45
-
#45 ha jól tudom az utvonalterv.hu is ingyenes a felhasználóknak.. -
okosan gyerekek #44 A piaci verseny lényege pont az, hogy az állampolgárok -- akik az állam működtetésével lehetőséget biztosítanak és bizonyos(!) garanciákat vállalnak arra, hogy kereskedelmi tevékenységet folytathassanak egy adott ország területén -- jobban és jobban járjanak.
Ha ezt extrapoláljuk, az eredmény az, hogy ingyen és a lehető legjobb minőséget kapják a polgárok, vagy a lakosság.
Az ingyen megvan, a legjobbal vannak problémák. Ami Franciaországban történt az csak azért vicces, mert amikor mi cisnáltuk ezt meg velük Pécsen, akkor hőzöngtek egész addig, míg Szarközi maga írt Orbánnak az ügyben levelet.
Magyarországon, hogy a BKV reklámozta a Google-t az viszont egyenesen vicc. Az pert érdemelne. Volt egy nagyon profi rendszerünk útvonalterv.hu, ami az összes tömegközlekedési eszközt lefedte Magyarországon belül már jó ideje, mire a Google eljutott addig, hogy a BKV szarát beintegrálja a saját szarába. A végén pedig együtt táncoltak.
Ezért kellett volna mindkettőt jól megbaszni. Az útvonalterv érdemelt volna egy kis reklámot. -
#43 eddig tudtommal pl navigáció nem volt benne -
asdasdasd #42 Pedig de. https://market.android.com/details?id=com.google.android.apps.maps -
Balintos #41 Ha a térképészek fent akarnak maradni, tematikus térképekből kell megélniük. Nem értem miért várják el, hogy egy csomó térképész megcsinálja az ugyan olyan autóstérképet ugyanarról a területről, évente kiad egy frissített változatot és majd jól megfizetik őket. -
Balintos #40 Mi?! Hogy ingyen térkép? Ezt meg kell szüntetni! -
#39 *navigálásához, autóban vagy kint a természetben, vagy akár városban -
#38 én a tönkretételt ne mértem igazán.. attól hogy van a google maps, attól még aki eddig vett térképet, ezután is fog, vagy ha nem térképet akkor gps-t.. nem nagyon ismerek olyat aki a navigálásához, autóban vagy a gugli térképeket használná. .persze lehet hogy csak az én ismerőseim körében van ez így, és hoyg a franciáknál ez másképp van -
Mardekár #37 Az én olvasatomban te nem érted, hogy miért ítélték el a googlet. És igen, ez már az én személyiségi problémám, hogy ha valaki egyszerű logikai dolgokat nem ért meg, akkor szívesebben küldöm melegebb tájékra, minthogy higgadtan próbáljam ezredszerre is elmagyarázni neki, hogy bizony az elágazás ahova menni akar, tíz éve le van zárva. Persze attól még próbálhat arra menni, meg álmodozhat róla, de ez engem már k*ra nem érdekel :D -
Mardekár #36 Pont az a problémám, hogy ti nem fogtok fel egy halom dolgot, már megbántam, hogy kommenteltem. Hogy jön ide a microsoft meg a kisebb cégek? Miért perelnék be egy olyan céget, aki nem akar tönkretenni és bizonyítékom sincs ellene? Most mit mondjak erre ha nem azt neked is, hogy hülye vagy. Ha nagymamád csinál egy kis térképészeti oldalt, azt is többen fogják látogatni, mint a microsoft összes internetes oldalát együttvéve. -
Gamecube86 #35 GPS gyártókat nem akarják beperelni? -
gforce9 #34 Egyrészt, úgy vélem, hoyg azt hiszed pártfogolni akarom a googlet. Nem szimpatizálok vele, mert mostanában már mindnehol ott van, mindenhol az ember pofájába mászik. Én csak az indoklással nem értek egyet ami alapján kirótták a büntetést. Az, hogy én mennyire vagyok troll, nem tudom, de te egészen biztosan megelőzöl, mert lehülyézni, trollozni nem szoktam senkit, még akkor sem ha fullellentétes a véleményem vele. Maximum azt mondom: "Szerintem rosszul látod."
A google egy reklámcég, csak nem a régi utakat járja, hanem új dolgot, új módszert talált ki. Ez marhára nem tetszik a régieknek.
-
#33 Mondd te mit nem értesz? A googlemapson kívül van még egy halom cég ami hasonló szolgáltatást nyújt. Ráadásul nem mindenhol piacvezető a google. Ha csak a google lenne, akkor lenne helytálló a francia cég nyavalygása. A microsoftot miért nem perelte be? -
hurkaur #32 Gondolom most, aki kiallt google mellett az igazsag bajnokakent, ugyanigy hozongott mikor ms lett eloveve az ie miatt :) -
Mardekár #31 Nem tudok mit csinálni... vagy nem tudod, vagy nem akarod megérteni amit írok. Sőt, olyan mintha magaddal beszélgetnél, mintha valami monológot kellene hallgatnom. Ki a franc írta, hogy a google ingyen ad bármit? Ettől függetlenül persze ad ingyen, hiszen számtalan olyan szolgáltatása van, ami a felhasználók egy részének semmilyen szemszögből és értékesítési úton nem kerül pénzbe. De egy olyan idiótának, aki még a szolgáltatásokat sem tudja különválasztani, annak aztán magyarázhat az ember. Legközelebb nekem ne is kommentelj, csak írd le a személyes naplódba, ha magaddal akarsz beszélgetni.
"Lényegében minden cég a vevői lehúzásából él meg."
Ez is egy nagy ökörség, már kezdem azt gondolni, hogy te is valami hülye troll vagy. Nem. Képzeld el, hogy van egy halom cég, ami számtalan jó szolgáltatást nyújt és nem elsősorban az a célja, hogy "lehúzza" az embereket. Nap mint nap használsz egy csomó terméket, ami igenis hasznos számodra is, fizetsz is érte... lehúzás? A francokat. Adsz valamit valamiért.
Ami pedig a szupermarket vs vegyesboltot illeti... igen, sajnos külföldi barátaink intelligensebbek, mint a hazaiak a szférában. A kommentjeidet elnézve ezen nem is nagyon csodálkozom. -
gforce9 #30 cél=cég* -
gforce9 #29 Már ne is haragudj, de szerintem te látod nagyon rosszul. A google azt látta meg, hogy a reklámokon rengeteget lehet keresni, ha el tudod juttatni a célszemélyeknek. Hogyan lehet eljuttatni? Úgy, hogy olyan "termékekhez" juthasson hozzá, aminek a használata ingyenes ott és abban a percben, amikor használják és legyen annyira jó a termék, hogy tényleg sokan használják. EZ a kereső és a maps. Ami lényegében ugyanaz. Egyre jobban összeforr.
Node azért picit furcsa lenne azt hinni, hogy ingyen ad bármit is. Minden cég profitra hajt. Lényegében minden cél a vevői lehúzásából él meg. A google és egy "hagyományos" térképkészítő cég között a különbség pusztán annyi, hogy a google a reklámozóktól szed pénzt, amit ugye a termékeket megvásárlók fizetnek ki. A régi módszer meg direktben kéri a pénzt, nincs közbenső lépés. Egyébként pedig a 3. pontodra reagálva: de igenis tönkreteheted. Ahogy tönkre is teszik, jelenleg is. szupermarket vs vegyesbolt esete. Az egy dolog, hogy etikátlan, de attól még ez megy. -
Mardekár #28 Annyira fárasztanak az ilyen hülyék.
1. Milyen jelentősége van ennek a pontnak az esethez? Semmi. Álmodozzál máshol.
2. A Google és a Google Maps szolgáltatás alapvetően nem ugyanaz. Az én tapasztalataim szerint nincsenek reklámok a Mapson, de más módszerrel sem profitál ebből a szolgáltatásból. Persze lehet összefüggésben a keresővel, de ennyi erővel pogácsát is árulhatnának ingyen.
3. Gondolom sokat tudsz a nemlétező piacgazdaságról. Inkább tőkegazdaság van, de semmi baj, a piacgazdaságban sem teheted tönkre mások üzletét, csak azért mert te már hulla gazdag vagy.
4. Persze persz, meg a bíró is hülye. Még mit nem? Nem csak a bírót nézitek hülyének, hanem a google ügyvédjeit is. Csak így tovább ha hülye akarsz maradni. -
gforce9 #27 Ja és az meg végképp a szűklátókörűség csúcsa, hogy a google ingyen adja. Ezek tényleg eddig látnak? Ugyanannyiba kerül a google maps hanem többe, mint a fizetősek, hiszen a térképen lévő reklámok, illetve azoknak a költségei beépülnek az eladott termékek árába, még akkor is, ha az életben meg se nyitjuk a google maps-ot. Ingyen van?.... lol -
gforce9 #26 Miért emlékeztet ez engem a kiadók vs online tartalomszolgáltatások harcra? Ott is csak a régi módszereket akarják mindenáron megtartani és ki is bírják lobbizni maguknak, hogy a törvénykezés mellettük álljon minden fronton.... közröhej. Nesze neked fejlődés. Méghogy verseny. Kitalálok valamit ami széles körben lávált elavult technikákat, sokan használják és ezért megbüntetnek? :D lol :) -
#25 Te sem lehettél túl jó magyarból, illetve szövegértésből, ezért kiemelem neked a lényegét, annak amit néhányan egyszer már leírtak (köztük én is):
1. A google-nek is van komolyan vehető konkurenciája (pl. Bing Maps)
2. A google is a profitért dolgozik, csak egészen más módon szerzi meg a bevételeit (pl. hirdetésekből)
3. Ilyen a piacgazdaság aki nem tud jobbat lemarad (az említett francia cégnek is van a honlapján egy webes térkép, de közelébe sem ér google-nek, tessék jobbat csinálni, nem pedig hőzöngeni)
4. Ez szerintem két különböző termék, nem lehet egy kalap alá venni a kettőt. Így a példád rossz az előző 3 pontból is kifolyólag és csak akkor lenne igaz, hogyha a google papírtérképeket adna ingyen önköltség alatti áron. -
#24 *pontosabban..
szerintem nem vagyok annyira kivételes példa, nem láttam még erdőben guglis térképekkel rohangálni embereket, se földmérőket az alapján dolgozni.. hol is károsítja meg a térképészeti cégeket a GUGLI? -
#23 hát, én versenyszférában dolgozom, nem vagyok milliomos, viszont..
- sokat túrázom, és rendszeresen veszek térképeket.. ezelőtt is vettem, és ezután is fogok venni..
- kocsim nincs, de ha lenne, a megvásárolt GPS mellett (amin nem gugli térkép volna hanem mondjuk IGO), tartanék megvásárolt autós térképe(ke)t is..
- a földmérőket mondjuk telekügyeknél, továbbra sem válthatom ki a gugli térképekkel..
- amit a guglit illeti..bármit ha meg akarok találni a neten keresek, vagy ha netalán "felcimkézni" szeretnék térképen, a legegyszerűbb és legjobb a google maps vagy google earth.. ha fizetni kéne érte akkor is ezt használnám, mert maxmimálisan elégedett vagyok vele...
szóval én biztos nem értem, de hol is károsítom meg a térképészeti cégeket? -
#22 Bocs, reggel van, nem értelek. Ha valaki velem baszakszik, akkor nem fordítom oda a másik arcomat is, hanem megpróbálom tönkretenni.
gombabácsi: IT-s rabszolga vagyok, aki kurvára nem hajlandó semmi digitálisért fizetni. És nem azért mert ez OK, hanem mert megtehetem. -
asdasdasd #21 Ott sántít a dolog, hogy a Google nem ingyért mossa, csak más módszerrel szedi be a pénzt. Egészen más az üzletpolitikája, mint a legyártom és eladom cégeknek.
A megfelelő helyen bejön a zsozsó, tudtommal rendesen nyereséges.
Ha mobiltelefon bolt lennék és is pampoghatnék, hogy nehogy már a szolgáltató olcsóbban adja a készüléket mint amennyiért azt gyártják, csak hogy ott is máshol szedik be a pénzt. -
Mardekár #20 Túlértékeled őket. Csak ovisok xD Amikor elsőnek kijött a cikk, az első két komment után ixeltem is ki. Fel sem fogják, hogy mi a gond, nem is értelmezik a cikket. Ha van két autómosó cég egymás mellett és az egyiknek van annyi tőkéje, hogy ingyen mosassa a kocsikat addig, ameddig a másik tönkre nem megy, az talán még bűncselekménynek is minősül. Hazánkban is rengetegen csinálnak hasonlókat, pl mezőgazdaságban termőföldekkel. -
#19 A googlnek is van hasonló ingyenes konkurenciája, a térképész cég érvelése teljesen agyrém, ilyen a piaci verseny. -
gombabácsi #18 Azért arra kíváncsi lennék hogy akik itt nagyon kiállnak a Google mellett, mit dolgoznak. Tanulnak? Állami cégnél vannak? Milliomosok?
Tényleg sokan nem fogják fel, hogy az ún. civilizált világ saját maga alatt vágja a fát?
Félreértés ne essék: nem foglalok állást a globalizáció és a monopóliumok ellen, legalábbis politikai-társadalmi szempontból. Én nem akarom megváltoztatni a társadalmat. -
#17 Agyatlan barom franciák... Mondjuk ahol a HADOPI-t megszavazták, ott kár ilyenen csodálkozni... -
#16 aha, tehát ha nekem épp nem jó akkor dögöljön meg a szomszéd tehene is.
talán épp az ilyen magatartás vezetett idáig?! -
nagylzs #15 Joghurt3, amit írsz az nagyon érdekes. Kár hogy a cikkben erről nem írtak. Ha így van, akkor érthető hogy miért fáj nekik a Google maps. De még így is kérdéses, hogy vajon tisztességtelen üzleti magatartásnak minősül-e ez vagy nem?
Itt is a közjót kell nézni, nem az egyes cégek boldogulását. Az a vezércsillag, ami a legtöbb ember számára a jó. Nekünk egész jó, hogy van ingyen térkép. Ha valakit korlátozni kellen, az talán az a cég aki a copyright díjakból vagyonokat szed be, miközben nem tesz érte semmit. Ez az igazi jogtalanság, mert senki nem érdemel többet mint amiért megdolgozott... -
#14 Gugli helyében pár hónapra letiltanám a Gmapsot Franciában, és kész. -
joghurt3 #13 Nem egészen erről van szó. Ha te megveszel egy térképet (ugyanonnan, ahol a GoogleMaps copyrightja szerint ők veszik), elég vaskos pénzeket kell fizetned érte. Ha nem tudsz/akarsz hozzá kapcsolni reklámokat (pl. mert más üzleti modellben dolgozol), nem tudod ingyen szolgáltatni. Illetve ha ingyen mutogatod, akkor baromi nagy veszteséget fogsz termelni, amit csak egy Google méretű világcég tud keresztfinanszírozni más bevételi forrásból.
A magyar térképes cégek is kb. a vegetálás szélére kerültek. Volt anno egy nagyobb bevételük, amikor a felméréseiket eladták valamelyik multinak (Tele Atlas - manapság TomTom, vagy Navteq), de azóta ki vesz tőlük térképet? -
nagylzs #12 A Google azért került monopolhelyzetbe, mert jó szolgáltatást nyújt. Persze az nem teljesen igaz, hogy a google maps egy non-profit program. De akkor is, elsősorban az ingyenessége tette oda, ahol most van. A monopolhelyzetével való legnagyobb látható "visszaélése" az, hogy az ő lapján nézik meg a reklámokat.
Ez a Francia cég azért a bírósághoz fordult, mert a "mindenki számára egyenlő jog" elvét akarja érvényesíteni egy olyan helyzetben, amikor az nem alkalmazható. Az emberi törvényeket meg a jogot azoknak találták ki, akiknek az erkölcsi iránytűje úgy kicsavarodott, hogy maguktól nem tudják, mi a helyes és mi a helytelen. De a mi düledező "demokráciánkban" ezeket a törvényeket már látszólag sem arra használják amire kellene. Nem azt tartják szem előtt ami jó az egésznek, hanem a hatalom szétosztásának eszköze lett amivel a többség fölött uralkodni lehet. Bomlófélben levő társadalmunk betegségének gennyes pattanása.
-
Hungarikum #11 Jól értem, hogy azért büntetik a Google-t mert túl jó terméket csinált és kezd monopolhelyzetbe kerülni?:D Mintha Applet azért büntetnék, mert túl sok Ipad-ot ad el, igy a Táblapiacon miatta nem tudnának versenyezni.
Tessék jobbat csinálni.
Egyébként meg ha vki versenyszférába monopolhelyzetbe kerül és romlik a "termék" minősége, lesz majd egy XYZS cég és jobb terméket fog készíteni (persze magyarországon inkább megveszi vagy kartelleznek, de más az tészta). -
xido #10 a Google miért nem perli a Norcot,hogy megcsinálták helyettük hazánk sok városának utcaszintű bejárható térképét? -
MR007 #9 Kezd elmérgesedni a helyzet a válság miatt Európa és Amerika között? Vagy csak a Kínai bíróságok sikereire alapozva....... igaz túl sok eset még nem volt. -
Yv@n #8 Kérdés, hogy jelenleg hol a monopolium. Nem a G az egyetlen ingyenes térkép szolgáltató(pl. a bing maps nem épp sufni cég, és erősen kapar hogy a gmaps nyomába érjen).
Ez itt most kizárólag arról szól, hogy egy frencia cégnek egy francia bíróság igazat adott, hogy egy amcsi multiról legombolhasson egy réteg bőrt.
IT szolgáltatás téren europába mintha nem szorult volna túl sok használható ötlet, így megoldásként a "bevált" külföldi multik megsarcolását dobták be. -
Cat #7 Minden normális országban tiltják a monopoliumokat, mivel egy idő után visszaüt, illetve csak állami cégeknek engedélyezett.
Oké, hogy azért szerzi meg a teljes piac feletti ellenőrzést, mert kiváló terméke van, de utána viszont romlik majd a minőség/ nincs fejlesztés/ árat emel a cég stb., hiszen nincs rákényszerítve, hogy ne csinálja. Ez minden esetben tökéletesen megfigyelhető, tankönyvekben ki van alaposan tárgyalva. -
nirriti #6 Na ez jó értelmesre sikerült.
Szóal azt akartam írni, hogy:
Elég ha a franciák ezek után csak pízért használhatják az online térképeket XD