9
 • [NST]Cifu
  #9
  Errr....

  1.: Rokot (Geo IK2) -> második fokozat hiba.
  2.: Proton -> Briz-M hiba, nem a hordozórakéta, hanem a műholdat a Geostacionárius pályára állító fokozat döglött be.
  3.: Szojuz-U (Progress M-12M) -> ez a harmadik fokozat hibája miatt zuhant le.
  4.: Zenyit (Phobos-Grunt) -> Itt ismét a gyorsító fokozat (ami a Fregatt egy változata) döglött be, illetve egész pontosan egy szoftveres hiba miatt nem indult el. Ez sem az indítórakéta hibája.
  5.: Szojuz-2 (Meridian) -> Pontosan még nem tudni, de feltehetően a harmadik fokozat döglött be - amelyik másféle hajtóművet használ, mint a Szojuz-U...

  Szóval azért öt különböző hordozórakéta, és ebből kettőnél nem is maga a hordozórakéta, hanem a pontos pályára állítást végrehajtó fokozat volt a hibás...
 • bunny
  #8
  Egyszer olvastam egy cikket, amiben egy orosz űrhajózási mérnök nyilatkozott ezekről a hibákról. Azt mondta az 1-2 fokozat még a régi technológia, a 3. viszont új és érdekes módon mindig azzal van a gond, silány lett. Szóval amit még anno az átkosban kitaláltak az elvtársak az olyan, mint az ak47, ronda meg minden de brutál megbízható. Lehet nem igaz, lehet igen, tudjafene.
 • Narxis
  #7
  Ott a pont.
 • halgatyó
  #6
  #2 és #3: nekem is pont ez jutott eszembe először.
  Persze bizonyíték nincs rá, de ahol túl sok egy irányba mutató esemény történik, ott bizony jogos a gyanú. Főleg olyanokkal szemben, akik már számtalanszor bizonyítottak, sajnos.
 • COOLancs
  #5
  Ha jól tévedek idén több Szojúzt indítottak mint bármilyen más rakétát a világon(tavaly 13, idén eddig 18) valószínűleg ez okozza a problémát, a mennyiség a minőség rovására ment.
 • finizlik
  #4
  Nem nem, vannak kilövő állomások és nem indító állomások.
 • Praetor
  #3
  Nekem is ez jutott eszembe. Idén eléggé kezdett elmérgesedni a viszony az oroszok és a jenkik között (részben az európai rakétavédelmi program miatt), annyira, hogy leállították a stratégiai fegyverek leszerelési programját, és gőzerővel fejlesztenek és fegyverkeznek a ruszkik.

  Ezek után meg rövid időn belül 2 szojuz is megnyúvad, és mind a kettő pont a 3. fokozatnál, pedig eltérő hajtóműveket használt a 2 rakéta. Statisztikailag sztem ennek kb 0 az esélye, hogy mindkétszer ugyanott legyen meghibásodás.
  A cikk alapján ez a műhold katonai célokat (is) szolgálhat, tehát ez már elég ok arra, hogy a jenkik beletenyereljenek. Irán esetében is mindent megtesznek, hogy lassítsák a fejlesztést, ha kell egyetemi tanárokat robbantanak fel.
 • NEXUS6
  #2
  Szerintem az van, hogy a feltörekvő amcsi űripar ilyen hidegháborús módszerekhez folyamodik, hogy szabotázsakciókat hajt végre, amivel majd meggyőzik az USA kongresszusát, hogy több pénzt juttassanak nekik, egy megbízható honi rendszer kifejlesztésére.
 • T0nk
  #1
  Kilőni csúzliból szokták a kavicsot. Rakétákat - főleg űrrakétákat - indítani szokás.