Magyar sikerek az Eco-marathon
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Optimista hiszi, hogy a lehető legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.
Optimista hiszi, hogy a lehető legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Ez izgalmasnak ígérkezik!
Ja a jelenlegi F1- nek kb nulla gyakorlati haszna van. Viszont a par ev mulva indulo elektromos F1 remelhetoleg jo hatassal lesz a fejlodesre.
Hat afrikaban ugye eheznek az emberek ezek meg .......
<#eplus2>#eplus2><#nyes>#nyes><#mf1>#mf1>
Csak megjegyzésképpen 50cm^3 egy 3 LE-s robogó(átlagban) 60-70kg öntömeggel. Egy 125cc már 9-10LE (kb 9kW-ot írnak rá) is lehet.
Tehát 10x teljesítmény, 4x önsúly és 20x fogyasztás növekedés mellett is elgondolkodtató lehet az eredmény.
Nem kell rögtön KRAZ méretekben gondolkodni (:
Minnél több időt töltök emberek között , annál jobban szeretem a kutyámat.
Ami még talán picit kapcsolatban van a "kûlvilággal" az a LeMans. Ott kenõolajokat tesztelnek a kocsikban. De ennyi. Azok is túl specializálódtak.
Arra ott vannak a 2 tonnás farokhosszabbító személyautók.
Ezeket kísérleti jármûveknek nevezik...
Nagyon sokat tanulnak belõlük,amit késõbb átvisznek a jármûgyártásba!
A forma1-es autók sem közútra készülnek,mégis sokat kamatoztatnak belõlük
az anyacégek.Ezek késõbb beépítésre kerülnek,ha javító hatással bírnak.
Bérbe vehet? reklámfelület...
1LE/43ccm amennyiben sikerûl lineálisan 1:1-ben megnövelni a motort, akkor ugye 10LE 430ccm ad le... 100-at meg 4300ccm...
A fogyasztása sajnos nem lineális. A nagyobb motor, nagyobb tömeget jelent, ami masszívabb vázszerkezetet igényel az autótól stb...
Végeredményben akár 20x nehezebb is lehet mint az eredeti 1LE-ös motorral szerelt 23kg-os okosság. Az meg már nem deciket fog enni hanem bõven benyeli szertinem még a 6-7litert is.
És itt jönn a lényeg: 3-4lityóval már elmegy autó ami szintén 100LE vagy még erõsebb.
Ezek a vasak érdekesek, nagy tudás van mögöttük de semmi normál életben ezek alkalmatlanok.
megjegyzem: vezetett már valaki 1LE-as autót? :o
Az hogy mi a gyakorlati haszon, lehet vitatkozni, de VALAMI haszna csak lesz neki. Nem kidobott pénz és haszontalan munka ez. Remélem még az én életemben visszaköszön a technológia a halandó ember számára is elérhetõen.
Ha 10-20-szoros fogyasztás megvalósítható 3-4x-es lökettérfogaton, akkor már fasza.
260km,130km/liter 150-200 cm^3-en. Egy 200-as robogó/motor meg már nem A1 kat...
Semmi kedvem utánaszámolni, de valszeg a súrlódással, és az ellenállásokkal játszottak sokat, mert az önsúly az szinte adott.
A magyar utakhoz inkább a G osztály illik (:
Arra is kiváncsi lennék, hogy a Shell milyen oktánszámú benzint adott, mert az sem mindegy.
Minnél több időt töltök emberek között , annál jobban szeretem a kutyámat.
Egy elszegényedõ országban, mint nálunk, az üzemanyag áremelkedés érzékenyen érinti az autós társadalmat. Egyre többen gondolják át és tervezik meg az útvonalakat, vagy váltanak alacsonyabb fogyasztású jármûre. Ez mérhetõ az új autó eladásokban is, a legtöbb autógyár haldoklik.
Ilyen körülmények között, a Shellnek miért ne lenne érdeke, egy kis fogyasztású, olcsó jármû? Az is benzinnel megy, 10 ilyen kis "vacak" épp annyit eszik, mint egy nagy. Csak a nagyot egyre kevesebben tudják megfizetni, ebbõl meg ezer szám lehetne eladni. A fiatalok körében bizonyára befutó lenne, "helló kitty"-s mintától a Tokio Hotelen át minden fényezéssel.
Más kérdés, ha ennek a kis ragadozónak a motorja 2-3 üzemórát pöfögött, mennyire lenne tartós?!
http://vakond.hu/
Vegyük pl a Bosch-nak a Phneumatic-mobil vagy mifene névre hallgat versenyét, ahol sûrített levegõvel kell meghajtani a jármûvet, abból mondjuk sokkal több mindent lehet felhasználni nem csak az autózással kapcsolatban. (áramlás)
Azért ez a megépítettek kicsit erõs, a váz és borítás esetleg saját munka, de az erõátvitel, az erõforrás már mind adott volt, csak össze kellett legózni és kicsit átalakítani azokat úgy, (azt is már a tanult/letesztelt módokon) hogy a fogyasztás a teljesítmény rovására tolódjon el, mert a kereskedelemben nem kapni célhardvert )
Emancipate yourself from mental slavement!
Hihetetlen, hogy mekkora tahó, bárgyú emberek vannak ezen a világon, és ezen fenkölt tulajdonságaiknak még bátran hangot is adnak. Nem is sejtitek, hogy mekkora elméleti és gyakorlati tudás kell ehhez hasonló teljesítményekhez, de azért fikáztok. Hát próbáljatok meg BÁRMIBEN a második legjobbak lenni a világon!
Ha cigánynak lenni hungarikum, ha zsidónak lenni jó, ha melegnek lenni büszkeség akkor MAGYARNAK lenni miért rasszizmus ?
Gépészmérnök hallgatók megépítettek egy fogyasztásra optimalizált kísérleti autót és egy nemzetközi versenyen tesztelték is. Ezalatt más mérnök hallgatókkal találkozhattak Európa más egyetemeirõl, akikkel összemérhették gyakorlati tudásukat.
Szerinted mi lett volna hasznosabb?
Szembeszélben meg ötödére esik vissza a teljesítmény, jeje.
Jó nagy marketing bullshit az egész, már az alapkoncepció is, hogy a shell támogatja a kisebb fogyasztás irányába való fejlesztést 😊)
Annyi munkát amennyit beleölt ebbe a magyar csapat, fordíthatták volna valami hasznosabbra is.
Emancipate yourself from mental slavement!
"Tudod" ha úgy mész ki az útra, hogy erre készülsz, akkor nem kéne vezetned!
„Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amiről hisszük hogy igaz de mégsem az.”
Mé'r szerinted ez szerinted nem kísérlet volt?
Másfél tonna: hmm. Ha kivennél belõle mindent ami nem feltétlenül szükséges az utazáshoz, mennyi lenne? Úgy 500 kiló? Ja, hogy manapság az analfabétizmust és vezetési képtelenséget légzsákokkal, ütközõzónákkal, elektronikával meg ehhez hasonlókkal helyettesítik? Ez most újdonság?
Mindenesetre minden gratulációm a cikkben szereplõknek!
„Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amiről hisszük hogy igaz de mégsem az.”
\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"
persze tök igaz, hogy hollandiában még a bicikliutakat is egyenesre marják, eszméletlen minõség minden. más kérdés, hogy mivel homokra épült az ország, ott minden utat ugyanolyan brutál betonalappal kell megcsinálni. úgy nem bonyolult.
ettõl a sok bullshit shell-logótól hányni tudok. csak egy kérdés: amíg nem lett társadalmi elvárás a "blue"-ság meg "green"-ség, addig mennyi megújuló energiát csináltak shell pénzbõl? szerintem aki vesz magának egy napelemes mobiltöltõt messze többet tett "forgalomarányosan", mint a shell.
Gondolj csak a Messerschmitt KR 200-asra. Nem kellett rá évtizedeket várni, míg kiforrja magát belõle egy új technológia... Olcsó volt, tömegek használták.
Emellett minden elismerésem a kecskeméti csapaté, valóban bravúros eredményt értek el. Irigykedve és érdeklõdve olvastam a cikket, a kis motoruk vajon a levegõ nedvességtartalmát is kihasználhatja-e...
De akkor látnám értelmét, ha lenne valami gyakorlati haszna, nemcsak 20-30 év múlva. Pl átverekednék a közlekedési felügyeleten és forgalomba hoznák, mint segédmotorkerékpár. (Autópályán egy nagyobb kocsi menetszele lelökné, sõt, a városi forgalomban sem tudom, hogyan lehetne pl a közlekedési táblákat, lámpákat látni belõle) Ha lehetne kereskedelmi forgalomba kapni belõle, és elterjednének az utakon, akkor le kalappal, s gazdagodnának meg belõle a kecskemétiek!
Ha ezt a 23 kg-os kis kütyüt, kihoznák pár 100.000 forintból, lehet még én is vennék eget magamnak!!
Bocs, ha valakit megbántottam a véleményemmel!
Autópályára gondolsz?
Valószínûleg van valami szabály, hogy mennyi lehet a versenyzõ legkisebb súlya, különben mindenki ovisokat, anorexiásokat, vagy bazári majmokat ültetne a pilótaülésbe.
\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"
gyanítom hogy még az átlagos utakon se képes menni
gazdag értelmiségiek kb értelmetlen szórakozása, amivel amúgy sok bajom nincs (azt csinálnak amit akarnak) csak ne nevezzék tudománynak
ha még repülne esetleg... annak valami haszna talán lenne
Amúgy mégis miért zavar hogy magyar diákok össze tudnak rakni egy jármûvet ami annyi benzinbõl amennyibõl a kertedben alig nyírod le a füvet ez elmegy angliáig?
HA utcai használatra ALKALMAS jármûvekkel versenyeznek az persze teljesen más. Nem véletlen egyre nehezebbek a gépjármûvek, mivel bár a felhasznált anyagok egyre könnyebbek, de egyre több biztonsági és egyéb berendezést kell a gépekbe építeni, hogy egyáltalán megfeleljenek az évrõl-évre szigorodó mûszaki/biztonsági elõírásoknak.
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
A cikk utolsó mondatában olvashatók viszont számomra teljesen érthetetlen üzenetet hordoznak. Megszûnik a PV kategória jövõre? A pillanatnyilag legéletképesebb "megújuló" energiahasznosítási metodikát kizárják? WTF?!
Ez az ára annak, hogy végre-valahára Shell plecsnik boríthatnak mindent a sajtófotókon?
Elnézést.
(Ellenpélda: az állatok nem utakhoz adaptálódtak, ezért lábaik vannak, és nem kerekeik.)
Talán jogosabbnak érezném az észrevételed akkor, ha lépegetõ gépekrõl lenne szó. 😄