42
  • biz11
    tök jó, nem is tudtam,hogy létezik ilyen, köszi a cikket, asszem megvannak az ajándéktervek az elkövetkező évekre! :D
  • ugh
    durva az a z-brush a hetterben :)
  • Trb100
    F1End: Akkor figyelmedbe ajánlom a RepRap-ot. Már jelenleg is jelentős részét nyomtatják a nyomtatónak.
  • NEXUS6
    És aztán azt egy AI-ra rákötni, ami mellesleg öntudatra ébred!
    Minmeghalunk!!!!
  • F1End
    Kíváncsi vagyok, hogy mikor jutunk el odáig, hogy 3d nyomtatóval lehet otthon egy másik ugyan olyat nyomtatni.
  • Trb100
    Na jah... hiába lesz olcsó a technológia, majd megoldják, hogy a nyersanyag legyen horror áron, amiből nyomtatsz. A 2d nyomtatógyártók sem a hardverből élnek, hanem a kellékanyagból.

Csokiprinter témára:
    Már meglévő 3d nyomtató is felokosítható csokinyomtatásra
  • sanyicks
    ezekben ne reménykedj, az hogy mindenfélét otthon magadnak gyártasz, ellenkezik bizonyos pénzügyi körök érdekeivel ;)
  • duke
    Haladunk, maris itt a 3d-s csokinyomtato.
    Mondjuk eleg lassu, nem tudnam kivarni, mire elkeszul nehany bonbonnal.

Bonbont is készít a csokinyomtató
  • duke
    Mar latom hogy az lesz a vege, hogy terroristak kezere kerul az egesz. A tenorista folszall gepre, egy hordozhato 3d nyomtatoval, es kinyomtat maganak egy kest es mindenkit lemaszarol.

Kivancsi leszek ra, hogy idovel hova fejlodik a dolog. Eltudom kepzelni, hogy 10 ev mulva, mar szinte mindent ellehet kesziteni igy, beleertve, a jelenleg meg nagy szakitoszilardsagu hoallo femekbol keszitett targyakat is. Jonek majd a 3D-s nanotechnologia alapu nyomtatok, amivel siman el lehet kesziteni peldaul egy fogaskereket, vagy egy vilanykortet, aminek az izzoszala persze nem wolfram lesz, hanem szennanocsevekbol lesz felepitve. Es ebben az a fantasztikus, hogy ez ma meg lehetetlennek tunik, 20 ev mulva meg lehet, egy hetkoznapi filleres technika lesz mint manapsag a dvd iras.
  • NEXUS6
    Azért tök jó, hogy előbb utóbb nem pótalkatrészgyártók lesznek, hanem lesz egy kis sufnicég 15 négyzetméteres irodában. Délelött felhívod, délre meg legyártja az alkatrészt a 25 éves kocsidba, vagy kávédarálódba, vagy akármidbe.

Illetve tök jó, hogy elérkezett végre az olyan alaktrészek ideje, amelyekben úgy van egy másik alkatrész, hogy nem kell megtervezni az összeszerelését, ezért egydarabból lehet az egész. Pl talán legegyszerebbűbb példa: egy gömbön belül egy golyó, ez lehet pl egy szelep. Ezt eddig marha nehezen lehetett megcsinálni, ma meg ugyan olyan könnyű mint egy sima öntvényt.
    ;D

Kúl ez az egész dolog!
  • MacropusRufus
    én sem. Csak az öregem már régóta a szakmában van és rajta kereszűl láttam már pár olyan dolgot amiről azt hittem ilyen nincs. Pedig de.
    Ez a technológia konkrétan használatra kész terméket állít elő fémből. Ráadásúl nem csak egy speciális valmaiből, több fajta fémmel tud együtt működni.
    Az árát nem tudom, de ha nyerek a lotton szerzek egyett :) már csak poénból is :)) Asszony szól, hogy kellene új kilincs pl. az összes ajtóra ablakra, akkor nem elmegyünk és veszünk valami állitólagos egyedi darabot 50ezer/db (ami egyébként annyira egyedi, hogy másik 50 házban is az van), hanem 1xüen megtervezem és kinyomtatom... <--- ez azért eléggé furcsán hangzik még, egy fém tárgy esetén: kinyomtatom a csavarkulcsot :D :D
  • gforce9
    Köszi, érdekes nagyon, nem is hallottam még erről a lézeres eljárásról :)
  • MacropusRufus
    Na meg van a dolog :)
    A GPI gyártja és két néven is meg lehet találni
    SLS : Selective Laser Sintering
    DMLS : Direct Material Laser Sintering

SLS és DMLS 3D nyomtatás
  • gforce9
    A gép elektronikája, nyomtatófeje el is hiszem, hogy annyira pontos. A mai nyomtatók is iszonyat pontosak, nem drága egy 1200dpi-s nyotató az pedig ugye azt feltételezi, hogy a nyomtatófej pontossága 1/1200 inch legalább. Nyilván maga a fej ennél pontosabb kell legyen. De ettől a nyomat nem lesz századmiliméter pontos. Ez csak a gép pontossága.
  • gforce9
    Az egytized milimétert tartom én is reálisnak. Főként, ha nagyobb darabokról van szó, hiszen a hiba a mérettel párhuzamosan nő. Hajszálvékony alkatrész nyomtatásánál el tudom képzelni, hogy nagyon pontos, mert a zsugorodásból-tágulásból, esetlegesen nem teljesen homogén anyagból adódó hiba kisebb mértékben jelentkezik, mint egy nagyobb darabnál.
  • GixEr
    Az egy picit tulzasnak tunik nekem is. A linkelt nyomtato dolgozik 0.0035-0.004inch(0.089-0.102 mm)pontossaggal.
  • MacropusRufus
    sajnos ez van. egy tízezred milimiéter pontosságra képes a gép! Az nem jelenti azt, hogy képes is ui. az ő pontossága túlképpen a műágyantában lévő fémrészeckséktől függ. Tehát elméletben tudja g.yk. még nem. Szerintem maximum 0.1 esetleg 0.01mm-et tud. Maximum

keresek egy linket neked.
  • gforce9
    0.00001mm ? EZ nekem kicsit "túl szép" :) Már csak azért is, mert az anyag száradáskor kötéskor zsugorodik általában (vagy tágulhat is, típustól függően), de ugyanolyan sosem marad. Pl. ugye öntőformát is hiába csinál az ember századmiliméterre pontosan, az öntvény nem lesz annyira pontos, mint a forma a fent leírtak miatt. De ha tudsz esetleg linket adni hozzá, azt megköszönöm :)
  • MacropusRufus
    Apám révén volt szerencsém közelről látni egy svéd szerszámgyárban működő 3D-s printert. De ő nem gyantával meg ilyesmikkel szórakozott. Egy speciális műanyagról van szó, amiben fémrészecskék vannak. Eléggé sűrűn. A nyomtatás hasonlóan zajlik mint más 3d-s nyomtatók esetén, viszont itt van még egy plussz eljárás: a nyomtatott anyag viszonylag lágy. Nyomtatás után ki kell égetni. Eredmény: a műgyanta szerű cucc megszűnik létezni a 1200 fok feletti hőfokon és a fémrészecskék szépen összeolvadnak és ott a kész fém prototípus. Kis igénybe vétel esetén (pl. csaptelep) akár használatra kész is lehet a cucc. És csupán 0.00001mm pontosan dolgozik, amire aztán nagy szükség nem mindehol van.
    Az árát nem tudom, gondolom 2 ház a hozzá tartzozó luxus kurvákkal együtt ;)
  • EnxTheOne
    Pár év mulva nem csak software warez lesz, hanem hardware warez is. :D
    Már látom magam elött egy torrent oldalon:

"2X SLI GTX 19990, 16 GB
    intel i7 256 cores, 12 GHZ
    2 terra ddr5 ram

DOWNLOAD"

:D:D:D:D:D:D
  • gforce9
    Az első 3d scanner úgy emlékszem magyar vonatkozású találmány volt. 1x olvastam róla, elég rég, aztán gyorsan eltűnt a színről. Gondolom lecsapott rá valami nagy cég. Pedig ha ez a technológia ha nálunk marad+a 3d nyomtatót hozzáadjuk, egy eléggé sokrétűen alkalmazható technika lenne a kezünkben.
  • Trb100
    Ha nem plug & play rendszerben gondolkodik valaki, akár 100e hufból összehozhat magának egy saját nyomtatót. Én kb 2 hónapja fejeztem be egy 3D nyomtató összerakását. Nem mondom, hogy hibátlan, de pár év és olyan szintre fejlődik ez a technológia, hogy valóban bárki nyomtathat otthon magának olyan tárgyakat, amilyenre szüksége van.
  • globint
    Valami ilyenre. Mondjuk a az unokák arcáról akarok 3D modellt, fénykép helyett.
  • GixEr
    Letezik 3D scanner. Beolvassa a targyat (valaki rendberakja a modellt sok ora alatt) es kinyomtatjak. Ha erre gondolsz.
  • globint
    Csak arra nem találtam leírást, hogy eredeti modellről, (tehát nem számítógépes tervről) hogyan tud nyomtatni?
  • GixEr
    a 3D nyomtatassal mar csak az a baj, hogy elegge le vannak korlatozva a kinyomtathato darabok meretei. Bar disztargyaknak tokeletes vagy kicsinyitett mintadarabokhoz.
    Build Size: 10x15x8inch (254x381x203mm)

Az egyik nagy gyarto legnagyobb gepe:
    http://www.zcorp.com/en/Products/3D-Printers/ZPrinter-650/spage.aspx
  • Cef
    Lehet itt strapabíró cuccokat is csinálni, de még a dísztárgyaknak is van piaca, a makettezők között is lenne iránta érdeklődés szerintem, főleg egy pár év múlva, mikor már olcsóbb lesz.
  • Kensin
    Nézz körül a Shapeways-en, lehet acél, ezüst, alumínium, és még evésre alkalmas kerámia cuccokat is gyártatni. Műanyagból is többféle van, van extra erős is meg olyan is amin az apró részletek is jól látszódnak.
  • sanyicks
    jaj mit áltmodoztok? Ezek jelenleg csak 1-2 féle műanyagból tudnak valamit összehozni. Semmiféle elektronikus cuccot, vagy strapabíróbb dolgot nem lehet velük csinálni. Csak ilyen apró kacatokat, dísztárgyakat.
  • nagypite
    Kis tárgyaknál talán megéri pl ékszerek, de nagyobbaknál hamar elszalad az ár. De mint lentebb is írták 20-30 év múlva lehet, hogy mindenkinek lesz otthon egy 3d nyomtatója és netről csak letöltöd a tervet (vagy tervezel)és legyártod magadnak a cuccot. Érdekes lenne, 10-20 éve ez még scifi volt mára már reális jövőkép.
  • gforce9
    Nekem a DOTE bimech laborjában volt szerencsém ilyet látni már jópár éve. Ott új protézisek mintadarabjának kinyomtatásához használták. Olcsóbb volt sokkal mint egy ilyen bonyolult alakot forgácsoló eljárással előállítani. Az, hogy megéri e egy ilyen technológiát alkalmazni, mindig attól függ, hogy hagyományos eljárással mennyibe kerülne. A fenti példa az alak bonyolultsága miatt, bonyolult cnc gépet igényelt volna. Az összkölsége magasabb, mint a 3d printernek. Minél olcsóbb lesz ez a technológia, annál több minden szerepét átveheti. Kérdés mennyire? Mert bizonyos területeken nagy pontosság kell, pl csapágyházak, illesztett furatok, csapok stb. De az is kérdés, hogy egy egyszerű csavarmenetet illetve egy hozzátartozó anyát, milyen pontossággal tud kinyomtatni.
  • AgentKis
    Eszembe jutnak anno a CD-DVD írók. Mindkét technika esetében több-százezerről indultak az árak és haladtak a "szinte anyagáron" megvehető kategória felé. PlazmaTV is volt 4 milla. Egy év múlva 1,5. Mára meg 2-3 százezerért már sokkal jobbak vannak, mint az elsők 4 millájé...
  • Szefmester
    Azóta a 3D nyomtatók árai jelentősen estek.. még pár év és magánszemélyek is vehetnek (még drágáért) majd. Már közel sem 1-2 milliós tétel egy nyomtató. Persze a nyomtató, meg a szükséges hozzávalók még most is sokba fájnak, de már közel sem annyiba mint amikor először olvastam erről.
  • Kensin
    A Shapeways már egy jó ideje megvan. Egyszer csak eljutott ide is a híre. :D
    Csak pár centis dolgokat éri meg vele csinálni, az árat térfogat alapján számolják, vagyis egy 2-szer akkora cucc 8-szor annyiba kerül.
    Nagyobb dolgokhoz annak jó aki gyorsan akar prototípust tesztelni, aztán ha jó, a sorozatgyártást már "normálisan" csinálja.
    Vagy annak is jó akinek van egy rakás pénze, pl a Vasember öltözéket is 3D nyomtatóval csinálták. :)
  • globint
    Innen talán nincs messze az étel-replikátor.
  • globint
    Az jó! Nem kell a kertet trágyázni! :)
  • MANOWAR
    sry globint-nak ment.
  • MANOWAR
    Ha realisztikusan ki is fested be is sz@rnak tole :D
  • Cat #4
    Ahhoz képest, hogy egyébként az egyedi darabok mennyibe kerülnek, szerintem még ez is versenyképes.
  • globint
    Szuper, kinyomtatom magamat egy hősi pózban, és a kertembe kiteszem szobornak!