41
  • kjhun
    #41
    Mégsem 800$/film???

    nav-valaszol-nem-eszik-olyan-forron
  • FoodLFG
    #40
    Welcome to the internet
    http://torrentfreak.com/music-piracy-is-not-a-problem-its-an-excuse-120630/

  • lordsithlord
    #39
    Az általad "értelmes nyugati állam"-nak titulált területeken azért nem ártana megnézni, milyen haszonkulcsot alkalmaznak a CD-kre/DVD-kre, aztán azt is meg kell nézni, hogy mindehhez milyen fizetések és milyen kiadások vannak. Szerintem az fog kijönni, hogy ott gond nélkül megteheti az ember, hogy megveszi a kedvenceit eredetiben, mivel telik rá.
  • TARTYOM
    #38
    Meg is veszik, nem a szaros orbanisztánt kell nézni alapul hanem egy értelmes nyugati államot.
  • Tojesz
    #37
    http://copyrightinthexxicentury.blogspot.hu/2012/06/biztos-hogy-enyhul-nyomas.html
  • lordsithlord
    #36
    Az Artisjus ehhez egy szót nem szól, ugyanis ők kizárólag hang és filmanyagokkal foglalkoznak (ha megnézed a honlapjukat, nem is találsz más témát, csakis az audiovizuális termékekhez tartozó jogokat. Rajtuk kívül még van pár olyan szervezet, ami szintén az audiovizuális termékeket védi (úgymint ProArt, ASVA, stb. ).

    A szoftverekkel alapvetően a BSA foglalkozik hazánkban.
  • Szefmester
    #35
    Azért én azt is hozzácsapnám hogy a legálisan vásárolt dvd film megtekintése ne egy kiadós megfélemlítés sorozattal kezdődjön és ne 5 percig tartson mire elkezdem nézni valójában a filmet... Nekem akár anyagi károm is jelentkezhet abból ha én végig akarom nézni a filmet, és még pont a film hossza időm van a munkába indulásig, de a sok baromsággal ami a film előtt van nem számoltam (nem jelezték előre) és emiatt elkésem a melóból és netán ki is rúgnak. :D

    Szal inkább jól letorrentezem a filmet (ami vicces módon gyors nettel kevesebb ideig tarthat mint a trailerek a dvd-n) és megnézem úgy.
  • narumon
    #34
    "A szoftverjog egy külön elbírálási kategória, nem csak a haszonszerzés, hanem már a letöltés is büntetendő cselekmény!"

    És ezt hol írják? Mert még az artisjustnál is elismerik, hogy ez alapján nem köthetnek beléd.
  • narumon
    #33
    Letöltésról nincs szó és nem is volt soha! Pont ezért fizetsz mindenre Artisjust adót a letöltésért nem basztathatnak.
  • lordsithlord
    #32
    Nem azt mondta, hogy ne adjanak ki DVD-t, csupán megjegyezte, hogy ne rakjanak rá irreális haszonkulcsot (akkor talán még meg is veszik őket és nem letöltik).
  • FoodLFG
    #31
    Ez a törvény legalább olyan rossz mint az előző, lényegében nincs semmi pozitív változtatás benne. Csak max első hallásra jobbnak hangzik, amivel persze kitörölhetjük a seggünket.
  • TARTYOM
    #30
    A mozis bevétel közel sem akkora, illetve ha nem adnák ki Dvd-n vagy BD-en akkor baszhatnád a letöltést mivel nem lenne miből rippelni..

    Olyan jó hogy ilyen okos vagy.
  • eternam
    #29
    Ki a a hülye, aki megveszi a 3-4 ezer forintos DVD-t, mikor letölthetem ingyen. Most olvasom hogy a Gyűrűk ura trilógia 16 ezer forint a boltban, mikor meg nekem megvan ingyen. Nekem a a véleményem, hogy a filmipar elégedjen meg a moziból befolyt bevétellel, az is három-négyszerese a film előállítási költségének. Az odáig rendben van hogyha egy terméken van egy TISZTESSÉGES haszon, de a harácsolást nem szeretem.
  • TARTYOM
    #28
    Magyarország az új hazája a The Pirate Bay-nek, illetve tőlünk fog újraindulni a Btjunkie is :D
  • lordsithlord
    #27
    Jobb lenne, ha a kioktatás előtt utána is néznél a dolgoknak...

    A szoftverekre nem csak a szerzői jogvédelem vonatkozik, ergo ha azt letöltöd, akkor többféle jogszabályt is sértesz!

    Az, amit te leírtál, azaz a vagyoni hátrány okozása, az mind ma, mind pedig az új t9örvényben is csak a MÉDIA TARTALMAKRA vonatkozik! A szoftverjog egy külön elbírálási kategória, nem csak a haszonszerzés, hanem már a letöltés is büntetendő cselekmény!

    Van egy rossz hírem: informatikusként volt szerencsém jogot tanulni, 1 évig általános jogot, fél évig kiemelten szoftverjogot. Az oktató pontosan arról beszélt, hogy mennyi félreértés van a szerzői jog és az informatikával kapcsolatos jogok között, sok esetben még a jogászok maguk is problémában vannak a vonatkozó törvények értelmezésénél. A jelek szerint te is igen komoly tévedésben vagy, ráadásul a stílusod is kívánna néminemű módosítást.

    Nem ugatok le minden intézkedést, igyekszem szakmai szemmel nézni az informatikát is érintő kérdéseket. De lássuk, mit is látok: a "nagyra becsült" kormány laza csuklómozdulattal elintézte a Tisztaszoftver programot, elintézte a Campus programot, elintézte a diákkedvezményeket a szoftverekre, hogy azt a "kedves" lépésüket ne is említsem, hogy januártól MINDEN adathordozót (HDD, SSD, PEN, stb.) megadóztatnak, jogvédelmi díj címén, és még akkor ott a sokat vitatott ACTA szándéknyilatkozat is. Most pedig hozott egy olyan törvényt, ami amolyan alibi törvény, hiszen ha kiszáll a rendőrség, neked kell bizonyítanod, hogy nem okoztál nagy értékű vagyoni hátrányt senkinek. Sok sikert a dologhoz...

    Azt azért megkérdezném, hogy ma egy Windows miért is professzionális program? Ahogy ugyanez a kérdés egy Office-ra is...
  • okosan gyerekek
    #26
    Az "objektív" felelősség elve, ami az autóknál tette be galád módon a lábát a magyar jogrendszerbe, aláásva az alkotmányos jogaink, de ott is maradt eddig.

    Tehát az IP-re hivatkozás, a Wi-Fi-k kóddal védésének önkényessége mind kiskapu, a jog szerint nyitva van. A joggyakorlatba persze lehet próbálnak majd ezekre foltot varrni, egy jó ügyvéddel, megfelelő nyilvánossággal úgysem lehet.
  • okosan gyerekek
    #25
    Tudod, az a poén még, hogy nem csak ezért, de jó pár másik lépéséért is kurva hálás vagyok a kormánynak, de így sem vagyok elégedett. Én így is jobbat várnék. Dühít a földosztás-szorzás ügy... Dühít még sok minden, és én ezért nem is fogok rájuk szavazni.

    De neked, neked fogadok a böszme beszéde is romantikus vallomás volt, amiért még inkább csak rájuk szavaztál...
  • Magiszter
    #24
    Bennem még felmerült pár dolog:
    - Az amit már lentebb olvastam: Mi alapján határozzák meg az értékét/árát a letöltött tartalomnak? Hasra ütés? Netto kisker? Bruttó általános?

    - A fenti összeg az per fő, vagy per IP? Esetleg per helyrajzi szám? Csak mert a forgalmat IP alapján monitorozzák. De teszemazt kiscsaládban a gyerkőc meg a papa is letölti a neki kellő dolgokat. Akkor az összeadódik és IP-címre megy ki a számla, vagy mi? Mert pl egy router mögött lehetnek 10-en is. A másik meg hogy ha nagyi netjére rákattanok és letöltök 100,005, forint értékben akkor a 60 ezres nyugdíjára küldik ki a milliós büntetéseket? Pedig csak mondjuk egy napot voltam nála, aztán visszautaztam 200 kilométert.

    - Valamint mi alapján tudják megítélni hogy én mit és milyen értékben töltök le? Torrenten ha elindítom akkor megjelenik az IP-m, de ha utána 2 percre rá lekapcsolom mondjuk 10%-nál, akkor nekem még csak egy használhatatlan adathalmazom van ami lényegében csak foglalja a helyet. Ez alapján is kiszabják a büntetést? Hiszen a tartalmat nem töltöttem le, az abban a formájában nem tükrözi az elkészült művet, tehát nem vonatkozhat rá a szerzői jog. Ennyi erővel egy lefotózott plakát is lehetne bűncselekmény. Vagy ne adjak ötleteket? :)
  • okosan gyerekek
    #23
    Ez épp egy aktuálpolitikai cikk, amely érinti az SG főprofiljait. És igen, kurvára felbasz, ha olyankor is jár a pofátok, amikor kurvára nem kéne. Kritizáljátok a kormányt, az a dolgotok, de azért a kettős mércének is meg van a maga határa. Én például biztos nem fogok még egyszer a jelen kormányra szavazni, de kíváncsi lennék neked mi kell, hogy mondjuk a saját véleményed megváltoztasd.

    Mi a faszt vártatok, hogy majd a kormány majd az Ügyfélkapu aranytálcáján fog kínálni neked filmet, zenét, könyvet, szabadalmat, egyebeket? A jelenlegi világpolitikai tendenciák mellett ez HATALMAS lépés. És ne aggódj, fognak fejmosást kapni ezért rendesen.

    Fecókád tudod mi'csinált volna!? Integrálta volna az EU-irányelveket, az Artisjus meg jól lakott volna. Nálunk az módi, hogy minden szarért előfeltételezik, hogy majd lopni fogunk (igen, fogunk), ezért előre megfizetjük az adathordozón, és igen, mi járunk jobban a külföldiekhez képest, cserébe nem baszogatnak, ha nem akarunk még pénzt is csinálni ebből. Igen, baszd meg, "viktorseggnyaló" vagyok, hogy rohadjál meg, mert cserébe rendesen karimásra nyalja a kormány a seggemet, amit nem sokan, még állítólag demokratikusabb országokban sem mondhatnak el magukról azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy szerzői jogdíjakat fizessenek. Te meg a tények tükrében acsarogjál!
  • woar
    #22
    Ok, viktorseggnyaló vagy. Megértettük, felfogtuk. Nem kell tovább ragozni. Ellenben, szeretném felhívni a figyelmedet az oldal címére: "SG informatika & tudomány" NEM "SG informatika & tudomány & politika". Kérlek ehhez tartsd magad te is a jövőben.
  • okosan gyerekek
    #21
    Jogod és kötelességed. Nekünk meg az, hogy a kóbor ebeket meglincseljük.
  • Narxis
    #20
    De leugatjuk. Közöd?
  • okosan gyerekek
    #19
    Tévedsz barátom! A vagyoni hátrány okozásának feltétele, hogy egyébként vagyoni előny származzon a le nem töltésből. Ha nem venném meg az Isten nyüves f*$záért sem, akkor én nem okoztam azzal kárt, és ha ezt akarod állítani, hogy én egyébként megvettem volna, eszerint pedig bűncselekményt követtem el, úgy azt neked kell bizonyítanod.

    Sok sikert kívánok hozzá!
  • kjhun
    #18


    Ma is megtennék, ezt mondjuk a Win 7-el?
  • okosan gyerekek
    #17
    LOL
  • okosan gyerekek
    #16
    Ami pedig azt illeti, ha nem fájlcserélő oldalról jutsz hozzá az egyébként szerzői jogvédelem alatt álló tartalmakhoz -- akár 100.001 forintos értékben -- szabadon futni hagy a törvény, mert nem a letöltéssel nem okozol szükségképpen vagyoni hátrányt.

    A bűncselekmény megvalósulását veled szemben a vádnak kell bizonyítani, ami ez esetben azt jelenti, hogy be kell bizonyítsák, hogy pénzügyi hátránya keletkezett a letöltésedből.

    Ha pedig te 1, nem töltötted vissza, 2, nem haszonszerzésre használtad (sem közvetlenül, mondjuk értékesítve, vagy közvetetten, mondjuk az oldaladon kihelyezett reklámokkal) akkor büntethetetlen vagy. Hiszen, akkor te vagy az egyetlen, aki fizetés nélkül jutottál hozzá a szoftverhez, azt pedig megint csak bizonyítaniuk kell, hogy te potenciális vásárló lettél volna, aki megvette volna a szerzői jogvédelem oltalmazottját.

    Sőt, kiegészítve az elgondolást, egy olyan torrent oldalt létrehozva, ahol belépési feltétel, hogy kizárólag olyan tartalmakat tölthetnek le, amelyekért semmilyen körülmények között sem fizetnének pénzt, és azokat nem kívánják haszonszerzésre használni.

    Ha ezek a feltételek állnak, egy egész torrent közösség megfelelő ügyvéddel védhetővé válik. Persze, ehhez az kell, hogy reklámmentes maradjon az oldal, és mondjuk adományokból tartsa fent magát az oldal.

    Éljenezzük az új törvényt! :)
  • kjhun
    #15
    ...a filmek esetében az internetes terjesztés minimális licencdíja alapján állapítják meg a vagyoni hátrányt, ez ma filmenként 800 dollár (kurrens árfolyamon közel 185 ezer forint), míg zeneszámoknál a MAHASZ jogdíjtáblázata az irányadó, ez alapján egy dalért 320, egy albumért 3200 forint kárértéket számolnak fel. (Illegális szoftverhasználat esetén a termék nettó kiskereskedelmi ár a vagyoni hátrány alapja, de a szoftverek letöltése értékhatártól függetlenül eddig is illegális volt, és az is marad.)

    Hmm, ez alapján akarják számolni, hogy túl lépted-e, azt a bizonyos értékhatárt??
  • nlght
    #14
    az első win95-ömet a rendőrségen írták ki nekem cd-re :D
  • okosan gyerekek
    #13
    nem beszélve arról, hogy két programot együtt említve sikerült példát találni... vicc vagy ember!
  • okosan gyerekek
    #12
    Ember te hülye vagy!? Találtál kb. egy ellen példát (meg még említhetsz professzionális, azaz munkatevékenységgel összefüggő szofisztikáltabb programokat) és azon kívül szinte mindent probléma mentesen tölthetsz le. Nem lehetne, hogy nem ugattok le mindent, amit a kormány csinál?!

    Inkább nézd meg, hogy mi megy ezzel párhuzamosan Német- és Franciaországban, vagy az Egyesült Királyságban. Mindenhol máshol játszi könnyedséggel gyakorolnak nyomást az adott államok kormányaira, és rögvest a torkodnak ugrik a párt, akinek te adtál szavazatokat. Már annak is örülni kéne, hogy minket nem ért el ez a hullám, e helyett, egyenesen puhul a büntethetőség. Mért nem lehet ennek örülni? Csak nem egy kibaszott MSZP-mohikán vagy, vagy lobbista?
  • Zoliz
    #11
    Magyarorszagon eddig is tudtuk, hogy mindent lehet, mert nincs eroforras az ellenorzesre. Egyertelmu helyzeteket jogilag nem kell magyarazni es a kijelentesem is az.
  • Magiszter
    #10
    Ez a százezres határ milyen ciklusra értendő? Havonta? Évente? Választásonként? Mert valljuk be. 4 év alatt még 100 forintos tételekből is össze tudja hozni bárki a 100ezres határt. Inkább az üzletszerű tevékenykedőket kellene csak elkapni, nem az agyonadóztatott és szopatott átlagembert.

    Gery13:
    Kimaradt az elejéről:
    - Fizetésedet kitermeled a cégnél = adózik a cég
    - Fizetésedet megkapod = Adózik a cég megint
    - Fizetésed nálad van = adózol utána
    (Egy kis off. Ha te kapsz 100 ezer forintot, annak a reálértéke csak 73ezer forint, hiszen bármit akarsz kezdeni a pénzeddel 27% áfát kell kifizetned adó formában érte.)
    Azok után pedig hogy a kitermelt fizetésed 56%-át, plusz miután megkaptad abból 27%-ot odaadsz az államnak, szerintem elvárható hogy ha szórakozásra vágysz, de már nem maradt rá pénzed, akkor letöltéssel érd el. Büntetlen!
    Majd ha EU szinten nem nálunk lesz a legmagasabb és legtöbb adó, nem csak névelegesen hanem a bérekhez mérten is, akkor megértem ha elkezdik büntetni azokat akik nem költenek havi 10-en ezer forintokat filmnézésre és zenehallgatásra.
  • lordsithlord
    #9
    Ez a 100ezres határ semmi. Ha valaki feltesz egy Windows-t és hozzá egy Office-t, máris átlépte ezt a határt. Szóval az enyhülés csak látszólagos, valójában azonban kutya fülét nem ér.
  • woar
    #8
    Sajnos a definiálást megint kihagyták. Érdekelne hogy mi számít jogvédett tartalomnak. Egy kódolatlan wav, vagy egy kódolt mp3 esetleg, ha írok egy kódolót ami az 1001-es bitsorozatból legenerálja a Metallica új albumát, akkor az is? Vagy itt a dekódoló algoritmus jogvédett? Ha igen, akkor mely bitsorozatokra az? De egy kicsit életszerűbben a torrent file jogvédett? Ha az akkor kié? Amely tartalomra mutat, vagy a torrent file létrehozójáé?
  • Gery13 #7
    pff.
    Fizetsz:
    -ha veszel gépet.+ adózol.
    -fizetsz az áramért +adózol
    -fizetsz a netért havonta + adózol
    -fizetsz a szoftverekért havonta(pl vírusírtó) + adózol
    -fizetsz a neten megvásárolt szoftverekért + egyéb járulékok
    -ha esetleg marad pénzed, elmész boltba, és veszel egy játékszoftvert, + adózol.
    ami magában taglalja a szoftver díját, és az adathordozó árát, + adót.
    simánmegéri :3
  • galocza
    #6
    de az is lehet, hogy adathordozót... 8)
  • galocza
    #5
    fizetsz, csak nem átalányt, hanem amikor adatordozót veszel.
  • Tetsuo
    #4
    Egyertelmuen jobb a magyar torveny, bar ha soha nem toltenek le semmit, akkor lehet, h maskent gondolnam. :)
  • mrzed001
    #3
    Mindenképpen jobb, mint az a maszlag amit az angolok akarnak éppen elfogadni.
    Ha nem is ideális és életszagú, de azért már közelebb van hozzá.
    Az angol-amcsi törvényeknél még az is jobb, ha havi párezres átalánydíjat fizettetnek, és SOHA TÖBBET nem toszogatnak.
  • winnie
    #2
    tudsz számolni? igen, 25-én lett elfogadva, de akkor már nem is kell/szabad megírni? nekem nem okoz idegösszeroppanást, hogy nem hétfőn olvastam. ellenben olvasom.