41
-
muerte2 #41 Eleg oreg roka vagyok, igy sok sok evet dolgoztam CRT monitorokkal es sok eve dolgozom LCD -kkel is. Miota levaltottuk a CRT-ket nincs mindig begyulladva a szemem, azota nem romlik a latasom, v legalabbis nem olyan leptekben mint a CRT-kkel. CRT-kbol is jokat hasznaltunk, de eszrevehetoen szemkimelobb az LCD es hat akollegaim is ezt tapasztaltak. Ezert furcsalom, ha valaki bizonygatja hogy jobb a CRT. (ilyen szempontbol) -
kicsizoz #40 Szia!
Egy tanács, ha TV-t szeretnél venni, áruházban, csak akkor nézd a kép minőségét, ha otthon is hasonló körülmények között akarod nézni, azaz erős neon világítás mellet és nem film vagy tv műsor nézésére, hanem csak a demó filmet akarod nézegetni.
Ha ez a felhasználási terved, akkor jó az összehasonlítás, de normál otthoni használatra felejtsd el amit az áruházban látsz, inkább olvass teszteket, vagy keress olyan ismerősöket, akiknek van hasonló készüléke és otthonukban nézd meg, a kedvenc filmjeiddel!
Általános és egyben (hangsúlyozom:) sarkosított megállapítás lehet, hogy LCD álomszép rajzfilmeknél és számítógéphez, azonban Film és sd tv műsorhoz a plazma még verhetetlen. Persze az utóbbi időben sokat fejlődött mindkét technológia, így olyan nagyon nem lehet mellényúlni bármelyik irányba is húz a szíved! Otthon ha egymagába nézed biztosan tetszeni fog! :) -
"mediaban ott van 30TV egymás mellett"
Azt a 30 tévét kb. 700e ft-nyi HDMI, antenna elosztókkal és 3 nap kalibrálás után esetleg összehasonlíthatnád. De a médiában meg a többi multinál úgyis azon lesz a legszebb kép amelyikből a legtöbb van a raktárban.... -
A LED-es hattervilagitas meg rosszabb is, mert az alacsonyabb fenyerot gyakran ugy erik el, hogy nagyobb szunettel villogtatjak. (IPS-paneles keszulekeknel is.)
Ez az emberi agynak pedig nem olyan kellemes. ;) -
Ezt az utolsó mondatot verd ki a fejedből és ne írd le többet, mert nevetséges :)
Szerintem az a gyorsabb volt szinte folyt a kép az a 100hz/200hz and so on motion plus mittomén mi volt aminek tényleg ilyen a hatása, és az első dolog amit egy normális ember otthon kikapcsol, különben ha mozifilmet nézel úgy fog kinézni mint egy Magyar kamerás felvétel. Konzolhoz, demóhoz lehet hogy jó, de egyébként a világ legnagyobb parasztvakítása. -
paj01 #36 Jó lényegtelen...nem vok szakértő, nem tudom megmagyarázni, hogy milyen technikai paraméterek miatt de szemmel láthatóan! jobb volt mint bármi más...egyszerűen gyorsabb volt, szinte folyt a kép, nem tudom hogy mondjam... És ez rögtön látszott mivel a mediaban ott van 30TV egymás mellett(köztük plazma is) és ugyanaz megy rajtuk így nem emlékezetből hasonlítok össze. Számomra biztos, hogy az volt a csúcs aztán kinek mi.Valaki még most is a crt-re eszküszik, lehet jön valaki aztán azt mondja, hogy a monokróm moncsik a zurák:)
Lehet egyébként, hogy más hardvertényezők is közjrejátszanak. Nekem ugy mesélték, hogy a 3d tv-k azért is jobbak mert erősebb a hardverük és a 2d-s képet "folyamatosabban" adja.
-
"Semmi utánhuzás, tűéles kép.."
Ezt meg nem is értem, ez kb már legolcsóbb leggagyibb modelltől is elvárható. -
Láttál te plazmát? Nekem tetszik a saját LCDm (samsung) képe, de nagybátyámnak pl plazmája van, azon is gyönyörű a film. Ha nem mondják, hogy plazma akkor a képről biztosan nem mondod meg, hacsak nem pozitív irányban. -
paj01 #33 Van egy másik komponense is a dolognak: a videókártya. Legutóbbi kártyacsere szemmel látható különbséget produkált. Ujabb kártyát raktam a gépbe mégis tompább és életlenebb képet ad. Mondjuk hibrid alaplapom van és az előző agp-s volt az uj meg PCI-E-s szoval akár az is adhatja a különbséget de azért érdekes. Ezt is figyelembe kell venni.
Amugy számomra crt-ről lcd ledre váltani kész felüdülés volt. Valaki írta, hogy a crt jobb feketét ad...hát nem tudom én nem ugy vattem észre. Sokkal faszább, kontrasztosabb, mélyebbek a szinek.
Egyszer a médiaba láttam egy tv-t kirakva, az volt ráírva, hogy led TV, valszeg az is "csak" LCD led(asszem samsung) volt de annál szebb megjelenítési formát még nem láttam. Semmi utánhuzás, tűéles kép, élénk szinek...ahogy néztem rajta a dolgokat olyan érzésem volt, mintha valami VGA teszt lenne ami 250fps-sel pörög...már-már természetellenes volt:) Plazmák sehol nincsenek ahhoz képest. Az csak akkor jó ha faltól falig tv-t akar az ember:) -
Szefmester #32 Jól van... akkor magyarázzátok már be nekem hogy a szemem jobban bírja az LCD-t mint a CRT, és csak beképzelem magamnak azt hogy fáj a szemem, és mivel napi 8 órában bámulom bent a melóban, és nem egy monitort és állandóan, hanem akár 10-15 félét is és néha csak oda-odapillantva, itthon meg amikor gépezek és játszom és fórumozom nem érzem a fájdalmat.. jóformán pihent szemmel megyek másnap melózni akkor is ha játszom, és akkor is ha a gép közelében sem voltam.
Van egy ismerősöm akinek a szemét mindössze a túl éles kép zavarja. De az nagyon. Nekem a képével nem lenne bajom, egészen addíg amíg natív felbontásban használom, de pont tegnap este próbáltam ki hogy mi történik ha átállítom a felbontást (mert pl nem bírná a gépem futtatni, vagy régi cucc és nem támogatja), hát azt a látványt nem lehet leírni.. egy hulladék volt.. egy elmosott szutyok.. Ez a képminőség romlás nincs meg a CRT-n ilyen mértékben. Végigtoltam a crysis-t 1280*960ban mert ezt bírta a gép, egy másik játékkal simán tudnék játszani 1600*1200ban, míg egy harmadikkal csak 800*600ban vagy ablakban mert nem támogat nagyobbat mert még az is csoda hogy nem kellett dosbox hozzá.
aaron12: az a monitor amit mutattál, max felbontásban 1280*1024-et bír.. az enyém 2048at is vinné.. nem egy kategória.. gondolom ha magasabb felbontást bír (jobb az elektronikája) többe is kerül. Itt is lehet kapni olcsón CRT-t csak az semmivel sem tud többet mint a mostanim, és nem akarok visszafejleszteni 7 év után... ;) Az LCD-k között meg furcsa módon van 40ezerért FullHD, meg 80ezerért.. akkor miért veszik az emberek az olcsóbbat? Lehet nem az ár a lényeg, hanem hogy mit tud nyújtani? Én is linketlhetnék ilyen olyan szutyok dzsunka balra monitorokat hogy ezek milyen olcsók, de nem teszem mert azok olyanok is... -
Ott valami kontraszt vagy fényerő beállítással kapcsolatos hiba lehet, mert olyan nincs, hogy CRT vagy LCD tolerancia. A húgom számítógépe az én leselejtezett gépem és egy LG T710BH üzemel vele, az én asztalimmel pedig egy LG W2243S. Ha odaülsz egyik elé 1 óra hosszát, utána a másik elé, egyértelműen látszik a különbség az LCD javára. A CRT-nek leáldozott. Az pedig, hogy árban egy szinten vannak, szerintem téves. Nálunk Szerbiában az általam fent említett T710BH-t 20-30€ értékben lehet venni. -
"Persze ahány ember annyi féle CRT tolerancia..."
Én szemem is jobban bírja az LCD-t mint a CRT-t bírta.
"Egy jó kis Samsung Slimfit FullHD 100Hz-es nagyképernyős monitor jól jönne, és a vicc hogy másfélszer akkora képátló mellett is "vékonyabb" lenne mint a jelenlegi 17"-os samum."
Ne akarj ilyet, nekem ilyen volt az utolsó CRT monitorom, az LCD szerintem semmivel sem rosszab (igaz mint lent írtam nekem eddig csak PVA paneles LCD-im voltak), és sokkal használhatóbb.
"Mostanáig nem is létezett nagyon LED TV, csak LED háttérvilágítású TV, márpedig sokan megtévesztő reklámmal azt sulykolták hogy az ledtv..."
Hát ha valaki addig nem jutott el, hogy elolvassa ezzel kapcsolatban legalább a tévé dobozát, vagy a kirakott információt akkor nem tudom mit mondjak, én azt sem tudom, hogy lehetett összekavarni de való igaz, hogy találkoztam én is olyan emberrel aki magyarázta, hogy neki nem LCD tévéje van hanem LED tévéje. Paff.
"Aki pedig azt mondja hogy aki dicséri a crt az csóró, vay skótoskodik, az nézze meg mennyibe kerül egy normális CRT manapság, és mennyibe egy normális! LCD. Jóformán egy árban vannak."
Hát a CRT mindig drágább volt, az LCD mikor bejött akkor az volt a "mondás" hogy fele annyi a gyártási költsége mint a CRT-nek. Hát ezt az árakban csak részben látjuk. Mindenesetre a crt szeretet szerintem csak nosztalgia, azért mikor elmegyek nagyapámékhoz akinek egy utolsó generációs Panasonic Crt-je van ami minden volt csak nem szar, akkor most megmosolygom, hogy az itthon "fikázott" LCD-mnek mennyivel jobbak a színe a képe és összességében mindene. Barátom is istenítette a crt-t aztán hozzá jutott egy használt 20" crt monitorhoz, és hát azóta bevallotta, hogy semmivel sem jobb mint az LCD-je, csak még a helyet is foglalja.
"a jó minőségű CRT jobb választás. Ilyenkor egyedül a fogyasztásban kap ki az LCD-ktől, de ott nagyon."
Továbbra sem gondolom, hogy jobb választás lenne a CRT. -
Nekem az LCD-m sem tűnik rosszabbnak igaz soha nem volt TN panelos LCD-m, most is PVA-sat nyúzok kb már 3-4 éve. -
Szefmester #28 Látod én fordítva vagyok. A melóban 8 órát bámulok majdnem teljes időben különböző notebook monitorokat (alienware, és egyéb dell gépek) és minden nap mire hazaérek ég a szemem és vörös... De amikor ezelőtt kényszerből itthon voltam, és ültem naphosszat a gép előtt és bámultam a CRT-m 10-12 óra után sem volt ilyen gondom. Sokan azt hiszik hogy jobb az LCD a CRT-nél meg szemkímélőb.. hát a lóf@szt... jóformán olyan mintha egyenesen a neoncsőbe bámulnál. A LEDes háttérvilágításúak még csak csak, de a ccfl-esek rémálomba illőek.
Persze ahány ember annyi féle CRT tolerancia...
Régebben még láttam új CRT monitort ami drágább volt mint egy átlagos TN-es LCD, de ha lett volna rá akkor pénzem akkor megveszem. De sajnos manapság már nagyon ritka. Egy jó kis Samsung Slimfit FullHD 100Hz-es nagyképernyős monitor jól jönne, és a vicc hogy másfélszer akkora képátló mellett is "vékonyabb" lenne mint a jelenlegi 17"-os samum.
Mostanáig nem is létezett nagyon LED TV, csak LED háttérvilágítású TV, márpedig sokan megtévesztő reklámmal azt sulykolták hogy az ledtv... ez pedig szerintem bicskanyitogató magatartás... persze megértem őket, mert el kell adni a szinte nulla fejlesztési költségű szutykaikat.
Aki pedig azt mondja hogy aki dicséri a crt az csóró, vay skótoskodik, az nézze meg mennyibe kerül egy normális CRT manapság, és mennyibe egy normális! LCD. Jóformán egy árban vannak. Aki pedig nem költözik kéthetente, és a lakást sem rendezi át naponta, és nem jár lanpartykra minden hétvégén azoknak a jó minőségű CRT jobb választás. Ilyenkor egyedül a fogyasztásban kap ki az LCD-ktől, de ott nagyon. -
Reparamorf #27 Kedves Wescone!
Attól is függ, hogy mit nézel a monitoron...Ha valami sroboszcope programot, akkor valóban mindegy, hogy crt vagy lcd. Én napi 10-12 órát ülök a gép előtt.
munkából is meg szórakozásból is. Amíg crt volt addig 4-5 óra után húsvéti nyulas lett a szemem. Pedig a frissítési freki 90-115 Hz között volt.
Az lcd-nél ugyan van frissítési frekvencia, 60Hz körüli, de ez csak akkor igaz, ha
olyan képet nézel ami ezt igényli. Ha egész nap egy fényképet nézel, azt nem kell frissíteni. Hogy, ha az lcd "csípi" a szemed, ott valami más gond van.
-
kicsizoz #26 Hát arra gondoltam, hogy kihagyták a plazma és az LCD gyártást is úgy ahogy van...
A hagyományos TV-kben olyan sikereik voltak, hogy késve reagáltak az új hullámra, így végül csak arra futotta, hogy mások által gyártott alkatrészekből összerakott TV-ket áruljanak saját név alatt.
A samsung és ha jól emlékszem a hitachi volt a két nagy beszállítójuk panelek terén. Most viszont villantottak a (valód) LED TV-jükkel valami önnálóat, reméljük ez a pár év kihagyás felrázta őket és újra a régi formájukat fogják hozni! -
Ugye az sem mindegy, hogy milyen panel van az LCD-ben. Egy TN-esnek valóban nem biztos, hogy szebb képe van. -
sanyicks #24 hát a junoszty tv-nél jobb biztos, de normálisabb crt-nél egyáltalán nem. Nem a felbontása és mérete jobb a crt-nek, hanem a színei, a feketéje, és úgy a kép élethűsége. Azért nem vesz senki azt, mert sokat fogyaszt, és nagy, és nagyobb képátlóval nemnagyon gyártják emberi áron. Szóval álmodozhatsz, hogy szebb képe van az lcd-dnek, de sajnos nem lesz igaz. Majd talán a valós LED tvknél vagy ha lehet majd kapni nagy méretű oledet. -
"A SONY ebben a felsorolásban erős túlzás, a katódsugárcsöves korszakot követően már nem sorolható a "hagyományos" gyártók közé szerintem, ezt a korszakot kihagyták, talán a következőben már aktívak lesznek!"
Ezt fejtsd ki bővebben lszi. Mit hagytak ki? Nem értem. A plazmagyártást? Vagy mit??? -
thsanyi5 #22 Az én LCD monitoromnak sokkal szebb képe van mint az ez előtt használt CRT-nek volt. Nem értem másnál, hogy lehet ez fordítva. Fele ekkora képátlóval is dupla ennyi volt a fogyasztása, ráadásul nehezebb volt mint a számítógép többi része együtt véve. Az utóbbi pár évben többször kellett odébb költöztetni és szörnyű volt, hogy a fél csomagtartót kifogta a kocsiban. Nem látom miért lenne előnyösebb. Aki meg azt mondja, hogy ha nagyobb lenne a felbontása, kisebb a mérete akkor azt venné az hülyeséget beszél. Lényegében olyan mintha azt mondaná, hogy azt venné meg ami jobb adatokkal rendelkezik. Ha a CRT lenne a jobb akkor azt venné, de nem veszi mert az LCD a jobb felbontásban, méretben... Ennyi erővel bárki mondhatná, hogy CRT-t venne ha az lenne a jobb. -
sanyicks #21 laboratóriumban már van tényleg LED tv is :) vagy mintha be is mutatták volna már, nuku háttérvilágítás mert a kis vörös zöld kék ledecskék maguk világítanak.
Szóval úgy tíz év múlva talán meg is lehet venni értelmes áron. -
asdasdasd #20 Nekem egy drága Sony CRT-m volt, de ha nagyobb felbontásra teszi az ember, és a frekit is 80Hz fölött tartja, hogy a vibrálástól ne kezdjen fájnia a feje, akkor elég homályosak, árnyékosak, színelmászósak lesznek a dolgok.
A LED-en az alap felbontásában ilyen nincs. -
...Amúgy nem tudom, ki hogy van vele, de nekem az LCD ugyanúgy fárasztja a szemeimet mint annak előtte a CRT. -
Miért szégyellnéd? Ha a CRT-mnek nagyobb képernyője, ill. felbontása volna és nem foglalna akkora helyet amekkorát foglal (mélységben), még mindig azt használnám én is. Sokkal szebb képe-, színei vannak mint a legtöbb LCD-nek. -
Egerwin #17 Akkor most szégyelljem magam, hogy az asztali gépemnek még mindig CRT monitorja van? -
DeviloftheHell #16 látom a marketing baromságnak te is bedöltél a panel ugyanugy tn+film vagy ips csupán a háttérvilágitás led, nem pedig a régi hagyományos ccfl, ha gondolod nézz utána :) -
Doktor Kotász #15 A Plazmának tényleg szebb a képe. Az unokafiam most vett LCD-t, de már saknálja, hogy nem plazmát választott. -
Doktor Kotász #14 Nem azért csökkent a kereslet, mert leáldozóban van az LCD, hanem azért, mert boldog, boldogtalan lecserélte már a tévéjét, így beállt a piac egy lassabb tempóra. Ettúl még nem fog mindenki OLED-ért szaladgálni...
A LED egyébként smafu? -
kicsizoz #13 Nem sok időt szántam rá, csak azt találtam, hogy 2011 év elő 5 hónapjába a plazma eladások 25%-kal nőttek 2010 évhez képest...
Piaci részesedését a megfelelő piacon kell nézni!
Az olcsó kis méretű készülékek piacán nincs is jelen, ezért a teljes piachoz nem korrekt viszonyítani, mintha egy sportkocsigyártót az alapján ítélnél meg, hogy kevesebbet ad el mint a suzuki esztergomi gyára... -
kicsizoz #12 Ha már megkérdezted, és valóban így teljes a mondat: "1 éves a panasonic plazmám, és ha most kellene választani most is plazmát vennék." Mert bár az LCD sokat fejlődött, de számomra még mindig nem versenyképes a képe a plazmához képest.
Persze az én véleményem nem mértékadó, mert pl. TN paneles monitort sem vennék, pedig a piaci részesedése ha jól tippelem 90% feletti...
Csupán a cikkben szereplő megfogalmazást tartottam túlzásnak! -
"A piaci részesedése elenyésző, és talán már nem is gyártják. Ha mégis, nem sokáig."
Hopp ezt honnan szedted? Folyamatosan fejlesztik gyak minden cégnek van plazma kínálata a legújabb modellek között is. A panasonic meg pont fordítva leginkább a plazmát nyomja az LCD-t gyártja mellékesen. -
atomkrumpli #10 lehet venni új crt-t ami full hd 16:9, gyártanak ilyet még páran de elég drága mulatság
(általában aki a crt monitort dicséri egy fórumon az ezért teszi nagy részben -mint utólag kiderül mindig- mert nincs pénze másra vagy egyszerűen csak sóher) -
A nem gyártják egy kicsit túlzás, Panasonic pl azt nyomatja. A plazma egyszerűen drágább kisebb méretben ezért nem versenyképes ott az LCD-vel, de bagyobb méretekben már nicns úgy lemaradva. -
endrev #8 Kicsizoz: választanád a plazmát, de nem választod. A piaci részesedése elenyésző, és talán már nem is gyártják. Ha mégis, nem sokáig. Ezt jelenti, hogy "a plazmatévének vége". -
endrev #7 Széfmester: nekem egyikkel sincs/sem volt ilyen gondom az utóbbi 23 évben. -
Sliderx #6 Majd fog. -
Szefmester #5 Nálam sem az LCD, sem a plazma, sem egyéb "lapos" korszak nem kezdődött el a ma napig, és nem is nagyon szeretném ha elkezdődne, de sajnos más nincs, így egy-két éven belül be kell hódolnom ha nem használtan akarok venni monitort vagy tévét.
Még mielőtt megkapnám az oltást a szemem köszöni jól volt egészen addig amíg el nem kezdtem LCD monitorok és neonvilágítás között dolgozni.. most ég és fáradt.. miközben a a munkanélküli időkben vagy hétvégén a gép előtti 8-10 órás kockulás vagy tévézés semmi ilyet nem eredményezett az elmúlt sok sok éveben... -
kicsizoz #4 Két túlzást érzek a cikkben:
- "a plazmatévék kivégzése után" én még most is a plazmát választanám az LCD-vel szemben, és szinte minden gyártónak van plazmája, így a "kivégzés" enyhén hatásvadász...
- "Samsung - és más hagyományos gyártók, az LG, a Sony stb." A SONY ebben a felsorolásban erős túlzás, a katódsugárcsöves korszakot követően már nem sorolható a "hagyományos" gyártók közé szerintem, ezt a korszakot kihagyták, talán a következőben már aktívak lesznek! -
A plazma is köszöni szépen jól megvan. Az OLDED korszak meg még jó messze van, hogy csak az legyen a boltokban kb 10 év, ha nem több. -
Minnyá sírok, az occcó kínai lcd-k miatt nem lehet 2X-3X-4X hasznot lehúzni egy kiforrott technológiáról, hanem csak egy tisztes jövedelmet, de szomorú is ez...