245
  • KopaszIsten
    Köszönöm a linket.
    Nos akkor mi volt a hozzászólásomban "szalmabáb"? Nincs most kedvem átolvasgatni...

Illetve némi csemege az előzőekhez:
    Szerintem egy intelligens elme nem hisz, hanem megtapasztal. Tehát nem hisz mindenféle ősi mesékben, hanem a tudományban "hisz". Utóbbi szó szándékosan idézőjelben, hisz a tudomány nem a hiten alapul. Pont ez a lényegi különbség.
  • narumon
    Nekem a vallásossággal semmi bajom. A bajok akkor kezdődnek amikor (megtörtént eset!) bepereli anyuka az iskolát mert felvételin a gyerek biológiában azt írta, hogy isten teremtette a földet meg az állatokat meg mindent. A további problémák meg akkor vannak amikor nulla ismerettel fikázzák az evolúciót.
    Szóval a vallásosok maradjanak szépen csendben, járjanak templomba, senki nem fogja fikázni őket.
    A viták mindig akkor robbannak ki amikor Pápa bácsi beszól egy filmre, egy vallásos beszól egy tudományos beszélgetésbe, stb stb.
    Lehetne szépen egymás mellen élni de azért ma inkább az a kettős mérce megy, hogy ha szidod istent akkor "lesittelnek", viszont ha fikázol egy ateistát az rendben van.
    Ugyanezt érzem zsidó, cigány és egyéb kérdésekben is.
  • zola2000
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Szalmab%C3%A1b_%C3%A9rvel%C3%A9s
  • KopaszIsten
    Mi az a szalmabáb érvelés?
  • zola2000
    Itt igen, Arizónában nem ^^

Egyébként azt, hogy mennyi valóságalapja van a vallásoknak? Majd meglátjuk.
  • finizlik
    "Emellett szigorúan tilos az obszcén, az illetlen vagy az istenkáromló szavak használata"

Már nem azért de én akkor írom le hogy "Jézus egy mocskos buzi volt akit a kurvaisten mese teremtett meg" amikor akarok.
  • zola2000
    és anyukád jól van?

kicsit már kezd sok lenni ez a hatalmas vallásellenesség ami a neten jelen van.
  • Tetsuo
    Az ateistakat (ugyanugy, mint a hivoket) akkor zarjak majd be, a leendo torveny szerint, ha szidalmazzak azt a "lenyt", aki szerintuk nem is letezik. ;)
    Mellesleg a szalmabab ervelesed mar alapbol 2 ev. :D
  • Tetsuo
    Magyarorszagon is vannak ilyen torvenyek. Pl. a holokauszttagadas elleni torveny.
  • KopaszIsten
    Ha megengedsz egy kérdést, akkor kérdeznék.
    Mondd te teljesen hülye vagy, vagy csak a környezeted süllyesztett ilyen szellemi mélységekbe?

Ó és gyengébb idegzetűek nehogy félreértsék. Én nem trollkodok ám, csak egy ártatlan kérdés volt. :)
  • gopher
    Anyád
  • KopaszIsten
    Ja. Akkor az összes Ateistát bezárják alapból? Mert ilyen erővel az ő hitük eleve Istenkáromlásnak vehető. A középkorban szépen el is égették volna őket, így senki nem merte felvállalni.
    A modern világban pedig szerintem pont hogy ostoba az az ember, aki nem tudja elfogadni, hogy a világ úgy működik ahogy, és mindenre van tudományos magyarázat, legfeljebb még nem jöttünk rá. Az említett hívők ehelyett elvakultan (és ostobán) elképzelnek maguknak egy kitalált személyt, hogy biztos Ő akarta így. Hánynom kell ilyen mértékű ostobaság láttán.
    Létezik erre egy nagyon találó, és nagyon igaz mondás:
    "Isten a felnőttek kitalált jóbarátja." (Bocs, ha nem tudtam pontosan idézni fejből.)

Na szerintetek ez a post hány év elzárás? :P
  • cateran
    A hoozad hasonlo agyhalottak nyugoznek le mindig..gondolom fel sem tunt, hogy AZ INTERNETES ATROCITASOKROL irtam...
    A teljes szoveg, csak a hulyek kedveert..
    "Csakhogy mig a valos eletben 1-1 atrocitas -akarmennyire szobeli csak- fizikai format is olt, addig a neten az egesz csak valami kodos es megfoghatatlan valami (meg akkor is ha celzottan baszogat valaki valakit...vannak uzemeltetok, moderatorok akiknek lehet jelenteni a dolgot)
    Ha valaki nem birja az ilyesfajta terrort (ami valojaban nem is az, hiszen ha valahol folyamatosan piszkalnak es megis visszajarsz oda, az tipikus peldaja a " vadasz te szopni jarsz ide" esetenek)az jobb is ha elhullik (barmennyire ridegen es durvan hangzik...a tokom tele van, hogy minden hulyenek a kezet akarjak fogni, hogy boldoguljon az eletben....)"
  • gopher
    "Ha valaki nem birja az ilyesfajta terrort (ami valojaban nem is az, hiszen ha valahol folyamatosan piszkalnak es megis visszajarsz oda, az tipikus peldaja a " vadasz te szopni jarsz ide" esetenek)"

Gratulálok. Gondolom a kicikizett osztálytársadról is ezt gondoltad. Holott ti voltatok köcsögök, neki meg muszáj volt bejárnia...
  • zola2000
    Legalább elkapják a sok komcsit/neolibcsit...
  • cateran
    A bully(ing) mar inkabb magaban foglalja a fizikai terrort is, nemcsak a szobelit. No offense, de nem kevertem ossze a 2 dolgot..a barati ugratasok mas dolog (az olyasmi amit adok es kapok a mindennapokban)
    Amugy ez a bully ismert tarsadalmi problema pl japanban az iskolakban (rengeteg anime foglalkozik vele csakugy, mint az alkesz tanarokkal, ami szinten nagy gond odaat)
    Csakhogy mig a valos eletben 1-1 atrocitas -akarmennyire szobeli csak- fizikai format is olt, addig a neten az egesz csak valami kodos es megfoghatatlan valami (meg akkor is ha celzottan baszogat valaki valakit...vannak uzemeltetok, moderatorok akiknek lehet jelenteni a dolgot)
    Ha valaki nem birja az ilyesfajta terrort (ami valojaban nem is az, hiszen ha valahol folyamatosan piszkalnak es megis visszajarsz oda, az tipikus peldaja a " vadasz te szopni jarsz ide" esetenek)az jobb is ha elhullik (barmennyire ridegen es durvan hangzik...a tokom tele van, hogy minden hulyenek a kezet akarjak fogni, hogy boldoguljon az eletben....)
  • DjDano
    Éljen Amerika, a szólásszabadságot hangoztatva mindenféle náci szervezeteknek/honlapoknak adnak táptalajt, ilyen esetben meg keményen fellépnének...
  • SNP
    Én örülök ennek a törvénynek. Eddig is voltak balfaszok a neten de szerintem idegesítő, hogy valaki kitalálta, hogy nevezzük el trollnak és legyen mainstream és mostmár az is játssza az elvetemültet aki igazából nem az mert ez most a menő.
  • ugh
    Ez fasza.
    Akkor most ezert en kaphatok 2 ev letoltendot?
    Elmennek a picsaba .
    Vagy bekaphatjak...
    amelyik jobban bejon nekik.
    Szanalom
  • physis
    A konkrét tervezetet nem ismerem, viszont maga a téma sokféle különböző jelenséget foglal magába. Ezek egy részét képezik az afféle megrendezett, ,,megrendelt'' zaklatások, ahol iparszerűen megrendezett módon eresztenek rá többezer embert egyetlen kiszemelt emberre. A dolog persze kiegészül valós fizikai zaklatással is (munkahelyen, osztályban), illetve sokszor párosul adatlopásokkal is. Nálunk egyes erre szakosodott weboldalak rendeznek ilyeneket, de Amerikában még bonyolultabb jelenségek is vannak, ott a zaklatást ipari méretekben megszervező csoportosulásokat nem is lehet egyetlen konkrét szervezethez kötni, hanem afféle sejtes szerveződésben működnek.

A liberalizmus és az anarchizmus fogalma itt érdekes kérdéseket vet fel. Van az ismert vicc, hogy a római császár sétál, és meglát egy rabszolgát, aki büntetésből ki van kötözve, és szúnyogok lepik el. Sajnálatból elkezdi hessegetni róla a szúnyogokat, mire a rabszolga így szól: ,,Hagyd uram, mert ezek már legalább jóllaktak, ha elhessegeted őket, éhesek jönnek helyükbe''. (A viccnek valójában sok változata van.)

Az állam túlhatalmát megismertük, és Montesquieu óta lassan azt is megtanultuk, hogy elvileg fékek és ellensúlyok finom rendszerével élhetővé lehet tenni. De a kiberzaklató csoportosulások akár maguk is tekinthetők afféle protoállami képződményeknek, ,,kvázi-államoknak'': saját törvényeik vannak, saját jogon bíráskodnak, és többezres megrendezett zaklatásokkal ezeket végre is hajtják. Ezek még ,,nem jóllakott szúnyogok'': szóval ezek olyan ,,előállamok'', amelyek osztoznak az állammal abban, hogy jogot alkotnak, bíráskodnak, végrehajtó hatalmuk van, ugyanakkor az állatól eltérően, ezeket a kvázi-államokat nem kötik fékek és ellensúlyok.

Nem hangzik értelmetlenül a rabszolga mondása: inkább a jóllakott szúnyogok, mint az éhesek. Ha a törvényt rendesen megterveznék szakmailag (szociálpszichológusokkal, tömeglélektani szempontból), és nem lennének benne nyilvánvaló hibák (istenkáromlás tiltása,), hanem csak a legfontosabb dolgokra koncentrálnának (bizonyított és ismert kiberzaklatás-öngyilkosságok csoportdinamikája, és főleg az iparszerűen megrendezett és megrendelt zaklatások hatásmechanizmusa), akkor akár még üdvözölni is lehetne a törvényt liberális szempontból, hiszen, ha jól megcsinálják, ez a törvény is bizonyos ,,előállamok'', ,,kvázi-államok'' túlhatalmát korlátozná.
  • Narxis
    Te összekevered a példáddal a baráti "ugratásokat". Egyáltalán nem egészséges dolog egy valakit kipécézni és szívatni orrba-szájba minden tanévben. Nálunk is volt 2 ilyen ember, mielőtt leütöd a magas labdát nem, nem én voltam az egyik, viszont nem is voltam benne abban, hogy pokollá tegyük az életüket. Amerikában is van ilyen, bully-nak hívják. A közösséget az erősíti ha mindenki szívat mindenkit, pl. katonaságban, persze normális határok között, nehogy aztán valaki megsérüljön. Ez a törvény persze túlzás, de úgy érzem, egyesek túlzásba viszik a liberalizmust is az interneten, kvázi mindent szabad elvet vallanak és akinek nem tetszik az húzzon el. Ez sajnos nem így működik.
  • FoodLFG
  • Mardekár
    Tisztára olyan, mintha el sem olvastátok volna a cikket... lol. Na fussatok neki még egyszer :D
  • cateran
    Azert ugye vagod, hogy ezek olyan extrem peldak es olyan elsopro kisebbsegben vannak az atlagtol, hogy ihaj...(gyerekkoromban volt 1 emberke, akit kipecezett az osztaly tobbi tagja es o volt a "mumus"...Igy visszatekintve roppant nagy marhasag volt, ertelmetlen es pokolla tettuk a srac eletet, de masreszt erositette a kozosseget -bar elegge helytelenitheto modon- es az osszetartast. Ja a srac nem lett ongyilkos, nem lett amokfuto, bar nem volt felhotlen gyerekkora, az tuti)
    Vannak anonim forumok/chatek/anyamkinja, vannak nem anonim forumok/chatek/anyamkinja..elobbihez hozzatartzoik a troll, a flame es tarsaik...Akinek nem tetszik hagya el ezeket a dolgokat es menjen mashova..Kibaszott nagy am az internet.....
  • Ironman2
    Akkor a fél Sg fórumozóit,le lehetne csukatni.D
  • Cat #15
    "Masreszt kulvilagban is, ha bemegyek egy helyre es ott 'trollkodnak" velem, akkor kijovok. Ez virtualisan is igaz, log off."

Ez az iskolában/munkahelyen és hasonló zárt közösségekben nyilvánvalóan nem megoldás. És ugye azt nem kell magyarázni, hogy mind élőben, mind a virtuális térben tönkre lehet tenni a másikat, szét lehet szivatni teljesen. Ez poén egy szintig, de a közelmúltban is nem egy példa volt a hírekben arra, hogy ilyenkor a szivatott vagy öngyilkos lett, vagy visszament a volt iskolájába és lemészárolt néhány embert.

Kinevették a kiejtését, halomra lőtte őket
    A gyilkos vallomásában a legtöbbet egy adminisztrátornőről beszélt, akire különösen dühös volt, de több diáktársát is emlegette mint akik többször gúnyolódtak rajta és ugratták a béna angol kiejtése miatt.

Halálba cikizték a másságát felvállaló tinédzsert
    Iskolatársai névtelenül, a blogjainak a kommentjeiben zaklatták, a halálát kívánták. “Jamie hülye, kövér, ronda buzi! Meg kell halnia!” – írta az egyik hozzászóló.
  • morden
    Nexus6 itt a másik személyiséged :D "az az éretlen kis kötsögöknek való, akik táncoló WoW elflányokra, meg fiúkra matyizOK" Nexus6 első hozzászólása
    bocs ::D
  • gforce9
    Amúgy van közeli rokon, fiatal aki "emós" kb úgy állok hozzá, mint ahogy az én hosszú hajamhoz álltak annó hozzám a szüleim, majd kinövi :) Kinőttem. :)
  • gforce9
    Hát a társadalom attól változhat jó vagy rossz irányban, ha az egyének változnak jó és rossz irányban. Hiszem, hogy erre semmiféle törvények szabta szabályrendszernek ráhatása nem lehet. Mindegy milyen törvényt hoznak, az egyén ettől megváltozni nem fog. Az egyén vagy felismeri, hogy a törtetés, egymás letaposása, hülyének nézése jóra nem vezet vagy esetleg felismerheti azt, hogy az a csöppnyi öröm ami éri attól van, hogy jó a kapcsolata az emberekkel. Ha ez ne történik meg és nem gondol arra, hogy rajta kívül pármilliárdan élnek még a földön, akkor borítékolható, hogy a saját sírunkat ássuk. Nem hinném, hogy ennek bármi köze van internethez, lakóhelyhez, keresethez vagy bármi ilyen anyagi dologhoz. Hiszem azt is, hogy ez jórészt civilizációs betegség illetőleg a mai profitorientált berendezkedés. Úgy vélem a régi törzsközösségek tudták, hogy egymásra vannak utalva és minden egyes tagját a törzsnek tisztelettel kezelték. Többek között ezért lehettünk emberré az állatból. Valahogy ezt mára elfelejtettük. Hátha eszünkbe jut... egyszer. Míg nem késő.
  • BaltásRém
    Ez jól működne egy olyan rendszerben ahol mindenki őszinte, nem kétszínű, nem alakoskodó, mindig, mindenkinek ugyan azt és úgy mondja, mint valószínúleg te.
    Pl mész úton, meglátsz valakit valamit, és elmondod a véleményed hogy ezzel is a kollektív tudatot tápláld. Pl látsz egy emóst, és felhívod a figyelmét a hipermarketben hogy de szerencsétlen vagy...nyilván nem teszed, de itt leírhatod. És azzal hogy leírod, kimondod azt amit amúgy a való életben hülyén nézne ki, véleményeddel gazdagítod a tudást, ami itt a neten fonódik össze. Ha azt mondod neten egy emós képére hogy úr isten ez egy szerencsétlen balfasz, az jó, de ha az utcán mondod ezt ,az nem jó.

• Kensin
    A trollokat dutyiba rakják. Problem? :)
  • gforce9
    Én a való életben nagyon is komolyan tudok anyázni, ha arról van szó, nem szégyellősködöm :) De itt, mivel nem ismerem a másik felet, nem tudom, mit lehet és mit nem, igyekszem a lehető legtoleránsabban hozzáállni a beszélgetésekhez. A szólásszabadság pedig nem csorbul attól, ha esetleg megkövetelnek egy emberi szinten történő társalgást. A gondolataidat ki lehet fejezni normálisan is. Ha csak trágáran, akkor ott a gondolataiddal van baj :)
  • BaltásRém
    Sztem érdekes a dolog amire most rávilágítottál.
    Kellene-e úgy viselkednünk interneten, mint a valóságban ?
    A valóságban nem anyázunk, neten meg már rögtön ?
    Itt tudunk anonim lenni, de utcán nem járkálunk maszkban.
    Segíti-e a kommunikációt egymással ,ha anonim maradunk ?
    Kell-e egylapon kezelni a netet a való élettel ?

Kívánom hogy tátongjon mindörökké jó széles szakadék net, és való élet között, mert ha már itt is meg kellene válogatni az embernek a gondolatait, akkor hol írja le ,kinek mondja el ? Akkor lennénk csak igazán ketrecben ha még ezt is elvennék tőlünk.
    Éljen a szólásszabadság, és ha anyázni akarok ,akkor hagy anyázzak..legalább itt..

• gforce9
    Mi különbség van mégis? Az, hogy te most anonimitás mögül küldöd el a másikat személyeskedve, az nemhogy enyhíti, de még súlyosbítja is a dolgot. Érzékeny a fene, felőlem aztán szidkozódhatsz, de én mind egy anonim fórumon, mind személyesen, igyekszem a lehető legnagyobb tisztelettel szólni a másikhoz, még akkor is, ha az nagyon nagy hülyeséget írt vagy mondott. Mert tudod "embernek lenni, mindig, minden körülményben"
    Ennek nem kellene, hogy köze legyen ahhoz, hogy a csatorna a két fél között anonim vagy sem.
  • Zoli007
    Istenkáromlásért is... Látszik, valakik még mindig a középkorban élnek
  • NEXUS6
    Azért a buszmegállóban hőbörögni, meg itt arcoskodni, az nem ugyan az.

De teccik, hogy ennyire érzékeny vagy!
    Téged így fórumon keresztül is fel lehet ezekszerint izgatni.
    Nem lenne kedved valami máshoz is?

• NEXUS6
    "Felmérések szerint minden ötödik amerikai fiatal volt legalább egy alkalommal érintett ilyen ügyekben."
    Gondolom elsősorban egy másik fiatal által. De faxa lesz hogy amcsiban most már nem csak a feka fiatalok nagyrésze kezdi az életét priusszal, kocsilopás, súlyos testi sértés, akármi miatt, hanem most majd végre a fehér sápadt seggüket is bezárják az eddig mókából kimaradt rétegnek!
  • morden
    Szerintem nem is olyan elvetélt ötlet, most ha egy buszmegállóban kezdesz el ordítani, hogy a melletted álló egy ilyen olyan ember akkor ugyan úgy megbüntethetnek.
  • BrockSamson
    Amcsiknal politikusok mindenre a tulkapasban latjak a megoldast. A kovetkezo lepes, hogy nem mondhatsz ellent senkinek, aki eloszor leirja valahova a velemenyet, azzal kotelezoen egyet kell ertened, mert kulonben szegenyke lelkebe gazolsz es 2 ev.

Masreszt kulvilagban is, ha bemegyek egy helyre es ott 'trollkodnak" velem, akkor kijovok. Ez virtualisan is igaz, log off.
  • BaltásRém
    Ezen felsírtam :)
    A törvény is hülyeség, meg a fordítása. Úgyértem fordítónak meg kellett valahol megtalálni az angol "troll" ,legközelebbi magyar kifejezőjét. Ez is "troll" ? :)) Tehát ennek a szónak már definiciója van, ami a jogi szaknyelvekben is alkalmaznak ?? :))
    chat.hu - zártosztály, esténként...nincs annyi csillag az égen amennyit azoknak ülni kellene Arizónában :)