19
  • Komolytalan
    #19
    Meg hogy kinek térülnek meg. Mert nem mi kutatunk a cuccon, hanem a CERN tudósai, és meg lennék lepődve ha az ott elért eredményekből magyar cégek profitálnának, nem a gazdag nyugati államok cégei.

    Most ugye az van, hogy egy 40-50 milliós beruházás durván 1/5 fizetik a mi adónkból, 4/5 részét meg az összes többi európai állam adójából. A magas technikát képviselő európai cégek közül (akik ebből valaha még profitálhatnak) van kb 1 ezrelék se magyar tulajdonban. Akkor mire fel is a 20%-os költség vállalás? Gavallérok vagyunk, miközben kilóg a s.ggünk a gatyából?
  • lordsithlord
    #18
    Valóban, a cikk nem egyértelműen fogalmaz, így félrevezető.
    A célra kiépítenek egy dedikált gerinchálót, tehát a hazai netes forgalmat nem fogja érinteni, de a cikkben leírtak alapján ez nem derül ki egyértelműen. Én is csak most értettem meg, mivel egy informatikai konferencián ez is szóba került és elmondták, hogyan is fog kinézni a dolog.
  • Omega
    #17
    Az alapkutatásba fektetett pénz egyszer meg fog térülni, csak még nem tudjuk hogy pontosan mikor és milyen formában.
  • Komolytalan
    #16
    Azért az a 8.5 milliárd amit marha gálánsan megint odaadunk soha a büdös életben nem fog megtérülni.
  • Komolytalan
    #15
    BIX forgalom az a szolgáltatók egymás közötti forgalma. Külföldi sávszél teljesen más téma, jellemzően töredékével rendelkeznek külföldre (5-10%), mint belföldre. Nézd meg mondjuk ezt a hosting ajánlatot:
    - 100Mbit garantált belföld, 5Mbit garantált külföld vagy
    - 300Mbit garantált belföld, 5Mbit garantált külföld

    Szóval ha a CERN felé akarnak 400 Gbites kanócot, akkor ahhoz feltehetőleg ásni kell, vagy megvenni jelenleg kihasználatlan, tartalék optikai hálózatokat (de szerintem nincs ennyi). Ráadásul nem lesz elég Bécsig húzni a kanócot, ahogy szokták, hanem fel kell bővíteni a sávszélt egészen Svájcig.
  • anubys1984
    #14
    Szerintem a többség nem is gondolta azt, hogy ennek bármi köze lesz a hazai netes forgalomhoz, itt az a mondat "akasztott" ki egyeseket, hogy már a kezdeti sávszél elég lenne a hazai lakosságnak.
  • Thrawn
    #13
    Úgy tudom, ennek semmi köze nem lesz a magyar gerinchálózathoz, a CERN-hez kiépítik a megfelelő vonalat. Amúgy meg a többi panaszkodónak mondom: ez a project nem előlük viszi el a fejlesztési pénzeket, ennek ahhoz semmi köze, hogy hol milyen hálózatot építettek (vagy sem).
  • lordsithlord
    #12
    Ez a teljes hazai netforgalom. Ebben benne van minden, az országon belüli és a kifelé irányuló forgalmazás is.
  • Lucy in the Sky
    #11
    Most lehet hogy hülyeséget mondok, de ezek az adatok a belföldi forgalomra vonatkoznak (ill. az össz forgalomra?), míg az LHC (a cikk különböző kísérleteket ír, de azért valszeg ez az elsődleges erőforrásvámpír) Svájcban van. Tehát a nemzetközi backbone-on ki tudja mekkora a forgalom - ami biztos, hogy a torrentoldalak által generált nem csekély extrát erre vonatkozólag a számaidból nyugodtan le lehet vonni, a többi, határon belüli tevékenységgel egyetemben.
    A 400gbps egyértelműen kábelfektetést jelent, amit ennyi pénzből csak megoldanak valahogy :)
  • nlght
    #10
    január 1-re kész lesz? hol lehet fogadni, hogy nem lesz kész? a házamat is ráteszem...

    amúgy durva, hogy a top10-ben benne van szlovákia és románia is: TOP 10 internet sávszélesség
  • lordsithlord
    #9
    Szolgáltatója és a szolgáltató gerinchálózata válogatja, hogy mit bír. Némelyik szolgáltató nem tud saját gerincet építeni, bérli a másikét, így jelentősen kisebb sávszéllel gazdálkodhat. De nem mindegy az átviteli forma sem, kábelen sokkal nagyobb sávszél érhető el, mint a vezeték nélküli technológiákkal.
  • lordsithlord
    #8
    Nem csak neked tűnik kevésnek a dolog. Az anubys1984 által belinkelt több évet átfogó grafikon kapásból mutatja, hogy 2009 óta 2x voltunk 100Gbps környékén tartósan, 2009-ben, 2010-ben volt egy-egy visszaesés. Mindkét visszaesés egyébként 1-1 szerverlefoglalásos akció után következett be és viszonylag hamar vissza is emelkedett.

    De elég megnézni egy hétvége adatait: 05.06 10:05 és 05.07 10:05 közötti adatok (fel és letöltés összegezve természetesen): legmagasabb: 238,8Gbps; átlagos: 142,6Gbps. Ez ugye egy hétvégi felhasználás, de elég, ha megnézzük, hogy hétköznap 10:05-kor már 147,9Gbps a felhasználás, és még nem is indult el minden céges felhasználás ekkor!
    Heti lebontásban ez a következőképen néz ki: maximum: 238,8Gbps; átlagos: 131,8Gbps. Havi lebontásban a számok: maximum 271,4Gbps; átlagos: 139Gbps. Éves lebontásban a számok: maximum: 339,8Gbps; átlagos: 152Gbps.

    Szóval ez a 100Gbps alatti hazai internetforgalmazás nem igazán tudom, hogy hogyan jött ki, de abszolút nem igaz.
  • IMYke2.0.0.0
    #7
    "Vidéken" néhol még az 5 Megabites, vezetékes net is luxus... ne sírj, Neked legalább van :)
  • morden
    #6
    Számomra is érdeke,s hogy fővárosban van hogy 5 mbit a maximum, szüleimnél vidéken a legkisebb csomag 25 mbit, nesze neked főváros :D

  • ko75
    #5
    Ez mind szép és jó. De az egyéni net előfizetők mikor kaphatnak nagyobb szávszélességet? Állítólag nálunk a kerületben már 4-5 éve építik az optikai hálózatot - amiből semmit nem lehet észrevenni, mert még a 4 Mbites interenet kapcsolat is problémás, szakadozik, pedig már több szolgáltatót is kipróbáltunk... a telefonközpont ráadásul nincs is messze.
  • GoCa
    #4
    "...a magyarok híresek szellemi képességeikről..."
    Az a baj, hogy az építőiparunkról és a pályázatokon nyert pénz megfelelő elosztásáról viszont nem!
    Hogy fog ez kulcsra készen, működőképes állaotban állni jan. 1-re?? !
  • anubys1984
    #3
    Egy kis info:
    http://www.bix.hu/

    Időnként persze túllépi ezt a sávszélességet, de legtöbbször már ez is elegendő önmagában. A 400 meg bőven lefedi.
  • SASI
    #2
    "és már az induló 100 gigabites sávszélesség is nagyobb, mint amennyi jelenleg a magyar internetforgalom lebonyolításához szükséges."

    Ez csak nekem tűnik túlzásnak? A teljes internetes adatforgalom mióta kevesebb nálunk mint 100gigabit?
  • lordsithlord
    #1
    Kíváncsi leszek, mikor sül ki, hogy a magyar gerinchálózat kevés ehhez...

    Mert azt ugye mondanom se kell, hogy ha már az problémát okoz egy országban, hogy mindenhol legyen nagy sebességű internet, mondván hogy nincs rá kapacitás, akkor ott nem biztos, hogy nyerő ötlet egy olyan projektre pályázni, ami eleve extrém magas sávszélességet igényel. A jelenlegi gerincháló teljesítménye ugyan a 100Gbps többszöröse (ha jól rémlik, egy kimutatás 640Gbps-t emlegetett nemrég), de ugye ezt hamarosan a 4xaesére emelnék. Már a 100 is aggályos, de ha a 640 stimmel és abból 400-at el kívánnak venni ehhez a projekthez, az bizony elég drasztikus következményekkel járhat a magyar internetezőkre nézve.

    2 variáció van vagy baromi gyorsan rájönnek, hogy a gerinc sürgős bővítésre szorul, vagy igen komoly problémák elé nézhetünk. A bővítéssel mindenki jól járhat, ha a jelenlegi gerincet bővítik, de persze megoldhatják úgy is, hogy egy külön gerincet építenek ki csak ennek az egyetlen projektnek.

    Mindkét lehetőség baromi költséges, hiszen itt nem szimpla hálózatokról beszélünk.

    Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem erről a projektről az jut eszembe, mikor Magyarország megnyerte a Világkiállítás megszervezésének jogát. Baromi sok támogatást kaptunk, el is kezdték építeni az épületeket (amik egy része ma az ELTE és a BME tulajdonában vannak, a többiből pedig az Infópark lett), majd egyszer csak bejelentették, hogy a tervezettől elmaradásban vagyunk, a pénz elfogyott, így a projekt bukta. Az eredmény: azóta se volt nálunk Világkiállítás, ráadásul némelyik pernek azóta sincs vége...