23
  • Sippie
    #23
    Csak nálam jelenti azt az ingyenes hogy nem kell fizetni? Amiért már elkérnek havi díjat az mitől ingyenes?
  • hdo
    #22
    Én kérek elnézést, hogy harmadik félként állást foglalok! Ha ezen akadsz fent, arra való a privát üzenet bazdmeg, ez fórum!
  • Doktor Kotász
    #21
    Cizelláltan:
    Miért szokása az embereknek, a fórumokon, hogy úgy élik ki magukat, hogy másoknak az el sem hangzott hozzászólásaival vitatkoznak?
    Egyszerűen:
    Írtam én az ellenkezőjét?
  • hdo
    #20
    "Ha 100 Ft-os percdíjad van, akkor valamit rosszul csinálsz."

    Ha nem is 100, az nem változtat azon a tényen, hogy nevetségesen túl vannak árazva a mobilszolgáltatások magyarországon.
  • Doktor Kotász
    #19
    Ja igen, az még különbség, hogy a vezetékes telefon 64K-s, azaz 8khz-es 8-bites PCM mintavételezést használ, míg a mobiltelefonokj ennek a sávszélességnek a harmadát, miközben egy mp3-szerű kódolást-dekódolást hajtanak végre, hogy az alacsony adatfolyam mellett is érthető legyen a beszéd. Mivel ez a kódolás a beszédhangra van optimalizálva, ezért szól furcsány mobvilon át a zene. Míg vezetékesen kivehető, mobilon inkább valami kvartyogás hallatszik a háttérben, ha zene szól.
  • Doktor Kotász
    #18
    Ha 100 Ft-os percdíjad van, akkor valamit rosszul csinálsz.

    A hozzászólásom egyébként is technológiai jellegű volt, mert szemmel láthatóan azt gondolod, hogy a mobilhálózat egy WIFI szolgáltatás, és IP alapon működnek a beszélgetések. Mert az ADSL-ed sávszélességét osztottad le a beszélgetés adatforgalmával. Pedig a két hálózat teljesen eltérő felépítésű.
  • Doktor Kotász
    #17
    "Ez a klasszikus vonalas telefon amit mondassz, GSM-ben és VOIP-ban már réges régen máshogy működik... (igen, full IP alapon is működhet, csak amellett nem torrenteznek a pistikék)"

    Javíts ki, ha tévednék, de a miobilszolgáltatók is ugyanazt az AXE központokkal indítottak, mint a vonalas szolgáltatók. Vagy 15 éve egy Westel900-as ficktól szereztem be az AXE dokumentációját, mert kellett nekem. Annyi a különbség, hogy a vezetékes hálózatnál az előfizető fix érpáron lóg a vonal végén, míg a mobilnál mozoghat, ezért, ha hívják, tudni kell holl van, ezért folyamatosan loggol a készülék az adótoronyba, és egyfajta folyamatos átirányítás megy a háttérben. Tehát, ha hívnak egy széámot, akkor a központban tudni kell, hogy az adott számhoz tartozó SIMM-et működtető telefon melyik adótoronyra jeletkezett be. Szóval a technológia ugyanaz, csak kiegészítve van egy logikai átirányítással a mobilitás miatt.
  • sanyicks
    #16
    "Klasszikus telefonközpontok vannak 64K-s kapcsolómezővel, ahol nem előfizetői vonalak vannak, hanem SIMM alapján átirányítva minden az adótornyokra." Hol? szudánban? talán ott még van ilyen.
    "Tehát az adatfolyam nem olyan, mint egy TCP/IP hálózaton. Ott lehet késés, változó pinggel, itt nem."
    Nem hogy késés, de még csomagvesztés is gyakran előfordul.
    "Egy 2Mbites vonalon 30 előfizető ül 64K-val" mi 64k? egy gsm adatátvitel olyan 14 k/sec-ből összejön sőt kevesebből is.

    Azért meg nehogy már sírva fakadjunk hogy a 100 forint/ perces díjakon ősi eszközöket használnak... voip 20 kbit/sec alatt megvan, méghozzá olyan minőséggel amiről gsm-nél csak álmodozni lehet, szakadozás, kimaradt csomagok, robothang nélkül, jóval olcsóbban.
  • djw
    #15
    készüléket adnak el pénzért, részletre és mivel a részlet gondolom nem kamatmentes ott... meg gondolom a sok ingyen dolog mellé eladnak még pár fizetős cuccot is, amivel kisebb a költségük, mintha a telefonszámládat tartanák nyilván.

    ajánlott irodalom
  • bobijub
    #14
    csakhogy ott van a VoIP. amit csak a szándékos zagyválók, a szándékos gondatlansággal cikkírást elkövető tanulatlanok stb kutyulnak össze az internettelefóniával. egy szolgáltatói hálózaton van lehetőség QoS-sel "a végtelenségig" megtámogatni a saját VoIP forgalmat, és a max. hangminőség érdekében lehet akár g711-es kodeket is használni a VoIP belsejében. ha egy előfizető számára 25 megás vonalat biztosítanak, akkor az IP hálózat késleltetése plusz az összes rusnya jitterének eltüntetése miatt használt jitterbuffer ráadás késleltetése együtt is kényelmesen lehet kisebb, mint a 64k elkerülhetetlen késleltetése. a kulcs a saját, szolgáltatói ip hálózat, ami tényleg nem internet, és a QoS, ami saját, szoltáltatói hálózaton belül egyáltalán nem nagy ördöngösség, az interneten keresztül pedig megvalósíthatatlan. (az, hogy a saját szolgáltatói ip hálózaton visznek olyan forgalmat is, ami az ügyfeleket "ráköti" az internetre is, nem jelenti azt, hogy a szolgáltatói belső hálózat internet.
  • Jackal
    #13
    Ez a klasszikus vonalas telefon amit mondassz, GSM-ben és VOIP-ban már réges régen máshogy működik... (igen, full IP alapon is működhet, csak amellett nem torrenteznek a pistikék)
  • bobijub
    #12
    csak az összehasonlítás kedvéért:
    az osztrák t-mobile 20 euró helyett karácsonyi akcióban 16 euróért ezt adja:
    - 1000 perc bármely osztrák hálózatba
    - 1000 sms bármely osztrák hálózatba
    - korlátlan mobil internet

    a magyar t-mobile relax 1000 díjcsomagja ebből csak az ezer belföldi percet tartalmazza. 25.500,- -ért. huszonötezerötszázért.
    (nincs benne semmi sms és semmi webezés)

    aki nem hiszi, itt vannak a linkek
    http://www.t-mobile.at/neu-bei-t-mobile/all_inclusive_christmas/index.php
    http://www.t-mobile.hu/lakossagi/tarifak/havidijas/relax

    (!!! az osztrák ajánlat nem akciósan 20 euró (!! húsz !!) !! )
    akkor most mi van?????
  • Doktor Kotász
    #11
    "ha valaki egész hónapban alvás nélkül beszél még úgy is vastagon megéri nekik, annyira semmi adatforgalmat generál egy telefonhívás."

    Csakhogy a telefonhálózat nem egy szélessávú internet. Klasszikus telefonközpontok vannak 64K-s kapcsolómezővel, ahol nem előfizetői vonalak vannak, hanem SIMM alapján átirányítva minden az adótornyokra. Eleve az adótornyok jelentik a szűk keresztmetszetet. Városokban lefizetni a közös képviselőket, mert a lakók vinnyognak, hogy adótorony van a háztetőn pölö.
    Szóval ez az egész nem egy routerekből álló számítógépes hálózat, hanem szabványos PCM-csatornákból álló időosztásos vonalak. Tehát az adatfolyam nem olyan, mint egy TCP/IP hálózaton. Ott lehet késés, változó pinggel, itt nem.

    Egy 2Mbites vonalon 30 előfizető ül 64K-val, két csatorna meg jelzésre és szinkronra van fenntartva (0-ik és a 16-ik.). És nem fejlécek szabják meg, hogy melyik előfizetőnek megy az adat, hanem az időszelet. Ezekből 4-et fognak össze, az a 120-as PCM. Ezeket is összefogják, és ezek mennek be a központba, ahol az egészet egy memóriába írják, és azokba a vcsatornákba olvassák vissza, akivel beszélgetsz. Ez az adásirány, és ennek megfelelően van egy vétel irány is, csak fordítva, oda azok az adatok kerülnek, amiket a másik fél küld. Tehát nem csomagkapcsolt a rendszer, mint az internet, így minden egyes bitnek a maga idejében kell elküldüdnie, míg az internetnél nem így van.
  • Doktor Kotász
    #10
    Egyébként hol rentábilis ez az egész nekik?
  • Doktor Kotász
    #9
    Egyszer a hülye lózungokon kívűl valaki kifejthetné, hogy az EU miért rabszolgaság nekünk...

    Maximum néhány elmebeteg fasz radikális majomnak jelent béklyót, hogy mondjuk nem lehet fellógatni a lámpavasra a buzikat, meg ilyenek.
  • philcsy
    #8
    Mivel lenne jobb az EU-n kívül? Nem lenne probléma a buzi házasság tiltása, nem lenne probléma a médiahatóság és ezzel a végére is értünk.

    Az emberek problémái gazdasági eredetűek. Arra pedig nem hogy nem nyújtana megoldást a kilépés inkább tetézné a problémákat. Vagy mit gondoltál, kilépünk és minden visszaáll a belépés előtti állapotba? Milyen újrakezdésről ábrándozol? Ez nem egy számítógépes játék, az életben nincs újrakezdés csak folytatás vagy kilépés a programból. Az a szar ami itt van az utána is itt marad. Azok a munkahelyek amiket akkor felszámoltak azok nem nyílnának meg újra, ellenben sok azóta megnyílt munkahely bezárna.

    Nem arról van szó, hogy az únión kívül nincs élet, hanem arról, hogy a kilépés fájdalmas. És szerinted kinek fájna? Annak akinek most is fáj.
  • fecg21
    #7
    Persze, mert az "unijón" kívül nincs élet.....
    Ha választani kell a jelenlegi biztos rabszolgaság/elnyomás és egy második újrakezdés között, én a másodikat választom.
  • Ronny
    #6
    Ha ez megtörténik, akkor is többször annyit fognak termelni, mint mi, Neked viszont meg kell majd elégedned a mostani életszínvonalad felével.
  • okosan gyerekek
    #5
    meglep? a nyugat keleten kompenzálja az otthoni dőzsölést; ott ahol harmad, negyed annyiból élnek! remélem bedől az EU a gecibe...
  • finizlik
    #4
    fuck yeah.

    magyar felállás: Jelenlegi +50% áron az újak +200% persze csak 324 év hűség idővel, és szabad 1 oldalú módosítással mert amúgy + 4325644% ár mindenkinek
  • jeti00
    #3
    a marketing-osztályt is kirúghatják, mert ezzel jó időre megvan a reklám :)
  • sanyicks
    #2
    ha valaki egész hónapban alvás nélkül beszél még úgy is vastagon megéri nekik, annyira semmi adatforgalmat generál egy telefonhívás.
  • viasz
    #1
    Hip-hip, hurrá! :))