22
 • Komolytalan
  #22
  "Ettől legfeljebb akkor tér el, ha egy teljesen idegen kiosztású billentyűzet kerül elé."
  Két különböző billentésű billentyűzeten nagyon máshogy gépel ám az ember. Meg egyébként is: ez a dolog leutánozható. Nekem is sikerült mikor már tudtam mi a trükk, igaz kellett előtte gyakorolnom 1-2 percig.
 • Komolytalan
  #21
  1992-ben csinált ilyet egy cimborám, a "sysman" programjához, amit a fősulijának fejlesztett (sysman: rendszermanager progy volt, írásvédetté tudta tenni a winyó egy részét, pl rendszerfájlokat, hogy a hallgatók ne töröljék ha nem fér már rá a letöltött pornó, meg ilyenek). Ő is mondta, hogy figyeljem a kezét, megvolt a jelszó, és nem tudtam reprodukálni. Aztán rájöttem, hogy mindig azonos ütemben gépel: ütem volt azonos, sebesség eltérő - a leütések között eltelt idő arányát nézte.

  Na most jön a kérdés: ha nézte volna annyira ezt az algoritmust, hogy szabadalmaztassa, akkor most perelhetné a DARPA-t?
 • AZTA
  #20
  Meg mivan a gépírással? Bár azse mind1 mert van olyan hely ahol egy terminálnál állva kell gépelni, hát mer az is sokkal másabb mint a jól megszokott gépnél való ülve gépírás.
 • DeviloftheHell
  #19
  big bráner figyel vigyázzatok mit irtok
 • willcox
  #18
  Nem kell beszarni, ez az egész koncepció ezer sebből vérzik, nem fognak tudni gépelési stílus alapján senkit sem azonosítani, csupán a szokásos ijesztgetésről van szó. Meg a kutatási pénzek lenyúlásáról, mert belátható, hogy ennek soha nem lesz működőképes eredménye.
 • TheCunami
  #17
  a legtöbb kütyübe már van kamera meg arcfelismerés ha meg hosszú jelszót kell kitalálni akkor meg választasz egy dalt aminek a szövege lessz a jelszó és akkor akár 100 karakter is lehet és meg is lehet jegyezni és mi van ha én meg most egy kézzel irok
  vagy legyen úgy mint nálunk a munkahelyen vonalkóddal csak föltetoválod a farpofádra és biztos lehetsz abban hogy senki sem szerzi meg a jelszavadat
 • gforce9
  #16
  Nyugi, fizetsz 100 dollárt és nem kell ellenőrzésre számítani. :) Ez a szoftver extra fícsörje lesz, a kiemelt ügyfeleknek.
 • DontKillMe
  #15
  "Jó lenne, ha egy olyan világban élhetnénk, ahol az emberek a munkahelyükön leülve a számítógép elé nyugodtan kezdhetnek dolgozni és az azonosításuk a háttérben - észrevétlenül - történik meg, anélkül, hogy megszakítaná a munkafolyamatokat"

  -Ez jó. Aztán a terrorizmus ellen - jelszóval - felhasználják majd mindenre, amire amúgy elvileg egyáltalán nem lenne joguk. Lesz egy keresőmotor, ami a neten darál majd, és egyedi azonosítókat rendel mindenkihez. Ezután, ha leírsz majd egy sort, tök mindegy, hogy anonim vagy e, vagy sem, azonnal tudják, hogy"kovácspistike" lebuzizta a köztársasági elnököt. Ennyi. Tudom, konteo, de akár reál is lehetne. (Vagy már az is)
 • MuchACHO79
  #14
  De jó lesz... Felidegesit a góré, aznap nem tudsz többet belépni az ügyviteli rendszerbe.
  Kidob a barátnőd még azt se tudod irni neki, hogy te mocskos durva ribizli.
  Bebaszcsizol - Eddig se tudtál belépni, ezentúl se fog menni.
  Nem lenne egyszerűbb egy 3 dolláros ujjlenyomatolvasót tenni a készülékekbe? ÁÁÁÁÁÁ
 • xrt
  #13
  wow! Feltételezve hogy mindenki azonos billentyűzeten gépel bármit amit megszokott, majd azonosítani tudják az azonos iskolában gépírást tanult diákokat. Micsoda vívmány! De azért 100 dolcsiért ki is kerülhető az extra ellenőrzés esélye a repülőterken, most ez milyen pénzért megy most?


  ""Jó lenne, ha egy olyan világban élhetnénk, ahol az emberek a munkahelyükön leülve a számítógép elé nyugodtan kezdhetnek dolgozni és az azonosításuk a háttérben - észrevétlenül - történik meg, anélkül, hogy megszakítaná a munkafolyamatokat" - jelentette ki Richard Guidorizzi, a DARPA munkatársa."

  Arról nem is beszélve, mikor jutnak el hogy a légzési jellemzőket kezdik elemezni? Már most feszegetik a munkáltatók a mellékhelységekben elhelyezhető kamerákat, mikor jön a fingásdetektor? Vagy hova jutunk ezután? :S
 • andromedes
  #12
  Ez mekkora egy büdös baromság. És mi van ha valaki ideges, vagy fáradt? Vagy levágják néhány ujját? Így járt?
 • Teppik Amon
  #11
  A DARPA akar ilyesmit? Csak arra kíváncsiak mit gépelünk :p
 • SudoSu
  #10
  Ez nem lenne értelmetlen, viszont nagyon nehéz lenne megoldani, azért:
  - Ha ez ember fáradt akkor más sebességgel ír
  - Meg ha az ember esetleg más géphez ül le és ha a billentyűzet más pl.: notebook billentyűzet akkor nem tudja olyan gyorsan megszokni.
  - Nagy erőforrás kellene ahhoz hogy bármelyik pc-n gyorsan tudjon azonosítani
 • petyminger
  #9
  először azt a repedt sarkút azonosítsuk aki ilyen sátánfajzatot hoz a világra aki a felhasználót azonosítaná folyamatosan...

 • KopaszIsten
  #8
  Előre jelzem, hogy olvasatlanul szólnék hozzá a témához!

  Annyi baromságot kitalálnak mostanában, hogy ne kelljen jelszó. És a lényeg benne is van a mondat első felében. Mi van pl., ha egy weboldalon nekem több regisztrációm van? Csak hogy több érvet ne soroljak fel, hogy egy átlag felhasználó számára ez mekkora baromság. Akinek meg ez majd bejön, egészségére. Én tök jól megvagyok a jelszókkal. Ha meg betörnek a gépemre tök mindegy, hogy jelszót lopnak, vagy más lementett azonosítókulcsot, amiről felismer engem a gép. A lényeg a megelőzés. Aki egy kicsit sem ért a géphez, az úgyis tele lesz vírusokkal, és a felhasználók 60-70%-a (most csak a hasamra ütöttem) úgyis ilyen hozzá nem értő júzer (mondhatnám lúzer).
 • Ellaberin
  #7
  Na most a legtöbb védelmi rendszer a gépbejutást akadályozza meg. Itt meg "az emberek a munkahelyükön leülve a számítógép elé nyugodtan kezdhetnek dolgozni és az azonosításuk a háttérben - észrevétlenül - történik meg". Egy rendszerbe betörni kívánó hekkernek maga a kánaán. És mi van akkor ha nem is gépelek? Egérrel elindítok egy letöltés és az adat az enyém.
  Tehát ez egymaga erősen kétes produktum és hajlok arra, hogy valóban egyfajta nyomkövetés.
 • qaíwsyedx
  #6
  Hát... sztem nem jobb ötlet mint a captcha...
  Szép lessz majd mikor csomó ember nem tud belépni, ott ahol először bevezetik. (vagy legalábbis nem elsőre)
 • lordsithlord
  #5
  Emberek, ez nem váltja ki teljesen a jelszó rendszert, ugyanúgy működhet, mint a biometrikus azonosítók (ujjlenyomat, írisz, stb.).

  Válójában mindenkinek megvan a maga ritmusa a gépelésben. Ettől legfeljebb akkor tér el, ha egy teljesen idegen kiosztású billentyűzet kerül elé. Ha például magyar billentyűzethez szokott és angol elé kerül, az megváltoztathatja a stílusát, már ha maga a billentyűkiosztás is más, de ha a karakterkiosztás nem egyezik a billentyűzetkiosztással (ergo magyarra van állítva a gép, a billentyűzet meg angol), akkor máris bukik a dolog, mivel a legtöbb, sokat gépelő felhasználó képes vakon, megszokásból is gépelni.

  Én informatikusként ennek a megoldásnak egy igen komoly hátulütőjét látom: ezzel a módszerrel marha könnyen le lehet követni bárkit. Míg eddig könnyedén lehetett arra hivatkozni, hogy valaki ellopta a jelszavát az embernek és használta, ha ezt a módszert bevezetik, ez megszűnik, hiszen még ha jelszó alapján lép is be valaki, a letárolt klaviatúrakezelése alapján könnyedén be lehet azonosítani.

  Nem vagyok egy összeesküvés elméleteket gyártó valaki, de ezt a megoldást igen aggályosnak tartom, mert ha ezt megvalósítják, akkor tényleg elmondhatjuk, hogy a "Nagy testvér" mindent lát...
 • willcox
  #4
  Ez az egész "hír" egy hatalmas baromságról szól.
  1. Senki sem gépel kétszer ugyanúgy, eltérés mindenképpen lesz.
  2. Elindul az oprendszer, azonosításra vár. Mi a bánatot kezdjen el gépelni a felhasználó, hogy a gépelési stílust meghatározza a gép? Talán egy esti mesét? Ha meg a jelszót, akkor mire jó az egész?
 • gforce9
  #3
  Jaja, elég ha egy érzékenyebb ponton megvágod magad, már nem úgy nyúlsz a billentyűhöz.
 • NullZ3r0
  #2
  Aztán mi van, ha megsérül a kezem? Volt már, hogy gipszben kellett gépelnem három ujjal, hát nem volt a szokásos.
 • gforce9
  #1
  Szeritem ez a módszer 2 helyen fog elvérezni. Egyrészt, ha egy user nem a megszokott billentyűzete mellé ül le, akkor nagyban megváltozik a "stílusa". Másrészt, az userek jónéhány százaléka olyan, hogy keresgéli a betűket, nincs kialakult stílusa. Örül ha pár karaktert be tud pötyögni.
  Egyébként nem értem mi értelme van ennyire a jelszavakat lecserélni, tökéletesen működnek annál, aki ésszel használja. Aki meg nemtörődöm, letojja, annak úgyis mindegy, milyen védelem segíti a biztonságát.