66
  • willcox
    Hogy mi a nyilván és mi a nem nyilván, arra nem nekünk kéne tippelgetnünk.
  • uwu200
    jaa
  • uwu200
    Talán azért mert ezeket nem megpillantják, hanem műszerekkel érzékelik, mivel kurva messze van.
  • Thrawn
    Nyilván nem egy fedésből vonnak le következtetéseket. Ezért is inkább a rövid keringési idejű bolygók detektálására alkalmas a módszer.
  • Thrawn
    A csillag tengely körüli forgásáról beszéltem. Mi köze ehhez bolygóknak? A csillag forgása során éppen felénk közelítő részről érkező fény a kék felé, az éppen távolódó részről a vörös felé tolódik. Így az éles színképvonalak kissé elmaszatolódnak, ennek mérhető szélessége van. Ebből meghatározható a forgási sebesség. A csillag távolságából és látszó fényességéből meghatározható a luminozitás, ebből és a hőmérsékletből jó közelítéssel megbecsülhető a csillag átmérője. A forgási periódus innen már kiszámítható.
  • wraithLord
    Nem hiszem, hogy csak a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ nézegeti a csillagokat... :)
    Bár lehet, hogy mindenki hasraütésszerűen találja ki a "meséit", és nem merik beköpni egymást, nem tudom. :Ð
  • wraithLord
    "Mivel a bolygók úgy keringenek a Kepler-20 körül, hogy egyik oldaluk folyamatos sötétségbe borul, ezért nem zárható teljes egészében ki az élet lehetősége valahol félúton a napos és az éjszakai félteke között, a folyékony víz jelenlétére, ezáltal az általunk ismert életre azonban gyakorlatilag nulla az esély, tette hozzá Laughlin."

Akkor miért kellene az életnek valahol félúton a napos és a sötét félteke között lennie? :) Ha víz nélkül elvannak, akkor gondolom az extrém magas vagy alacsony hőmérséklet sem feltétlenül gond nekik. A fény hiánya pedig biztos nem lehet probléma, pl. a Földön is van egy csomó kemoautotróf egysejtű, nekik nem kell se közvetve (növényektől), se közvetlenül fényenergia, mert vegyületek átalakításából szerzik az energiát.

----
    Amúgy ha csak valami "fénygörbét" látnak ilyenkor, akkor honnan tudják pl., hogy milyen színű a bolygó? :D
  • xrt
    "A csillag forgása mérhető a színképvonalak kiszélesedéséből. Ezt azért leellenőrzik, mielőtt bolygót kiáltanak. Meg szerintem egy folt esetében a fényességgörbe másként alakul, mint egy fedési görbe."

Nem rég volt egy cikk ami cáfolta a Merkúr vagy a Vénusz színképelemzésen alapuló elméleteit (ha akarod keresd meg) Pedig az nincs is olyan távol. :S
    Ja, hogy még a saját napunk ciklusait sem értjük tudjuk, de 950 fényév az már nyerő mert ki lehet jelenteni mindenféle ténynek minősülő dolgot.
  • willcox
    Nem nagyon tudom elfogadni, hogy ez az észlelési eljárás minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a változás csak egy bolygó miatt lehet. Még 1 fényév is rettenetesen nagy távolság, hát még 950! Bármi lehet az űrtávcső és a vizsgált csillag között. És akkor még a mérési hibákról nem is beszéltünk.
    Nekem az a benyomásom, hogy a csillagászok azért tesznek közzé időnként elég vad eredményeket, mert ha nem tennék, akkor a franc se tolna alájuk annyi zsetont, amennyit kapnak. Az eredmények valódi leellenőrzésére belátható időn belül semmi esély nincs, ezért aztán az "eredményeknek" csak a fantázia nyújt határt.
  • Molnibalage
    Igen. És még így nézd meg, hogy mennyi bolygót találtunk. Legalább egy dolog biztos. Az, hogy egy rendszerben bolygók vannak egyáltalán nem számít különlegesnek.
  • Thrawn
    Igen, kizár, de jelenleg ezzel a módszerrel vagyunk a legeredményesebbek. A Kepler egy nagyon szűk tartományát vizsgálja az égboltnak, ott is csak a fedést okozó bolygókat, azokból is inkább a rövid keringési periódusúakat, mégis özönlenek az eredmények. Biztató.
  • brueni
    amúgy a bólygórendszerünket (ahogy írod, bár szerintem a naprendszerünkre gondoltál...) a Voyager 2 már elhagyta és a Voyager 1 is a határán van...
  • brueni
    mindig kiváncsi voltam egy dologra ezzel a fajta észlelésmóddal kapcsolatban.
    a Kepler ugye azt érzékeli, ha egy bolygó elhalad a csillaga előtt. ez azt feltételezi, hogy a keringési síkja közel párhuzamos a kepler észelési irányával.

vagyis ha a sík erre merőleges, akkor az a rendszer ebből a szempontból nem analizálható.

("föntről" nézve a naprendszerünket egy bolygó sem halad el a nap előtt, max "rángatja" egy kicsit a gravitáció miatt, vagy ezt is érzékeli a Kepler?)

ez kizár egy halom naprendszert az észlelhetőség köréből.
  • brueni
    látod a holdat is nem? meg tudod fogni? nem!
    nem érdekes?

nem!
  • karesz6
    Mert ellenkező esetben azt kéne a fórumon magyarázni hogy mi az a fényesgörbe.XD
  • hdo
    Tudományos szöveg közember által is érthetővé szintre butítása mindig ferdítéssel jár. Minél bonyolultabb a közölt téma, annál nagyobb a ferdítés.
  • hdo
    " ... ami alkalmatlanná teszi az általunk ismert élet fenntartására, ..."

Szimpatikus a megfogalmazás, nem állít abszolút (fél)igazságokat.
  • norbre
    tudom ;) csak nem értem a cikkekben miért kell túlozni :)
  • Thrawn
    Semmiféle bolygót nem pillantottak meg, a fedés okozta fénygörbét lehetne közölni, de hát a zemebereknek az nem olyan látványos, mint egy fantázia kép.
  • norbre
    értem én, de akkor nem "megpillantották"
  • Frosty01
    mert abból nem sokat látnál... :D
  • norbre
    de mééénem azt a képet tolják be amit "megpillantottak", miért fantáziarajzokat?
  • ntom
    plusz egy napfolt nem periodikusan tér vissza, gondolom ezt is figyelgették egy ideig, hogy ellenőrizzék a szabályszerűséget
  • Thrawn
    A csillag forgása mérhető a színképvonalak kiszélesedéséből. Ezt azért leellenőrzik, mielőtt bolygót kiáltanak. Meg szerintem egy folt esetében a fényességgörbe másként alakul, mint egy fedési görbe.
  • xrt
    "Egy 950 fényévnyire elhelyezkedő csillag körül keringő két bolygó az eddig észlelt legkisebb exobolygó, egyikük még a Földnél is kisebb, jelentették be kedden a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagászai."

És ha csak egy napfolt volt? Azért érdekes hogy 950 fényévre lévő bolygókról kijelentenek dolgokat de még a bolygórendszerünket sem tudjuk elhagyni.
  • speed2006
    Csak egy köpésre van. Nyáron megyek és meglátogatom.