13
  • donceleger
    #13
    Igen, ám ilyenkor reggel kell felkapcsolnom a lámpát, mert így viszont már reggel nem látok, az óraátállítás előtt viszont láttam! Szóval ez egy körforgás! Semmi értelme az állítgatásnak!
  • Basic
    #12
    "Nem azért kapcsolom fel a lámpát, mert elmúlt 8, hanem azért mert nem látok. És azért fogyasztok kevesebbet, mert egyre tovább látok lámpa nélkül"

    Ezt írod, és közben meg azt mondod hogy nem hasznos? Épp ez a lényege. Múlt héten felkapcsoltad mondjuk már 7-kor a lámpát, mert nem láttál, óraátállítás után meg már csak 8-kor kapcsolod fel, mert akkortól nem látsz. Tegyük fel hogy 11-kor fekszel le, de ez fix időpont, nem tolódik arrébb az óraátállítással, tehát naponta 1 órával kevesebbet világítasz. És igaz, hogy óraátállítás nélkül is eljött volna az idő, amikor már csak 8-kor van szükséged a lámpára, de mivel az óra át van állítva, ilyenkor már este 9-kor lesznek ilyenek a viszonyok.
  • Merces
    #11
    ...méghogy nem hasznos, évente kétszer fix meló az újságiróknak.... :D
  • donceleger
    #10
    Én nem megyek mindennap fel az SG oldalára, emailben kapom meg a hírmagazint! Pénteken nem volt hírlevél, így ezt ma kaptam meg! Mondhatni már nem aktuális! Még jó hogy nem az SG-re vártam!
  • teddybear
    #9
    Ami a statisztikát illeti egyáltalán nem meggyőző. Ez a pár százalékos megtakarítás, amit kimutatnak, nem biztos, hogy az óraátállítás következménye.

    Ami engem illet, semmilyen előnyét nem tapasztalom. Nem azért kapcsolom fel a lámpát, mert elmúlt 8, hanem azért mert nem látok. És azért fogyasztok kevesebbet, mert egyre tovább látok lámpa nélkül, persze amikor rövidülni kezdenek a napok, ez megfordul majd.

    Ráadásul a világítás hányada egyre kisebb a háztartási áramfogyasztásban. Amikor apámék felépítették a házukat(a hetvenes években), mindössze 7-8 izzó volt benne, meg két rádió. Most izzóból van vagy 2 tucat, egy villanybojler, 3 hűtő(egy fagyasztóláda), 3 rádió, 2 tévé, és egy csomó háztartási kisgép. És nekik nincs sem légkondijuk, sem pedig számítógépük, pedig ebből egyre több akad.

    Szvsz, semmi értelme az óraátállításnak.
  • Narxis
    #8
    Igen, egy lámpához képest... Ami a mondandóm lényege, hogy régen az energiafogyasztás jelentős részét a termelés tette ki. Az óraátállítással ezt lehetett egy kicsit szabályozni. Ma már viszont a lakossági fogyasztás is jelentős, hatástalan rá az óraátállítás mert nem szervezett és nem is szervezhető szemben pl. egy gyárral.
  • sanyicks
    #7
    csak azok az elektromos kütyük ma is elenyésző mennyiségű enegriát fogyasztanak, egy lámpához képest.
  • Narxis
    #6
    Az adatok alapján pont, hogy nincs értelme. Ezt évtizedekkel ezelőtt találták ki amikor otthon max. világításra használták az áramot. Az ipari termelés miatt volt jó az a plusz vagy mínusz 1 óra. Ma már annyi elektromos kütyü van egy házban, hogy 1 óra ide vagy oda SEMMIT NEM JELENT.
  • zola2000
    #5
    az adatok alapján van értelme.
  • zola2000
    #4
    Egyébként azt nem értem, hogy mit lehet ezzel spórolni, mikor régen 40-60-100 wattos izzók voltak, ma meg 10wattos energiatakarékos fénycsövek/3 wattos led égők vannak.

    esetleg a közvilágításon lehetne spórolni, mittudomén egész éjjel égnek a lámpák a világon mindenhol (!), gyakran feleslegesen, lehetne mittudomén valami mozgásérzékelővel felszerelni őket, és ahol mozgást érzékel akkor bekapcsol minden az egész utcában ilyen mellékutcákban gyakran 11től hajnali négyig nem jár senki olyan helyeken lehetne ilyent (ha nagyon spórolni akarnak)...
  • zidder
    #3
    Semmi értelme. Aki megteheti, hogy pazarol, annak mind1 hogy egy órával korábban vagy egy órával később teszi meg.
  • zola2000
    #2
    Nagyon nem kommunista, az egy őrült diktatúra volt, aminek soktízmillió ember esett áldozatul, ez ésszerű környezetvédelem.

    sok ember dolgozik 3-4 műszakban, az egészségtelen tény, de egy átlag embernek évente kétszer egy órát ki lehet bírni, főleg hogy vasárnap van, akkor fél órával korábban kell kelni mint egyébként, hétfőn behozod a másik fél órát (ja hogy vasárnap tovább alszol? akkor mi a baj?)

    pont az a baj, hogy akinek van rá pénze, az elkezd ész nélkül fogyasztani, az ő szennyezésüket kell kicsit visszafogni, vagy ha egy intézkedéssel el lehet érni, hogy sokmilliárd ember egy kicsit kevesebbet szennyezzen az a legjobb.
  • Mardekár
    #1
    Szerintem ez az óraátállítás hülyeség és primitív szemszögből nézték a megalkotók. Ahogy idősödik az ember, úgy egyre kellemetlenebb az átállás a szervezetnek. Kommunista szemléletnek tartom, hogy spóroltatnak az emberekkel, még akkor is, ha valakinek van rá pénze, kb úgy hülyeség, mint a villanybojlerek lekapcsolása magas fogyasztás esetén. Van pénzem, de nem vehetek meleg vizet? Vagy komolyan legyen két bojlerem? An**dat hülye kommunista! És ami a természetet illeti... Egyrészt ha valakinek nem kellene környezetszennyezéssel foglalkoznia az kis hazánk, mivel szinte legkevésbé tehetünk róla és gazdasági kiesést okoz, amíg más erős államok USA, Kína még a kiotói egyezményt sem írták alá. Az emberek a fáradtságtól csak idegesebbek lesznek, alternatív eszközöket keresnek, cigi, alkohol... stb. Ugyan úgy, vagy még jobban szennyezi a környezetet és végső soron nem az árammal spórolnak, hanem az emberek energiáján, életén, úgy mintha a munkaidődet megemelnék és csökkentenék a fizetésed. Tudom, rohadt szemét környezetszennyező köcsög vagyok, de mielőtt emlékeztetsz rá, kérlek gondold végig. Pont. És hogy ne legyen annyira komoly, itt egy smile is :) xD