46
  • Leeroy of SMV
    #46
    Vers, pár éve még a Cell volt (számodra) az új Amiga, emlékszel? Én igen! Gyakorta hangoztattad. Ehhez képest elég nagyot változott mára a véleményed. (Én meg bereggeltem ide, csak hogy leolthassalak.) :)
  • AliveMOon
    #45
  • AliveMOon
    #44
    Én TV müsorrol beszéltem, nem csak videóvágásra, az AMIGA rendszerek képe rögtön mehet valós időben adásba PAL-ban vagy NTSC-ben. Valós idejü keverés, felíratozás és sok minden. Amit egy alap pc-vel ma sem tudsz megcsinálni, mert kell egy bazi drága kártya aminek rendes broadcast PAL kimenete van.
  • Tomalak
    #43
    Nexusnak valahol igaza lehet, hogy ezek mind ugyanaz, mégis hogy maradhatott benne még mindig ez DrWatson hülyeség. Poénból beírtam futtatásba mint anno erre kiírja no fault 1991-1995 :D

    Am szerintem a ferrari kővel és kőnélkül is ugyanaz.
  • NEXUS6
    #42
    Az elvégzett munka nagysága és minősége között általában nincs összefüggés. A nagy szar nem biztos, hogy jobb a kicsi jó nál. Általában.

    Konkrétan meg a Longhornál aka. Vista a M$ majdnem beszopta a fejlesztési módszereivel, az egész túl komplex koncepcióval, 50 millió soros kódot nem lehet kézben tartani. Azóta persze fejlődött ebben, ahogy tudom átdolgozta az egész fejlesztési rendszerét. De amit pl a winsxs könyvtárral kapcsolatban írtam, az elgondolkoztató.
    A vindóz nem úgy jó, működőképes, ahogy jó egy kicsi Amiga OS, hogy a kód önmagában jó minőségű. Hanem itt addig próbálkozik a rendszer autómatikusan, amíg kompatibilis megoldást talál egy trágya külsős kód futtatására. Erre tényleg nincs kapacitása az Amiga OS fejlesztőinek, de szerencsére nincsenek is rászorulva.
  • mykrisz
    #41
    Javítva 4 MB rammal! :)
  • asgh
    #40
    Egy 2008-as macbook is alkalmas HD video vágásra, megfelelő szoftver támogatással meg egy közepes gamer PC is. SD-t pedig már egy 300 Mhz G3-assal is lehetett vágni.
    Lássuk be, az Amigát a nosztalgia élteti, nem a praktikus szempontok.
    ZX Spectrumra is folynak mind a mai napig hardver és szoftver fejlesztések, mert a régi gépekkel foglalkozni jó hobbi, de ettől még értelmetlen belemagyarázni, hogy műszaki értelemben életképes konfig, mert nem az.
  • mykrisz
    #39
    Jó volt olvasni a cikket a régi szép idők jutottak róla eszembe.:) Remélem sikerül fellendíteni az "AMIGA" nevet. Nehéz lesz, de bízom benne lesz valami változás. Mai napig megvan Működőképes állapotban A1200-es gépem 500 MB HD-val 4GB Rammal :) Minden idők legjobb gép volt szerintem!
  • sanyicks
    #38
    Hát igen ha kipróbáltad volna nem írtál volna baromságokat. Vistát 1,5 évig használtam, 7-et több mint 2-éve.

    Semmi különbség nincs sem stabilitás sem teljesítmény terén, a guin kívül. Persze ha elhisszük a szokásos "vista szar" mantrát akkor láthatunk olyat is ami igazából nem igaz ;)
  • NEXUS6
    #37
    De nem ám!
    :D
  • NEXUS6
    #36
    "Mondjuk ha kipróbáltad volna és nem csak esztelenül fröccsögnél akkor nem írnál ekkora baromságokat. A Vista és a Win7 között csupán egy fényév a különbség teljesítmény és stabilitás szintjén, a Win7 az MS legjobb oprendszere vitán felül, de lehet hogy azt is meg merném kockáztatni, hogy a jelenleg elérhető legjobb oprendszer a piacon. A Vista meg hááááát....."

    Vistát fél évig használtam, W7-et kb 1 éve. Elég jól megismertem mindegyik lelkivilágát. Kűzdöttem eleget, hogy a W7 egy normál 64 GB SSD-ről ne akarjon lefolyni, de a Vista használatakor is még a viszonylag kicsi vinyó volt a szűk keresztmetszet. A W7 tényleg gyorsabb, de elég gyors volt nálam a Vista is, kis tweakelés után.:)
    DOS-tól kezdve mindegyik M$ OS-sel eltöltöttem legalább fél évet, a szerver edísönöket is beleértve. Amigával meg kb 8 évet, Linuxsszal is próbálkoztam időközönként, vagy huzamosabban használtam olyan 1,5 évet.
    Szal nekem ne gyere ezzel a fröcsögős dumával! Értem?
  • AliveMOon
    #35
    Ha szabad ajánlanom, egy statisztika, hány AMIGA még mindig müködik, és menyien használják.
  • AliveMOon
    #34
    Az eBay-on egy klasszikus AMIGA drágább mint ezek az újak, mert mondjuk egy AMIGA4000 + VideoToaster rendszer, még a mai napig remekül használható TV műsor elkészítésére. Persze ha nem szükséges a HD felbontás.
  • AliveMOon
    #33
    Egy modern autó csicsa, ragyogás, ezer kütyü, takarékos, olcsó, de azért egy klasszikus sportkocsiban meg öröm vezetni, felújítani, elegáns, stb...:) Ennek a gépnek a tovább élése, igazából sosem halt ki, a felhasználok egy része sosem tette le. Kérem szépen ezek a gépek használhatók mindennapokban, a sok LINUX-ról portolt kissebb nagyobb aplikációk miatt lassan gyakorlatilag annyira mint egy LINUX. Csak míg egy LINUX átláthatatlanul bonyolult, AMIGA OS egyszerű és elegáns. Ezek az új vasak pedig már elég teljesítményt adnak, hogy modern dolgok is jól fussanak rajtuk. Egy dologra nem használhatók ezek a gépek, mégpedig a Windows futtatására. Mert van rá LINUX is.
  • Vers
    #32
    peldaul a windows 8 tesztidoszaka alatt tobb szaz millio error log file erkezik a szerverekre, most komolyan ki birna ennyit feldolgozni es kijavitani , a 10 hulyegyerek aki az amiga os-t copy pastezza a linuxbol?

    haggya ma...
  • gombost
    #31
    Nem vagy egy nagy windows szaki, ugye?
  • narumon
    #30
    "A sok májsztrót beszopatták, hogy a legutóbb, amikor a Vista SP1-et átnevezték Win7-nek. Gratula! Kitűnő marketing fogás volt, hisz amit előtte eszetlenül szapultak, azt utána eszetlenül fényezték."

    Mondjuk ha kipróbáltad volna és nem csak esztelenül fröccsögnél akkor nem írnál ekkora baromságokat. A Vista és a Win7 között csupán egy fényév a különbség teljesítmény és stabilitás szintjén, a Win7 az MS legjobb oprendszere vitán felül, de lehet hogy azt is meg merném kockáztatni, hogy a jelenleg elérhető legjobb oprendszer a piacon. A Vista meg hááááát.....
  • NEXUS6
    #29
    Ez kétoldalú dolog, nem pusztán arról van szó, hogy a techológia másodlagos lenne, meg a hüjelyúzerkapjabe.
    A windóz az egyik legátláthatatlanabb, legtágyább OS a piacon (csak viszonyítsuk az AmigaOS-hez, kb mintha nem is ugyan azon a bolygón élnénk!). Miért is? Hát hogy az egyszeri júzer minnél kevesebb kontrollal rendelkezzen felette.
    Igy szocializálják aztán a tömegeket arra, hogy behaljanak, ha kapnak egy új alap rendszer font készletet. Húúúúú, kúúúúúl!

    Ne kérdezze senki, hogy hova tüntek hónapok alatt a GB-ok a gépéről, hanem vegye meg az új, nagyobb, wincsit, SSD-t. Ne kérdezze, hogy miért lassul szépen hónapok alatt a bút, a gép összteljesítménye, hanem örüljön az új OS-sel érkező látványos sebesség különbségnek, vagy vegyen erősebb hw-t, több ramot, új procit, gyorsabb vidkarit. Pedig az új OS-sel érkező teljesítmény javulás az jobbára csak egy régi, szétcseszett meg egy friss telepítés közötti különbséget jelent. De mostanában legalább nem semmisíti meg magát a windóz egy hektikus használat során magától, pár hónap latt, hiszen akkumulálnia kell ezt a hónapok alatt megnyilvánuló lassulást. Aztán örüljön a júzer, hogy az "új" OS-be beleintegráltak végre olyan funkciókat, amit régebben csak instabil segédprogikkal tudott elérni. A segéd progik sem lettek volna persze instabilok és ezzel a régi OS használatát még évekre ki lehetne tolni, ha az egész rendszer alapfilozófiája nem arról szólna, hogy ne támogassák, ha valaki külsős belepiszkál a windózba.

    Ez sima konteó lenne? Nem, ez a modern marketing kvintesszenciája!
  • NEXUS6
    #28
    "Jaja, te már aztán tudod. Sőt szerintem a win 8 kernel az ugyanaz mint a dos-é...
    Omfg..."
    Nem mondod!:D

    "A win 7 meg a win vista között meg ég és föld a különbség sebesség tekintetében. Tudod ha egy Ferrárira rárakok 10 tonna követ, akkor nem fog menni, ha meg leveszem róla akkor nagyon fog menni. Ezért szidta mindenki a vistát és ezért fényezte mindenki a win7-et."
    Mégegyszer mondom, kb mint egy sima frissen tlelepített XP, meg egy SP1-es XP között. Gratula!
  • NEXUS6
    #27
    Jogos, hát kéne írni rá egy ilyen mobil felületet. Dizájnerkedés, lekódolás, tesztelés: mondjuk 6 hónap.

    "Te tényleg ilyen hülye vagy? Ne legyél már fasztroll. A Vistával szinte semmi nem maradt az eredeti 93-mas kódból. A Windows 8-cal meg még távolabb került."
    És pontosan ezért aztán a kis Windózod működése során a WinSXS könyvtárban szépen összegyűjti mindazt a régi szemét rendszerfájlt, dll-t, amit a kompatibilitás megőrzéséhez szükségesnek ítél. Ha sok régi progit telepítgetsz lesz is 20-30 GB pillanatokon belül.:D
    fasztroll!
  • Garou
    #26
    Én is azon szerencsések közé tartoztam, akiknek volt egy gyerekként. Fantasztikus grafika akkoriban (pl Settlers 1, Epic stb), utánozhatatlan feeling. Tényleg egy mérföldkő volt. Be kéne egy régi 500-ast szerezni, amíg lehetséges...
  • Inquisitor
    #25
    Szerintem is kár a gőzért. Az Amiga a korában egy csoda volt, de ennek feltámasztása, pláne így, nem fog menni. Inkább vennék valami régi iMac-et olcsón és rátenném az OS4.x-et, ha nagy fanatikusa volnék.
  • Yv@n
    #24
    "de nem ettol fugg egy rendszer josaga, hanem a fejlesztorendszereken, es a szoftvereken, a csicsat csak a tudatlanok nezik IOS es tarsai ugye"
    A gond ezzel csak az, hogy a végfelhasználó akiről a sok lóvét le lehet húzni a tudatlan suttyó, aki csak a csicsát nézi. Ő pedig a trendi cuccra mozdul, lefossa a VS-t kb. az összes létező technológiával egyetemben.
    Szóval a befutó az, akinél színesebbet ásítanak a marketingesek. A technológia másodlagos.
  • Namelesske
    #23
    Mikor melyik.
  • sanyicks
    #22
    nehéz volt ám rájönni ugye? :D
  • AliveMOon
    #21
    Bocs! 1-et kifejleszteni és 100-at legyártani gyakorlatilag ugyan annyiba kerül.
  • AliveMOon
    #20
    Trevor csinált magának egy ilyen különleges gépet, a saját és sok mások örömére és 100-at kifejleszteni legyártani, ugyan annyiba került, mint ha csak 1-et csinál.
  • AliveMOon
    #19
    A cikkből kimaradt, hogy egy PASemi processor van az x1000-en és van benne egy újdonság XMOS nevezetű transzpjuter, maga a chip olcsó, de egy hasonló kiépítetségű, devkit az már többezer dollár. Kifejlesztésre került egy úgynevezett Xorro slot(Zorro-ot idézve), ami a transzpjuter csatlakozója, egy ilyen kis vacak 8-magos és ebbe a Xorro-ba még további ilyet, vagy különböző hobbi áramköröket fog kiszolgálni. Igazából ennek semmi világverő célja nincs, ez valami egyedi izom autó, számítástechnikában.
  • coolbboy83
    #18
    TE nem egy megrögzött Intel+MS fanatic vagy ? :-)
  • Vers
    #17
    az amiga os egyik fejlett lehetosege volt hogy az alkalmazas framebufferet a chipmemoriaban tartotta, ez a jelenlegi pc-s architecturan nehezen kivitelezheto , bar mar lenne ra lehetoseg mivel a gpu memoriaja veri az 1GB-ot,
    de a kovetkezo evekben a hardver valtozik es a gpu bekoltozik a processzorba es ugyanugy mint a blitternel hozzaferhetnek ugyanahhoz a memoriahoz

    de nem ettol fugg egy rendszer josaga, hanem a fejlesztorendszereken, es a szoftvereken, a csicsat csak a tudatlanok nezik IOS es tarsai ugye
    a visual studio , directx, c#,xna, java+html5 .NET stb a microsoft elsobbrenduseget biztositja, nem szolva a tobb millio programrol
    mas platformok a kozelebe nem kerulnek ennek soha





  • vision5
    #16
    Kicsit elgondolkodtam azon, hogy amivel többet nyújtott az AmigaOS az jórészt a hardverelemeknek köszönhető (blitter és társai), illetve itt jelent meg egyik elsőként a multitaszk lehetősége. A mai oprendszerek ennél már lényegesen fejlettebbek és nagyon sok új AmigaOS funkciót Linuxból portoltak. Ezek figyelembe vételével csakis komoly hardverfejlesztéssel tudná visszanyerni az igazi értékét a platform (szoftver oldalon pedig a nyílttá tétellel és több fejlesztő bevonásával), ezek után elszomorító, hogy az X1000 nem túl modern/kimagasló cucc már a megjelenése pillanatában sem.
  • torreadorz
    #15
    "Windóz 8-cal meg megveszed ugyan azt a 93-as WinNT-t csak fészliftelve, na az meg mitől lett egyszercsak jobb?
    A sok májsztrót beszopatták, hogy a legutóbb, amikor a Vista SP1-et átnevezték Win7-nek. Gratula! Kitűnő marketing fogás volt, hisz amit előtte eszetlenül szapultak, azt utána eszetlenül fényezték."

    Jaja, te már aztán tudod. Sőt szerintem a win 8 kernel az ugyanaz mint a dos-é...
    Omfg...

    A win 7 meg a win vista között meg ég és föld a különbség sebesség tekintetében. Tudod ha egy Ferrárira rárakok 10 tonna követ, akkor nem fog menni, ha meg leveszem róla akkor nagyon fog menni. Ezért szidta mindenki a vistát és ezért fényezte mindenki a win7-et.

    Tehát amit esztelenül szapultak, az a fenti példában a ferrari 10 tonna kövel, amit fényeztek, az meg a ferrái a 10 tonna kő nélkül. De csak az idióták hiszik azt hogy egy ferrari 10 tonna kövel megrakva az pont ugyanaz mint kövek nélkül...
  • Tyco
    #14
    Amiga forever!!! Örülök, hogy abban az időben nőhettem fel amikor az AMIGA volt a gép. Az 1200-esem még mindig megvan!
  • item
    #13
    Hívd már fel a csávót,hogy hülyeséget csinál.. Te olyan okos vagy,hogy egész biztos hallgatni fognak rád.
  • Namelesske
    #12
    Érintőképernyőre nincs felkészítve? Hát ja. Egy jobb kódernek legalább egy hetes melójába tellene drivert írni hozzá.
    Na jó túloztam, 3 nap.

    Úgy írom, hogy te is megértsd. Nem érintőképernyőre TERVEZTÉK A FELÜLETET. Windows XP-vel Luna felülettel sem gyártanak sok android tabletet, és nem véletlen hogy miért nem...

    Windóz 8-cal meg megveszed ugyan azt a 93-as WinNT-t csak fészliftelve, na az meg mitől lett egyszercsak jobb?
    A sok májsztrót beszopatták, hogy a legutóbb, amikor a Vista SP1-et átnevezték Win7-nek. Gratula! Kitűnő marketing fogás volt, hisz amit előtte eszetlenül szapultak, azt utána eszetlenül fényezték.

    Te tényleg ilyen hülye vagy? Ne legyél már fasztroll. A Vistával szinte semmi nem maradt az eredeti 93-mas kódból. A Windows 8-cal meg még távolabb került.
  • NEXUS6
    #11
    Érintőképernyőre nincs felkészítve? Hát ja. Egy jobb kódernek legalább egy hetes melójába tellene drivert írni hozzá.
    Na jó túloztam, 3 nap.


    Kalap szar?
    Azt azért nem mondanám. A Windózék most kezdenek a skálázhatóság, gyorsaság, akármi miatt azok felé a technológiák felé kacsintgatni, amire az Amiga OS épül, pl mikrokernel.

    Windóz 8-cal meg megveszed ugyan azt a 93-as WinNT-t csak fészliftelve, na az meg mitől lett egyszercsak jobb?
    A sok májsztrót beszopatták, hogy a legutóbb, amikor a Vista SP1-et átnevezték Win7-nek. Gratula! Kitűnő marketing fogás volt, hisz amit előtte eszetlenül szapultak, azt utána eszetlenül fényezték.
  • coolbboy83
    #10
    Remélem a Windows 8-nak már jó lesz az Audio kezelése is, ami mindig is egy kalap trágya volt....
  • coolbboy83
    #9
    Lehetne, de nem lenne könnyű... Sok sok lóvé kellene a fejlesztésekre.
  • Vers
    #8
    nem olyan konnyu az , egy normalis tabla tervezese gyartasa csillio penz, az amiga os meg nincs is felkeszitve tablara es erintokepernyore, meg amugyis egy nagy kalap szar az egesz, ami jo volt 20 eve az mamar fostalicska

    egyebkent meg holnap jelenik meg a windows 8
  • Doktor Kotász
    #7
    Az Amiga azért döglött, mert széthordták a jogokat a szabadalomtrollok.

    Tehát bárki, aki terméket állíthatna elő, az csak liszenszdíjakat szed be, aki meg fabrikál valamit, az gyakorlatilag jogsértő bűnöző.

    Az Apple is azzal rántotta magát vissza a sírból, hogy mp3-lejátszókat kezdett fabrikálni.

    Ma ugyanezt eljátszhatta volna az Amiga a Tabletekkel. Még lenne egy nosztalgiabázisuk is, és tabletből sokan tuti azt vennék. Terjedhetne, mint mobilplatform, és amikor már nagy a piaci részesedése, akkor bedobható lenne a Cell(PPC) változat mellé az x86 platform is.

    Nem úgy írom ezt le, mint egy remányt vagy vágyáémat, hanem azt, hogy én hogyan csinálnám.

    A tablet és mobil piacon van egy iOS egy-egy termékkel nagy részesedéssel, meg egy nagyobb részesedésű android, ami megosztott sokszáz gyártó kismillió terméke között.

    Itt egy új, de egyedi platformmal, amit a kezdetben egy nosztalgiahullám is megtámogathatna piacot lehetne tarolni.