5
 • DjDano
  #5
  Társadalmi norma vagy sem , én nem kérek belőle és ettől nem érzem magam kevesebbnek ;)
 • himihumi27
  #4
  Nos a Big Data jelenségnek elsősorban a mérhetetlenül elszaporodott "digitális szemét" az oka. Az "értelmes/szükséges", közösségi és más oldalakon generálodó tartalom az kb. egy a millióhoz arányban keletkezik a "jaj de berúgtam/nézd ezt a cicát/kapcsoaltban-nincs kapcsolatban" és egyéb "baromságok" mellet. És valóban, algoritmus legyen a talpán ami ebből hasznosítható adatot tud összehozni.

  A máik probléma - már természetesen a felhasználói profilozáson túl - az, hogy idővel (10-20 év) eljuthatunk oda, hogy a felhasználó nem csak releváns reklámokat kap - ami még hasznos is lehet - hanem szuggesztív hatás alá kerül adott termék/szolgáltatás megvásárlására nézve. Egy a jelenleg "0-perces" "nyugati-világi" csecsemőnek, mire kereső korba ér, teljesen természetes lesz.

  Az is aggasztó, hogy maga az FB fiók már társadalmi norma - egy termék/szolgáltatás szvsz nem lehetne társadalmi norma, semmilyen körülményke között.

  Végül pedig érdekes, mikor lépi át a közösségi hálók használata a virtualitást közigazgatási szempontból úgy, hogy egy-egy fiók az adott felhasználó személy
  azonosságának ellenőrzésére is szolgál majd.

  Kíváncsian, mindazonáltal kissé félve is várom a fejleményeket.
 • torreadorz
  #3
  Mondjuk ha jó terméket gyártanának akkor ez az egész kevésbé gond. Inkább ott van a gond amikor szart gyártanak, aztán szembesülnek vele hogy a közösség (fórumok stb) lehúzzák az adott terméket. De ez ellen semmiféle adatfeldolgozás nem véd.
 • Cat #2
  Nagyvállalati szinten fillérekről van szó, sokkal többet ér a sokmillió felhasználói adat. Persze a hatékony feldolgozás kérdése valóban kemény dió, anélkül meg ugye az egész kidobott pénz.
 • kjhun
  #1
  És mire/mivel archiválják azt a rengeteg adatot?

  Gondolom nem tömörítve foglal ennyit. 1-2-4 naponta új HDD kell hozzá