7
  • lordsithlord
    Oké, akkor most szögezném le, hogy hivatalosan az informatikus és a programozó (vagy ha úgy tetszik, szoftverfejlesztő) két teljesen különálló szakma.

Az informatikus (teljes nevén rendszer-informatikus) feladata a kliensgépek, a szervergépek és a hálózat megtervezése, kiépítése és üzemben tartása (esetlegesen még a weblap elkészítése és karbantartása, de ez már nem feltétlenül).
    A programozó feladata a működő vasra a szoftveres környezetet megtervezni és leprogramozni. Ez egy egészen más szakma más kritériumokkal.

Ha megnézed, a cégek javarészt fejlesztőt keresnek, Én részemről rendszer-informatikus vagyok, ilyen végzettségem van, ebben dolgoztam évekig. Programozni nem igazán tudok, legfeljebb pár alap dolgot.

Évekig el voltak választva a különböző szakágak az informatikában (hogy csak a 3 legnagyobb csoportot említsem, webmester, rendszer-informatikus, programozó) a különböző szakágak. Ennek megfelelő volt a képzés is, a különböző szakágakban elég komolyan felkészítették a hallgatókat a leendő feladataikra.

Csakhogy ma már a cégek univerzális embert akarnak, 1 embernek kellene mindent elvégeznie és tudnia. A képzések is ennek megfelelően átalakultak, így a ma végzett egyének valóban jó esélyt kapnak a munkaerőpiacon. Azok azonban, akik még anno 3-4 éve szereztek képesítést, ma már komoly hátrányban vannak. Hiába van a saját területükön x év tapasztalatuk, ha a cégeknél ez kevés.

Ahogy írtam, most a diákmeló meg a végzősök alkalmazása a "divat". Emellett egyre kedveltebb az is, hogy külső cégeket (sok esetben külföldieket) bíznak meg a rendszerek távoli menedzselésével. A románok és a szlovákok ebben piacvezetők, a magyar áraknak átlagosan olyan 75%-át kérik a távoli kezelésért.
  • opeca
    Én kapásból két helyet tudok, ahova pl. fejlesztőket keresnek és fél éven belül, akik ügyes, azt tuti, hogy felvennék....

De elég, ha megnézed az online állásportálokat. Ha az IT-s munkákra szűrsz, akkor rengeteg hirdetést találsz, és nagyon sok közülük megköveteli a szakmai tapasztalatot.
  • lordsithlord
    Ja és félreértésbe ne essünk, nem én vagyok az egyetlen ebben a cipőben, rengeteg az álláskereső informatikus, aki értene is ahhoz, ami a szakmája, mégse kérnek belöle.
  • lordsithlord
    10 éve vagyok informatikus, több, mint 6 éve erről papírom is van. Kiváló ajánlólevelekkel rendelkezem nemzetközi vállalatoktól és magyar vállalatoktól is. És emellett szeptember óta keresek állást, azóta alkalmi melóim vannak csak. Ennyit a könnyű elhelyezkedésről.

A cégek 90%-a ma a végzős egyetemistákra vadászik, mivel őket állami támogatással alkalmazhatják, ráadásul saját maguk ízlése szerint képezhetik. Egyre több cég még ennél is tovább megy, azt mondja, hogy a munkát ki lehet adni diákmelóba is, így szerződik diákközvetítő céggel és tőlük bérel munkaerőt.

Szóval nem, nem igaz, hogy nálunk simán válthat munkahelyet egy informatikus.
  • opeca
    Ez pontosan a magyar helyzetről szól.
    Valóban nehéz jó szakembert találni. Egyrészről az IT elég mobilis szakma, sokan a megfelelő tapasztalat és nyelvtudás birtokában külföldre mennek, másfelől némely cég hirdetése annyira botrányos, hogy szerintem valamit magukra is adó szakemberek élből nem is foglalkoznak vele.

Csodálkozom, hogy IT cégek a saját szubkultúrájukat sem ismerik. Ilyen C# fejlesztőt keresünk 2 év tapasztalattal, bla bla, na az ilyenekre csak a kezdők mennek el, vagy esetleg ha tapasztaltabb azt csak a kényszer viszi rá, hogy egyáltalán megtudja, mégis mi a fenéről van szó.
  • lordsithlord
    Hát egy biztos: ez a cikk sem a magyar helyzetről szól...
  • Zoliz
    Végre egy hasznos cikk, hiszen más értelme úgysincs az IT-ne mint dolgozni benne.
    Köszi az infokat a vállalatok álláspontjáról. A sajátom is jó, de tényleg sok a stressz, de legalább megfizetik.