48
-
nedudu #48 Az elektronikus hangszerek is kívánnak egyfajta zenei képzettséget. Most nem az Ieszköz nyomkodására gondolok, de aki hallgatott, látott már Jean Michel Jarre vagy Mike Oldfield koncertet, felvételt az tudja hogy az igazi elektronikus zene is lehet ugyanolyan jó mint egy csak tisztán hangszereken előadott System Of A Down vagy egyéb.
Mivel én zenei mindenevő vagyok ezért nagyon sok hangszer hangját imádom köztük a hegedű, gitár, hárfa, lézer hárfa, nagybőgő, dob és még sorolhatnám sokáig.
Egy zene igazi értékét nem az határozza meg hogy milyen eszközökön készült. Viszont az ilyen programokkal könnyebb tucatzenét előállítani ami nem baj, de azért messze van az igazi "mesterműtől". Nem véletlen hogy egy-egy zenész nem 2-3 napos előképzettséggel áll neki koncertezni. Az ilyen eszközök inkább kiegészítik a repertoárt. Aki megfelelően tudja használni az szerintem egy darab sajtból is tud hangot csiholni és tetszeni fog (vagy nem, de ugye itt már megint ízlések és pofonok kérdése jön elő).
-
#47 Nagyon jól megfogalmaztad! -
#46 Nem az a lenyeg, hogy "elektronikus" vagy "akusztikus". Eleve ezek a fogalmak sem tisztak. Szamtalan elektronikus projektben szolalnak meg akusztikus mintak, sot akusztikus hangszerek szolo jatekat gyakran csak kiegesziti az elektronikus hangzas, (barmi legyen is az).
Akusztikus zenet pedig eleve elektronikusan rogzitik, lejatszak, kozotte pedig keverni is kell a savokat meg maszterelni a hanganyagot.
Sok eloadashoz ill. jatekhoz a zenesz v a banda egyszeruen nem engedheti meg azt, hogy akusztikus hangszereket vasaroljon es azt karban is tartsa... egyszerubb egy elekromos zongorat venni, mint egy 3m-es angolmechanikas hangversenyzongorat. Raadasul sok elektromos hangszer is mar klasszikus, akar jazz bandakban is, pl. Hammond orgonak vagy elektromos gitarok.
Zeneszerzo, hangmernok, zenesz es enekes (eloado), lemezlovas.. ezek mind, mas fogalmak. Sokan persze tobb tevekenyseget is lefednek, de a legtobb tinedzser azert is keveri ossze oket, mert zeneileg alulmuvlet; csupan csordaszellemben a mesterseges trendeket koveti.
A media pedig kiszolgalva a piacot persze, hiszen a legfobb ertek es mertek is a nezo-hallgatoszam, ontja a sok agyzsibbaszto, butito ocskasagot, amin aztan tenyleg nem kell gondolkodni, csak bambulni, lazulni mint egy drogon.
Es ez nem az elektronikus zenere ertendo, csak ezeket a fajta "zeneket" konnyebb eloallitani elektronikusan, de ma az angol pop-rock is errol szol, akarmilyen akusztikus hangszert is nyomatnak benne.
-
Ferrer #45 "Ezt most hogy érted? Miért más ha "élőben" lejátsza? Egyáltalán mi az hogy élőben lejátsza? Nem tök mindegy hogy az otthoni erősítőn megy a megadj sample programból kinyert mp3 vagy a disco erősítőjén? Nem értem hogy mit akarsz ezzel..."
Én se értem, te mit akarsz ezzel. A kommentekben az idióták a zenészeket hasonlították a DJ-khez, akik csak lejátszák közönség előtt. Persze a kettő nem zárja ki egymást, aki zenész, lehet DJ is és fordítva. De a kettő teljesen más téma. Ha viszont valaki 2 gombnyomással összeránt egy elektronikus zenét a semmiből (ahogy itt is említette némelyik okos), az grammy díjat érdemel.
Ja! Mike Oldfield is faszán szólózik, de a trance stílusú zenéit csak két gombnyomással keverte a dídzsépult előtt? Kötve hiszem, bár nagyon is valós, hogy egy-két barlanglakó fejében ilyen elképzelések vannak. -
usersg #44 "Node miért akarna húros meg fúvós hangszert utánozni valaki?"
Te olvastad a cikket? Nézted a bemutató videókat?
"Az elektronikus zene semmivel sem kevesebb zene mint az akusztikus."
Maga az elektronikus zene, mint műfaj, valóban nem kevesebb. Én ezt nem is állítottam. Ennek vannak sekélyes formái amik elterjedtek (tuctuctuc "balatoni nyáááááá ááááá áááááááá tuc tuc tuc "nyá ááá ááá áááááá" tuctuctuc) és ide sorolandó amikor egy Iszar mellett valaki azt hiszi hogy zenész, és összehasonlítja magát egy valódi zenésszel. Semmi gond nincs amúgy azzal hogy egy ilyen programmal elhülyéskednek az emberek, de ez még az elektronikus zenei műfajokon belül is csak valami kedvcsináló. Ezen megy itt most egy vita. Most belinkelek ide egy zenészt:
http://www.youtube.com/watch?v=hU-3_D26mUg
Én nem vagyok rajongója, de piszkosul jól gitározik, azért linkeltem be, mert solo -zik álltalában. (zenekart ugye nem linkelhetek, gondolom nem kell leírnom hogy miért nem) Lássuk be azért hogy messze nem ugyanaz, erős túlzás annak beállítani. De ha akarod, bármelyik hangszerhez linkelhetek ilyesmit. Elektronikus zenéhez is lehet találni profi zenészt, de abban biztos lehetsz hogy nem Iszaron zenél. -
usersg #43 "A számítógépes szintihez is hangjegyeket kell beírni"
Itt persze nem a hangjegyekről volt szó, és nem is a leírásukról, de jó hogy tudod értelmezni a dolgokokat. :D
"Ja és akármilyen hihetetlen, más az, ha valaki készt egy trance zenét mondjuk, meg más ha aztán élőben lejátssza."
Ezt most hogy érted? Miért más ha "élőben" lejátsza? Egyáltalán mi az hogy élőben lejátsza? Nem tök mindegy hogy az otthoni erősítőn megy a megadj sample programból kinyert mp3 vagy a disco erősítőjén? Nem értem hogy mit akarsz ezzel...
"De ez néhány hokirokkernek persze sose fog leesni."
Majd ha megtanulod megfogalmazni azt amit mondani akarsz, akkor "le is fog esni" másoknak, és nem csak a rockereknek. Egyáltalán bezsélt itt valaki rockerekről? :D -
Bujden91 #42 Ez tök hülyeség az a jó zene amiben az ember megtalálja a harmóniát egyátalán nem függ össze a stílustól, én hallgatok minden zenét de főleg rockot,bluest, és nem szégyellem bevallani hogy volt pár Kesha meg ladygaga meg ilyen hasonló előadók amiknek egy egy számait rongyosra hallgattam, az más dolog hogy én azét nem leszek rappet(vagy utálom) mert nem tetszik amit képvisel a zene, másrészt nem szerintem azért mégis kevesebbek azok a zenekedvelők a más zenekedvelőknél azok az emberek akik ilyen mtv szar zenéket hallgatnak, mert az nem stílus hanem majmolás, azt hallgatják azok amit akarnak hogy, az mtv hallgasson, ergo semmi egyénisége nincs a hallgatónak csak felveszi az éppen divatban lévő stílust.
(itt csak az ízlésről van szó semmi köze nincs az intelligenciahányadoshoz meg ilyenekhez, és természetesen nem minden MTV kedvelő emberre érvényes a mondandóm hanem csak a nagy részére, és még annyit hozzátennék hogy SZERINTEM) -
finizlik #41 De pontosan -100 IQ val kevesebb.
-
Xellos999 #40 te meg egy kis csicska szar -
Ferrer #39 Gombot? Billentyűket inkább :D kajak hülye vagy. -
#38 " hanem hogy a húros hangszereket, de még a fúvósokat sem lehet tökéletesen utánozni, főleg nem gagyi Iszarokon appokkal."
Node miért akarna húros meg fúvós hangszert utánozni valaki? Megint ízlés; én pl képtelen vagyok olyan zenét meghallgatni amiben fúvós hangszer található. Egyszerűen a hideg ráz ki a hangjuktól.
Ha szétnézel akkor ipadra vannak igen komoly igen jól szóló zeneszerkesztők is. Az elektronikus zene semmivel sem kevesebb zene mint az akusztikus. -
#37 "hat azert megy lady gaga,mert az JOBB MINT A JAZZ ! ezermillioszor. a jazz unalmas. a musical is. az opera meg egyenesen "
Ízlésről vitatkozol. Azért megy LadyGaga mert sok fiatal ezt kajálja, de leginkább nem is ismerik az alternatívákat. Van 1-2 egészen jó száma egyébként, de ahhoz, hogy mondjuk egy Ladygaga albumért pénzt adjak elég komoly dolognak kéne történnie. -
#36 "De miért nem vettél inkább okarinát? Mi értelme applikációkat vásárolni, amikor igazi hangszeren játszani sokkal nagyobb élmény"
A lakás nem lenne elég :)
Régen még volt egy kis otthoni stúdiom, ebből mára maradt a keyboard meg a számítógép szoftverszintikkel. Bőven jó nekem itthon elhülyéskedni úgysincs igazából időm rá. -
Xellos999 #35 én meg az olyan narkósokat akik azt haluzzák, hogy egy gombot lenyomni ugyanolyan mint gitáron játszani -
Ferrer #34 Bírom azokat, akik egy gitárra verik a f*szukat. A számítógépes szintihez is hangjegyeket kell beírni, hogy megszólaljanak. Ja és akármilyen hihetetlen, más az, ha valaki készt egy trance zenét mondjuk, meg más ha aztán élőben lejátssza. De ez néhány hokirokkernek persze sose fog leesni. -
finizlik #33 ÉRdekes, hogy egy jó gitáros 30 évet tanul, hogy tényleg iszonyú jó gitáros legyen míg egy jó Dj fél maximum 1 évet.
hmm -
thrawnguru #32 Nehezemre esne zenészeknek nevezni az ilyen app, és sample huszárokat. Mint Igazi zenész, már azt is nehezemre esik elviselni, hogy néhány DJ, egyszintis lemezhuszár annak nevezi magát. Tudjátok ezzel az a gond, hogy akik tényleg zenészek, azoknak több, mint másfél évtized munkája van benne, hogy rendesen megtanuljon a hangszerével bánni, és ezek csak a tanulóévek. Persze haladni kell a korral, csak épp az ilyen emberek szájából veszi ki a kenyeret, akiknek mondjuk máshoz nincs tehetségük. Ezen matekozással sem lehet segíteni... -
thsanyi5 #31 Bocsi én írtam rosszul. Élő alatt arra gondoltam, hogy igazi hangszerrel csinálja valaki és nem egy számítógéppel. Nem arra hogy mikor hallgatod akkor előtted gitározik valaki vagy cd-ről, stb-ről megy. Arra akartam kilyukadni, hogy számomra egy számítógéppel kreált 'zaj' is tud olyan jó lenni mint egy metal vagy pop zene. Hangulat kérdése csak és hogy aki csinálja mit hoz ki a lehetőségeiből. Számítógéppel készített zenébe sem feltétlenül sorolnám bele az ilyen 5 perc alatt össze dobott i 'zenét'. De csak nézőpont kérdése kinek mi tetszik. Nem zárhatom ki, hogy az is jó valakinek csak azért mert szerintem egy rakás szar. -
usersg #30 "Csak azért mert valami nem élőben, egy 'igazi' hangszeren megy még nem lesz alsóbbrendű."
Látom nem érted meg a hangmintás effektezős, és a hangszeres hangkeltés közti különbséget. Nem arról beszéltem hogy felvételről szól -e a zene, vagy élőben, hanem hogy a húros hangszereket, de még a fúvósokat sem lehet tökéletesen utánozni, főleg nem gagyi Iszarokon appokkal. Ez ilyen kis ökörködésre jó a haverokkal pár sör mellett, ezért kellene a helyén kezelni a dolgot, és nem egyből zenésszé előléptetni az Iszar tulajdonosokat. -
Szefmester #29 Hát igen, vélhetőleg aki Beethovent szokott hallgatni az nem a youtube-on teszi. :D zenének meg sok dolgot lehet nevezni legyen az klasszikus hangszerektől származó, vagy a modern kor digitális eszközeitől, vagy egy Stomp szerű ritmikus "zaj"-daltól, de nekem a noisecore kifejezetten idegesítő valami. Szóval zene és zene, zaj és zaj között is van különbség. Egyes emberek maguk alá élveznek attól ha random módon verik a zongora billentyűit (és a zongorista egy csimpánz, csak nem látják). Volt valami tárlat régebben ahol egy orángután vagy gorilla? képeit állították ki. 10ből 9 kritikus imádta, 1 pedig azt mondta hogy valami elmebeteg készíthetett csak ilyet. -
finizlik #28 Jólvan kis vasalt hajú, rúzsaszín inges buzibarátom ;)
Menj csak a dizsibe. -
thsanyi5 #27 Csak azért mert valami nem élőben, egy 'igazi' hangszeren megy még nem lesz alsóbbrendű. Van aki óriási pluszként értékeli az élő zenét, van aki nem. Nem olyan a hangzása? Valaki pont azt szereti ha nem olyan. Néha két szék közt érzem magam mikor emberek egymásnak esnek és én esetleg mind a kettőjük által kedvelt stílust szeretem. Mintha fájna hogy a másik nem ugyanolyan.
@paradan A youtube nézettség csak azt igazolja, hogy aminek ott nagy a nézettsége abba a stílusba tartozók oda járnak. Aminek kicsi azok meg máshol hallgatják a zenéjüket. Nem feltétlenül vannak kevesebben csak azért mert nem látod őket. De az is lehet, hogy ott vannak csak a youtube azon sarkában még nem jártál...
Mindenféle stílust szeret valaki. Ezt igazolja, hogy itt megy a vita XD -
#26 A ket nyomi jol elbeszelget egymas mellett, iden a jelek szerint elorebb hoztak a szilveszteri kabareshowt :) -
Xellos999 #25 gondolom metál zenéről még életedben nem hallottál büdös gyökér -
paradan #24 es kicsi szivecskeim az az ultraciki, AKARMIT IS kezdtek el most erre valaszolni, hogy a youtube nezettseg engem igazol. bleeeee -
paradan #23 a faszt nem lehet olyan meg jobb is lehet, vagy mas, tul korlatolt vagy. es de bunkosmodom, mert idegesitenek a korlatolt emberek. miert lenne attol barkinek is igaza h bunkoskodik? egyebkent amit en most leirtam racionalis teny. minden ezzel ellenkezo dolog irracionalis, es csak szubjektivmlehet, mert logikus amit irtam. az meg nem erv,hogy a piciny kis jazzista gyoker szivecskejenek nem tetszik,hogy szegenykenek nincs munkaja, es nem az o kis agyonbonyolitott subadupappara fos zeneje megy hanem a lady gaga! hat azert megy lady gaga,mert az JOBB MINT A JAZZ ! ezermillioszor. a jazz unalmas. a musical is. az opera meg egyenesen IDEGESITOOOOOO -
paradan #22 hehe. nyomorek jazzista :) -
#21 Ez egy szar gépi hang, leírták már én is leírom. Az élő zenével nem ér fel egy ilyen talicska trágya. Hangszeren játszani bárki tud, csak nem mindegy, hogy hogyadja elő. Ahhoz érzék is kell. Már a gitár hero-t is nagyon utáltam, semmi köze egy gitárhoz, de azért azt mondja valaki ő tud gitározni mert lenyom pár színes gombot. -
Xellos999 #20 te meg egy baszott nagy fasz vagy -
usersg #19 "ez is UGYANOLYAN ZENELES TE SZERENCSETLEN mint ha gitaron jatszol."
Fenéket ugyanolyan. Egy húros hangszer az pont az a kategória, amit nem lehet tökéletesen utánozni sample alapú megoldással. A profi szintetizátorok között van amelyik közelít hozzá, de a húrok tulajdonságai, és az élő zene járulékos hanghatásai miatt még az sem lehet soha olyan. Akkor nehogy elmagyarázd már hogy a kis Iszarokon ez az app olyan mint a valódi hangszer... Egyébként meg ne bunkóskodj, attól nem lesz igazad. -
hopp #18 Pont ez a cég appjainak lényege. Olyanok is elkezdenek zenélni, akik amúgy soha nem vettek volna meg egy hangszert.
@finizlik:
Lehet utálni a mainstream zenészeket, de azért Beyonce-t lefikázni egy kicsit erős, mivel nem sok embernek van olyan hangja, mint neki. Justin Biebert is lehet utálni (én sem kedvelem), de ettől függetlenül azért tény, hogy ő is egy tehetséges srác. -
#17 De miért nem vettél inkább okarinát? Mi értelme applikációkat vásárolni, amikor igazi hangszeren játszani sokkal nagyobb élmény. -
paradan #16 es akkor mivan? ha bonyolult dolog kell matekozzal es integralj! az elvezet szamit csak, es az hogy felvidits, megerints masokat! mar bocs de mivan akkor ha egy zene bonyolult! ? idegesito random nyomkodja a billentyuket, es igazabol csak annyi hogy neha modulalja a dallamot es athajlik masik harmoniaba de amugy csak annyi az erteke (az ilyen loverseny zongorazasoknak) hogy pontos es nehez megtanulni. a zene nem errol szol. ugy kell megkozeliteni, hogy milyen erzeseket ad, es nem racionalisan hogy huuu ezt milyen nehez lejatszani. hallgasd meg pachelbel - canon in D muvet. a vilag legegyszerubb zeneje, megis az egyik legcsodalatosabb komolyzene a vilagon. es akik meg hulyek, azoknak megsugom: mindig lesz olyan aki akusztikusan zenel, es vegtelen dinamikakvantalas per vegtelen frekvencia"mintavetel"pontossagon atomi kvantum szinten magyarul a termeszet fizikajaval csodalatos harmoniakat generalnak, es mindig lesznek olyan dolgok is ezt kiegeszitve, valahogy zeneszi intuicioval algoritmizaljak, tehat modulaljak kiszelesitce a lehetosegeket, amit termeszetesen az elmeny fokozas celjaval csinalnak, az erzesek kifejezesenek maximalizasaal! szoval az osszes gyoker jazzista elvont alzemesz MENJEN MATEKOZNI! a zene erzesekrol szol? -
paradan #15 primitiv vagy es buta es sztereotip es sablonos! ez is UGYANOLYAN ZENELES TE SZERENCSETLEN mint ha gitaron jatszol. erzeseket fejezel ki es oromot okozol annak aki ezt szivesen hallgatja. te korlatolt szerencsetlen . bocs a kemeny szavakert de sik hilye vagy! es idegesit minden hulye ember! -
#14 + a legdurvább: Jeskola BUZZ! -
#13 DigiTracker (DOS), ImpulseTracker, ScreamTracker, Modplug Tracker, ReBirth, SoundForge, CoolEdit Pro, Cakewalk Pro Audio. -
BladeW #12 '93 ProTracker (AMIGA) :)) -
pasi29uk #11 95' FastTracker, IceTracker és a Cubic player :)))) -
Merces #10 ...tök mindegy hogy hangzik,csak elég mély hang legyen benne mert az elősegiti az endorfintermelést...........
basszus orvosra van szükségem , percekbe telt megfogalmaznom ezt a nyomorult mondatot..... -
Szefmester #9 Szerintem inkább örüljünk hogy a klasszikusabb dallamok és hangzások érvényesülnek az ilyen szórakoztató szoftverekben.