Megpillantották az első Föld-méretű bolygókat

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Igen, kizár, de jelenleg ezzel a módszerrel vagyunk a legeredményesebbek. A Kepler egy nagyon szûk tartományát vizsgálja az égboltnak, ott is csak a fedést okozó bolygókat, azokból is inkább a rövid keringési periódusúakat, mégis özönlenek az eredmények. Biztató.
amúgy a bólygórendszerünket (ahogy írod, bár szerintem a naprendszerünkre gondoltál...) a Voyager 2 már elhagyta és a Voyager 1 is a határán van...
mindig kiváncsi voltam egy dologra ezzel a fajta észlelésmóddal kapcsolatban.
a Kepler ugye azt érzékeli, ha egy bolygó elhalad a csillaga elõtt. ez azt feltételezi, hogy a keringési síkja közel párhuzamos a kepler észelési irányával.

vagyis ha a sík erre merõleges, akkor az a rendszer ebbõl a szempontból nem analizálható.

("föntrõl" nézve a naprendszerünket egy bolygó sem halad el a nap elõtt, max "rángatja" egy kicsit a gravitáció miatt, vagy ezt is érzékeli a Kepler?)

ez kizár egy halom naprendszert az észlelhetõség körébõl.
látod a holdat is nem? meg tudod fogni? nem!
nem érdekes?

nem!
Mert ellenkezõ esetben azt kéne a fórumon magyarázni hogy mi az a fényesgörbe.XD

hdo
Tudományos szöveg közember által is érthetõvé szintre butítása mindig ferdítéssel jár. Minél bonyolultabb a közölt téma, annál nagyobb a ferdítés.

Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?

hdo
" ... ami alkalmatlanná teszi az általunk ismert élet fenntartására, ..."

Szimpatikus a megfogalmazás, nem állít abszolút (fél)igazságokat.

Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?

norbre
tudom 😉 csak nem értem a cikkekben miért kell túlozni 😊

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

Semmiféle bolygót nem pillantottak meg, a fedés okozta fénygörbét lehetne közölni, de hát a zemebereknek az nem olyan látványos, mint egy fantázia kép.
norbre
értem én, de akkor nem "megpillantották"

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

Frosty01
mert abból nem sokat látnál... 😄

practitioner of the forbidden arts of death

norbre
de mééénem azt a képet tolják be amit "megpillantottak", miért fantáziarajzokat?

plusz egy napfolt nem periodikusan tér vissza, gondolom ezt is figyelgették egy ideig, hogy ellenõrizzék a szabályszerûséget
A csillag forgása mérhetõ a színképvonalak kiszélesedésébõl. Ezt azért leellenõrzik, mielõtt bolygót kiáltanak. Meg szerintem egy folt esetében a fényességgörbe másként alakul, mint egy fedési görbe.
"Egy 950 fényévnyire elhelyezkedõ csillag körül keringõ két bolygó az eddig észlelt legkisebb exobolygó, egyikük még a Földnél is kisebb, jelentették be kedden a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagászai."

És ha csak egy napfolt volt? Azért érdekes hogy 950 fényévre lévõ bolygókról kijelentenek dolgokat de még a bolygórendszerünket sem tudjuk elhagyni.

„Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amiről hisszük hogy igaz de mégsem az.”

Csak egy köpésre van. Nyáron megyek és meglátogatom.
← ElőzőOldal 2 / 2