Wargame series (Red Dragon)
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
\"Szemem a pályán oda teszem a vasat nem szarozok tudok lőni, célpontot kikeresem aztán megszórom. Itt jön képbe a tehetség\" by Matyashun \"The only good arty is a dead arty\"
\"aki nem hiszi az bekaphatja a nyalókát. én profi vagyok\"-kbupdate \"Egy informatikus intelt használ.\"-CyrSyS \"állítom én windowshoz is jobban értek mint itt bárki a linuxhoz\"-kbupdate
A sok PACT fans összevissza sírt, amikor a nehéz hk-k picivel gyengébbek voltak az õ oldalukon, mikor med categoryban még mindig õk a királyok, pedig %-ban 10-15%-osnál gyengébb statjuk nem volt összeveteve a BULEFOR-ral. Akkor nézd meg ehhez képest, hogy a hajóknál mi van. Õrület.
70% vs. 40%-os ship based ASM és úgy, hogy csak a vörös oldalnak van exceptional CIWS és két 500 CP kategóriás hajó / player van. Az egyiknek csak 20% az ECM, de azon van exceptional CIWS... A másikom meg 40%-os ECM. A La Fayette 60%-os ECM seggtörlõs, mert úgysem tudod semmivel átlõni a vörös hajók CIWS felhõjét, mert a 40%-os Harpoon base acc egybõl zuhan a találatok miatt és az ECM miatt. Ha az orosz hajónkon semmiféle CIWS nem lenne a rakéták nagy része akkor sem találna el semmit. Röhej...
Szóval 70% vs 40%. Ez olyan, mintha a top tier hk-n a NATO 55-60%-os pontossággal szemben a vörös hk-nak 35-40% lenne. AP power terén az eltérés nagyobb, mint most a top tier hk-nál, mint az ASM-nél. A Moskit messzebbre is lõ el, tehát a Harpoonnal vagy Exocettel azonos távon még nagyobb az ACC elõny, miközben a hk-nál semmiféle ilyen difi nincs.
Bónusz, a Moskit sanszosan gyorsabb is, mint a valóságban, tehát a CIWS esélye kisebb. A hajók HP-jra nem emlékszem, de sanszosan az is nagyobb.
Na, ekkora difi után ha valaki szerint a Kongo 420-as árához képest a Sovremenny és a Udaloy ára 500 CP az be van rúgva, de iszonyatosan. Ezek a hajók önmagukgban bármikor kiállnak 1000 CP-nyi kék fenyegetéssel, erõlködés nélkül, egyedül. Na, amikor meg körberakják még a kisebb CIWS hajóval ezeket...
Egyébként igen, vérszemet kaptak. Aztán szárazföldön meg letoljuk õket, mint a szart a D-Day pályán conquestben. A játékosok nagy része akkora marha, hogy fel sem fogja, hogy "hurrá gyõztünk a tengeren" eredménnyel semmire sem mennek, ha nem követni egybõl partaszállás... <#zavart1>#zavart1>
A pálya azon részén, ahol város a belépõpont, még az sem segít, mert a város mögött és belsõ részén + erdõben nagyon durván lehet védekezni és oda a hajók tûzereje nem ér le... A pálya másik részén a belépõponton viszont nincs város, ami picit viccesé teszi a térképet, mert kurvára imbalanszolt. Az egyik oldal belépõ zónája totál jól védhetõ a másiké meg azért egészen más.
Szóval túl sokszor érzem azt, hogy lobotomizált idióták készítik a játékot. Csoda, hogy ennyire jó... 😊
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Vicces amikor hozza a nagy cap shipeket, aztán egy pár rohammal kidurrantjuk a mapról a méregdrága egységeit.
Bár ha nagy flottákba állnak össze akkor nyilván necces a dolog. De én úgy látom hogy sokan kaptak vérszemet. Mondván hogy "OP vörös flotta, lepwnolununk mindenkit pár hajóval".
\"Szemem a pályán oda teszem a vasat nem szarozok tudok lőni, célpontot kikeresem aztán megszórom. Itt jön képbe a tehetség\" by Matyashun \"The only good arty is a dead arty\"
A strait pályán meg csak hajó kell.
Nincs semmiféle balansz vagy középút.
Most kipróbáltam vörös oldalon hajókkal és tényleg nagyobb az esély a gyõzelemre (rögtön nyertünk is).
Aztán játszottam egy újabb fordulót, ezúttal viszont a kékek nagyon jó taktikát alkalmaztak.
Kezdéskor kis pontszámmal indultunk, így az orosz nagy hajókat megvenni esélytelen volt. Mi elkezdtünk területeket foglalni, míg a kékek egy csomó gyors kishajóval megkerülve az egész pályát a hátunkba támadtak, és az egyik játékost likvidálták. Innentõl kezdve meg volt pecsételve a játék sorsa.
Offtéma: megszületett ma 13:58-kor Zolika. Tömege 4110g és 51,5cm a testmagassága. Anya, gyerek rendben van. Igyatok az egészségükre is, ha véletlen kortyolnátok ma este valamit játék közben, elõtt, után helyett 😊)
Emiatt majd ritkábban leszek.
Az élet gyenge kezdés után erős visszaesés.
Ma játszottam egy kicsit hajós pályán. Az a baj, hogy egyfajta állóháború alakul ki nagyon gyorsan és így unalmassá válik. Helikopterekkel szinte esélytelen bármit is elsüllyeszteni, repülõkkel nagy véráldozatok árán és jó manõverezéssel lehet találatot bevinni. Azért nincs így értelme a pályáknak, mivel mindenki ráül egy bázisra és ott dekkol, nincs mozgás, ha összegyûlik valamire a pont, akkor behív valamit és azt is ott dekkoltatja. Ez szárazföldi pályán még elmegy, reális, lehet, de vízen ilyen az életben sincs.
5.159.232.113
A Mi-8 viszont páncélozott és sok HPs és mégis olcsó...
Két Black Hawk még gyalogosokat sem tarolja le a jármûvek közül meg kb. a dzsipek ellen ér talán valamit, minden más körberöhögi. Gyorsabb, mint a Mi-8 család? Igen. Cserébe tûzereje és túlélõképessége meg gyakorlatialg semmi, majdnemhogy negatív szám...
1 v 1 ALB rankedben volt néha haszna, mikor szétszakadt a csatatér és kergetni kellett az ellenséges gyalogságot és mikor felszámoltam egy gócot, akkor tényleg az volt, hogy belepattant a gyalogos és húzott át a térkép másik részére. Ilyen esetben lehet szerepe a a BH-nak, de máskülönben semmi...
A páncélos Mi-8 helik a rajtuk levõ nem irányított rakétákkal - fõleg a 122 (?) milissel - meg kb. olyan erõsek, hogy emberiség elleni bûntettnek beillenek. Ha az alapzóna nincs védve a Mi-8MTV/TV rush simán leradíroz mindent... Megismétlem, mindent. Na jó, az MBT-ket nem... Néhány száz méterrõl CV-t is lát, azt is kikapják aztán lehet próbálkozni, hogy nincs entering zone sem repcsi...
MANPAD-ot szinte meg sem érzik szembõl a páncél és magas HP miatt. MTV-bõl kettõt a TV-bõl is asszem kettõ jöhet. A TV is páncélos, csak nem a 122 milis rakéta vagy rajta. A Gornostelski (vagy mi a neve) gyalogossal eszméletlen durva, mert a heli lestunnol mindent a gyalogos meg lehet, hogy kurta ATGM-es, de a 25 AP az 25AP...
Lehet, hogy a NATO helirush a gyorsabb, de hogy a vörös az erõsteljesebb, az ziher. Páncélozott harci helik, sok nemir. rakétával és durva tûzerõvel, ami mellé páncélos Mi-24 és Ka-50 adható meg Ka-52 felderítõ. (Vagy mittomén hogy 50 vagy 52). Semmi hasonló nincs a a NATO oldalon. Egyedüli NATO counter az Stingeres OH-58 spam, a francia Celtic Spammeléshez már túl drága. A durva az, hogy megfelelõ mennyiségben ezekkel még repcsiket is lövögettem le a kék oldalon. Akár 2x6 is behívható.
Szovjet oldalon gyakorlatialg minden szutyok jármû kétéltû, ami azt jelenti, hogy a nagy mapon iszonyat messzekre tudnak kommandózni, ha nem 4 ember játszik 2 v 2 pályákon, ahogy sokan teszik. Az erõdökben elrejtõznek, a folyókon meg átmennek és a semmibõl kinyírják a CV-et. Mindenféle gyalogos vehetõ mindeféle kétéltûn, olyanon is, ami Bushmaster szerû löveggel bír és Konkurs vagy Konkurs M ATGM-mel. A Strum ATGM is kétéltû és még komoly radaros SAM (OSA-AKM) is az. A Norov is kétéltû, és a ZSU-23-2-õs szállítójármû sem rossz.
Kék oldalról már kétszer csináltam sikeres kétéltû átkarolást, kezdem érezni, hogy mivel kell menni és hogyan. Ha a folyón átértél és nem buktál le, akkor után már nagyon jól el lehet bújni. A CV kinyírása után meg közeli várost vagy erdõben kell elrejtõzni és, még ha fel is számolják õket iszonyatosan sor erõforrást von el. A legtöbbször helirush conuter jön. Na, erre jó a helis SAS, meg a Chapparal is úszóképes. Erdõbõl elõtörve meg a LAV-25 elég jól irtja a helit és egy slotban jön 12 db 3XP-vel és már gyalogság nélkül VHC kategóriában. Vannak VG optikás úszkódépes felderítõk is, de snipert átkommendózva a folyú túloldalára olyan recont kapsz, hogy beszarsz. Az egyik nagy öblös 4 v 4 pályán az egyik kis szigeten végig túlélt nyílt terpen a specnaz, mert még ott sem látták meg soha. Õk meg végig adták a recont.
Kínát és ÉK-t nem próbáltam és szeritnem soha nem is fogom. Egyszerûen nem fognak meg. Nekem a vörös oldal = Szovjetúnió. 😊
A tengeri csaták látványosak, de élvezeti értékük kb. 0. Jönnek a legtápabb 500 CP-s szovjet hajók megtámogatva az olcsóbb Moskitos 150 CP körüli egységekkel és minden NATO hajót bedarálnak erõlködés nélkül. Nekik van a legjobb CIWS (exceptional) és az ECM sem rosszabb 20%-nál. Nem is kell több, mert a szaros 40%-os hajós Harpoon kb. seggtörlése jó, de másra nem. Ha nem lenne CIWS, akkor sem találná el még a hegyoldalt sem, nemhogy egy hajót. És erre jön még az superior szovjet CIWS. Röhej.
Jön két ilyen szörny és te akár 1500 CP-t is elkötlhetsz hajóra és repcsira, ezek 1000 CP-bõl letolnak, mint a szart, veszteség nélkül.
Azt kellene egymás elleni békés hajós csatában kipróbálni, hogy a sima repcsik mit tudnak a hajók ellen. Tegnap egy alkalommal valamiért már nem lõtt lévgédelem vissza és két A-8B elsüllyesztett egy rácsapással egy 160-as hajót és a A-4-en még durvább rakéta van.. Ha együtt mennek a sok ASM-mel, akkor a légvédelem nem õket fogja lõni elvileg. Apró hiba, hogy lassúak, jól kell koordinálni a támadást.
Repcsibõl én úgy látom, hogy csak annak van értelme, amin négy rakéta van. Az Exocetes 3XP-s Etendardból hármat behíva mással kombinálva sem értünk el sok sikert. Inkább több és kis sebzésû rakéta kell, hogy egyáltalán legyen találat. Sok-sok heli, mindenktõl legalább egy Hornet vagy SH és emellé még megnézni az AV-8B-t és A-4-et. Nagyon szélsõséges esetben meg lehet nézni, hogy at ATGM-ek mit tudnak. A F/A-18C-n vagy négy darab 30-as AP-vel és igen gyorsan indítja õket.
A Puma TS szerveren gyûlik a magyar keménymag, néha 6-8 ember is összeverõdik. A címét sajnos fejbõl nem tudom, de este megadom, ha otthon leszek. Vagy kérdezd meg bgabor-t.
Balansz: A földön egészen jó, már a ruszkik se OP-k, fõleg légierõ terén. A drága air mobile inf meg nagyon drága náluk. Ami kifejezetten hátrány a nagy mapok miatt.
Új népek: Kína és é. korea nagyon tetszik, légierõ és AA terén gyengék, de a gyalogságuk nagyon ütõs a nagy létszám miatt.
Mapok: Tetszenek, mivel nagyok, sokat lehet manõverezni rajtuk. Különösen a légi szállítású gyalogság használatára kényszerít rá.
Tengeri csaták: Maguk a csaták élvezetesek. Viszont a vörösök túl tápok. Náluk eleve 2db rombolót lehet behívni, amíg a NATO csak egyet tud. A rakétáik pedig sokkal jobbak. Minimális veszteséggel tudom bedarálni az ellent, amíg tudom tartani tõlük a távot. A supply hajóik is sokkal jobbak. Eddig 4et mentek tengeren, de ott ilyen 2k pont ellenében szereztem 6k-t a csapatnak. Az a 2k is a földön veszett el.
Mindent összegezve, megérte azt a 3500ft-ot amit kiadtam érte
Btw, egy TS címet tudnátok adni? Beszállnék másokhoz ha lehet.
Neked van RD-d?
Elõre is köszönöm a választ!

A kétéltû hadmûveletek néha egész jók, néha nem. Én azt látom, hogy minél kevesebben vagytok a pályán annál hatékonyabb. Eszméletlen taktikai lehetõség, hogy bárhol megjelenhetnek.
Egyesek a kinti fóruon panaszkodtak, hogy az OSA-AKM túl drága a rakéták számához és általános stat számaihoz képest. Csak azt felejtették el, hogy kétéltû. Így meg elég durva. Roland 2/3 szerû SAM ami kétéltû és minden NATO ATGM helit leszed? Upsz..
A Szu egyedül több és jobb kétéltû egységekkel bír talán, mint az az egész Bluefor egyött. Norov és Sturm úszóképesek, van csövese és ATGM (2800 méteres!) tûzerõ is. A gyalogsági szállító jármûvek közüül gyakorlatilag alig van, ami nem úszóképes. A spam értékû géppuskás vacaktól a Konkurs-M és Bushmaster szerû löveggel bíró cuccig van mindent, ATGM és AAA-s is van. Félelemetes széles skála van, ha úszó aknavetõ is van, akkor aztán az mát tényeg hab a tortán lenne. Érdemes kirpbóláni szerintem.
Csak hajós és vizes pályának semmi értelme, mert akkor csak szerencsejáték az egész.
Az elsõ benyomások: Van néhány új egység, én többet vártam volna. Engem fõleg az európai fegyverek érdekeltek, szerintem az 1986 magasságában nem ilyen fegyverek voltak. (pl: a Rafael 86-ban repült elõször.) Mindegy, én ezeknek is örülök.
A repülõgépek olyan alacsonyan manõvereznek, hogy azzal ki lehetett volna fúrni a 4-es metro nyomvonalát, de ezzel már elkéstek a fejlesztõk 😊 Szóval, több helyen a domboknak csapódva, pattogva repülnek. Gondolom ezen még javítanak.
Én várom a hajós egységeket, bár kicsit keveslem a típusokat. Jó lenne, ha lenne olyan pálya (nagy pálya), ahol csak víz lenne és csak hajók és repülõk harcolnának. Val.szín egyenlõre nem lesz.
Nem találom túl életszerûnek, hogy ezekkel a nagy hajókkal ennyire partközelbe jönnének, mint ahogy azt tervezik. Kíváncsi leszek a partraszállós pályákra.
Egyenlõre van mit fejleszteni 😊 Igazad lehet, kell még jó pár hónap mire kikristályosodik minden.
200 pontos egység? Csak a repcsik és hajók kerülnek ennyibe, a legdrágább hk is "csak" 180-ba kerül. A 20-as frontpáncélú hk-k már annyira sem táposak, mint az ALB-ben, mert 20 feletti ATGM elég szépen odacsap nekik is. A 22 és egy 23-as forontpáncélû tankok mind protók és irgalmatlan kevés van belõle. Oldalról meg egy még egy régi ATGM is kibelezi õket... Valahol vicces, hogy te azért panaszkodsz, mert ûbertápak a kinti fórumon meg egy rakás ember azért sír, mert az új ATGM-ek szerintük még ezeket is könnyen megeszik. Én meg azt látom, hogy egyszerûen hangsúlyosabb lett, hogy mit mivel támadsz. Közepes hk-nak is megvan a maguk szerepe és vannak olyan közepes hk-k, amik papír páncélúak, nincs komoly AP power sem, csak éppen 40-50 pénzért (!) a legnagyobb 2275 méteres lõtávval bírnak és gyorsak is. Ezek a felderített ATGM platfromokat bizony úgy szétcincálják, mint a szart... A tüzérség tápossága miatt meg az álló ATGM elég vicces egység, mert azért a mortarok még elég gyorsak...
A régi egységek közül egyébként bõven vannak használhatóak. Szimplán azok lettek még szarabbak, amik eddig sem voltak jók semmire. Az ALB NATO hk-k közül a 65-ös Chieftain Mk 10 és MIIP Abrams alatt semmi értelmes nem volt. Ha nagyon erõlködök, akkor talán a 60-es M60 vagy a 75-ös protó és talán a francia proto hk. Az összes többi hífos. Se lõtáv, se tûzgyorsaság, se pánél se tûzerõ, oszt mégis annyiba kerülnek, mint az ATGM-es T-55 vagy T-62. Az ALB-ben az 55-80 árkategóriában a PACT oldal hülyére gyalázta a NATO-t. MIIP Abrams volt az egyetlen jó cucc, az viszont nagyon. Tûzereje a közepes hk ellen bõven jó, pontos is, iszonyat gyors - leszarja a tüzérséget és pikk-pakk ATGM gyilkos távon belül van, de 90-ért a 17-es frontpáncél az kb. az emberiség elleni bûntett volt. Egy rocket arty supporttal még ATGM-eket is legyalulnak és ha ATGM nem talál akkor a közepes PACT hk-kal is a padlót mossa fel. Még RD-ben is jó.
A bibi az, hogy az RD-ben tényleg már ez a minimum az új ATGM-ek miatt. A 23-as AP powerrel tudtommal a 14 páncél alatt minden egy találattól meghal...
A tûzérség az, ami nekem nagyon nem tetszik nekem sem. Én nem tudom használni, de mások igen, meg a mázlifaktor még nagyobb. Ha mellémegy, akkor ok, ha meg éppen jó a szórás, akkor minden szart szétszednek. Amíg a beacon nem ment, addig még megjelölni sem lehetett õket a térképen. Az ALB-ben mondjuk meg annyira haszonatalan a csöves tüzérség, hogy csak füstölségre használom és ha nagyon nincs más dolguk, akkor néha odapörkölnek, de szökõvéenként.
A rakétás tüzérség tûzereje még nagyobb, de egyszerûen annyira csigalassú, hogy csak campelõk ellen jó bármire is. ALB-ben, ha tároltam a tûzerõt, akkor olyan gyorsan reagált majdnem, mint egy mortar, csak az újratöltés után kellett jó sokat várni a köv. sortûzre. Itt nem. Képtelenség vele még manuális elõretartással is tüzelni. Mire a tárolt tûzerõ lemegy addigra az offenzívát talán már le is fújhatom, mert az ellen totálisan átmozgat mident...
Az RD tempója lassabb, ami eleve jó dolog szerintem, ezért DLC-ként megvalósíthatatlan, hiszen az egész játékot újraírja. Az ALB tempója szerintem vicc, sok v sok játékban majdnemhogy követhetetlen még egy fronton is. Az RD-ben nem ez a helyzet. Nem véletlen az, hogy a low cost annnyira népszerû az ALB-ben...
A folyamatos elevation a teraszok helyett is tuti, hogy ALB-vel nem mehetne.
Sokan említették, hogy anno az ALB is egy kalap szar volt a beta és a megjelenés után is. És augusztusban keztem el, és a decemberi MoAP után kapta csak meg a mai arculatát. Május-december.. Adjatok ennek is 7-9 hónapot és aztán lássuk, hogy mire jó, nem temessük elõre...
Akinek meg a hajó nem teszik, az szimplán nem játszik majd olyan pályán. Ennyi. Más is emlíette már ezt a kinti fórumon...
Az RD-ben nagyon sok elõremutató dolog van, csak a sok újdonság miatt még nem sikerült gatyába rázni. Viszont meglepõ, hogy néha hallgat az Eugen arra, akire kell. Pl. az ûberbrutál MiG-21S-t lenerfelték áremeléssel, a DAN/NOR F-16 20%-os ECM-je teljesen jó, a Szu-27 család légiharcfegyverzet is normális lett, a NATO szupernehéz hk-ja már nem annyira OP-k a REDFOR tankokkal szemben, stb.
A gépigény az ígéretekkel ellentétben sokkal magasabb az Airland battleénél, pedig azt ígérték hogy ugyanakkora lesz. Hát nem. Béta még persze, de nem hiszem hogy így néhány héttel a megjelenés elõtt sokat foglalkoznának már a grafika optimalizálásával. (csak akkor ne tegyenek már betarthatatlan ígéreteket)
A tüzérség újfajta mûködése egyszerûen nevetséges, folyamatosan tüzelnek szünet nélkül azonnal stunolva az ellenséges egységeket, még tankokat is, akik azonnal ledermednek és megállnak tõle. Ma volt egy 3v3 játékunk ahol conquestben hárman támadtunk egy ellenséges szektort kombinált erõvel, tankokkal, IFV-kel, gyalogsággal, csapatlégvédelemmel és helikopterekkel, és az ellenség KIZÁRÓLAG tüzérséggel megsemmisítette az egész támadó erõnket. A tüzérség újfajta, Red Dragonos koncepciója teljesen mûködésképtelen.
Vagy említhetném a hajókat, amik akkora melléfogásnak bizonyultak hogy rögtön "kivették" õket a játékból és azóta is "újragondolják". (mondjuk már az alapötlet is hatalmas baromság volt, hogy vonjunk be a taktikai szárazföldi harcba többszáz kilométeres hatótávolságú fegyverekkel küzdõ mélyvízi egységeket, mindezt ilyen kis térképeken)
A másik gáz dolog az új, 200 pontos, több szerepet kombináló über egységek jelenléte, amik teljesen használhatatlanná tették a régi egységek komoly részét.
Egyelõre ez a játék erõs visszalépés minden területen az Airland Battlehez képest. Egyébként szerintem messze nem ér meg tízezer forintot, ezt (öt új nemzet, húsz új térkép, 400 új egység) simán fizetõs DLC-ként kellett volna kiadni az Airland Battlehoz, nem pedig teljesárú játékként.
Szóval számomra egyelõre marad a kiforrott, jól bevált Airland Battle.