113
  • narumon
    #113
    Szép.
  • morden
    #112
    Mindennel foglalkozom ( és foglalkoznak a kollégák) voltam családsegítő, ifjúság segítő, drogpreventor, pszichodráma vezető, tábor vezető ami éppen jött.
  • narumon
    #111
    De a az itteni munkáddal, hogy tudsz segíteni egy indiai vagy kínai gyereknek? Mondjuk Magyar gyerek is sok van akin lehetne.
    És ez a szociális munkás mit jelent? Mivel foglalkozol konkrétan?
  • morden
    #110
    Én inkább a munkámmal segíteném az embereket ha tudom ( egyébként szociális munkás vagyok :D )
  • narumon
    #109
    Hát szerintem akkor tudsz a legtöbbet tenni, ha akár minimális összegekkel de segíted az ilyen alapítványok munkáját. Szerintem kínában is ténykedik néhány és pár dollár is már igen nagy különbség. Távolról talán ez a leghatékonyabb :(
  • morden
    #108
    De én tenni akarok valamit, persze nem vagyok abban a helyzetben , hogy tegyek is valamit, aki meg tehetne az magasról szarik bele és csak a profit érdekli :(
  • narumon
    #107
    Az első felén jót nevettem. Tavasszal megyek megint Kínába valószínűleg, gyere velem mutatok néhány gyárat képről és real :)
    Az utóbbit nem is vittattam, csak azt vitatom, hogy lenne különbség cégek között nincs, ezért nem is tudsz effektív tenni ellene. (max azt hiszed, hogy tettél de ez csak lelkiismeret nyuktatásra jó. Persze ha jobban alszol tőle akkor már megérte :))
  • morden
    #106
    Én nem tippelek, hanem megnéztem a gyárról készült képeket és megfelelőnek véltem arra, hogy megvegyem negyed annyiért az összehasonlíthatatlanul több tudású tabletemet. Kérdem én hány apple tulajdonos csekkolja a gyárta ahonnan a termékét veszi "tippelek" 0

    Lehet még maszatolni olyan kijelentésekkel, hogy az apple nem is tud róla( nyílván nem tudja kik szerelik össze a cuccakiat, persz azt méterre és bittre pontosan megmondja hogy a vevője mit csinál) vagy hogy a többi is ezt csinálja, ettől még az apple a gonosz multi cégek egyik ékes példája!
  • narumon
    #105
    De azt a negyedik emailt még elküldöm :P
  • narumon
    #104
    És akkor most komolyan.
    Ne húzd már fel ennyire magad, nekem jó kedvem van, legyen neked is az. Nem értek egyet veled abban amit írtál. Na és? Gondolom előfordult már és elő is fog még, velem is megesik sokszor. Ettől még nem dől össze a világ. Jófejek vagyunk, forumra írogatunk.
    A munkámról meg annyit, hogy senki előtt nincs tiltva a vállalkozói lét, nem csak a 12 óra kubikolás a munka. Volt idő amikor én napi 15 órát dolgoztam, most szerencsére nem ott tartok. Ennyi.

    Peace?
  • narumon
    #103
    Basszus eszembe jutott még egy email cím ahova el kell küldenem az ominózus mailt. El is küldöm rögvest. Így már 4 azaz NÉGY emailt küldtem el munkaügyben ma. Ezt a strapás napot :)
  • narumon
    #102
    "Te beszélsz ész érvekről? Nézz már rá mondjuk a #96 hozzászólásodra! Mutasd meg benne az ész erveket! Pofám leszakad..."

    Ha nem tűnt fel ez már egy ellenreakció az általad írtakra.

    "Az egy dolog hogy egy agymosott apple birka"

    Így van, holnap is apple agymosásra megyek. (Csak tudnám, hogy - ismételten szokás szerint - akivel nem értenek egyet az miért csak ezt tudja mondani? Így lenne ötösöm a lottón, előszőr jön a támadás, utána a mindenki hülye csak nekem van igazam, utána az agymosott duma.)

    "vagy aki munkanélkül és egész nap kereszteshadjáratot folytat a szent apple ellent ért vádak ellen,"

    Mi van idegesít, hogy én ráérek? Tudod mennyit dolgoztam ma is? Vagy 3 emailt megírtam és elküldtem. Jah nem! Hazudok bocsi, mert 1-et írtam meg a másik kettőbe nagy részt átmásoltam a tartalmát. Hát ez van, te meg dógozzá a gyárban.

    "de legalább azzal tisztában lehetnél, amit saját magad mondtál..."

    Akkor olvasd vissza, hogy ki kezdte a személyeskedést és már meg is világosodsz :)
  • narumon
    #101
    "Az én kínai tabletemen keresett A KÍNAI GYÁR NÉHÁNY EZEr forintot az apple ipadon keres a gyár néhány ezer forintot , a "kedves" apple részvényes szerintem 100 dollár fölött bőven (per eszköz) látod már itt van egy hozzáállás különbség."

    Nem erről beszéltünk hanem a gyerek munkáról. Az amin keresett a gyár néhány ezer forintot szerinted hogy készül? Tippelek, még rosszabb körülmények között...
  • skinnyman
    #100
    Te beszélsz ész érvekről? Nézz már rá mondjuk a #96 hozzászólásodra! Mutasd meg benne az ész erveket! Pofám leszakad...
    Az egy dolog hogy egy agymosott apple birka vagy aki munkanélkül és egész nap kereszteshadjáratot folytat a szent apple ellent ért vádak ellen, de legalább azzal tisztában lehetnél, amit saját magad mondtál...
  • morden
    #99
    Válasz az összes narumonra:
    Voltam külföldön, jobban vágom a világ helyzetét hivatalból nyugi.
    Körül lehet nézni nálam, próbálok olyan cikkeket venni hogy legjobb tudomásom szerint ne gyermek és rabszolgamunkával állítsák elő ezeket. Nem újságírókkal kellene menni az apple gyárba hanem a sok sok milliárd dollárral és visszaadni az embereknek azt amit ők termeltek meg.

    Az én kínai tabletemen keresett A KÍNAI GYÁR NÉHÁNY EZEr forintot az apple ipadon keres a gyár néhány ezer forintot , a "kedves" apple részvényes szerintem 100 dollár fölött bőven (per eszköz) látod már itt van egy hozzáállás különbség.
  • narumon
    #98
    Igen valóban hiszen te jöttél ilyen nagyszerű tényekkel, hogy:
    "Te viszont nem vagy normális, az hétszentség..."

    Ezzel lehet igazán faszán érvelni.
    Igaz azonban, hogy a telefonod minősége is kimerül nálad a videoteljesítményben, de hát pont ezért nem álltam neki vitázni, mert tudtam, hogy olyan frappáns érvekkel fogsz visszavágni mint a
    "Te viszont nem vagy normális, az hétszentség..."
    mint általában itt az sg-n szokás ha valaki nem ért veled egyet...
  • skinnyman
    #97
    Az első kijelentést egyre jobban megerősíted, a másodikat rajtad kívül itt senki nem mondta, de teljesen jól beleillik abba a sületlenség áradatba amit összehordasz itt...
  • narumon
    #96
    Oké én nem vagyok normális, sőt tudjuk mindenki hülye aki nem te vagy.
  • skinnyman
    #95
    Mért ne lenne normális? Az árukat és tudásukat hasonlítom össze, ha valamelyik kifutott, akkor az árában az meg fog nyilvánulni. Mellesleg az enyém is kifutott modell, sőt, előbb jelent meg, minthogy az iPhone 4-et akár bejelentették volna...
    Te viszont nem vagy normális, az hétszentség...
  • narumon
    #94
    Jah sorry, hogy szerinted normális egy kifutott telefonhoz hasonlítani a tiedet.
  • skinnyman
    #93
    És ki beszélt a jelenleg futó Apple telefon modellről? Világosan leírtam, hogy sima 4-ről beszéltem. Illene megtanulni olvasni és szöveget értelmezni egy 6 éves gyerek szintjén mielőtt ennyire hülyét csinálsz magadból, mint most...
  • narumon
    #92
    Egy dolgot kell belátni, olyan nincs, hogy a világon ennyi ember jó létben éljen. Valaki jólétét (igen a Magyarokét is!!) mindig valaki más fizeti meg.
    EU és USA ebből a szempontból a legrosszabb, de igazi változást nem tudsz csinálni, mert mindig kiegyenlítődik. Ha felhozod kínát akkor máshol lesz nyomor. Ez sajnos így működik, de max azon izgulhatsz, hogy a világnak soha ne élj azon a felén ahol nyomorognod kell.
  • narumon
    #91
    Voltál te valaha külföldön EU és USA-n kívül? Nekem nem úgy tűnik...
  • narumon
    #90
    "Sötét egy világképed lehet ha azt írod, hogy a nem dolgozó gyerekek drogosok lesznek és megkéselik egymást, én 1 ilyenre tudok neked mutatni 100at aki iskolába jár tanul stb stb .."

    Javaslok neked néha egy kis Spektrum Tv-t, Travel Channelt. Főleg indiával foglalkozó részeket. Minap volt egy, ezért egy kis adalék csak neked csak most;
    A világ legnagyobb nyomrnegyede Indiában van, több mint 10 MILLIÓ ember él kajibákban munka nélkül. Amelyik gyerek már tud beszélni és járni, az dolgozni megy (próbál!). Nagy részük alkoholista és drogos, bandákba tömörülnek, a múlkor bemutatott filmben az idősebb gyerek (a bandafőnők) kúrogatta a kisebb fiúkat esténként. 8 éves lányok pénzért árulják a testüket, több mint 2 Milló a gyerek, a nagy részük 2-3 naponta jut ennivalóhoz.
    Folytassam?
    Welcome to the REAL W O R L D !
  • narumon
    #89
    Ha jól emlékszem kínai tabletet használsz. Mehetünk az újságírókkal? Milyen cipőd, zoknid, gatyád, sapkád, sálad van? Mehetünk az újságírókkal? Van kocsid? Ha van akkor mehetünk az újságírókkal, hogy elégesd? Tévé? Akkor mehetünk az újságírókkal?
  • narumon
    #88
    "Azért megkérdezném erről a kínai családokat is hogy mekkora áldás az hogy pl az apple nem vesz fel felnőtt munkást mert annak mondjuk 100 dollár "

    Ne keverd a szezont a fazonnal. Az apple nem alkalmaz gyerek munkásokat, és kínában is csak a storeokban dolgoznak apple alkalmazottak elég jól megfizetve.
  • narumon
    #87
    "Ez lenne a jó analógia. Ui. az Apple gépek és a nomrál vasak közt semmi különbség nincs hardware-ben, csak a design-ban. És ezért fizetsz 10x többet.
    Amíg volt különbség a hardware-ben addíg még valahol érthető volt a dolog, de amióta Intel platfrom azóta mire is vágnak fel? :o"

    Azért párszor le lett írva de mégegyszer. Ne HASONLÓ gépekhez hasonlítsd hanem ugyanolyanokhoz! Mert nem a proci meg memória kerül ám sokba, de érdekes módon a konkurencia ugyanolyan gépei sokszor nem olcsóbbak hanem DRÁGÁBBAK mint az apple azonos gépei. Csak ilyenkor szoktátok mondani, hogy jah neked nem kell az unibody ház, elég a fele akkora touchpad, elég a TFT kijelző, stb stb. Csak akkor már nem ugyanolyan gépről beszélünk hanem csak hasonlóról.
  • narumon
    #86
    "Vagy magyarázd már meg, hogy az iPhone 4-ben lévő SGX535 valójában erősebb az én telefonomban lévű SGX540-nél... Ne viccelőjünk már"

    Ezzel egy komoly baj van; a jelenleg futó Apple telefon modell az iphone 4S amiben meg bizony egy SGX543MP2 van, és igen gyorsabb mint az SGX540. A többi specifikációt is így nézted át?
  • narumon
    #85
    "Ha ezt a szemforgató, kapzsi vállalkozót igazán érdekelné a dolog, akkor nem a közismerten embernyúzó és kizsákmányoló Foxconnal gyártatná az Apple cuccokat,"

    Mhm, akkor az sem zavar, hogy gyakorlatilag az összes IT / híradástechnika cég a foxconnal gyártat? Sony, Samsung, LG, hogy csak néhányat említsek hirtelen.
  • mad mind
    #84
    Helyben kell kezelni a problémát. Ha nem végezne munkát éhen halna vagy lopna. Mi a jobb? Neki a munka. Persze rajtuk is múlik, hogy mennyiért hajlandóak dolgozni. Amíg pár centért elmennek heti 60+órát dolgozni, nem fog változni a helyzet.
    Egyébként mi a rendes munka? Mindenki menjen kubikolni? Te mit dolgozol? Ha informatikában dolgozol, akkor te se végzel "rendes munkát".
  • morden
    #83
    Érdekes látni azt, hogy szinte mindenki szerint teljesen jó a rendszer, az hogy ő otthon körbenéz és szinte minden műszaki dolgot gyermekek(is) és kizsákmányolt felnőttek raknak össze neki és valami öltönyös munkát(rendes munkát) soha nem végző ember keres rajtuk. Nekem úgy tűnik inkább ez ilyen lelkiismeret megnyugtatás, hogy így működik a világ így van rendben és elvileg ezeket tanult jólétben élő EU állampolgárok írják gondolják, ez az igazán elkeserítő számomra, nem a gazdasági helyzet.
  • morden
    #82
    Sikerült kihozni azt, hogy kínában jobb az életszínvonal mint magyarországon, egy egyedi példán keresztül "alátámasztva" gratulálok
  • morden
    #81
    Mint ahogy többször is egyértelműen írtam minden gyermekmunkát elítélek, ahol más - elsősorban részvényes- gazdagodik meg a gyerekeken !
  • philcsy
    #80
    "De mondjuk az apple 90 milliárd dolláros vagyonának csak a felét költené indiában oktatásra szerintem milliók életét változtathatná meg"
    Indiában 200 millió gyerek van. Ez fejenként 225 dollár. Ez tényleg változtatna valamit az életükön? Nem gondolod, hogy a probléma talán az ottani vezetőkkel van akik ezt az egészet megengedik?

    Nem tudom, hogy milyen álomvilágba élsz, de azt ugye tudod, hogy ha ott nem lenne olyan olcsó a munka akkor nem települtek volna ki a gyárak és munka nélkül semmivel nem lenne jobb nekik.

    Ezt a két tál rizses baromságot is abbahagyhatnátok végre. Lehet, hogy tized annyit keresnek de tized annyiba is kerül a megélhetés. Odakint aki dolgozik az nem hal éhen. Ezzel szemben nemrég volt hír, hogy Magyarországon egy nő a munkahelyén összeesett és éhen halt miközben a Kínai fizetés többszörösét kapta. (Elvileg, mert a tartozások automatikus levonása és az albérlet kifizetése után semmi pénze nem maradt.) Persze ez egyedi eset, de jól mutatja, hogy nem kellene agyatlanul összehasonlítani a dolgokat. Kínában közel sem kurva jó az élet, de messze nem olyan rossz mint ahogy itt egyesek elképzelik.
  • hurkaur
    #79
    "De mondjuk az apple 90 milliárd dolláros vagyonának csak a felét költené indiában oktatásra szerintem milliók életét változtathatná meg, de nem inkább gyűjti a pénzt a számlán és csatalkozik mindenféle szervezthez." ezert megerte visszanezni :D
  • G_ArchAngel #78
    48-ast nezd meg.
    Vagy szerinted csak ezen a helyen dolgoznak gyerekek es mashol nem?

    Vagy te csak azt a gyereket sajnalod, aki WII-t csavaroz, aki Asus laptopot, az megerdemli a poziciojat?
  • G_ArchAngel #77
    Ez mind igaz lenne, ha ez az Apple penze lenne. Vagy a Samsung-e.
    Azok az emberek, akik anno 40 USD-ert reszvenyt vettek es most er 300-at, azok nem orulnenek neki, ha ezek a cegek az o penzukbol akarnak a vilagot megvaltani.
    Ad1, ezek a cegek munkahelyeket biztositanak, aminek orulni kell, A magyarok is boldogok lennenek, ha itt epult volna fel Brazilia helyett az iPad gyar (szinten Foxconn).
    Furcsa lenne, ha ezentul mindenki, aki olcson termel szetosztana a haszon felet, akar Tesco, akar Mercedes, Apple vagy Kati neni Cukraszdaja.
    Egy uzleti vallalkozas nem arrol szol, hogy jotekonykodjanak, foleg nem a befeketetok penzevel.
    Ad2, ha megis az lenne, amit te szeretnel, akkor ezeknek az orszagoknak vagy jobban megerne sajat orszagukban gyartatni (Kina, India bedolne, Szomalia vidam hely lenne hozzajuk kepest) vagy a reszvenyesek panikszeruen eladnanak mindent, ezek a cegek dolnenek be es akkor nem csak az azsiai munkasok lennenek szarban, hanem az anyaorszagok is, beleertve csokkenne a vasarloero es ezen orszagok adobevetele.

    Mondom, ez nem mese, ahol legyozzuk a hetfeju sarkanyt, mindennek kovetkezmenyei lennenek.
  • morden
    #76
    Mai hír : "Itt készül többek között a Kindle-, az Iphone- és az Ipad-család, az Xboxok, Playstationök és a Nintendo Wii. A Foxconn legnagyobb shenzeni gyárában 430 ezer munkás dolgozik" ezek pont nem kellenek a mindenapi élethez...
  • morden
    #75
    De mondjuk az apple 90 milliárd dolláros vagyonának csak a felét költené indiában oktatásra szerintem milliók életét változtathatná meg, de nem inkább gyűjti a pénzt a számlán és csatalkozik mindenféle szervezthez.
  • G_ArchAngel #74
    Ezert irtam az Intelt.
    Nem veszunk semmit, amiben Intel CPU/GPU van. Akkor GAME OVER lenne. Vagy az AMD felvehetene egy halom vietnami kisgyereket dolgozni, hogy a kieso ellatast potoljak.

    Ez nem ovoda, hogy az egesz csoport hangoskodik a csendespihenonel, akkor mindenkit kienged Kati neni homokozni.
    Ha a Ferrarinal dolgoznanak gyerekek, akkor mukodne, amit irnal (bar az arabok leszarnak), de a Foxconn a mindennapi elethez szukseges eszkozokhoz gyart alkatreszeket: orvosi muszerek, bankrendszer, kozlekedesbiztonsag, legiiranyitas, oktatasi rendszer - minden megerezne, ha hetekre leallnanak az azsiai gyartosorok.
    2012-ben igenis fuggunk toluk, ami szomoru, de ez nem a XIX szazad, ahol el lehetett jatszani, hogy nem hasznalok siklemezes fenykepezogepet, mert mergezo a hivoanyag. Az legfeljebb par embert eritentett es kurvara senkit nem erdekelt volna.