6
  • Diabetikus
    #6
    A hazai internet hőskorában még fehéren-feketén lehetett ugyanis tudni: a cracker a "rosszfiú", aki nem törődik azzal, hogy milyen károkat okoz tevékenységével, élvezettel turkál a rendszerekben, megváltoztatja a weboldalakat, és nyilvánosságra hozza a birtokába került adatokat. Szemben a hackerrel, aki esetleg feltöri egy szoftver másolásvédelmét, vagy betör valamilyen számítógépes rendszerbe, de csak azért, hogy szakmai rátermettségét próbára tegye; ha pedig hibát észlel, nem az alvilágban értékesíti tudását, hanem szól az adott rendszer üzemeltetőjének.

    Aztán a cracker valahogy kikopott a szóhasználatból.


    Engedtessék meg, hogy tisztázzam ezt a súlyos fogalomzavart, amit a cikk írója is sajnálatos módon csak tovább erősít.

    Bizonyára sokakat meglep, hogy a hacker kifejezés (amelynek ebben a szóhasználatban "barkácsoló", illetve "eszkábáló" a jelentése) alatt valaha azon embereket értették, akik saját maguk építették egyedi számítógépüket különböző áramköri és elektronikai alkatrészekbol a HC (home computer) kategóriájú számítógépek hőskorában (1970-es, 80-as évek) Ez a jelentése azonban mára már elavult, senki sem épít házilag számítógépet, a mai gyártástechnológiák messze meghaladják az egyes ember efféle lehetőségeit. A hacker kifejezés eredeti jelentéséből ugyan megmaradt az illető szakterülethez való mély hozzáértésének ténye, de pont az ellenkezőjére fordult az értelme: mai szóhasználatban tevékenységéhez inkább rombolás társul, mintsem építés, a hacker olyan ember, aki (többnyire illegálisan, kivéve az etikus hackert aki mindig írásos megbízás alapján dolgozik) számítógépes rendszerekbe hatol be és ott különböző, a rendszer sérülékenységeire irányuló tevékenységeket hajt végre. A hacker tevékenység tehát szoftveres (bár esetenként hardveres vagy fizikai, de mindenképpen számítástechnikával kapcsolatos) behatolást takar. A hackelés elsősorban a jelszóval védett számítógépes rendszerek kialakulásával jelent meg, de elterjedése inkább a számítógépes hálózatok elterjedéséhez köthető. A hacker célja nem feltétlenül mindig az információ- és haszonszerzés vagy a rombolás, tevékenysége rendkívül sokrétű. Megjegyzendő azonban, hogy a számítógépes társadalom szűkebb rétegeiben megmaradt a "hack" szó eredeti jelentése is, nevezetesen amikor egy programozó „összehekkel” egy programot, vagyis spontán megír, összeeszkábál egy számára fontos alkalmi segédeszközt.

    A cracker kifejezést gyakran keverik a hackerrel, annak ellenére, hogy a két tevékenység jól megkülönböztethető. A cracker (a "crack" szó jelentése repeszteni, törni, a cracker szó az ebbol képzett főnév) azonban nem rendszerekbe hatol be, hanem szoftverek másolásvédelmét, illetve a szoftver használatát korlátozó védelmeit „töri” fel, vagyis szünteti meg vagy kerüli meg. Nyílvánvalóan fiatalabb „szakma”, mint a hackeré, de annál elterjedtebb, különösen a különbözo szerzői jogdíjas, licencek által védett szoftverek széleskörű elterjedése óta. Egy igazán profi cracker igen jelentős bevételekhez juthat egyedi megbízások útján, mert a kereskedelemben kapható professzionális szoftverek - fogyasztói oldalról nézve - irracionálisan magas árai mellett a cracker munkájaért kifizetett pénz még így is elhanyagolható, miközben az eredmény tetszőleges mennyiségben felhasználható (gondoljunk itt elsősorban azon licenszekre, amelyek szerint a vásárlás ténye csupán egyetlen munkaállomáson való felhasználásra jogosítják a vásárlót). A cracker kifejezés sosem kopott ki a szóhasználatból, legfeljebb a médiából: crackerek ma is léteznek, folyamatos létezésük és tevékenységük ékes bizonyítéka az Internetről letölthető számos feltört másolásvédelmű, illegális szoftver.
  • Tetsuo
    #5
    "...talán jobban megéri black hat hackernek lenni?"
    Alap. Ipari kemkedes, banki adatok eladasa v felhasznalasa, zsarolas, hackeles megrendelesre... mindegyik jobban fizet, mint egy "etikus hack".
    Szerintem az az etikus hacker, aki kezdo vagy akinek priusza van es megfigyelik. :)
  • teddybear
    #4
    Kérdés: erre felkértek, vagy csak betörtél?

    Mert ha nem kértek fel, akkor bizony épp úgy megsértetted a törvény, mint aki szórakozásból, politikai indokból, vagy csak pénzért töri fel más honlapját. Ne csodálkozz hogy nem örültek neked.
  • endale
    #3
    Ha a melóból hazaérkezve egy lakatos terpeszkedne a kanapédon és azt mondaná: "könnyű hozzád betörni öreg, de szívesen felszerelek egy jobb zárat" valószínűleg nem a jutalmazásán gondolkodnál el. Ezek után inkább menjen el betörőnek?
  • Richard49
    #2
    Hát,ha egyszer nincs rá igény,akkor miért foglalkozzanak..megtörtem 1 kisebb cég honlapját, mindenhez hozzáfértem..közöltem velük a biztonsági hibát,és még megköszönni is nehezükre esett,nem hogy jutalmaznák :) szánalmas.
    Szval talán jobban megéri black hat hackernek lenni? :) Érdemes lenne ezen elgondolkodni.Ott legalább nem marad el a jutalom,rossz esetben börtön a jutalom.
  • Zoliz
    #1
    Magyaroszágon? Amikor még az igazságot is bűntetik a hatóságok?

    Lehet menni 1 hetes tanfolyamra 510 ezerért.. akit érdekel.
    http://www.netacademia.hu/