11758
  • Austin Bailey
    tudod amikor a Need for Speed Shift kijött, akkor azzal voltak tele a fórumok (itt nem tudom, de máshol mindenképpen), hogy nem lehetett irányítani az autókat. Mindenki teljesen ki volt tőle borulva, és akkor is előjött egy ilyen stílusú ember, és elkezdte elmagyarázni, hogy a készítők igaziból xboxra tervezték, és azért olyan az irányítás. Szerinted az kit nem idegesítene hogy megvesz valamit, és nem tudja használni, és ezen bosszankodik, erre elkezdik neki elmagyarázni, hogy valójában nem a játék a rossz, hanem a ő maga a vásárló rosszul fogja fel. Olyan abszurd párbeszédek voltak hogy
    -"60-nál többel nem lehet menni, mert kanyarnál csak hozzáérsz a kurzorhoz, erre az első tengely 90 fokban befordul, a kocsi meg elúszik"
    -"ez egy játék, nem várhatod el, hogy minden pontosan úgy legyen mint a valóságban"
    Szerinted ki kíváncsi az ilyenre?
    Mellesleg ha visszaemlékszel itt is ilyenek történtek, hogy felütött valami BKV-s témát, én kiegészítettem (miután ő is annak nevezi, amit csinál ezt igazán nem vehetné zokon)erre beszól nekem, hogy ez nem a BKV topik.
  • Austin Bailey
    szerintem meg nem értettelek félre. Ha igaz lenne, ahogy utólag mosakodsz, akkor meg azt kellene megmagyaráznod, hogy ugyan miért hozakodsz elő folyamatosan egy olyan állásponttal, ami állítólag távol áll tőled. Teljesen fölösleges azt magyarázni, hogy mi hogyan érthető, meg minek szánták a készítők. Mindenki tudna értelmezéseket adni, meg a készítők szándékáról magyarázni. De valamiért rajtad kívül ezt senki nem teszi. Mert senkit nem érdekel. Továbbá te nem kiegészítetted az állításomat, hanem állandóan olyan kontextusba próbálod helyezni, minta az én állításaimnak nem lenne létjogosultsága, egyúttal fölényeskedsz, mintha valami erkölcsi nagyság lennél, aki meghatározza a világrendet, amiben a készítők valami felsőbb hatóság, és mindenkinek arra kell fókuszálnia, hogy a készítőket minél jobban megértse. Közben meg a helyzet az, hogy 10 éves késéssel megadták az utak tekergethetőségét, ezen kívül az úthálózat nem jó, a tömegközlekedés és a közművek visszafejlesztése nem jó, a régiónézet a városok közötti hézagokkal, illetve azzal, hogy minden város zsákváros egy autópályából leágazva nem jó, továbbá hogy a zónarendszert nem tudja kihasználni a tekergethető utakat nem jó, továbbá hogy nincs anyaghatás a grafikában nem jó, és senkit nem érdekel, hogy a készítők milyen megfontolásból csináltak olyat, ami nem jó. Ha neked ebből valamelyik tetszik, akkor saját magadból kiindulva mondjad el hogy neked miért tetszik, és nem a készítőknek a céljait prezentálgatva, és akkor végre a te véleményednél vagyunk, ami eddig nem hangozz el, hanem helyette a másiknak a véleményét próbálod alákanázni. Amúgy meg aközött is van különbség, hogy a készítők szempontjait valaki bemutatja, vagy hogy folyamatosan a készítőkért lobbizik.
  • Borg
    Annyit tennék ehhez hozzá, így még pár város után, hogyha úgy építitek az utakat, ahogy a segédvonalak felajánlják, akkor lényegesen rendezettebb városképet lehet elérni. Persze, amolyan amerikais városképet, ahol minden utca egyenes, és minden telek téglalap alakú...
    Ezzel a módszerrel mondjuk fejlődni is ütemesebben lehet, csak sajnos semmi egyedi nem lesz a városképben... egy óra alatt a 10ezer lakost is el lehet érni a bétában. Nekem már épült egy pár nagyobb building (density) is. Ilyenkor 5-6 kisebb épület helyére épül egy nagy, úgy már kezd látványosabbá válni a város. De a béta ideje kevés ahhoz, hogy tényleg sok újfajta épület jelenjen meg. Talán ha nem lesz időbeli kötöttség, akkor az ember szívesebben elszórakozik a játék részleteivel is, és szerethetőbbé válik az egész.
  • Dzsini
    Fontosak az elvárásaid, fontos a véleményed is - itt a közösségen belül mindenképpen, hiszen ez alapján (is) ismerjük meg a játékot, és mindenki a mások véleménye alapján is határozza el, hogy mit fog kezdeni a játékkal - megveszi-e, vagy sem. Én is a te, és a többiek véleménye és tapasztalatai alapján ismerem meg a játékot, mert a bétával nem volt időm játszani (bár privát üzenetben ajánlott egy fórumozótárs kulcsot hozzá, ezúton is köszönöm!).

Én annyit írtam, hogy érthető a készítők részéről, hogy milyen irányba indultak el, és ezzel együtt kell élni, mert a játék már nem fog alapjaiban megváltozni - akinek így tetszik, annak jó, és ha úgy dönt megveszi akár most, akár később. Én egyre inkább úgy érzem, hogy nem fogom, mert ahogy egyre többet látok belőle egyre kevésbé érzem úgy, hogy nekem tetsző irányba haladtak a dolgok. Ettől még könnyen lehet egy kiváló játék, és ugyanúgy elismerést fog érdemelni ha sikeres lesz, és ugyanúgy dicsérni fogom azokat a részeit, amelyek jól sikerültek. Hogy végül is nem nekem szól a játék? Na és? Annyi másik kiváló játék van, amivel szintén nem játszom.

Nem rád vagyok állva, és a mostani első hozzászólásom is csak ehhez a félmondatodhoz kapcsolódott: "mondjuk felépítesz 4 várost (ami ráadásul itt hamar fog menni),illetve kihozod jövedelmezőre a világon semmi értelme nem lesz játszani a játékkal." - erre írtam, hogy ez igazából bármilyen játékra vonatkozhat, hiszen egyiknek sincs "a világon semmi értelme" azon kívül, hogy jól érzed magad, élvezed a játékkal töltött időt. Itt vannak lejjebb bőségesen azok, akik a béta alapján úgy gondolják, hogy ez a játék a jelenlegi formájában nekik szól, és meg fogják venni. Nekik az a néhányszor egy óra, amit idáig eltöltöttek vele jó volt. Nekik bejön a casual irányvonal, amit a készítők választottak.
    Ahogy én látom te reagáltad túl a dolgot, és a személyed elleni támadásnak vettél valamit, ami csupán arról szólt, hogy a véleményedhez fűztem hozzá valamit. Erre rögtön támadásba kezdtél, elhatároztad, hogy számomra nehéz volt az SC4 és menjek lövöldözős játékokkal játszani - nem ezt írtam, hanem azt, hogy az SC4-el szembeni legtöbb kritika a nehézség (és a magas gépigény) miatt volt. Nem rólam volt szó, félreértettél már sokadszor.
  • nyirog
    AB, no offenzíva, tisztelem a véleményed, ahogy másokét is, de szerintem kicsit túlpörögted. Nem hiszem, hogy te annyira odalennél örömödben ha neked is így válaszolnának.
  • Austin Bailey
    valójában ezt magadnak mondjad, és egyúttal állítsd is le magadat meg ezt a trollkodást. Ha nem tűnt volna fel, neked valami feltűnési viszketegséged van, és valamitől rám vagy állva. Valahányszor mondok valamit a játékról, te azonnal előjössz, és elkezded prédikálni a hülyeségeidet arról, hogy valójában az én (mi) elvárásaim nem érdekesek, meg nem fontosak, mert a játék készítői jobban tudják, meg állandóan hülye magyarázatokat mellékelsz, mintha ettől nekem el kellene fogadnom ami nem tetszik. A te esetedben egyébként nem lehet a "véleménnyel" mit kezdeni, mert neked az a véleményed, hogy a kritikának helye nincs, mert a készítők jobban tudják, és senki ne várja, hogy neki tetsszen a játék, hanem tetszés nélkül játsszon vele, a készítők tiszteletét pedig maradéktalanul tartsa be. Te gyakorlatilag cenzúrázni akarod a többiek véleményét, és még te önérzeteskedsz, hogy mindenki tartson tiszteletben téged ezen tevékenységedben.
  • Dzsini
    Már ezerszer megmondtam, hogy ne a személlyel, hanem a véleménnyel foglalkozz. Ha azzal szemben tudsz mondani valamit tedd meg, ha nem, akkor viszont ne ENGEM támadj, annak nincs semmi értelme.

csak pontokba szedve: nem hiszem, hogy ennyire hülye mindenki, nem beszélek a nevükben, nem védem a készítőket, nincs igényem rá, nem volt nehéz az sc4, nem magamról beszélek - a kötőszavak nagyjából stimmelnek
  • Austin Bailey
    te tényleg azt hiszed, hogy ennyire hülye itt mindenki? Vajon mi okod lenne olyanok nevében beszélni, akik nem te vagy? Azért véded folyamatosan a készítőket, meg azt a gyakorlatot amivel a hülyeséget készítik, mert neked erre van igényed. Tehát valójában neked volt nehéz s az SC4, és a többi megállapításodban is folyamatosan magadról beszélsz.
  • godand
    Hát lehet visszamondom a rendelést, ha igaz amit írtok. Nekem fontosak azok "mélységek" ami megvan a 4-ben...
  • Dzsini
    Nem hiszem, hogy jobb vagy rosszabb - más, teljesen más alapelvekre épít, más méretekben, más stílusban működik.

(akinek esetleg hiányozna, az Originen még talán egy napig 5 euro - 1500 forint az SC4 Deluxe)
  • Dzsini
    Nem írtam, hogy nekem milyen volt az SC4, vagy hogy nekem milyen a preferenciám egy játékkal kapcsolatban (erről is beszéltünk már, hogy a véleményt lehet támadni, az embert nem kellene, nem elegáns). Egy trendre mutattam rá, ami sok játéknál és folytatásoknál megjelent (pl. Civilization-ök), és nem véletlen, hogy ezt az új SimCity-t sem ötödik részként reklámozzák, és nem véletlen, hogy teljes erővel ráfekszenek a közösségi vonalra - jelenleg ebben van a pénz PC-n, ezzel lehet eladásokat csinálni. Az pedig, hogy itt a topicban egy olyan közösség jött össze, akik a régi részeket ismerve várnak (és láthatóan csalódnak valamilyen mértékben) az új részre, az a játék készítőit és eladóit marhára nem érdekli.
    Nem vagyok a játék készítőinek a szolgája, nem mondom azt, hogy számodra érdeme lesz a játéknak az egyszerűség - azt mondom, hogy azért csinálják ilyenre, mert el akarják adni csillió példányban - ha neked ez tetszik, akkor megveszed, ha nem tetszik, akkor nem.
    Abban viszont eléggé biztos vagyok, hogy ott sem hülyék ülnek, és nagyon komoly felmérések történtek azelőtt, hogy ezt az irányt választották, és nem azt, hogy egy évtizedes sorozatot ugyanúgy folytatnak, mint az előző 4 részben. Lehet, hogy egy "rendes" városépítő játékot is el tudnának adni, de úgy számolják, hogy ezt a változatot többen meg fogják venni.
  • m1garand
    "Gyerekek" van olyan aki azt mondja, hogy jobb - azaz érdemes megvenni - mint a SC4?
    Mert úgy látom, hogy kipróbálás nélkül nagyon nagy lutri megvenni.
  • Austin Bailey
    szerinted azt érti valaki, hogy mitől van az, hogy minél szarabb valami, te annál alázatosabb szolgája vagy, és aztán még érdemet is csinálsz belőle? Ha neked bonyolult volt a Sim City 4, akkor szerintem játsszál inkább lövöldözős játékokkal. Totálisan hülyeség amit mondasz. Egy rendes városépítő játék a 20-as 30-as korosztályban sokkal nagyobb fogyasztóbázist találna meg, mint a számszerűen is kevesebben lévő 8-12 évesek között, ahol ráadásul egy csomó másik játékkal kell konkurálnia, nem beszélve a facebook-ról és társairól. A Sim city 4 azért volt alacsony keresletű játék, mert semmit nem fejlesztett a 3-hoz képest, hanem csak átrakta egy másik grafikára. Feltűnhetne akár, hogy ebben a topikban sincs egyetlen 8-12 éves sem.
  • T O M
    Mindenkinek kellett volna kapni kulcsot, aki regisztrált a bétára? Mert én nem kaptam :(
  • Dzsini
    Ez már valahol meta-játékelméleti magasságokban jár :)

Melyik játéknak van értelme azon túl játszani, hogy élményt szerez számodra? Azt te választhatod meg, hogy milyen szintű kihívást kérsz, eszerint választod meg, hogy mivel játssz - ez az új SimCity minden eddigi leírás, élmény alapján sokkal inkább elhúz a Casual irányba, mint az előzőek - érthető, megpróbálnak egy nyűglődő PC piacon bevételt termelni, jó eladásokat produkálni. Azt pedig azzal lehet, ha tömegeket tudnak megszólítani. A SimCity 4 erre nem nagyon volt képes (2 milliós eladás szemben a Sims 2 kb. 20 és a Sims 3 10 milliójával), vagy akár a SimCity 3000 5 milliójával.
    Ha a játék - azoknak, akiknek szól - jó szórakozás lesz, és örömmel fognak vele játszani, akkor a céljukat elérték, és bőségesen lesz hozzá további vásárolható tartalom. Az EA még mindig egy profitorientált cég, ők eladásokat akarnak látni, nem egy maroknyi élvezkedő hardcore játékost - arra majd egyszer lesz egy Kickstarteres városépítő program :)

Amúgy erről beszéltünk az elején is, az SC4 sokak számára túlságosan nehéz volt, hamar elment tőle a kedvük. Ez valószínűleg sokak számára túlságosan könnyű lesz, és az látszik, hogy (egyelőre) nem ad akkora területet az építkezéshez, mint az előző részek. Sajnos az, hogy minden egyes emberke és minden nyersanyag (víz, áram, szemét) egyesével közlekedik, az még ma is kemény feladat egy engine számára. Azt pedig valószínűleg nem szeretnék, hogy egy közepes gépen egy "normál térképet" belakva megállna az élet :)
  • Carlos
    Origin-en?
    Szenvedni a letöltéssel? (a béta vagy 3x megszakadt), plussz ott a premium 17.000 Ft -ra jön ki (60 euro), ipon-nál meg 9.500. Majdnem a fele. Ha a Deluxe lenne 60 még megfontolnám, de szerintem übertúlárazott az origin.
  • Austin Bailey
    igaziból már korábban is azt fejtegettük, hogy mivel csak újragyártották a simcity-receptet, és semmi lehetőséged nincs arra, hogy a városodban egyedi megoldásokat alkalmazz, ezért azon túl, hogy mondjuk felépítesz 4 várost (ami ráadásul itt hamar fog menni),illetve kihozod jövedelmezőre a világon semmi értelme nem lesz játszani a játékkal.
  • Coolfire
    Én tudok ebben is mínuszba menni.:)Megemeltem az adót 12%-ra,rögtön pofáztak.De nagyon könnyen be lehet lőni valóban az ideális kiadást/bevételt.
    Biztos,hogy megveszem,mert tetszik.Most futok neki a harmadik órámnak.Ezúttal szerencsejáték várost csinálok.:)
  • capa07
    Ilyen nálam is volt. Nálam azért nem mentek tovább az autók, mert a kereszteződésben gyalogosok mentek át. És nem akartak elfogyni.
  • Since
    Látom eléggé megoszlanak a vélemények, majd este ha lesz rá időm én is kipróbálom.
    Mondjuk SC4-ben ha letettem egy kórháat, iskolát, tűzoltóságot etc. egyből mínuszba mentem, itt meg ha jól olvastam nem nagyon lehet mínuszba menni csak ha valamit nagyon nagyon nem jól csinálsz. De majd meglátjuk mi lesz belőle.
  • BoneDragon
    Forgalom szerintem még bugos. Volt, hogy egy ~20m-es szakaszon torlódtak fel az autók, pedig semmi sem történt és zöld lámpánál se mentek tovább.
  • Austin Bailey
    és mi a bajod a simssel
  • godand
    Hát ez elszomorító... Akkor hardcore játékosok kilőve! 6-10 éves korig ajánlott csak vagy mi?
  • Coolfire
    Igen,ez már nem igazán rétegjáték.Túl megszimszesítették.:)
  • Borg
    Hmhm... nemtom, én annyira nem estem hanyatt ettől most.

Csináltam egy 8500 lakosú várost, szépen működött minden, folyt be a pénz, de... semmi extra.
    A terep, a fák, a víz elég gagyin van megrajzolva, elég sok a homályos textúra is. Hiába tolok mindent legmagasabbra. Az AA is mintha csak idegesítően homályosítana, mintha ilyen FXAA jellegű szarság lenne.
    A framerate cap pedig mintha fordítva működne mint kéne. Ha belövöm 30 vagy 60-ra, gyönyörű tearingek jönnek létre. Ha offon hagyom úgy viszonylag jó, fullon 1920x1200-ban van 75fps-em kb.

A cuccok pozicionálása a fő dolog ami nem tetszik... nem tudsz igazán szépen terepet rendezni, bizonyos dolgok úgy állnak mint tehénen a gatya. Nem tud útirányhoz igazodni, egy csomó épület csak előre megadott szögben tud létezni.

A forgalom is gyér a városban, sokkal több autó, és gyalogos kéne legyen kijjebb zoomolva is. Nem látod igazán élőnek. Meg persze kicsi is a terület, ami beépíthető.

Remélem fejlődik még sokat a fullig. Bár ahogy a játékokat manapság elnézem, aligha fog. Maximum a játszhatóságot befolyásoló bugokat fogják mostmár csak levadászni. Elbizonytalanít ez a béta... ok hogy egy csomó minden le van tiltva benne, de ami működik, az se meggyőző... Még a jó kis háttérmechanikákat, amik elvileg az összetettségéhez adnának hozzá, is olyanra tervezték, hogy egy óvodás is eligazodjon rajtuk. Mint amikor pistike otthon az utcás szőnyegen játszik.
  • Zomil
    Hát nekem ez igy kicsi, én egy képernyön akarom látni az egész várost :)
  • nyirog
    AZ viszont nem tetszik, h a megkülönböztetett jelzést használó mentő/tűzoltó/rendőr nem képes átvágni a forgalmon, egy egész sor azért égett le mert dugó volt -.-
  • nyirog
    látod h számolja az iskolázott embereket darabra. Gondolom minél több iskolabusz, annál több embert tud begyűjteni a lefedett területekről - az iskolabusz időlimites, csak egy bizonyos időintervallumban tudja begyűjteni az embereket, ahhoz h minél többet tudj begyűjteni ebben az intervallumban igen is kell h több buszod legyen az iskola parkolójában. Persze ez csak akkor fontos, ha fejleszteni is akarod a városod a minél több iskolázott emberrel és nem csak a látszatra építesz. Az pedig a közvetett dolog, hogy ahogy elnéztem autóval is szoktak menni az iskolába, na most mondanom sem kell h tényleg valódi a lefedettséged és nem csak látszat, akkor a forgalmat is könnyíted ezzel az utakon végső soron.
  • Vándorr
    mi a szerepe, hogy hány iskolabusz jár, miben okoz hátrányt, ha kevés? Hisz ha lerakom a megállókat, és nagy a lefedettség, már örülnek.
  • nyirog
    már csak azért is, mert már csomóan írták nekik és rajongói oldalak review-jeiben is kiemelik, hogy kicsi ez a terület, ez már csak fogja őket ösztönözni :)
  • nyirog
    egyenlőre ez az egy fajta méret van :\ azt írták twitteren h legyünk türelemmel dolgoznak rajta, de vegyük tudomásul h ennek az új rendszernek még az elején vannak. Mint anno írtam, ez az én értelmezésemben annyit tesz, hogy később biztos lesz nagyobb terület, DLC vagy expanzió formájában , ha pedig sima ingyenes peccsben vagy esetleg márciusig megoldják és tényleg belerakják akkor örömmel jelentem h tévedtem :). Út építésben is lehet majd aluljárókat meg felüljárókat is építeni, de ezt az újdonságot még nem tették elérhetővé a bétában pl.
  • nyirog
    A savage plant fölé oda van írva h ugyan elszippantja a trutyit, de ezt a szennyezést a földbe dolgozza ezért a földet szennyezi tovább addig amíg nem építesz szennyvíz tisztítót, de az ugye meg blokkolva van a bétában. Illetve még azt is írja, h ez az egyik fő problémája annak h a lakosság megbetegszik, szóval lehet pár klinika se ártana.
  • nyirog
    Rendeld elő házhoz szállítással, csak van rokon, vagy ismerős aki át tudja venni addig. Vagy ha más nem vedd digitálisan, én is abban fogom originen.
  • nyirog
    Eddig se volt régebbi SC-kben sem, egyébként szerintem reális tekintve h ügyelni kell a várakozási időre is. Azon a képen amelyiken már 49 perc a várakozási idő az már a játékom vége felé volt 2 teljesen feltuningolt buszterminállal. Mint láthatod kis város, de legalább 4 terminált igényel, hogy rendes legyen a lefedettség - ugyanis minél több megállót telepítesz annál jobban nő a várakozási idő.
  • Vándorr
    ha túl közel vana házakhoz a szemétlerakó, akkor csökken az emberek jókedve, asszem ez érthető :)
  • Dzsini
    Ekkora a városterület, inkább lehet úgy tekinteni rá, hogy a régió egésze egy nagyváros, ezek pedig a városnegyedek - főleg mivel specializálódhatnak szórakoztatásra, iparra, és egyebekre, és állandó az ember- és nyersanyagáramlás köztük (még a rendőrség és a tűzoltóság is besegít a szomszédoknak).
    Lásd még: #1440
  • Zomil
    Szia!
    Nézem a képeidet, nagyon jok, viszont az merült fel bennem, h ugye ennél nagyobb várost is lehet majd épiteni? Mert amit beraktál képeken ott nagyon kicsinek tünik a terület, vagy ez csak a béta miatt van?
  • Dzsini
    A tömegközlekedés világszinten is csak elvétve bevételforrás egy közlekedési vállalat (jelen esetben város) számára, annak az a lényege, hogy csökkenti az autós forgalmat, elősegíti az embereknek a munkába / tanulásba jutást, hogy hasznára legyenek a közösségnek. Tehát csak közvetve termel pénzt (kevesebb útra van szükség, kevesebbet szennyez).
  • Carlos
    Screenshot kéne. Nem lehetséges, hogy tűz? Esetleg szemét?
  • BoneDragon
    Az egész jó ár.
    Viszont 2 dolgot nem értek. Ha elszippantom a sz*rt, miért csökken a kedve a népnek? Másik meg, hogy néhol a házak körül van ilyen fekete füst szerűség, az mi?