12
  • navahok
    #12
    Azért a terjesztők sokkal nagyobb árréssel dolgoznak mint a kiadó, és ha az amazon ezt azért csinálja, hogy olcsóbban adhassa a könyveket még okés lenne, de azokat már nem akarja olcsóbban adni csak több hasznot, így semmivel sem különb azoktól, csak a helyzetéből fakadóan simán tudja zsarolni őket.
  • Nabateus
    #11
    Buntets? Talan annyira nem, foleg konyvkiadasnal. Plane, ha sajat kiadas...
    Tax? Az bevetelbol van, ergo...
    Kindle fejlesztese? Miert, azt ingyen adjak?
    Webshop lemarad kimarad reszet nem ertem, nyilvan az adatbazis karbantartasa, uj recordok hozzaadasa egy feladat. A supporte?
    Marketing. Nos, a konyveit az Amazon eddig csak sajat maganal reklamzota, ami ingyen van. Onmagat mashol is, de -akar a Kindle-nel- az osszes mas termkeke is, amik nala talalhatok meg, kapnak a jobol, es nyujtanak hasznot.
    Egyetertek, vannak koltsegek, talan viszont nem annyira veszes.
    Szoval valoban, ahhoz, hogy ne pusztaba kialtott szo legyen, alacsonyabb arressel kell dolgozniuk, mint a kiadoknak. Ha nem igy lesz, akkor a nagy kinyirja a kicsit, hogy monopolhelyzetbe keruljon tipusu dololgrol lesz csak szo sajnos.
  • saxus
    #10
    Perszeee, ahogy azt Pistuka elképzeli.

    Csak ilyen egyéb költségforrások, mint:
    - Marketing (mert márpedig az kell)
    - Werbshop folyamatos fejlesztésének költsége (aki lemarad, kimarad)
    - Infrastruktúra (ugye az is elavul, na meg villanyt eszik és hűteni kell).
    - Support
    - Sales
    - Irodabérlet, takarítók, stb.
    - Adó (jobb helyeken illik fizetni olyat is).
    - Büntetések (kb. lehetetlen megúszni valami apróságot).
    - Jogászok költsége
    - Kindle fejlesztése, stb.

    Rengeteg költségtényező van.
  • narumon
    #9
    10% árrésből hosszú távon nem lehet megélni, semmilyen piacon sem, max nagykerezve.
  • gforce9
    #8
    Ha tényleges tisztességest árrést akarnak tartani nem úgy mint a kiadók, akkor a 10% részesedés az eladásból az amazonnak elég kell legyen, de oké legyen 20%.... az már bőven sok. Különben csak pusztába kiáltott szó és csak a kiadók helyét veszi át a szerzőknek nem jut több sokkal. Azért egy portál(még ha nagy portálról is van szó) üzemeltetése meg egy nyomda üzemeltetése messze nem ugyanaz.
  • ostoros
    #7
    A kiadók hatalmas sápot szednek a szerzőktől. A régi időkben, amikor még kéziratokat adtak be az írók, és azokat javítani, szerkeszteni, a nyomdában az ólombetűket rendezgetni, kézzel kötni a könyveket (ma ezek nagy része gépekkel történik) a kiadott példányszámok pedig összehasoníthatatlanul nagyobba, mindennek a hozzáadott munkának az értéke jelentősen csökkent.

    Csak egy példa az életből: Az egyetemi oktatóm panaszkodott, hogy a kiadóval gondok vannak: ő csinálja a szerkesztést, ő illeszti be a képeket, és végül leellenőrzi az egészet és elküldi a gyomtatásra kész verziót. A panasza ellenük nem ezzel volt. Hanem azzal, hogy azt akarta, hogy a könyv kemény fedeles legyen és alapok legyenek bevarrva, ne essenek szét két év múlva, amikor a ragasztás elengedett. Ezt a nyomda, amivel a kiadó tárgyalt, csak nagy felárral volt hajlandó megtenni. Erre ő heteken át keresgélt és tárgyalt más nyomdákkal, amíg talált olyat ami megcsinálta. Mindezt annak érdekében, hogy a hallgatók olcsón, potom kétezer forintért hozzájuthassanak az egyetemi tankönyvhöz.

    A kiadó reakciója minderre a következő volt: "Mit foglalkozik ezzel, ez nem a maga biznisze!" Mire ő "Dehogynem az én bizniszem, az én könyvem!"
    Hát ennyit a kiadókról.
  • nlght
    #6
    majd ha nem a nemiszervöncsonkítók ülnek a pénzügyi világ tetején, hogy horribilis sápot húzzanak mindenből, akkor még van esély rá
  • nextman
    #5
    Netes bolt uzemeltetesi koltsege viszont nem olyan, mint egy igazie.
    Gyakorlatilag egyszer kifizeted a nagyobbik reszet, es megy a vegtelensegig. Megujulo koltseg kevesebb van.
    Szoval nyugodtan realis lenne a 90% is. Egy jobb vilagban.
  • Komolytalan
    #4
    "Na meg azért egy könyvet összerakni nem csak annyi, hogy Kovács Béla Önjelölt író leül a Word elé és összetákol valamit, azért azzal van valamennyi utómunka. (Még akkor is, ha végeredmény e-book lesz)."

    Konkretizáljunk, számszerűsítsünk. Tördelésről e-booknál nem beszélhetünk, mivel az eleve egy újratördelhető formátum, az író meg talán azt még meg tudja határozni, hogy egy bekezdés meddig tartson. Marad a korrektori munka, az nem százalékos, hanem fix áras, és akár a szerző is fizetheti. Más meg nincs e-booknál.
    Szóval ha nem is 90% - mert netes boltot is üzemeltetni kell - de mondjuk 40-80% közötti részesedés simán reális volna.
  • saxus
    #3
    Ahahahah, 90%, ahahahah... Persze... :D Szerintem inkább 5-30%, azt is jellemzően valami fix áron megvéve + royality, ha jól fogy. Valamiből marketingre (ami nem olcsó) és infrastruktúrára (ami nem pici) valamint [Amazonos] bérköltségre (ami nem szokott kevés lenni) is ki kell termelni a pénzt. Valamint az se árt, ha van miből befektetni (amihez szintén sok kell).

    Egyébként jobban belegondolva szimpatikus és nem is a lépés: egyrészt a kiadók valahol tényleg balansz, mivel plusz egy láncszem a kereskedelmi láncolatban és nyilván az Amazonnak jobban megéri, ha saját maga készíti el a kiadványt.

    Azonban nem minden esetben van az, hogy a szerző otthon leül és már a kész kézirattal áll elő a kiadóhoz (ez jelen esetben lehet az Amazon is), van olyan eset, amikor eleve a kiadó finanszírozza meg a kiadványt: pl. szakkönyv megrendelésre.

    Na meg azért egy könyvet összerakni nem csak annyi, hogy Kovács Béla Önjelölt író leül a Word elé és összetákol valamit, azért azzal van valamennyi utómunka. (Még akkor is, ha végeredmény e-book lesz).
  • gforce9
    #2
    "A kereskedőcégnél egyébként az az általános álláspont, hogy kizárólag a szerzők és az olvasók számítanak, vagyis a terjesztők és a kiadók csupán szükségtelen ballasztot jelentenek, akiktől mielőbb meg kell szabadulni."

    Ez így is van. Mindazonáltal, megnéznék egy kimutatást tőlük, hogy egy eladott példány árának hány százalékát kapja a szerző. Ha ez 90% körüli érték akkor okés.
  • FoodLFG
    #1
    Valakiknek előbb vagy utóbb el kell kezdeni pusztulni, nincs mese. Túl sok az ingyenélő "kiszolgáltatott" a rendszerben.

    Bizonyára sokak fogják elveszteni állásukat emiatt, de hát ki nem szarja le.