52
  • crick3t
    Úgy értve hogy akinek nincs okos telefonja... Mert pl egy ovodásnak szerintem nem kéne hogy legyen, viszont tejet csak ihat.
  • crick3t
    kvp: Ha elmegyek otthonról és viszem magammal a telefonomat akkor asszonypajtás vagy a gyerek már ne is nyúljon a hűtőhöz? :D
  • kvp
    Az intelligens huto tipikusan nem jo pelda az adott technika felhasznalasara. Csak akkor hasznos, ha ki van egeszitve egy mobiltelefonnal, de akkor mar ennyi erovel a telefon is hasznalhato az etelek felvitelere es megtekintesere. Olcso megoldasnak pedig ott a qr kod, azt tudja olvasni a telefon kameraval es a csomagolasra nyomtatasa sem kerul tobbe mint a sima vonalkode. Innentol amikor berakja az ember, akkor be kell vinni a telefonba a kodot, ezzel bekerulnek a termek adatai es a lejarati datum az adatbazisba. Felhasznalaskor pedig csak azt kell megadni, hogy mennyit hasznaltunk el belole. Darabos termek (pl. szeletelt sajt) eseten darabszamot, omlesztett termek eseten korulbeluli tomeget vagy szazalekot. Az adatbazis a boltban is elerheto, sot meg is oszthato mas keszulekekkel is, igy felhobol es offline is elerheto az adott huto minden felhasznaloja szamara. Telefonja meg mindenkinek van...

ps: A fenti megoldas a buta hutokkel, sot meg a sima arammentes spajzzal is mukodik es nem igenyel extra befektetest. Valoszinuleg ezert nem tamogatjak es reklamozzak a gyartok...
  • crick3t
    Azt el is felejtettem írni, hogy van kamerás hűtő ami kamerával figyeli hogy mi van benne.

Sőt még olyan is ami rendel neked tejet netről, ha elfogyott vagy lejárt a szavatossága! :)
  • crick3t
    A hűtő márpedig jó példa, csak a technológia még nem kiforrott.
    Olvastam olyanról amin egy vonalkód leolvasó van és így tudja mit raktál bele és mikor. (ha kiveszed akkor is lehúzhatod hogy már nincs benne így tudja hogy kivetted)
    Továbbá nézheti minek járt le a szavatossága, oldalán van kijelző amin javíthatod a tartalmat ha akarod vagy netről tölthetsz receptet, stb.

Mellesleg nagyobb szállodákban is úgy működik a minibár hogy nyomás és egyéb érzékelőkkel figyeli hogy mit veszel ki és azonnal felírja a számládra amit kiveszel.

lordsithlord: igazad van, bár mostanság már nem nagyon látok WEP-et és ha jó a jelszó akkor a WPA-t nem hogy fél óra alatt de egy év alatt sem töröd fel.
    Az SSID-t meg felesleges elrejteni bármelyik gagyi wififigyelő azonnal megmondja hogy mi az SSID-t ha elrejted ha nem.

w32blaster: olyan sütőt amit be lehet indítani távolról biztos nem vennék, inkább rakok tüzet a konyhába... :D
  • Komolytalan
    Leginkább azon bukik a dolog, hogy nincs mindenen RFID, illetve hogy nem is mindenre érdemes RFID taget tenni (mert annak is van ára). Szóval itt leginkább arról van szó, hogy csináltunk valami portékát, ami igaz hogy kalap sz.r, de tegyünk mellé 3 méter marketinget - amely része az ipv6 cím, meg az okostelefonos alkalmazás - és így trendi sz.rt csinálunk belőle, amit már van aki megvesz.
  • lapaleves
    persze, időzítve sütés. mégis hogyan? hagyod benne rohadni a húst reggeltől estig, hogy 5-kor elinduljon?

persze a hűtő majd mennyivel jobb lesz, rfid-vel nem kell különösebben drága tech hogy tudja mi van benne. az más kérdés, hogy fingja nem lesz róla mennyi van még a csomagban.

ezek kábé a semmire se jó kategória. csak amióta mindenkinek mindene megvan rájöttek hogy csak úgy tartható fenn a növekedés, ha (egyre gyengébben indokolható) látens igényeket gerjesztenek.

ez igaz általánosságban a házautomatizálásra is. ha akkora haszna lenne mindenki tudna pár gyakorlati példát hozni. de ott is max a kamera mobillal összekötése, amire rá lehet fogni hogy van valós haszna.
  • mr9
    Majd mikor nem lehet kinyitni az ajtaját, mert átírták a jelszót :D
  • lordsithlord
    Most komolyan a hűtőszekrény lenne biztonsági kockázat nálunk, mikor a WiFi-t használók több, mint 60%-a semmiféle védelmet nem használ, teljesen nyitott a hálózatuk, a maradék 40%-a MAC address szűrés nélkül WEP védelmet használ (neten fellelhető progival írd és mond max. 10 perc a feltörése), rengetegen szintén MAC szűrés nélkül WPA védelmet használ (ez már keményebb dió, ehhez kellhet akár fél óra is :D ), és csak elég kevesen használnak megfelelő, komoly kóddal rendelkező WPA2 védelmet. És még a WPA2-öt használók között is van olyan, akinél az SSID szórásra kerül, azaz látható a hálózata, illetve be van üzemelve a MAC szűrés is.

Ez természetesen a háztartásokra igaz, a cégeknél ennél jobb a helyzet, de ott is rá lehet akadni elavult, nem megfelelő védelemmel rendelkező hálózatokra.

Szóval míg sokan megveszik a WiFi eszközt, hazaviszik, bedugják oszt jónapot, addig szerintem nem a hűtő lesz a kockázati tényező.
  • kiborg
    Ez a kilistázás jó dolog, DE ha nem ismeri fel automatikusan, hogy mi van benne, akkor marad, hogy TE jegyzetelsz az aktív noteszbe a hűtő oldalán, amit el fogsz felejteni/lusta leszel, ráadásul ennyi erővel maradhat a hagyományos papír is. Másrészt ha meg felismeri azt hogy mi van a hűtőben, akkor is szerintem eléggé drága mulatság lenne és sírnátok, hogy mennyibe kerülne egy hűtő.
    Más: képzeld el, hogy én el tudom indítani a mosógépet úgy, hogy nem vagyok otthon. Ezt úgy hívják, hogy időzítés. Nekem még régi sütőm van,ami nem is villanyos, így nem oldható meg az időzítés, és a távolról elindítás sem. De egyébként meg ritkán használom ki a lehetőséget.
  • w32blaster
    Gondolom akkor te még mindig hintóval jársz és gyertyával világítasz. Hisz ezekkel is jól meg volt az ember eddig is.
    Félre téve a poént, pl egy sütőt ha el tudnék inditani távolról, hogy mire haza érek már kész legyen az előre bekészitett kaja, az nagyon jó lenne. Illetve a hűtőnek a tartalmát ha ki tudnám listázni amikor épp a boltban vagyok, az megint nagyon értékelhető lenne. Persze meg lehet élni nélkülük is ...
  • willcox
    Nem lehet teljesen százas az, aki olyan hűtőszekrényt, vagy egyéb háztartási gépet vesz, ami internetre tud kapcsolódni. Nincs semmi értelme. Internet nélkül is működtek eddig is a gépek, ezután is fognak, semmi előnyt nem adna, csak hátrányt jelentene, ha interneten lógnának.