  • Molnibalage
    A sok külföldre menő ember közül hányan vannak azok, akik valóban értenek valamihez és valóban jól beszélik a nyelvet? Én pl. az angolt csak egy nagyon szűk területen haszánlom. "Csevegésre" és ügyintézésre rohadtul nem merném használni. Egy pékségbe belépve kb. semmti sem tudnék a pitén kívül megnevezni...
  • Montanosz
    ajánlom:

Canadahun
  • Mr_no_NaMe
    Én arra lennék kíváncsi, hogy mennyire hajtod szét magad, és ha nem vagyok túl indiszkrét, akkor mennyi jut a kezedbe havonta? Az összes haverom, és én is gondolkodom (gondolkodtam) külföldön..20 év múlva senki nem marad ebben az országban :D

Ja és mennyi ott az alapvető élelmiszer? Kenyér, tej, nutella? D:
  • EnxTheOne
    Milyenek az ir lányok? :D:D
  • Hedgehunter #24
    En diplomak nelkul, halozat-rendszer gazda vagyok mar 6 eve szoval annyira a diploma nem mervado. Itt (Ireland) igazabol csak a hozzallasodon mulik mi lesz beloled es mennyit keresel...
  • Hedgehunter #23
    Irorszag 12 ev ne gyertek ide szar az ido.....
  • karajjj
    +fav, egy angol próba lehet, hogy nekem is kinéz
  • Vaxi
    igen, sajna az idő elég gázos :D
    de valamit valamiért. te kint laksz?
  • extramagascsaj
    Németországban ez kell,hogy munkát vállalhass:
    1. bejelentett német lakcím
    2. német folyószámla (Girokonto)
    3. betegbiztosítás (Krankenkasse), nyugdíjbiztosítás (Rentversicherung)
    4. adóosztály (Lohnsteuerklasse)